goszka16 14.08.06, 00:18 w co powinnam sie zaopatrzyc podejmujac w 1 rok:) chodzi mi o ewentualne zeszyty, plecaki, segregatory itepe. prosze o rady juz brane pod uwage gdy to wy rozpoczynaliscie studia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rysio Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 00:29 przede wszystkim: -worek na buty -zestaw kolorowych flamastrów,kredki ,farbki ,ołówki HB,pedzelki -jakies estetyczne opakowanie na drugie śniadanie,termos -papier kolorowy,blok techniczny i rysunkowy,nozyczki ,klej,zacinaczka -okladki plastikowe na ksiazki i zeszyty,ewentualnie papier do ich oblożenia -gustowny tornister,wzglednie plecak,to chyba wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
goszka16 Re: wyprawka studenta:) 14.08.06, 00:40 zajebiscie smieszny jestes, ale chyba forum pomyliles.. chyba ze rysio z klanu jestes to soorry, to twoja wyprawka na plan filmowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysio Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 00:44 ale przecież ja poważnie mówię;(,kiedy wybierałem sie na studia zrobiłem sobie listę i właśnie takie rzeczy ze sobą wziąłem.A moje imie brzmi Ryszard jak Ryszard Lwie Serce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HHH Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 15:20 rysio kurdes meiszny jestes:D hehe usmialam sie:) pozdro:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: wyprawka studenta:) IP: *.wroclaw.mm.pl 16.08.06, 13:20 Nie potrzebujesz nic, tylko zdrową psychikę i wytrzymałość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 00:50 jesli chodzi o kredki, to wybór zależy od tego gdzie chcesz studiować. jeśli w stolycy to TYLKO świecowe, chyba że chcesz by inni patrzyli na ciebie bokiem. z kolei w krakowie podobno chłopcy za warkoczyki ciągają i sie smieją że "kapusta głopwa pusta" jeśli masz swiecowe, bo tam to z kolei obciach. a we wrocławiu to podobno ludzie noszą do drugiego śniadania herbatę w butelce po wodzie!!!! jeśli na prawdę chcesz zrobić wrażenie na ludziach z roku to JEDYNĄ niezawodną metodą jest szpan na zeszyt w kolorowe linie. no ale wiadomo, nie każdy na taki szpan może sobie pozwolić. tak w sekrecie wyznam że od jakiegoś czasu śledzę trendy w przyborach szkolnych i dam ci dobrą radę: segregatory ze zwierzątkami w koszyczkach znowu będą w tym roku krzykiem mody. tylko pamietaj!!!!!!!!, zeby kolor pasował do koloru ołówka (z gumką włącznie!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocław Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 09:54 > a we wrocławiu to podobno ludzie noszą do drugiego śniadania herbatę w butelce > po wodzie!!!! nieprawda. u mnie na UWr codziennie rano pan na portierni sprawdzał czy mamy herbatę w rózowych termosach. To był obowiązek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
negativeburn Re: wyprawka studenta:) 14.08.06, 21:15 miałem coś podobnego napisać. ludzie macie nawalone z tymi pytaniami... wy chyba nie macie prawdziwych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
pretensja_19 Re: wyprawka studenta:) 16.08.06, 18:07 Ej!co Ty dziewczyne w blad wprowadzasz!!!! Olowek ma byc H, nie HB! Jeszcze ja ze studiow wykurza!!!! Zastanow sie zanim cos palniesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishJew Re: wyprawka studenta:) IP: *.nat.student.pw.edu.pl 14.08.06, 00:47 Jeli chodzi o pierwszy rok to - 4 zeszyty - 3 segregatory - 5 plecakow powinno wystarczyc. Epcjonalnie mozesz jeszcze zaopatrzyc sie w kilka opakowan pampersow, bo widze ze moga byc potrzebne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 08:01 > w co powinnam sie zaopatrzyc podejmujac w 1 rok:) chodzi mi o ewentualne > zeszyty, plecaki, segregatory itepe. prosze o rady juz brane pod uwage gdy > to wy rozpoczynaliscie studia dziewucho, nie rob z siebie posmiewiska LOL czy ty aby nie pomylilas uczelni z przedszkolem ??? to maja być studenci ? smiechu warte Odpowiedz Link Zgłoś
blue_fire dorośli się znaleźli <lol> 14.08.06, 08:19 odpowiedź na to pytanie tylko świadczy o Waszej niedojrzałości. Jeżeli ktoś o coś pyta, należy mu odpowiedzieć, a nie wyśmiewać się z niego. Niezwykle mnie bawi Wasz cynizm. Koleżanka jeszcze nie studiowała i nie wie w co powinna się zaopatrzyć, widać jest mocno zorganizowana. Przykro mi, że trafiła na tak wsteczmyślących forumowiczów. P.S. Ja na zajęcia zabiorę długopis i "kawałek" kartki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtz Re: dorośli się znaleźli <lol> IP: *.olsztyn.mm.pl 14.08.06, 09:03 długopis i jeden zeszyt (odpowiednio gruby) lub segregator (z odpowiednią ilością kartek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: dorośli się znaleźli <lol> IP: *.gorzow.mm.pl 14.08.06, 09:37 :) No wlasnie jak wyzej, dlugopis i jakis zeszyt :) (chyba ze bedziesz na jakiejs politechnice, to wtedy wypadalo by chyba posiadac zeszyty od cwiczen, ale i to tez nie koniecznie) :) A jeszcze - nie kupuj czasami nowych ksiazek, bo wydasz fortune, lepiej pozyczyc od kogos i isc na ksero :) albo do bilioteki - jelsi owe posiadaja bo zwykle moga sie chwalic jakims jednym egzemplarzem z lat 80. :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: dorośli się znaleźli <lol> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 09:58 Jak bardzo chcesz to mozesz nosic tylko pieniadze na ksero... na studiach nosisz co chcesz. Coś do pisania (długopis, pióro, ołówek, kredkę...) i cos na czym mozesz pisać (zeszyt, brulion, kołonotatnik, notatnik, kartki do segregatora, blok rysunkowy - co ci wygodnie). Możesz sobie zabrać jakieś kredki czy flamastry jeśli lubisz mieć kolorowo - tego ci nikt nie zabroni, ale tez nikt nie bedzie wymagał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veron Re: dorośli się znaleźli <lol> IP: *.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 10:30 no dobra ale kolezanka ma ok 19 lat i pyta sie o takie rzeczy ze .... nmc przeciez jak idze na studia to ma chyba jakis podstawoy zarys co ja czeka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darcy1983 Re: wyprawka studenta:) IP: *.com.pl / 213.227.72.* 14.08.06, 10:39 Śmijcie sie, smiejcie... ale na niektórych kierunkach kredki są obowiazkowe, linijka, cyrkiel, gumeczka, papier milimetrowy, kalka techniczna, pisaki kolorowe itp. Ale jesli jest taka potrzeba to na ćwiczeniach powiedza co bedzie potrzebne. Jeśli chodzi o plecak to mozesz isc z torebka (nie musi pasowac do butów ;)), a zeszyty nie kazdy musi posiadac, wystarcza kartki, zalezy jak Ci wygodnie. Acha... i wyluzuj troche :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 12:15 na histologie koniecznie kredki i gladki zeszyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arczi_86 Re: wyprawka studenta:) IP: *.compnet.com.pl 14.08.06, 12:36 :) Segregator najlepiej z duuuuzą ilością kartek chybaże bedą lepsi to tylko kasa na ksero :) Ale uważam że notatki każdy powinien robić swoje bowiem w czasie sesji masz ochote ZABIĆ tego kto to pisał :P DUUUUUUUUZO kasy na ksera książek :) I coś kolorowego jak bedziesz książki czytać ładnie zaznaczysz a na sesje wkujesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaisa Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 15:01 tez popieram, ze notatki lepiej swoje. ja jak szłam na wykład i nie notowalam to bardzo czesto tez nie uwazałam, nie potrafiłam się skupić na bezczynnosci. innych czasem mozna nie rozczytac i te pe i te de... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 12:58 nie widze nic smiesznego a tym bardziej niedojrzalego w tym ze ktos nie wie jak wyglada studiowanie ja tez nie wiem i sie dowiem w pazdzierniku;) phi;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: wyprawka studenta:) IP: 217.116.102.* 14.08.06, 17:13 wyprawka studenta: łózko, alkohol, laptop, telewizja-to najwazniejsze, w kredki mozna sie zaopatrzyc w drugim semestrze ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 17:17 zapomniałaś jeszcze o 10 paczkach prezerwatyw... Odpowiedz Link Zgłoś
kora_111 Re: wyprawka studenta:) 14.08.06, 19:08 ja przez całe 5 lat studiów miałam jeden zeszyt do wszystkiego :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zocha Wystarczy wziąć to co niezbędne - lista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 19:45 1. 534 rolek papieru toaletowego 2. 50 opakowań kopytek instant 3. 756 wykałaczek 4. zestaw "mały chemik" 5. rękawice murarskie duże 6. prenumeratę BRAVO (przynajmniej półroczna) 7. 8 pędów bambusa 8. 3 skarpetki 9. dmuchane koło do pływania + rękawki 10. 12 cm sznurka do bielizny 11. sitko 12. 2 śrubokręty 13. drzwi antywłamaniowe 14. 93 gwiazdki z nieba 15. miotacz ognia (przydatny w trakcie sesji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Wystarczy wziąć to co niezbędne - lista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:06 dobre ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: wyprawka studenta:) 14.08.06, 19:47 wodeczka na zapoznanie sie z wspollokatorami jest bezcenna! za wszystko inne zaplacisz karta Mastercard;))) Odpowiedz Link Zgłoś
goszka16 Re: wyprawka studenta:) 14.08.06, 20:56 wiecie co.. jestescie żalosni i tylko dajecie przykład tego jak sie mowi o ludziach z forum gazety.. rzeczywiscie tu widac brak moderatora i full wypas:] tak wlasnie myslalam ze prawie nikt nie wezmie mnie na powaznie ale spox wlasnie potwierdziliscie opinie o was .. i ne byla to zadna podpucha bo po prostu nie mam znajomych studentow ktorzy by mieszkali b;lisko mnie i moglabym sie o takie rzeczy spytac a nie wiedzialam jak to dokladnie jest... wasze kredki swiecowe spokojnie mozecie sobie wsadzic w dupe. jestescie na tyle zalosni ze rzeczywiscie mozna was prawie wszystkich wsypac do jednego ora "gazeeta.pl" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: wyprawka studenta:) IP: *.zyg.brewet.pl 14.08.06, 21:09 <rzeczywiscie tu widac brak moderatora i full wypas:] > no wiesz! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madula Re: wyprawka studenta:) IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.08.06, 21:21 Masz racje, ja nie rozumiem co smiesznego w tym ze ktos pyta?? Bo co jak juz ktos jest na I czy na II roku to taki wazny sie czuje? zeby kozaczyc? Ja tez ide w tym roku na I rok, i nie mam pojecia czego bede potrzebowac, bo kazdy mowi co innego;) na piórnik sie nie nastawiam hehehe, bo rzeczywiscie nikt cinie sprawdza zawartosci torby, ale jakies zeszyciki i segregator mozna kupic. Moim zdaniem najwygodniejsze sa "kolozeszyty" w formacie B5 ;) Powodzenia!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejcz Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 15:00 > Masz racje, ja nie rozumiem co smiesznego w tym ze ktos pyta?? a to w tym śmiesznego, że niby czym tak bardzo różnią się studia od liceum?? przecież to oczywiste, że standardowe wyposazenie to kartki w dowolnej formie i równie dowolne "pisadło". chyba, że gocha jest na kierunkach scisłych, przyrodniczych czy medycznych, to zrozumiałabym, gdyby nie wiedziała, czy ma się zaopatrzyć w fartuch ochronny czy nie, albo kalkulator z jakimi funkcjami wybrać... ale cholera, przeciez nie napisała o żadnych specjalnych potrzebach... jeszcze niby forumowicze mają za nią zadecydować, czy woli nosic rzeczy w torbie, plecaku, a może w reklamóweczce, czy woli pisać w zeszycie, czy ma kartkach do segregatora... to jest własnie, droga madulo, ŚMIESZNE. pewien cyctat z wczorajszego filmu pasuje tu jak ulał: "jak one się na te studia dostaja, jak one tak ciężko myślą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bw.com Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:54 NIE KUPUJ NIC W FORMACIE B5, BO TO SIę NAJGORZEJ KSERUJE!!!!!!!!!!! WSZYSTKO JEST POUCINANE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 15:54 bo chodzisz na beznadziejne ksero... ja pisałam caly rok w b5, moja kumpela takze. Facet nam zawsze kserowal w pomniejszeniu do a5 ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:58 Dziewczyno, trochę więcej poczucia humoru!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Gochy Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 13:00 wiesz co ci powiem ,jestes zwyczajnie beszczelna ,w sumie nie ma co sie dziwic te pokolenia gimnazjalne sa juz cześciowo zdegenerowane ,widzę to niestety na studiach.A twoj nic faktycznie wskazuje na wiek :16! ,a kredki to sobie możesz wsadzic ty ,może ci rozumu przybedzie, Odpowiedz Link Zgłoś
maedma Re: wyprawka studenta:) 19.08.06, 12:13 pisze się bezczelna, nie beszczelna, tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:15 a tam, że niby głupie pytanie? na pierwszy semestr pierwszego roku wyruszyłam zaopatrzona w to, co doradzali właśnie inni na tym forum, po półroczu to zwerfyikowałam pod swoje potrzeby. poza tym, ktoś po szkole średniej może nie być na tyle rozeznany w ofercie artykułów papierniczych, aby wiedzieć, co może się przydać :) od siebie mogę powiedzieć, że najlepsze są kołonotaniki - nie wiadomo, w jakich warunkach przyjdzie ci notować, a tak masz podkładkę zagwarantowaną :) zwykłe, 80-stronicowe, albo grubsze, z twardymi oprawkami, z poznaczonymi kartkami na kilka przedmiotów. odradzam pojedyncze kartki i segregatory - gubi się potem to wszystko, jest nieuporządkowane, a w zeszycie wszystko razem :) najlepiej po zakończeniu przedmiotu wyrwać odpowiednie kartki i dopiero wtedy włożyć do segregatora, a strony, które się ostały, spożytkować dalej. długopisy, gumki i ołówki. raczej nie inwestować w książki "jednorazowe", używane przez jeden semestr, choć ja staram się kupować książki, co do których jestem pewna, że przydadzą się w przyszłości. duuużo koszulek i segregatorów, to na teksty na ćwiczenia, jeżeli wybierasz się na studia humanistyczne. spinacze, zszywacz i dziurkacz też się przydadzą :> przydatne karteczki samoprzylepne. tyle ode mnie, powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kutas Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:24 ja plecak mam ten sam co w liceum ( w brudach tam zawartych i klasówka z bioli czy religii się czasem trafi), pozatym używam też długopisów a nawet zeszytów (przeważnie tzw. brulionów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kutas Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:26 zastrzegam że wycinanki, kleju, kredek nie noszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitty Re: wyprawka studenta:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 11:26 Fajna ksywa:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xs Re: wyprawka studenta:) IP: *.dzi.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 15.08.06, 12:55 plecak,gruby zeszyt na kólkach w twardej okladce i ze 2 dlugopisy :) Odpowiedz Link Zgłoś
irishcream2 Re: wyprawka studenta:) 24.08.06, 09:04 ja jak jechalam na studia to brallam mniej wiecej *klapki pod prysznic aby grzyba nie dostac *ubrania *kilka zeszytow A4 lub segregator z duza ilosica kartek * artykuly higieniczne * chomika *poszwe na koldry i poduszki *pidzame *kilka swoich ulubionych rzeczy do ktorych ma sie sentyment *plyty z filmamai i muzyka *ksiazki slownik itp *telefon komorkowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: wyprawka studenta:) IP: *.wroclaw.mm.pl 17.08.06, 22:15 A to żałuj, że ich nie nosisz, na pedagogice bardzo się przydają. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabełek Re: wyprawka studenta:) IP: *.satfilm.net.pl 15.08.06, 21:57 do listy Oli dodałabym tylko zakreślacze njalepiej 2-4 kolory-wszystko co podała na pewno się przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
aizuz Re: wyprawka studenta:) 15.08.06, 13:57 wygodne buty i torba, trochę rozumu i pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzik Re: wyprawka studenta:) IP: *.matmed.pl / 213.17.237.* 15.08.06, 20:46 Ja rozpoczynam studia i w co zamierzam się zaopatrzyć?:> -4 Kołozeszyty A4 ( polecam!!) -mase kartek A4 luzem( z reguły dużo bazgrze, te kartki to już do domku) -Koszulki mam po licem:), segregatory również:) -Mam ochote kupic sobie jakąś fajną torbę(Ale tylko dlatego, że mam obecnie kase, bo pracowałam...gdyby jeje nie było, plecak byłby po Liceum.) -Dwa cienkopisy:P Czerwony i zielony;) -Dwa miękkie ołówki:P -I dużo długopisów niebieskich:> A tak ogólnie jakieś ciuchy by się nowe przydały itp.:P:) Ps: Jak to miło pracować a potem tą kase wydawac:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: wyprawka studenta:) IP: *.is.net.pl 15.08.06, 22:55 No fakt, troszke smieszne pytanie zadałaś, bo chyba nie obudziłaś się wczoraj, żeby nie mieć zielonego pojęcia co to znaczy studiować(z zasłyszanych opinii). Pisać będziesz tak samo jak pisałaś w liceum, tyle, że więcej i 4 razy szybciej. Piszesz na czym chcesz i czym chcesz. Najlepiej to zaopatrzyć się każdego dnia w jakąs sumę pieniędzy, bo non stop coś sie kseruje. Poza tym to niektórzy w ogóle nie notują, albo faktycznie mają jeden zeszyt, może dwa do wsyztskiego. Mozna i tak, tyle, że to jest chyba niewygodne jak przychodzi sesja. Dlatego ja mam każdy przedmiot w osobnym zeszycie- bo tak mi wygodnie. Segregatorów nie lubie bo kartki (jak je setny raz przekladam) się urywają i niewygodnie się pisze. Zeszytów z kółkami nie lubię z tego samego powodu co segregatorów. Ogolnie jest ok:D Odpowiedz Link Zgłoś
arnie.chich Re: wyprawka studenta:) 16.08.06, 08:32 dość przydatny okazuje się dyktafon (najlepiej cyfrowy z łączem do komputera). Szczególnie, kiedy wykład prowadzony jest jakoś anormalnie szybko albo bardzo skomplikowanie i musisz uzupełniać w domu notatki. chociaż podobno nie na każdej uczelni można z niego korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 09:49 u mnie nie mozna było, ale ci co chcieli i tak dawali rade. teraz uz sa tak male dyktafony, ze to nie problem. tyle, ze wyklady były jasne i klarowne wiec w sumie potrzeby nie było ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nasciritus [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 16:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: wyprawka prawdziwego studenta:) IP: *.crowley.pl 18.08.06, 00:09 Głowę na karku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bw.com Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:44 Ech... A ja rozumiem Twoje obawy. Sama się martwiłam w ub. roku w co ja mam się kurde zaopatrzyć... I tak...: a) kartki A4 luzem (na uczelnię można je nosić w jakiejś normalnej tekturowej teczce, potem w domu/akademiku przekładać do segregatora lub pojedynczych teczek na poszczególne przedmioty; segregatora A4 na uczelnię nosić nie polecam, bo tylko przeszkadza) - te kartki są dla ludzi sumiennych, którym po każdym dniu będzie się chciało układać te kartki - osobiście w moim przypadku to się nie sprawdziło LUB b) zeszyty - A4 lub A5, zależy ile się pisze z danego przedmiotu, z reguły po pierwszych ćwiczeniach bądź wykładach będziesz wiedziała - żeby nie zajmować sobie w torbie dużo miejsca polecam z jednej strony zeszytu prowadzić jeden przedmiot, a z drugiej 'do góry nogami' drugi, najlepiej żeby to były te 2 przedmioty, które masz w jednym dniu... logiczne chyba... LUB c) segregator A5 od razu z kartkami - nie jest ciężki i jest mały, zmieści się w każdej torbie - do każdego przedmiotu osobna podpisana koszulka, żeby się nie pomotało i nie pomieszało - kartki mogą być kolorowe jeśli jesteś wzrokowcem d) kilka długopisów - najlepiej mieć przy sobie 3-4 długopisy - sama już się tego nauczyłam po tym jak mi się na jednym wykładzie chyba ze 3 wypisały, ale widać jakie miałam szczęście...- zawsze to będziesz miała przy sobie w razie czego, nie będziesz musiała pytać ludzi i tracić ok. 0,5 strony notatek e) korektora nie polecam żadnego - a przynajmniej nie na wykładach, bo i tak raczej nie zdążysz nic zakorektorować, jeśli już byś tak bardzo chciała mieć piękne notatki to zostaw korektorowanie na później na spokojnie w domu/akademiku, ewentualnie się może przydać na ćwiczeniach, ale to i tak musi być w taśmie, żebyś pół godziny nie czekała aż wyschnie f) piórnik jest niepotrzebny - po co? tylko miejsce zajmuje, długopisy, ołówki, itp. można schować do osobnej kieszonki w torbie - ewentualnie możesz mieć takie małe etui na 2-3 długopisy - wystarczy g) kolorowe długopisy też możesz mieć - do zapisania jakiś regułek czy ważnych informacji - zakreślacze polecam na później na spokojnie w domu/akademiku h) torba vs. plecak - noś to w czym Ci jest wygodniej :-) i to chyba wszystko... POWODZENIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maedma Re: wyprawka studenta:) 19.08.06, 12:11 Sugeruję otwieracz do kapsli, korkociąg, kieliszki turystyczne (np kaliber 45) i koniecznie 2-KC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 15:48 Ja pamietam przed pierwszym rokiem sie zastanawialam też jakie zeszyty i te pe i te de. I kupiłam sobie (o zgrozo) zeszyt 304 kartki B5... to była dopiero cegłówka. Z jednego przedmiotu pisałam w nim przez cały rok a i jeszcze mi miejsca zostalo... z jednej strony fajnie jest miec tak jeden (kilkusemestralny) przedmiot w jednym, ale to nosić to masakra... W tym roku planuję sobie nosić kartki w teczkach i później bez żadnych segregatorów. Po prostu wykład + ćwiczenia (ten sam temat) w koszulkę i do teczki, kolejny wykład + ćwiczenia w koszulkę i do teczki. I tak jeden przedmiot będę miała w jednym miejscu i ładnie podzielony na poszczególne części ;-) A co do pisania - pisz czym ci wygodnie. Ja lubie pisać piórem więc pisalam piórem, oprócz tego zawsze miałam zmazywacz, ołówek, naboje, jakiś długopis, coś kolorowego. nosiłam to w piórniku tym co miałam do LO. Nie lubię jak mi się walają takie rzeczy po torbie (a w moim przypadku upilnować je w jednym miejscu to nie jest łatwo) więc piórnik mi się przydawał. Jak miałam mniej zajęć to nosilam rzeczy w torbie, jak miałam więcej, albo jechałam na uczelnie rowerem to w plecak. Mamy o tyle dobrze, że na instytucie mamy szafki, więc przychodzisz wrzucasz rzeczy do szafki a na wykład idziesz z najpotrzbniejszymi rzeczami. I jeśli nie planowalam danego dnia uczyć się jakiegoś przedmiotu, a np. na drugi dzien miałam z niego wykład to zostawialam rzeczy w szafce coby za dużo nie nosić. Ogólnie trzeba samemu stwierdzić co pasuje, jak jest wygodnie. Dużo też może zależeć od kształtu ławek w salach wykładowych. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: wyprawka studenta:) 19.08.06, 17:01 nie ma potrzeby wydawania kasy na jakies pierdoly... wystarczy dlugopis i jakis notatnik. przydatne sa tez kolorowe zakreslacze, ale to kwestia gustu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RysioZklanuPrawnik Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 01:25 Zakreślacze i długopis i zeszyt w którym wygodnie będzie ci się pisało, a także dyktafon i komputer i dużo kasy na ksero i fifka szklana Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze123 Re: wyprawka studenta:) 20.08.06, 16:10 Polecam zeszyty A4 60- lub 80-kartkowe. Nie są za grube i co ważne TANIE. Kołonotatniki są dużo droższe. Zeszyt A4 można kupipć w Tesco za 2,30. Na pierwszym roku używałam A5, ale teraz zrezygnuję definitywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:24 cześć mam ten sam problem , co na politechnike ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobcia Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:43 to co wszędzie. Coś na czym można pisać i coś czym można pisać. O reszcie Cię poinformują ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: wyprawka studenta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:50 dzięki , ale zaczynam się stresować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: wyprawka studenta:) IP: *.ssnet.pl 21.08.06, 01:09 Podobno nie ma głupich pytan, sa tylko głupie odpowiedzi :P Ja Ci moge napisac, co mi się przydało na pierwszym roku: -torba na ramię -masa długopisów (czarnych i niebieskich) -kartki A4 (luzem, albo kołonotatniki, z których można je potem wyrwać) -kilka segregatorów A4 -koszulki na ksero -kilka ksiązek -kolorowe zakreślacze Odpowiedz Link Zgłoś
1ma Re: wyprawka studenta:) 21.08.06, 17:42 ja dziewczyno ty idziesz na studia czy do pierwszej klasy szkoły podstawowej?! takie pytanie... daj spokoj Odpowiedz Link Zgłoś