Dodaj do ulubionych

dziennikarstwo UJ

IP: *.broker.com.pl 12.08.06, 14:57
Dostałam sie właśnie na ów kierunek...na początku moja radość nie miała granic - w końcu "pokonałam"tyle osób ubiegających się o przyjęcie (moja samoocena wzrosła diametralnie;)); fajny zawód itd.itp.słowem - same plusy ;) Jednak...przyszedł czas i na minusy - tak dla równowagi ;)Przemyślałam, przetrawiłam i wniosek nasunął się jeden , w dodatku niezbyt odkrywczy ;)- niewielu dziennikarzy jest ściśle po dziennikarstwie,czyli podążając za logiką - kierunek nie zapewnia pracy, niestety...Stąd moje pytanie,głównie do studnetów tegoż kierunku na UJ - myślałam o tym,że po np. 2 czy 3 roku zacząć studiować równolegle cosik jeszcze, ale nie wiem, czy dam radę, tzn. czy jest bardzo dużo nauki czy raczej luźno? :> Z góry dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • j-cob Re: dziennikarstwo UJ 12.08.06, 16:35
      Zdawaj na drugi kierunek nawet po pierwszym roku jeżeli chcesz. Na
      dziennikarstwie jest w miarę luźno, większa nauka przy sesji dopiero:) Mi sie
      podoba taki układ:)
      • Gość: rejaja Re: dziennikarstwo UJ IP: *.res.pl 12.08.06, 16:49
        ale masz wykształcenie humansityczne. A Tomek LiS Pochanke? A myślisz, że po co
        Pulitzer był wielkim zwolennikiem zakładania szkół dziennikarskich, jeśli ci nie
        zapweni pracy, to na pewno pomoże, a po dziennikartswe masz równie szeroką gamę
        możliwosci jak po innych kierunkach hum. typu socjologia, politologia, SM
        • arnoldos Re: dziennikarstwo UJ 12.08.06, 16:54
          Wildstein, Skowroński, Olejnik,Semka, PAradowska,Żakowski,Najsztub itd. Żeby być
          najlepszym wcale nie trzeba skończyć dziennikarstwa. Ale jak już tam jesteś to
          studiuj, a po roku czy dwóch bierz drugi kierunek. Zgodnie z zainteresowaniami
          lub jak tam chcesz :P
    • Gość: Ola Re: dziennikarstwo UJ IP: *.broker.com.pl 12.08.06, 20:56
      może ktoś jeszcze podziełby się swoimi odczuciami? :)
      • Gość: jajajajja Re: dziennikarstwo UJ IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 04:35
        Ola, a ty nie szłaś czasem na wieczorowe?? o ile spadł próg, że się dostałas na
        dzienne?
        :)
        • Gość: poziomka Re: dziennikarstwo UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 10:39
          pawda jest taka, ze po tym ni ema pracy a jesli ktos sie łudzi ze dostanie
          prace w gazecie nawet podzednej gdzie miejsca sa z gory zaklepane to sie moze
          rozczarowac
          wiem bo kolezanka skonczyla dziennikarstwo na UJ
          i jezdzi do Irlandii pracowac :/
          • Gość: m Re: dziennikarstwo UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 12:42
            no wlasnie tez tak mysle dlatego z dziennikarstwa na warszawskim i politologii
            wybralam polit. jak sie uda byc dziennikarzem to super ale jak nie to
            przynajmniej cos tam innego umiem;)
        • Gość: Ola ale inna Re: dziennikarstwo UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 22:31
          ta Ola to nie ja :)
          Ja, owszem, idę na wieczorowe :)
          • Gość: m Re: dziennikarstwo UJ IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 23:44
            Gość portalu: Ola ale inna napisał(a):

> ta Ola to nie ja :)
            > Ja, owszem, idę na wieczorowe :)

aha ;))) pamiętam Cię, bo kiedyś dużo pisałyśmy o tym dziennikarstwie, tylko ja
            się co chwilę inaczej podpisuję :) ja też miałam iść, ale ostatecznie zwyciężył
            rozsądek nad sercem i idę na historię ;] mam nadzieje, że obu nam się uda dojść
            do celu jakim jest PISMACZENIE:} pozdrawiam
      • felicyty1 Re: dziennikarstwo UJ 13.08.06, 13:07
        Moim zdaniem warto studiować dziennikarstwo. Jasne, że pisać się tam nie
        nauczysz, tzw. polotu też nagle nie dostaniesz. Jest jednak wiele wartościowych
        przedmiotów, które poszerzają wiedzę o mediach. Są zajęcia w pracowniach
        radiowych, telewizyjnych, no i oczywiście prasowych, co pozwala spojrzeć na
        pracę dziennikarza od tej drugiej, bardziej technicznej strony. Są zajęcia z
        literatury polskiej i powszechnej, historia XX i XXI wieku, prawo mediów,
        kreowanie wizerunku, reporterstwo, dziennikarstwo sportowe, dziennikarstwo
        śledcze. Myślę, że to bardzo ważne przedmioty dla przyszłego dziennikarza,
        choćby tylko miał się z nimi zapoznać od strony teoretycznej. Jeśli masz
        ambicje i chcesz skończyć jeszcze inne kierunki, to jak najbardziej plus dla
        Ciebie. Postudiujesz dziennikarstwo, zobaczysz, co tam Ci najbardziej
        przypadnie do gustu i później rozszerzysz sobie swoje wiadomości tak, aby stać
        się specjalistą.
        W ogóle to martwi mnie to, że wielu ludzi uznaje dziennikarstwo za kierunek,
        którego studiowanie jest bezcelowe. Zazwyczaj zdania są takie, że jest to
        kierunek lekki, zbyt ogólny, że pisać się albo umnie, albo nie. Tak samo można
        przecież powiedzieć o kulturoznawstwie, politologii i wielu innych. A mimo
        tego, tych kierunków nikt się nie "czepia". Później mamy takich dziennikarzy,
        jakich mamy-wywiady nudne, błędy językowe, ludzie, którzy znają się na
        wszystkim i na niczym.
        Pozdrawiam!
        • Gość: rejaja Re: dziennikarstwo UJ IP: *.res.pl 13.08.06, 21:03
          przypominam po raz kolejny te studia to dziennikartswo I KOMUNIAKCJA SPOłECZNA,
          po tym kierunku możesz pracować w wielu zawodach zwiżanych z komunikowaniem się,
          a jest tego cała masa. No i pracy w mediach jet ogrom, radio pras atelewizja itd
          itp. i na starcie jesteś na nie gorzej pozycji niż absolwenci innych kierunków,
          a nawet lepszej
    • Gość: jwrgggg Re: dziennikarstwo UJ IP: *.res.pl 14.08.06, 09:34
      dziennikartwo jest co roku oblegane, kilkanaście osób na jedno miejsce, więc nei
      powiesz mi że ci ludzie nie wiedzą co robią? Nie, oni po prostu wierzą że
      dziennikarstwo to ciekawy kierunek który da im szansę na start w dorosłym
      życiu, I tak będzie
    • Gość: aaa- do OLI Re: dziennikarstwo UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 21:34
      Olu, możesz mi zdradzić, ile miałaś pkt, że dostałaś się teraz na
      dziennikarstwo? Z tego, co wiem, to chyba "wskoczyłaś" na czyjeś miejsce, bo
      wyniki były juz na początku sierpnia... Mnie zabrakło 2 pkt i zastanawiam się,
      czy dalej czekać na telefon z UJ, czy sobie darowac... Pozdrawiam i dziekuje za
      odpowiedz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka