Dodaj do ulubionych

dwa lata w rok...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 21:16
Nie wiecie może czy gdzieś można w jednym roku zaliczyć dwa lata jakiegoś
kierunku.Jeśli są takie uczelnie (państwowe bądz niepubliczne)podzielcie się
informacjami na ich temat.Interesują mnie okolice
Poznania,Wrocławia,Katowic.Potraktujcie moje pytanie poważnie.Już teraz
dziękuję za potencjalną odpowiedz.Pozdro:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: dwa lata w rok... IP: *.kablowka.waw.pl 15.09.06, 22:15
      Medycyna luzik, tak samo elektronika i architektura.
      • Gość: elwira Re: dwa lata w rok... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:18
        Cynizm jest oznaką otwartości umysłu,ale wypowiedz " ? "chyba temu zaprzecza
        całkowicie...
        • votum_separatum Re: dwa lata w rok... 15.09.06, 22:24
          Gość portalu: elwira napisał(a):

> Cynizm jest oznaką otwartości umysłu

mądre zdanie, zapamiętam :D

co do '?' nie przejmuj się ignorantami. co do twojego problemu niestety nie
          znam odpowiedzi...
          • Gość: ? Re: dwa lata w rok... IP: *.kablowka.waw.pl 15.09.06, 22:30
            W Polsce (jeszcze) obowiązują ustawy i one określają długość studiów np ta:

USTAWA o szkolnictwie wyższym, ustawy o wyższych szkołach zawodowych oraz ustawy
            o pożyczkach i kredytach studenckich

Art. 6.

W uczelni zawodowej prowadzącej kształcenie na kierunku studiów lub kierunku i
            specjalności, dla których nie zostały określone standardy, o których mowa w art.
            4a ust. 2 pkt 3 ustawy wymienionej w art. 1, albo prowadzącej kształcenie w
            specjalności zawodowej:
            1) studia trwają co najmniej 6 semestrów;
            2) wymiar zajęć dydaktycznych na studiach dziennych obejmuje co najmniej 2 200
            godzin i 15 tygodni praktyk;
            3) wymiar zajęć dydaktycznych na studiach wieczorowych obejmuje nie mniej niż
            80%, a na studiach zaocznych nie mniej niż 60% godzin zajęć dydaktycznych
            przewidzianych dla studiów dziennych oraz 15 tygodni praktyk;
            4) plan studiów wieczorowych i zaocznych obejmuje taki sam zakres treści
            programowych jak plan studiów dziennych.
            • Gość: ? Re: dwa lata w rok... IP: *.kablowka.waw.pl 15.09.06, 22:33
              Tutaj masz standardy
              www.menis.gov.pl/prawo/rozp_170/rozp_170.php
              a tu przykład dla ZiM
              Standardy nauczania dla kierunku studiów:
              zarządzanie i marketing

STUDIA MAGISTERSKIE

I. WYMAGANIA OGÓLNE

Studia magisterskie na kierunku zarządzanie i marketing trwają co najmniej 4,5
              roku (9 semestrów). Łączna liczba godzin zajęć wynosi około 3.000, w tym 1.425
              godzin określonych w standardach nauczania.
            • Gość: elwira Re: dwa lata w rok... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:48
              Zgadza sie" ? ",ale nie bierzesz pod uwagę indywidualnego kształcenia [czyli
              wezmy na to studenta który ma wysoką średnią, studiuje jeszcze jakiś kierunek
              i np szkoła ma co do jego osoby jakieś plany(nie mówię tu o studiach
              międzywydziałowych)] ponadto chodzi mi jedynie o informacje, które mówią o
              zaliczeniu jedynie 4'rech semestrów-czyli w sumie taki potencjalny student
              zalicza wszystko w okresie np 4 lat jeżeli mówimy o studiach magisterskich.czy
              takie rozwiązanie jest w ogóle praktykowane??
    • Gość: Tawananna* Re: dwa lata w rok... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 00:47
      Elwiro, ale trudno traktować takie pytanie poważnie, skoro nie interesuje Cię
      żaden konkretny kierunek... chyba, że zbierasz informacje o poziomie
      indywidualizacji nauczania wyższego czy coś w tym stylu ;)

Ja jestem na MISH. *Teoretycznie* mogłabym zrobić magistra wybranego przeze mnie
      kierunku nawet w ciągu dwóch lat.

Podejrzewam, że takie przesunięcie możliwe jest w ramach ITS.

Poza tym na UAM, gdzie studiuję, w przypadku przyjmowania na drugi kierunek na
      podstawie średniej standardowo przyjmuje się na II rok (z wyj. neofilologii).
      Student jest zobowiązany do nadrobienia różnic programowych w ciągu jednego
      roku, co w praktyce sprowadza się właśnie do robienia dwóch lat w jeden rok.
      • idajda Re: dwa lata w rok... 16.09.06, 21:00
        Tawananno, a wiesz może, czy to przyjmowanie od razu na 2 rok dotyczy też
        studiów licencjackich? I czy szanse na przyjęcie na drugi kierunek są duże? Czy
        głównie bierze się pod uwagę średnią? pewnie istotne jest też to, jak bardzo
        ten drugi kierunek jest oblegany...ja studiuję polonistykę, jednak cały czas
        myślę, żeby zacząć też historię, właśnie 3-letnią, dlatego chciałabym wiedzieć,
        jakie są szanse na przyjęcie na podstawie średniej, bo może pewniejsze będzie
        postawienie na egzaminy wstępne? pozdr:)
    • Gość: Pe Re: dwa lata w rok... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 08:56
      Myślę, że na każdym kierunku można tak zrobić <przynajmniej większości>.
      Oczywiście pomijam medycynę ;)

Tak np.: jest na AE w K-cach i na UJ, sprawdzone osobiście.
      Po prostu ściągasz sobie przedmioty z roku wyżej. Oczywiście - musisz mieć
      odpowiednio wysoką średnią i zgodę dziekana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka