30.07.06, 13:55
dostalam sie na MISH na UJ, dlatego prosze o kontakt z osobami juz
studiującymi. szukam dodatkowych, konkretnych info ( dot. tutorów i
szczegolów o mozliwych kierunkach) prosze, piszcie
Obserwuj wątek
    • vilya1 Re: MISH UJ 30.07.06, 17:17
      Studiuję i to już dobre trzy lata mam za sobą. Przejrzyj wątki na forum, w
      których sporo o tym naszym MISHu pisałam, a przede wszystkim powiedz
      konkretnie, jakie kierunki Cię interesują, łatwiej będzie mi Ci pomóc, jeśli
      oczywiście tylko będę mieć coś do powiedzenia na ten temat. :)
      • agata1987a Re: MISH UJ 30.07.06, 18:14
        vilya1 bardzo Ci dziekuję za wiadomość:) wiem że można studiować psychologię,
        ale mnie konkretnie interesuje psychologia w zarządzaniu, czy można ją wziąć
        jako dodatkowy kierunek? chcialabym też studiować anglistykę( najbardziej mnie
        interesuje specjalność tłumaczeniowa) i edytorstwo. czy wiesz cos na temat tych
        kierunków i do którego tutora warto by było się zwrócić? pozdrawiam serdecznie
        • laura_kawa Re: MISH UJ 02.08.06, 17:18
          jesli chodzi o psychologie mam dwie kolezanki doswiadczone zyciowo przez
          psychologie w ramach mish. zapraszam na nasze forum (mish.net-design.pl) -
          jesli tylko umiescisz posta z konkretnymi pytaniami na pewno sie odezwa.

k.
      • agata1987a Re: MISH UJ 30.07.06, 18:19
        aha i jeszcze jedno... czy są tam jakies wieksze kłopoty organizacyjne, mam na
        myśli problemy z ułozeniem planu i dostosowaniem zajęć do swoich zainteresowań
        tak, by udało się chodzić na wszystkie wybrane zajęcia??
        • vilya1 Re: MISH UJ 30.07.06, 18:44
          Po pierwsze: mish.net-design.pl/
          Na forum co prawda zazwyczaj panuje cisza, ale pojawiają się tam mishowcy
          studiujący anglistykę, oni Ci pomogą więcej niż ja. Mogę Cię co najwyżej
          spróbować skontaktować z kimś, kto studiuje ją jako drugi kierunek poza MISHem,
          ale nie wiem, czy mi się to uda. Ja wiem jedynie tyle - z marudzenia innych -
          że rzecz jest czasochłonna i dziwnie punktowana - w tym sensie, że wymaga
          chodzenia na rozliczne zajęcia, coby te 60 niezbędnych do zaliczenia roku
          punktów ECTS uzbierać. Ale to informacje z drugiej ręki.
          Nie znam nikogo, kto studiowałby edytorstwo w pełnym wymiarze godzin - znam
          natomiast takich mishowców, którzy chodzili tam na pojedyncze zajęcia. Na ogół
          zresztą te, które wymagały dostępu do komputerów, itd., co potencjalnie mogło
          stanowić największy problem (w końcu te się nagle nie rozmnożą ;). Udawało się
          im jednak zapisać, przynajmniej nie słyszałam o żadnych problemach. W ogóle
          polonistyka jest pozytywnie do mishowców nastawiona, dużo nas tam (oj dużo,
          chyba najwięcej :), więc się przyzwyczaili. ;)

Układanie planu jest zawsze sztuką wyboru i trudno powiedzieć, czy są z tym
          problemy. Zawsze z czegoś trzeba zrezygnować, zawsze układa się toto przez
          prawie cały październik, dociera, coś się wyrzuca i coś się dokłada, ale do
          tego można się przyzwyczaić. Z tym akurat na MISHu krakowskim problemy są
          dokładnie takie same, jak na każdym jego odpowiedniku na innej uczelni. Po
          prostu trzeba sobie uzmysłowić, że nie można studiować wszystkiego.

O psychologii nie jestem w stanie napisać Ci nic zupełnie. :(

Również pozdrawiam!
          • agata1987a Re: MISH UJ 31.07.06, 11:53
            Wielkie dzięki:)) o ile nie wyczerpałam jeszcze Twojej cierpliwości chciałabym
            zapytać jeszcze o parę spraw..
            czy ten plan studiów i wybranie tutora musi nastąpić już we wrzesniu? czy można
            potem coś zmienić? czy jesli złoże dokumenty to będę mogła w dziekanacie z kimś
            porozmawiać na temat mojego planu?
            czy moge wybrać na 3 roku taki kierunek wiodący, którego nie miałam od I roku
            tylko np. od drugiego? i czy można wziąć jakiś kierunek a potem w ogóle z niego
            zrezygnować i wybrać inny?
            aha i czy podstawa programowa to po prostu plan, który realizują ludzie na
            konkretnym kierunku spoza MISH, czy jest jakaś dowolność w relizacji tej
            podstawy??
            jak widzisz mam sporo pytań i wiele spraw jest dla mnie niejasnych... jezeli
            mozesz mi odp. na te pytania, bylabym bardzo wdzięczna:))
            • vilya1 Re: MISH UJ 31.07.06, 17:39
              Nie ma problemu, pytaj.

1) Nie, nie we wrześniu. Tutora u nas wybiera się bardzo szybko i to jest
              zasadnicza wada - na I roku bodajże do 6 czy 7 października (na stronie
              powinien być dokładny termin podany), co jest dla mnie totalnym absurdem - no
              bo jak można świadomie wybierać, kiedy się jeszcze zupełnie nie wie, z czym się
              to wszystko je? ;) Na szczęście, tutora można zmienić. Pamiętać przy tym
              należy, że to, jak duży udział będzie on miał w tworzeniu Twojego planu studiów
              zależy tylko od Ciebie i tego, kogo sobie na opiekuna wybierzesz - większość
              zanosi gotowy, samodzielnie ułożony i na ogół dość chaotyczny (no co, szerokie
              zainteresowania ;) plan i dostaje podpis, ale sądzę, że jeżeli chciałabyś
              przedyskutować jego wygląd, pozastanawiać się wraz z tutorem nad tym, na co
              chodzić, a na co nie, to jeśli dobrze wybierzesz (zalecana konsultacja ze
              studentami starszych lat MISHu, którzy zdecydowali się na ten sam kierunek,
              coby nie popełnić życiowego błędu ;>), będzie to nie tylko możliwe, ale i
              wskazane.
              Plan studiów układasz przez większą część października - jakoś pod koniec
              składamy deklarację wyboru kursów (rocznych oraz tych, które odbywają się tylko
              w semestrze zimowym - po sesji zimowej donosimy drugą deklarację, uzupełniającą
              nasz wybór o to, co się odbywa w semestrze letnim). Nawet gdybyś chciała to
              zrobić we wrześniu, to nie jest to zadaniem łatwym, bo na większości kierunków
              nie będzie jeszcze harmonogramów (chociaż powinny już wtedy prawie wszędzie być
              katalogi kursów, czyli mniej lub bardziej szczegółowe spisy, pozwalające
              ustalić co interesującego/ koniecznego do zrobienia odbywa się w poszczególnych
              instytutach). Na początku października (pod sam koniec września) powinno już
              być wiadomo nie tylko co, ale i kiedy - dopiero wtedy więc można się zabrać za
              układanie. Siadasz, wypisujesz i starasz się dopasować: zadanie nieprzyjemne,
              ale konieczne. :]

2. Nie mamy dziekanatu, tylko sekretariat. :) Możesz spróbować, ale sądzę, że
              usłyszysz tam raczej ogólniki, a w sprawach bardziej konkretnych zostaniesz
              pewnie skierowana do ludzi, którzy zajmują się tymi sprawami na danym kierunku.
              Jeżeli masz konkretne pytania, łapałabym raczej ludzi o trochę bardziej pewnym
              wyglądzie, znamionującym długotrwałe mishowe zmagania ;), wchodzących do
              naszego sekretariatu - wydaje mi się, że mogą Ci bardziej pomóc niż p. Ania.

3. Nieważne, czy zaczniesz realizować przedmioty z kierunku wiodącego na I czy
              na II roku - istotne jest tylko to, żeby pod koniec trzeciego mieć zrobioną
              wystaczającą część minimum programowego. Większość robi to od I roku, ale
              jeżeli nagle zmieni Ci się pomysł na życie o 180 stopni, to i od II roku
              powinno się dać. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że wtedy musisz zrobić
              dużo więcej przez te dwa lata niż zaczynając od samego początku, regularnie.
              Ale jest to wykonalne, na większości kierunków na pewno.
              W jakim sensie wziąć kierunek i z niego zrezygnować? Do końca III roku robisz,
              co chcesz i poza niewielkimi wymogami (określona ilość egzaminów z minimum
              programowego, nie pamiętam teraz jaka) nikt się w to nie wtrąca. Nie
              deklarujesz nigdzie, co jest kierunkiem wiodącym - to tylko Twoja sprawa.
              Dopiero po tych trzech latach musisz się określić, niestety. ;) Pozostając więc
              przy tych kierunkach, które by Cię interesowały, możesz np. na I roku studiować
              przede wszystkim anglistykę i psychologię, z edytorstwa wziąć tylko pojedyncze
              przedmioty, na II roku zaś zmienić zdanie i skoncentrować się na anglistyce i
              edytorstwie, redukując psychologię. I inne wariacje - byle po III latach
              szaleństw móc zadeklarować coś, co skończysz. :D

3. Gdzie indziej (tj. na innych MISHach) podstawa programowa nazwana jest
              ładnie minimum programowym i jest dopasowana do mishowców, tj. mocno
              ograniczona. W Krakowie zasadniczo nie, poza kilkoma kierunkami (np.
              filozofią). Dla nas zasadniczo - i jak na razie chyba tego trzeba się trzymać -
              podstawa programowa jest dokładnie taka sama, jak dla każdego innego studenta,
              który ją realizuje w "normalnym" trybie. Dowolność zależy od kierunku. Tj.
              zasadniczo możesz zmienić kolejność zaliczania przedmiotów, poprzekładać coś na
              inny rok, przedmioty z III roku realizować na pierwszym, itp. Trzeba jednak
              wziąć pod uwagę, że o ile np. polonistyka może być podatna na takie działania
              (można zacząć od lit. współczesnej i cofać się do staropolskiej), o tyle np. na
              psychologii (tej na Wydziale Filozoficznym) jest to utrudnione: tam mishowcy od
              tego roku rejestrują się na zajęcia komputerowo (USOS rządzi ;), na takich
              samych zasadach, jak inni, więc muszą mieć zaliczone kursy na poziome niższym,
              aby móc uczestniczyć w tych bardziej wyrafinowanych (zazwyczaj, nie ukrywajmy)
              ciekawszych. Gdzie indziej wszystko zależy od dobrej woli prowadzącego - mam tu
              na myśli zwłaszcza Wydział Filozoficzny (filozofia, socjologia,
              religioznawstwo, pedegogika...), który wprowadził już dawno systemem tzw.
              prerekwizytów, czyli właśnie owych kursów wstępnych. I tak np. prerekwizytem do
              Socjologii religii na religioznawstwie był prowadzony tamże Wstęp do
              socjologii, ale mishowcy namiętnie omijali i nadal omijają owe wszelkie
              wprowadzenia (chyba że chcą dany kierunek skończyć, a przedmiot należy do
              minimum pr.), uczęstnicząc w tym, co ich interesowało.

Przepraszam, że tak chaotycznie, mam nadzieję, że pomogłam i trochę rozjaśniłam.
              Jeżeli masz jakieś pytania, zadawaj je śmiało, chętnie odpowiem.
              • agata1987a Re: MISH UJ 31.07.06, 21:11
                dziekuje Ci bardzo, sporo mi rozjasniłaś:))
                mam jezszcze troche pytań, spróbuję je jakoś uporządkować i wtedy zapytam:)
                na razie wielkie dzieki jeszcze raz:)
                pozdrawiam serdecznie:)
                • pbhal Re: MISH UJ 31.07.06, 22:27
                  to moze z kolei mnie ktos moglby polecic jakichs tutorow z dziedziny
                  religioznawstwo/historia kosciola w sredniowieczu??

czy ma sens "zapychac" plan zajeciami z arabistyki jesli zalezy mi wlasciwie
                  tylko na nauce jezyka?
                  • vilya1 Re: MISH UJ 31.07.06, 23:15
                    Z orientalistyką możesz mieć problem, od razu ostrzegam. Nie wiem, jak jest
                    konkretnie z arabistyką, ale czasami z kierunkami na których pojawiamy się tak
                    rzadko są kłopoty. Wtedy trzeba jednak walczyć o swoje. :] Co do zajęć, decyzję
                    musisz podjąć sam. Jeżeli zależy Ci tylko na języku, to teoretycznie nie.
                    Rozumiem, że chciałbyś przede wszystkim praktyczną naukę języka czy jak to oni
                    tam zwą? Sęk w tym, że na co niektórych filologiach (także tych bardziej
                    popularnych) na takie rozwiązania patrzą niechętnie i podejrzliwie: ogólnie
                    filologia tak, ale nie tak wycinkowo: tj. jeśli już tak rozbudowany lektorat,
                    to także inne zajęcia (a na iberystyce bodajże także zobowiązanie do ukończenia
                    kierunku :o). Swoboda ograniczona. ;>

Co do tutora, pomyślę. I spróbuję dokopać się do maili osób bardziej w tej
                    materii kompetentnych niż ja, bo ja się o religioznawstwo ocieram tylko od
                    czasu do czasu.
                    • pbhal Re: MISH UJ 01.08.06, 11:12
                      dzieki wielkie :-) ale chyba nie ma innego sposobu zeby sie uczyc arabskiego? (w
                      takim stopniu zeby sie nauczyc :)) ew. jestem gotow poswiecic sie i lazic na
                      jeszcze jakies zajecia :-)

z tym wyborem tutora to bede mial problem to to troszke strzelanie w ciemno :/ i
                      jeszcze takie pytanko: czy mozna wziac sobie tutora ktory z przedmiotami mishu
                      bedzie mial niewiele wspolnego (np z WPiA)?
                      • vilya1 Re: MISH UJ 01.08.06, 14:23
                        Jeszcze na Porównawczych Studiach Cywilizacji jest arabski, ale pewnie dużo
                        mniej godzin. Jakiś dziwny mają wymiar - bodajże 135 h rocznie, co daje zajęcia
                        dwa razy w tygodniu: jedne normalne, czyli 1,5h i drugie chyba po 2h. :o Czy
                        jakoś tak.

Co do tutora, już nie. Kiedyś się tak dało - sama miała na I roku tutora z
                        kierunku, na którym wtedy miałam wyjątkowo nikłą liczbę zajęć (w zasadzie tylko
                        te jedne ;). Teraz opiekunem ma być zasadniczo ktoś z tego instytutu, gdzie
                        realizujesz największą liczbę godzin.

I tak sobie jeszcze pomyślałam, biorąc pod uwagę Twoje zainteresowania, czy nie
                        byłoby warto, żebyś spojrzał, czym się zajmują mediewiści w Inst. Historii -
                        może tam znajdziesz kogoś odpowiedniego? Jeżeli myślisz o kimś konkretnym z
                        religioznawców też daj znać - tutaj albo na priva, łatwiej zbierać informacje
                        lub dzielić się plotkami. ;)))

Pozdrawiam :)
                        • langoisse Re: MISH UJ 01.08.06, 20:14
                          Nie bralam powaznie pod uwagę możliwości pójścia na MISH UJ, ale niechcący się
                          tam dostałam i teraz mam problem ;) oraz kilka pytań.
                          1. tutor. Myślę o T. Kornasiu, bo profil zainteresowań podobny i czytać go
                          lubię, ale.. zupelnie nie wiem jaki jest "na żywo". Może ktoś z was wie i
                          zechce doradzić :)
                          2. jako drugi kierunek (oprócz wiedzy o teatrze) chciałabym w ramach MISHu
                          studiować stosunki międzynarodowe. Wiem, że np. na UW jest z tym spory problem
                          i stąd pytanie - czy UJ też tak rzuca mishowcom kłody pod nogi, mnoży problemy
                          przy zapisywaniu się na zajęcia i w ogóle jest nieprzyjemny? ;)
                          3. przeniesienia UJ- UW. Czy możliwe i jak bardzo niemożliwe ;)

Na razie tylko tyle, ale jestem pełna wątpliwości, bo kraków daleko i właściwie
                          nikogo tam nie znam... Trudno mi się zdecydować, mimo zapewne dużo lepszego niż
                          warszawski WOTu. W każdym razie z góry dziękuję za ewentualną chęć dzielenia
                          się informacjami i pozdrawiam :)
                          • pbhal Re: MISH UJ 01.08.06, 20:52
                            a to mozna na uj w ramach mishu stosunki studiowac??
                            • langoisse Re: MISH UJ 01.08.06, 21:07
                              a nie można?
                              w warszawie można, więc żyłam w przekonaniu, że i na UJ się da...ale ja jeszcze
                              UJ nie ograniam wcale.
                              • pbhal Re: MISH UJ 01.08.06, 21:27
                                z tego co wiem to na uj w ramach mishu nie mozna japonistyki prawa administracji
                                politologii stosunkow i dziennikarstwa tylko przedmioty wydzialow: filologii,
                                filozofii i historii...
                                • langoisse Re: MISH UJ 01.08.06, 21:33
                                  w takim razie coś czuję, że jednak zwolnię komuś miejsce ;)
                            • vilya1 Re: MISH UJ 01.08.06, 22:09
                              Nie, nie można. Jak ktoś już powiedział: Wydział Filozoficzny, Filologiczny,
                              Historyczny, Polonistyczny (od zeszłego roku osobno) + na pewno filmoznawstwo,
                              ale nie wiem, czy inne zajęcia na tym samym wydziale także.
                          • vilya1 Re: MISH UJ 01.08.06, 22:11
                            1. Pojęcia nie mam.
                            2. Odpowiedź jest niżej.
                            3. Hmm... To dobre pytanie. Bo to się zmieniało. Kiedyś była niby taka
                            możliwość, tyle że MISH na UW miał wąskie limity miejsc dla studentów
                            przenoszących się z innych uczelni. Potem przez jakiś czas w ogóle nie było
                            takiej możliwości. Teraz zaś chyba znowu jest, chociaż nie wiem, jak to się ma
                            do ich aktualnego regulaminu. Najlepiej chyba wysłać maila do sekretariatu
                            warszawskiego MISHu i szukać informacji u źródła. :)
                          • laura_kawa Re: MISH UJ 02.08.06, 17:09
                            Kornas bardzo mily! kiedys przyszlam do redakcji didaskaliow kupic archiwalny
                            nr ale akurat nie mieli wiec wydrukowal mi artykul ktory potrzebowalam :) jesli
                            chodzi o sprawy naukowe... nie wiem czy okreslenie 'cieple kluchy' pasuje do
                            niego calkowicie ale chyba ma w sobie cos z tego. oczywiscie sa o wiele gorsze
                            przypadki wykladowcow:) wszelkie pytania odnosnie WoTu - dkawecka@wp.pl
                  • laura_kawa Re: MISH UJ 02.08.06, 17:11
                    jedna osoba z I roku pasjonuje sie historia ojcow kosciola i generalnie
                    przelomem antyk/sredniowiecze. na dodatek ma swietnego tutora (czyt. spotkania
                    raz w tygodniu i niekonczace sie dyskusje) ale chyba z filozofii. postaram sie
                    dowiedziec bo teraz nie moge sobie przypomniec nazwiska

k.
                    • vilya1 Re: MISH UJ 02.08.06, 20:24
                      Tak sobie pomyślałam, że jeśli ten okres i filozofia, to może dr Kiełbasa,
                      który jest jednym z najcudowniejszych i najcieplejszych wykładowców, z jakimi
                      miałam do czynienia? :)
                      • laura_kawa Re: MISH UJ 02.08.06, 22:23
                        taaaak to on :) wlasnie weszlam zeby uzupelnic moje pamieciowe braki z
                        popoludnia.

k.
                    • pbhal Re: MISH UJ 02.08.06, 23:31
                      niom chyba jak byly dni otwarte to siedzial przy stoliku mishu :-) mnie wlasnie
                      tez interesuje w sumie przelom starozyt/sredniowiecze, historia religii tego
                      okresu (glownie kacerstwa jakiekolwiek, gnoza i oglnie mysl sprzeczna z doktryna)

bo ja to aki typowy human jestem - wszystko mnie interesuje :-) po trochu
                      filozofia, psychologia, jezyki (a ciagnie mnie do orientalnych), hista itd az po
                      matme wlacznie :-) w wolnych chwilach czytuje kochanowskiego i ogolnie nie wiem
                      co ze soba zrobic :-) podobnie jak osoba o ktorej mowisz tez chyba zaczna od
                      pierwszego roku misha i prawo ale mam starszny metlik w glowie jesli chodzi o to
                      co w ramach mishu wybrac; a na temat tutorow naturlanie nie mam juz zadnego
                      pojecia i chyba zdam sie na slepy traf (swoja droga troche dziwne ze trzeba sie
                      na tutora decydowac nie majac o nim zadnego nawet wyobrazenia, ale to chyba nie
                      tylko tak na uj jest... :-)
                      • pbhal Re: MISH UJ 02.08.06, 23:39
                        a tak w ogole mze ma ktos kontakt z ta osoba od filozofii ojcow kosciola ;]
                        • vilya1 Re: MISH UJ 03.08.06, 11:11
                          Na stronie Inst. Filozofii powinien być mail. :)
                          A dr Kiełbasa, jeśli Cię to tylko interesuje, jest jednym z najlepszych
                          wyborów, jak sądzę. Cudowny człowiek!!! I nietrudno mi sobie wyobrazić owe
                          długie dyskusje, itd.
                          • pbhal Re: MISH UJ 03.08.06, 12:16
                            danke ale chodzilo mi raczej o mail do tego kolegi co sie interesuje ojcami
                            kosciola :-)
                            • agata1987a Re: MISH UJ 03.08.06, 13:41
                              Vilya mam pytanko: czy jestes aktualnie w Krakowie? bo ja sie tam 8 sierpnia
                              pojawie zeby złożyć dokumenty i pomyslałam ze fajnie byloby sie spotkać jakbys
                              miala czas i pogadac o MISHu:)) bo mam jeszcze pare pytań:) jak bys mogla to
                              daj znac na maila agata_wolanin@yahoo.co.uk
                              • vilya1 Re: MISH UJ 03.08.06, 15:47
                                Nie jestem, ale możliwe, że będę. Dam Ci jeszcze znać, dobrze?
                                • agata1987a Re: MISH UJ 03.08.06, 16:54
                                  ok daj znac, mam nadzieje ze uda nam sie spotkac, ja bede w Krakowie od 8 przez
                                  kilka dni
                            • laura_kawa Re: MISH UJ 07.08.06, 01:27
                              dysponuje jedynie telefonem :)
                              szczegoly na priv

k.
      • mlodajedza Re: MISH UJ 19.06.07, 13:59
        wiesz coś o tutorach jeśli wybiorę prowadzący angielski?
        muszę wybrać tutora z prowadzącego kierunku czy skądkolwiek?
        i generalnie - jak tam jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka