Dodaj do ulubionych

Komparatystyka

IP: *.tomaszow.mm.pl 21.10.06, 23:06
Przepraszam za ewentualną ignorancję,ale niech mi ktoś powie,gdzie mozna pracować po komparatystyce.Z góry thx za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Komparatystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 23:51
      Komparatystyce???

O ile się nie mylę, taki kierunek studiów NIE ISTNIEJE. To może być jedynie
      specjalność na innym kierunku studiów - na pewno na filologii polskiej, może też
      np. na kulturoznawstwie. Taka specjalność jest na polonistyce na UAM (profil
      środkowoeuropejski), a większą samodzielnością cieszy się na polonistyce na UJ
      (ma osobną rekrutację). Ale to wciąż jest filologia polska - i byłoby naiwnością
      sądzić, że można po niej robić coś zdecydowanie innego niż po "czystej"
      polonistyce.
    • Gość: leche Re: Komparatystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 01:17
      jak to co mozna robic , to nie wiesz????

Siedzieć w przestronnym gabinecie w British Museum i dokonywac analizy
      porownawczej starodrukow sprzed 2 tysiecy lat. naturalnie za bardzo dobre pieniadze

pomysl o studiach na powaznie...tutaj nawet pasja cię nie uratuje....
      • Gość: Hmmm Re: Komparatystyka IP: 212.122.214.* 22.10.06, 02:24
        Ze tak powiem sprzatac podloge w British Museum.
    • Gość: Janinka Re: Komparatystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 16:23
      Kierunek istnieje, chociażby na UJocie. A w trakcie studniów obowiązkowo trzeba robić kurs pedagogiczny, więc nie przesadzałabym z tą podłogą...

Pasja jest ważna i już, a studia bardzo ciekawe.
      • Gość: Tawananna* Re: Komparatystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:20
        > Kierunek istnieje, chociażby na UJocie.

Na jakim wydziale? Szukałam i nie udało mi się czegoś takiego znaleźć. Mam tylko to:

www.polonistyka.uj.edu.pl/edukacja_studia_S.htm
        ale to filologia polska spec. komparatystyka, a nie - kierunek komparatystyka.
        I, dla ścisłości, kurs pedagogiczny jest tam opcją, a nie obowiązkiem.
    • another_story Re: Komparatystyka 11.11.06, 11:01
      Mądrze prawi Tawi (rym przypadkowy i zabawny ;)) - na UJ komparatystyka jest
      specjalnością w obrębie polonistyki, chyba zresztą najbardziej egzotyczną. Co
      można po niej robić? Nie chciałabym siać defetyzmu, ale te studia to raczej
      hobby niż inwestycja w przyszłość. Oprócz zajęć z polonistycznego kanonu mamy
      stricte komparatystyczny cykl literatury porównawczej, na której w ferworze
      dyskusji powstają perełki w rodzaju: "Gustaw kończy się tam, gdzie zaczyna się
      Konrad" ;). Owszem, miłe to i ciekawe, ale o "pracy w zawodzie" raczej trudno
      marzyć. No, może poza jednostkami wybitnymi, przed którymi rysuje się kariera
      naukowa.
    • Gość: hmm Re: Komparatystyka IP: 212.191.80.* 12.11.06, 21:38
      Moja kolezanka studiuje ten kierunek na UJcie
      • Gość: Tawananna* Re: Komparatystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 22:27
        Echhhh, nie studiuje go, bo nie istnieje... warto czasem czytać wątki, zanim się
        do nich wpisujemy.
        • Gość: Hmmm Re: Komparatystyka IP: *.uni.lodz.pl 17.11.06, 12:00
          studiuje ten kierunek.nie odzywaj sie jak nie wiesz
          • Gość: Tawananna* Re: Komparatystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 15:09
            No, to na jakim wydziale na UJ? Napisz, skoro się tak świetnie orientujesz!
            • chanson_de_geste Re: Komparatystyka 17.11.06, 21:30
              Czy komparatystyka nie jest przypadkiem jedną ze specjalności
              filologii polskiej UJ? :p
              • Gość: Tawananna* Re: Komparatystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 20:14
                Jest, jest. I napisałam o tym wyżej, prawie miesiąc temu :).

Ale ktoś tu się upierał, że jest taki KIERUNEK :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka