Dodaj do ulubionych

Studia informatyczne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 12:40
Mam pare pytan zwiazanych z tym kierunkiem:
1.Gdzie polecacie skladac papiery na wlasnie ten kierunek?
2.Czy bardzo ciezko sie na nie dostac(nie jestem jakims wielkim kujonem ucze
sie raczej na 4) ?
3. Wiem,ze na niektorych uczelniach nie brana jest pod uwage fizyka czy w
takim razie polecacie pisac z niej matury? (nie ukrywam,ze nie jest to mi na
reke)
Obserwuj wątek
    • Gość: Szpaq Re: Studia informatyczne IP: 212.160.196.* 01.11.06, 13:46
      > 2.Czy bardzo ciezko sie na nie dostac(nie jestem jakims wielkim kujonem ucze
      > sie raczej na 4) ?

To w takim razie na dobra informatyke sie nie dostaniesz w niecaly rok nie
      nadrobisz brakow z matmy
      • Gość: dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 14:15
        To znaczy z matmy akurat jestem bardzo dobry mowie raczej o fizie itp.
        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 14:26
          Zapraszam kazdego kto bedzie cos na ten temat wiedzial o pomoc w tym temacie.
          • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 01.11.06, 15:22
            Jak chcesz bez fizyki to probuj na uniwerek (np warszawski), ale wtedy musisz
            byc rewelacyjny z matmy. Na politehcniki to matma + fizyka, nawet jakby nie
            wymagali gdzies przy rekrutacji to lepiej jednak zdawac zeby potem sobie poradzic.
            • Gość: gosc Re: Studia informatyczne IP: *.bumc.bu.edu 01.11.06, 15:55
              na UW matma to 3/5 punktow i po 1/5 masz z dowoch innych wybranych przez siebie
              przedmiotow. Fize jednak zdawaj, moze sie przydac.

Acha na AGH masz dwa wydzialy z informatyka. Licza sie punkty z jezyka obcego +
              punkty (80% calosci ale sprawdz na stronie)z matematyki albo fizyki albo informatyki
              • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 16:55
                No wlasnie z fizyki nie jestem rewelacyjny (mam 4),ale nie jestem tepy i jakbym
                dostal sie juz na studia to bym sie jej nauczyl wiec nie boje sie politechniki.
                A wole fizy nie zdawac bo jestem na ma-inf i nie mam rozszerzonej fizyki(wiem
                moj blad moglem isc na mat-fiz)
                Na UW na pewno sprobuje ,ale to najlepsza informatyka na swiecie -nie wiem czy
                az tak zdolny jestem ~~.
                Dobry pomysl z tym AGH,chyba tam sie nastawie na informatyke ~~(chyba,ze sie
                dostane UW :P).
                Zapraszam do dyskusji kazdego kto ma jakas wiedzie na temat tego kierunku
                studiow.
                • Gość: gosc Re: Studia informatyczne IP: *.bumc.bu.edu 01.11.06, 17:19
                  Jak bedziesz startowac na AGH i twoje wyniki nie beda oszalamiajace, wtedy
                  wybieraj infe stosowana (latwiej sie tam dostac). Pierwszy prog na normalnej
                  infie w tym roku byl okolo 900 punktow na 1000, potem moglo sie to zmienic. O
                  ostatecznych progach mozesz dowiedziec sie w dziekanacie.
                  • Gość: Dodek Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 20:50
                    A czym sie roznia te informatyki?
                    Co mysliscie o informatykach na UAM albo UWr?
                    • Gość: ... Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 21:04
                      "czy trudno dostac sie na informatyke"-glupie pytanie... Na najlepsze
                      informatyki w POLSCE jest zajebiscie trudno(UW, AGH, PW) na inne jest srednio,
                      a sa tez takie na ktore przyjmuja wszystkich...
                      • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 21:23
                        Wiadome,ze na najlepsze uczelnie jest ciezko sie dostac,tylko jak trudno sie
                        dostac...
                        A tak w ogole to zaluje teraz,ze skusilem sie na profil mat-inf z mysla o
                        informatyce ,a moglem isc na mat-fiz...
                        • Gość: jojo Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 11:31
                          trudno jest się dostać a jeszcze trudniej jest się utrzymać coś o tym wiem bo
                          sam studiuje na agh eaie
                          • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 20:01
                            A co myslicie na temat PK,tam w rekurtacji jest tylko wymagana matma?
                            Na Uwr i UAM to chyba nie warto sobie glowy zawracac nie?
                            • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 15:46
                              Wie ktos cos jeszcze na ten temat?
                              Czas mnie goni,wiec kazda rada/wiadomosc jest na wage zlota :<
                            • Gość: marek Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 16:02
                              Dziecko neostrady wyraża opinię o uczelniach, których nie widziało na oczy...
                              Jeżeli popatrzysz na ranking TopCodera (jeden z najbardziej prestiżowych
                              konkursów programistycznych) to oczywiście 1. miejsce to UW, w pierwszej
                              dwudziestce jest również UJ i UWr. O dziwo z politechnik jest tam tylko (w
                              pierwszej 50-tce) PP. AGH czy PW nie ma i nigdy nie było. Musisz się, czego
                              chcesz się nauczyć - szybkiego klikania czy myślenia ? W tym drugim przypadku
                              lepszy będzie uniwersytet.
                              Ja studiuje na UAM. Nikt tutaj nikogo nie przyciska - i mówiąc szczerze zdarzają
                              się miernoty z odwołań. Natomiast jeżeli ktoś chce jest prężnie działające koło
                              naukowe informatyków (8 sekcji). Doktoranci prowadzą swoje projekty we
                              współpracy z zewnętrznymi firmami itd.. Jednym słowem jeżeli ktoś chce, to
                              naprawdę może dużo wynieść ze studiowania tutaj. Spora część osób na IV i V roku
                              pracuje, po studiach rozkręcają biznesy.

Moja rada - pogadaj ze studentami uczelni i z ludźmi, którzy mają do czynienia z
                              branżą. Rankingi "Polityki" czy "Wprowst" nie do końca wszystko oddają.
                              pozdrawiam.
                              • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 16:27
                                Dzieki Marek za rade, bardzo sie przyda.
                                Niestety nie mam mozliwosci pogadania ze studentami, gdyz mieszkam w srednio-
                                duzym miescie.
                                Z tego co Ty piszesz wywnioskowalem,ze lepiej isc na Uniwerek - chyba tak tez
                                zrobie.
                                Mam tylko jedno pytanie do Ciebie(jakbys mogl odpowiedziec to bylbym
                                wdzieczny): czy to prawda,ze na uniwersytecie uczy sie teorii a na politechnice
                                praktykii dlatego potencjalny pracodawca woli zatrudnic studenta politechniki?
                                • Gość: marek Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 16:45
                                  Uniwersytet uczy teorii a politechnika praktyki? Już wielokrotnie spotkałem się
                                  z tym przekonaniem i jest to po prostu bzdura. Jeżeli przyjąć, że wykład (na
                                  przykład) z algorytmów i struktur danych to teoria - wówczas uniwersytety i
                                  uczelnie techniczne w takim samym stopniu uczą teorii. U mnie egzamin z tego
                                  przedmiotu polegał na rozwiązaniu problemu; na tym samym polegały ćwiczenia.
                                  Nikt nie wymagał ode mnie podawania definicji czy opisywania algorytmu w krokach
                                  itd. To tylko prosty przykład - na pozostałych przedmiotach zazwyczaj teoria
                                  była lekko zarysowana, egzaminy i zaliczenia były z kwestii czysto praktycznych.
                                  Jeżeli natomiast czepić się matematyki jako teorii - na każdej uczelni
                                  technicznej jest wstęp do algebry, analiza, zarys matematyki dyskretnej i
                                  logiki, rachunku prawdopodobieństwa. Z niewiadomych dla mnie przyczyn jednak
                                  wszyscy czepiają się matematyki tylko na uniwersytetach. Zresztą matematyka jest
                                  naprawdę w ograniczonym zakresie, wykładowcy starają się to podawać w
                                  przydatnych na przyszlych informatyków formach (u mnie - analiza matematyczna
                                  jest przedstawiana pod kątem np. metod numerycznych, algebra pod kątem teorii
                                  obliczeń i grafiki, na matematyce dyskretnej zwracało się uwagę na optymalizację
                                  kombinatoryczną itd.). To chyba tyle ;)
                                  Co do pracodawców - Ci, z którymi miałem kontakt zwracają przede wszystkim uwagę
                                  na wiedzę i umiejętności. Przy realizacji projektów freelancingowych również
                                  nikt się mnie nie pyta gdzie studiuję, tylko co potrafię. Myślenie, że praca
                                  przyjdzie do ciebie, gdyż skończyłeś uczelnię XYZ jest co najmniej naiwne... Cóż
                                  - do Polski dotarł wreszcie kult wiedzy, nie dyplomu. To, co będzie robił w
                                  przyszłości zależy tylko i wyłącznie od pracy jaką włożysz podczas studiów.
                                  pozdrawiam.
                                  • Gość: eh Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 18:05
                                    MArek, pieprzysz glupoty... Mowisz o rankingach TOPCODERA, ale przeciez to nic
                                    nie mowi, bo tam biora czesto udzial studenci matematyki, tak matematyki a nie
                                    informatyki. KOnkurs ten nie ma za wiele wspolnego z przyszla praca
                                    informatyka... W czym polibudy sa lepsze od uniwersytetow?!? Ano w tym, ze nie
                                    ma po nich problemu ze znalezieniem dobrej pracy, a po uniwerkach(typu UAM)
                                    mozesz uczyc w szkole dzieci informatyki:D

Zreszta gdzie jest sie najciezej dostac na informatyke? Na UW,AGH,PW myslisz,
                                    ze ludzie sie tam pchaja dla zabawy?
                                    • Gość: marek Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 18:29
                                      Witaj, głupoty niestety są zawarte w Twojej wypowiedzi:
                                      (1) w TopCoderze biorą udział studenci matematyki - być może, ale nic w tym
                                      dziwnego - programowanie to podzbiór zastosowań matematyki ;]; jeżeli dobrze
                                      przeczytasz CZYM jest TopCoder - miejscem, gdzie pracodawcy mogą wyłapywać
                                      zdolnych PROJEKTANTÓW i ANALIZTYKÓW to zmienisz zdanie; w jednym masz racje -
                                      konkurs ten nie ma wiele wspólnego z przyszłą pracą informatyka - informatyk i
                                      programista to dwie różne ścieżki rozwoju zawodowego, niestety
                                      (2) po polibudach nie ma problemu ze znalezieniem dobrej pracy - spytaj się
                                      ludzi po szczecińskiej, koszalińskiej, rzeszowskiej, radomskiej, częstochowskiej
                                      i reszcie.. tak naprawdę liczbą się w Polsce PP, PW, AGH, może PG i to wszystko;
                                      kończą te uczelnie świetni fachowcy ale również miernoty, które niestety
                                      zajmowały się podczas studiów prześlizgiwaniem pomiędzy egzaminami,
                                      (3) niestety nie będę mógł uczyć dzieci - takie uprawnienia można nabyć tylko na
                                      matematyce ;(. Natomiast znam ludzi po mojej uczelni, którzy świetnie sobie dają
                                      radę na rynku pracy. Sam również utrzymuję się ze zleceń/freelanciangu i raczej
                                      się o przyszłość nie martwię.
                                      (4) pokaż w mojej poprzedniej wypowiedzi GDZIE napisałem, że łatwo się dostać na
                                      UW, AGH, PW ? I czy napisałem, że jakość kształcenia tam jest zła ? Chciałem
                                      wyłącznie zaznaczyć, że w Polsce powoli dochodzi do (prawidłowej) polaryzacji:
                                      uczelnie techniczne uczą informatyków, uniwersytety programistów.

pozdrawiam.
                                    • Gość: zły Re: Studia informatyczne IP: *.chello.pl 03.11.06, 18:31
                                      Prawdą jest, że w TOPcoder z UW bierze udział w połowie grupa złozona ze
                                      studentów matematyki a w połowie ze studentów informatyki. Uniwersytety na
                                      kierunku informatyka kształcą samych programistów i dzięki temu podobno mamy
                                      najlepszych programistów na swiecie - własnie dzięki uniwerkom, jesli dodko
                                      chcesz być programistą to idź na uniwerek, jak natomiast myslisz o:
                                      administracja sieci, bazy danych itd. to wybierz politechnikę
                                      • Gość: zły Re: Studia informatyczne IP: *.chello.pl 03.11.06, 18:42
                                        nie wiem jak na innych uniwerkach, ale na UW jest moim zdaniem głupia metoda
                                        zaliczeń - bo w ciągu semestru nie ma żadnych kolosów, dopiero na koniec jest z
                                        całego materiału, więc studenci na niektóre przedmioty z których na koniec
                                        trzeba zrobić projekt w ogóle nie przychodzą (zresztą czasem to i nawet
                                        ćwiczeniowcy też nie przychodzą) i przychodzą dopiero na ostatnie zajęcia z
                                        projektem i zaliczają ćwiczenia więc jest to zupełnie inny system zaliczeń niż
                                        na PW, gdzie w ciągu semestru są kolokwia

Tak przynajmniej mi opowiadał kolega z UW, bo ja studiuje na WIT
                                        • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 13.12.06, 23:07
                                          > nie wiem jak na innych uniwerkach, ale na UW jest moim zdaniem głupia metoda
                                          > zaliczeń - bo w ciągu semestru nie ma żadnych kolosów, dopiero na koniec jest z
                                          > całego materiału, więc studenci na niektóre przedmioty z których na koniec
                                          > trzeba zrobić projekt w ogóle nie przychodzą (zresztą czasem to i nawet
                                          > ćwiczeniowcy też nie przychodzą) i przychodzą dopiero na ostatnie zajęcia z
                                          > projektem i zaliczają ćwiczenia więc jest to zupełnie inny system zaliczeń niż
                                          > na PW, gdzie w ciągu semestru są kolokwia
                                          >
                                          > Tak przynajmniej mi opowiadał kolega z UW, bo ja studiuje na WIT

No to nie słuchaj głupot, które Ci kolega opowiada.
                                • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 03.11.06, 17:58
                                  > praktyki dlatego potencjalny pracodawca woli zatrudnic studenta politechniki?

Zależy jaki pracodawca i czego oczekuje. Wypowiadam się o UW i PW, nie wiem czy
                                  tak jest ze wszystkimi. Informatyka na UW i MiNI (wydział na PW) szkoli
                                  programistów, i tu dużo lepiej wypada UW. Informatyka na EiTI (na PW) kształci w
                                  dużo szerszym zakresie, w zależności od specjalizacji. (Poczytaj sobie programy
                                  studiów). Z tego wynikaja pozycje politechnik w w/w rankingach.
                                  Co do pracy to wybitni studenci z UW juz w czasie studiów zostana wyłapani przez
                                  pracodawców (często zagranicznych, bo mało jest takich polskich firm), czego
                                  raczej na PW nie ma. Ale dla większości pracodawców poszukujacych informatyka
                                  lepsza bedzie osoba po PW, bo jest bardziej uniwersalna.
                                  • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 19:20
                                    Dzieki wszystkim za wypowiedzi :]
                                    Nie wiem w sumie kim chce byc(programista czy informatykiem), nie mam
                                    rozeznania gdyz w LO nic takiego nie mielismy,wiem ze chce studiowac kierunek
                                    typowo scislowy(fiza,matma) ,czym mniej przedmiotow humanistycznych tym
                                    lepiej :P.
                                    W wybraniu kierunku studiow kierowac sie bede chyba glownie lepsza perspektywa
                                    na przyszlosc(nie chce byc nauczycielem :P).

• Gość: Sav Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 19:48
                                      mój chłopak studiuje informatykę na UJ (3 rok) i zgadzam się, że większość z
                                      tamtych chłopaków miałaby spore problemy ze zwyczajnym naprawieniem komputera
                                      czyli pracą informatyka w ujęciu laika :) rzeczywiście, uczą się tam głownie
                                      programowania.
                                      • Gość: Szpaq Re: Studia informatyczne IP: 195.116.211.* 03.11.06, 19:59
                                        Od naprawy są technicy a nie inz. i jak się taki student sam tego nie nauczy to
                                        nie będzie umiał
                                      • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 13.12.06, 23:13
                                        > mój chłopak studiuje informatykę na UJ (3 rok) i zgadzam się, że większość z
                                        > tamtych chłopaków miałaby spore problemy ze zwyczajnym naprawieniem komputera
                                        > czyli pracą informatyka w ujęciu laika :) rzeczywiście, uczą się tam głownie
                                        > programowania.

Informatyk w pojęciu laika jest specjalistą od naprawy komputera, pakietu MS
                                        Office itp. A jeśli ktoś ma takie ambicje - bycie informatykiem w ujęciu laika,
                                        to chyba nie warto sobie zawracać głowy jakimikolwiek studiami.
                                    • jersey.girl Re: Studia informatyczne 03.11.06, 19:59
                                      Informatyka na UW rzeczywiscie jest jedna z najlepszych kraju (pewnie
                                      najlepsza), ale to akurat nie wynika z rankingow TopCodera, ktore w Polsce jakas
                                      nadspodziewanie duza renoma sie ciesza - z UW zarejestrowane sa az 42 osoby.
                                      Sama o TopCoderze przeczytalam w polskich gazetach. Nie ma co przesadzac, ze
                                      mamy najlepsza informatyke na swiecie - jeden ze zwyciescow TopCodera po UW
                                      wybral Purdue University, tez to o czyms swiadczy. Jakos ciezko mi uwierzyc, ze
                                      na UW jest wyzszy poziom niz na MIT, Stanford etc., po prostu ten konkurs nie
                                      cieszy sie tak wielkim zaintersowaniem.

Swoja droga, to ja wlasnie zaluje, ze ja w liceum nie mialam porzadnej
                                      informatyki. Bylo za to pisanie w Wordzie i caly jeden prosty program w ...
                                      Turbo Pascalu. Moi rowiesnicy w szkolach w USA mieli programowanie w C++ - czy w
                                      Polsce sie cos pod tym wzgledem zmienilo?
                                      • Gość: marek Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 20:08
                                        Niewiele, żeby nie powiedzieć nic. Ja miałem w LO pobieżnie programowanie (a
                                        jakże - Turbo Pascal ;), parę algorytmów, pakiet biurowy, jakąś bazę danych...
                                        Dużo zależy od nauczyciela. Zresztą uczelnie (w większości) nie biorą pod uwagę
                                        matury z informatyki przy rekrutacji, więc szkoły też traktują ten przedmiot po
                                        macoszemu...
                                      • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 20:15
                                        To tak jak ja, na infie przerabiamy prgramy office (excel,powerpoint).
                                        Jak sie spytalem,czy bedzie uczyl programowania to powiedzial,ze bede sie uczyl
                                        dopiero na studiach zwiazanych z informatyka,a na razie zebym sie skupil na
                                        matmie...
                                        • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 04.11.06, 10:09
                                          Ja w LO nauczyłam się robić strony w HTML+PHP, programować w C++ (Dev C++ i
                                          Borland C++ Builder), zaawansowanych funkcji w excelu, tworzenia baz danych w
                                          Accesie, obslugi Gnuplota, podstaw Flasha (takie linuksowe cos co rysuje
                                          wykresy). To wszystko przez 2 lata (po 1 godzinie w tygodniu), bo w trzeciej
                                          klasie jako klasa o podstawowym programie z informatyki moglismy na niej
                                          przygotowywac prezentacje maturalna z j. polskiego :P (i jakies glupie referaty
                                          jeszcze byly). Takze to zalezy od szkoly, w Warszawie sa takie co nauczą. A na
                                          studiach informatycznych i tak się zaczyna wszystko od początki wiec nie masz
                                          się czym martwić.
                                          • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 10:41
                                            Nie martwie sie,ale mialbym przynajmniej rozenanie kim chce byc(programista czy
                                            informatykiem).
                                            Jednak coraz bardziej przekonuje sie do informatyki na uniwersytecie.
                                            Inana a Ty gdzie studiujesz? :P
                                            • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 04.11.06, 13:10
                                              Na SGH :) W tym roku właśnie wybieralam pomiedzy SGH, infa na PW i infa na UW,
                                              no i na SGH jestem (i nie żałuje), ale chodzi za mna drugi kierunek, i wlasnie
                                              tez mysle gdzie. Bo o ile sprzet mnie nie int eresuje (przynajmniej zawodowo),
                                              to już grafiki chcialabym sprobowac, a i budowa systemów informatycznych jest
                                              ciekawa (i dopełnia mój pierwszy kierunek). Z obiema lepiej na PW (na EiTI). Ale
                                              boje sie, że PW + SGH może być zbyt ciężko. I nie wiem co zrobić (programowanie
                                              też lubię, choć nie sadzę bym to robiła zawodowo). O obu uczelniach wiem sporo
                                              bo to juz taka szkołe miałam po ktorej połowa (no prawie) na infe idzie (cześć
                                              na UW część na UW).
                                            • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 04.11.06, 13:37
                                              Jesli masz w tym roku mature to masz jeszcze dużo czasu. Jest bardzo dużo kursów
                                              internetowych możesz poznać podstawy i przekonać się czy Cie to interesuje.
                                              (mowie o programowanie, grafice, stronach internetowych)
                                      • Gość: kasia Re: Studia informatyczne IP: *.sds.uw.edu.pl 04.11.06, 10:57
                                        Male sprostowanie. Tomek studiow na UW nie skonczyl (zrobil dwa licencjaty) i
                                        wyjechal po czwartym roku. Moze dlatego nie chcieli go na MIT (chcial isc od
                                        razu na doktoranckie)? Bo jakos Krzysiek O., ktory wyjechal rok pozniej juz z
                                        dyplomem magistra UW, jest jednak na MIT.

A, jeszcze opinia od kumpla, ktory posiedzial sobie przez wakacje w jakims
                                        Google'u czy nVidii i mial okazje pracowac z ludzmi z najlepszych amerykanskich
                                        uczelni: "oni wcale nie sa lepsi od nas, oni po prostu dluzej w tym siedza".
                                        Moze to o to chodzi? Przeciez w Polsce nie jestes w stanie znalezc sobie
                                        sensownej i ambitnej pracy w czasie studiow (takiej, z ktorej nie uciekniesz po
                                        roku z powodu znudzenia).
                                        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 15:21
                                          Niezla jestes xD mi by sie nie chcialo 2 kieunkow studiowac,polecasz te sgh?
                                          A wybiore raczej uniwersytet(z czasem dowiem sie czy byl to blad),bo przy
                                          rekrutacji nie wymagaja matury z fizyki.

• Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 04.11.06, 15:40
                                            SGH to uczelnia ekonomiczna, wiec polecam zainteresowanym ekonomia i pokrewnymi
                                            naukami :P Napewno nie informatykom, bo to inne spojrzenie.
                                            • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 19:19
                                              Hej to znowu ja :)- mam 2 pytania.
                                              Wiecie moze gdzie moge dowiedziec sie prog na dana uczelnie? (na oficjalnych
                                              stronach uczelni nie pisze).
                                              Co myslicie o informatyce na AE?

• Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 12.11.06, 19:57
                                                Przejsc sie, zadzwonic na uczelnie, poszukac w necie np na forach
                                                uczelnii/wydzialow, najlepiej miec kogos znajomego kto w zeszlym roku zdawal. Na
                                                UW progi ostateczne sa zwykle ok 86, na PW na EiTI pierwszy byl ok 170 na
                                                wrzesien (polowa zaczyna od lutego), wiecej nie wiem.
                                                A co do infromatyki na AE to je jestem na AE i infromatykiem po mojej uczleni
                                                (SGH) nie da sie zostac. Jedno co tu sie robi to projektowanie systemów
                                                informacjnych. Niby moj wykladowca twierdzi ze mozna po SGH to robic zawodowo,
                                                ale on skonczyl tez PW, wiec na jego przykladzie tego nie widac. Opinie wsrod
                                                studentow sa takie ze inforamtyka jest prowadzona bardzo kiepsko i niewarto.
                                                Moze gdzies indziej maja lepsze zaplecze, ale to raczej na uniwersystecie niz
                                                AE, bo tu po prostu kadry brakuje. Dlatego ja chce za rok zaczac informatyke.
                                                Jak chcesz byc informatykim i jestes na to zdecydowany do dobry uniwersyet albo
                                                politechnika. Na AE na informatyce i ekonometrii, bedziesz sie historii tez
                                                uczyl i kupy innych rzeczy, które infromatykowi nie sa potrzebne a czas, ktory
                                                mozna by na cos innego wykorzystac sie marnuje.
                • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 13.12.06, 23:10
                  > Na UW na pewno sprobuje ,ale to najlepsza informatyka na swiecie -nie wiem czy
                  > az tak zdolny jestem ~~.

Ale mnie dowartościowałeś <lol>. "Jedna z " to może tak, ale "najlepsza" to
                  chyba jednak za dużo powiedziane ;).
                  Nie zastanawiaj się, jak zdolny jesteś. Spróbuj i już.
    • Gość: T. Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 23:51
      Ja w tym roku startowałem na informatykę. Składałem na Uw, AGH(eaie) i UJ. Z
      podanych nie dostałem się na UW. Z wyboru AGH(eaie) i UJ wybrałem to drugie.
      hmm.. co mogę poradzić. Po pierwsze zdecyduj co wolisz: politechnika (więcej
      praktyki, zaglądania do wewnątrz kompa, praca :)), uniwersytet (teoria,
      podstawy-podstaw:), brak-pracy:)). Mi się wydaje, że uni mówi o informatyce
      bardzo abstrakcyjnie (matma, matma i jeszcze raz matma), a na poli masz
      informatykę bardzo "bezpośrednio". Aha i jeszcze jedno. To się tak ładnie mówi:
      agh,uw,etc., ale tak naprawdę, jeśli zdasz matmę rozszerzoną poniżej 90% to na
      powyższe uczelnie (uw,agh(eaie)) nie masz żadnych szans (mówię szczerze, sprawdź
      sobie jak liczone były punkty w tamtym roku. Ja ze swojej strony mogę podać
      tylko progi: AGH(eaie) ok.910/1000, UW 86/100, UJ 85/100). No i jeśli chodzi o
      dwie pierwsze uczelnie to nie liczyłbym, że próg spadnie (albo, że z rezerwy
      można się dostać, co jak co, ale mało osób rezygnuje z uw/agh). Nom to życzę
      szczęścia... Do zobaczenia na rekrutacji (bo z tego co widzę, to chyba mnie
      wypieprzą po pierwszym semestrze :D)
      • Gość: BUahaha Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 14:34
        Brak pracy po uniwerku nieźle nieźle.
        To powiedz mi czemu większość studentów 4-5 roku infy na UW jest już KUPIONA
        przez zachodnie korporacje ??!!
      • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 22:20
        Hej dzieki wszystkim za odpowiedzi.
        Jesli odradzacie infe na AE,to zostaje mi unwerek(z politechniki rezygnuje bo
        fizy nie bede zdawac na maturze).
        Zdaje sobie sprawe z tego,ze trzeba uzyskac duzo punktow na informatyke(w koncu
        to najbardziej przyszlosciowy kierunek).
        Mam nadzieje,ze dam rade gdzies sie dostac (chociaz na UW duzych szans nie
        widze).
        Po uniwerku na pewno jest tez praca dla imformatykow,przeciez stamtad sa
        najlepsi programisci.
        Jesli mozecie doradzcie jeszcze na jakich uniwerkach oprocz UW mozna smialo
        startowac?.
        • Gość: T. Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 11:10
          Ale zauważ, że [jeżeli podejdziemy do sprawy czysto materialnie] programiści
          zarabiają stosunkowo mało [1000-2000zł(?)] w stosunku do innych "specjalizacji"
          informatycznych, np. administracji systemami, etc.
          • Gość: kasia Re: Studia informatyczne IP: *.sds.uw.edu.pl 14.11.06, 11:22
            Dziecko, gdzies Ty widzial programiste po UW zarabiajacego 1000 zl?! No chyba,
            ze to stawka tygodniowa, to moze sie jakis znajdzie... Ja na dzien dobry w
            pierwszej pracy dostalam 2400 zl brutto na miesiac, nie majac _zadnego_
            doswiadczenia zawodowego (to bylo pod koniec 3. roku studiow informatycznych).
          • Gość: Programista Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 14:36
            Najwieksze zapotrzebowanie jest wlasnie na programistow, 1000 zl to chyba po
            jakiejs policealnej szkole zarabiaja...

• Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 13.12.06, 23:25
            Gość portalu: T. napisał(a):

> Ale zauważ, że [jeżeli podejdziemy do sprawy czysto materialnie] programiści
            > zarabiają stosunkowo mało [1000-2000zł(?)] w stosunku do innych "specjalizacji"
            > informatycznych, np. administracji systemami, etc.

No może programiści po politechnice tyle zarabiają... Nie wiem... Po UW na pewno
            nie tyle - musisz te liczby pomnożyć przez co najmniej 3 (jako studenci, w
            pierwszej pracy), 5 i więcej.
      • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 22:30
        PS. T to prawda,ze tak ciezko jest na infie na UJ?
        • Gość: pawel Re: Studia informatyczne IP: *.chello.pl 13.11.06, 22:41
          ciezko jak cholera bylo... (mialem okazje tam spedzic semestr) teraz jestem na pw i jest duzo lzej, ciesze sie z tego ze juz na uj'u nie studiuje :)
      • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 13.12.06, 23:21
        > hmm.. co mogę poradzić. Po pierwsze zdecyduj co wolisz: politechnika (więcej
        > praktyki, zaglądania do wewnątrz kompa, praca :)), uniwersytet (teoria,
        > podstawy-podstaw:), brak-pracy:)).

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? A
        skąd Ty masz takie wiadomości :))))))))))))))))?
    • Gość: pattt Re: Studia informatyczne IP: 62.121.132.* 13.11.06, 14:23
      uzyskanie międzynarodowych certyfikatów informatycznych znanych firm, m.in.
      Cisco, Sun Microsystems, Oracle to w sumie jedne z najważniejszych atutów
      Wyższej Szkoły Europejskiej w Krakowie jeśli chodzi o informatykę. Na razie tryb
      zaoczny aczkolwiek praca w małych grupach i zapewnienie praktyk przyciągną
      napewno dużo osób w przyszłym roku, więc ruszy pewnie wszystko w trybie
      dziennym(kierunek otworzyli w tym roku). ja osobiście mogę polecić-kilkoro moich
      znajomych się zdecydowało i są bardzo zadowolni, że nie muszą uczyć się tylko
      teorii (bardzo dużo zajęć parktycznych i fajne specjalizacje)i mogą pracować z
      najlepszymi profesorami z Polski. pozdrawiam i polecam www.wse.krakow.pl
      • Gość: stefan Re: Studia informatyczne IP: *.icpnet.pl 13.11.06, 16:56
        lol...
        • Gość: dd Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 18:08
          mozna wiedziec co jest w tym smiesznego? serio pytam, bo nie wiem
      • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 14:32
        T juz od kolejnej osoby to slysze,chyba nawet nie bede skladal tam papierow :P
        Co myslicie o UWr i UAM ?
        Z tego co widzialem tam prog nie byl az tak wysoki,ale czy warto tam isc?
        • Gość: Dark_Elf Re: Studia informatyczne IP: *.net.autocom.pl 14.11.06, 17:03
          hmm ja osobiście polecam UJ. W tym momencie sa otwarte 2 kierunki. Zwykła
          informatyka na wydziale matematycznym i stosowana na wydziale fizyki(kadra z
          wydziału fizyki).Na zwykłą prog był od 85% na stosowaną jak pamiętam ok 75%.
          W tym roku może być ciekawiej, ponieważ cześć kadry z II ma przejść na wydział
          fizyki i zajać się IS.Więc poziom się zapewne wyrówna. Jeżeli cię to interesuje
          to próbuj, ale jest bardzo ciężko.Na 1 semestrze Wstęp do matematyki na obu
          kierunkach(logika i teoria mnogośći), dość ostry odsiewacz, same dowody
          matematyczne. Pozdrawiam
    • andrzej-waldoch Re: Studia informatyczne 14.11.06, 18:09
      studiuję w Olsztynie i musiałem na maturze zdać matme angola i histe lub gegre
      lub fize. Ogólnie uważam, że jeśli osiągniesz wyniki na poziomie 80% to
      dostaniesz się. Na samych studiach jest dużo ale to dużo matmy, ja chodziłem do
      technikum i o takiej matematyce wcale nie myślałem, ja tam w porównaniu do tej
      matmy miałem tam podstawy podstaw, ale da sie żyć;-)
      • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 18:47
        To dobrze,ze duzo matmy(lubie ten przedmiot), a jak z fizyka?
        Na UJ to podobno caly czas studenci kuja 0 luzu ,nawet w sylwestra ,to nie wiem
        czy to dla mnie uczelnia :>.
        Olsztyn raczej odpada- za nisko w rankingach jest.
        Mierze glownie w UW (marzenia :>), UWr ew. UAM lub UŚ nie wiem czy to dobry
        wybor,wie ktos moze cos o nich(o UW juz wiem) ?
        • Gość: Kamil Re: Studia informatyczne IP: *.sggw.waw.pl 14.11.06, 21:33
          Skąd możesz wiedziec ze lubisz matematyke jak nie wiesz co to jest...?!
          Przekonasz sie po pierwszym roku studiów informatycznych i wtedy napisz...czy
          lubisz matematyke...
          • Gość: piotrek Re: Studia informatyczne IP: *.icpnet.pl 14.11.06, 23:45
            true, true... :)
            • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 14.11.06, 23:51
              Bez przesady, zaraz powiedziecie ze trzeba pojsc na wszysktie kieurnki zeby
              sprawdzic czy to sie chce robic zawodowo. Po to mamy LO zeby wybrac to co sie
              lubi, to co pasuje. Czasem to studia potem weryfikuja, ale wiekszosci przypadkow
              jest dalej ok.
              • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 16:54
                Nie rozumiem, jak to skad mam wiedziec ??
                Po prostu dobrze sie czuje z tego przedmiotu,uwazacie ze matura na poziomie
                rozszerzonym to nie prawdziwa matematyka(czy zle Was zrozumialem)?
                PS. To moze mi polecicie jakies uniwerki(oprocz uw) o dobrej infie?

• Gość: pawel Re: Studia informatyczne IP: *.chello.pl 15.11.06, 21:27
                  zobaczysz jak zaczniesz studia :P, matematyka na uniwersytetach troche sie rozni od tego co bylo w liceum, jest bardzo teoretyczna niektórym się to podoba innym nie.
                • Gość: piotr Re: Studia informatyczne IP: *.icpnet.pl 15.11.06, 21:48
                  matematyka na studiach wyższych jest dużo bardziej sformalizowana, zadania nie
                  są już łatwe i przyjemne, rozwiązują je musisz często powoływać się na tw. i
                  def., z których korzystasz itd...

Jeżeli chodzi o uniwersytety, to: UW, UJ, UWr, UAM, w takiej kolejnosci, reszta
                  nie warto sie interesowac. O UAM ktos pisal wyzej, przeczytales to ?
                • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 15.11.06, 22:09
                  To co na razie umiesz to matematyka jaką znano gdzies tak ok 1750 roku, a potem
                  panowie (i nie liczne panie;) majacy tegie glowy siedzieli i wymyslili sporo
                  rzeczy :P Ktore beda duzo bardziej abstrakcyjne, i bardziej "na wiedze", a nie
                  tak jak dotychczas ze wystarczalo myslenie + pare wzorkow ;) Przynajmniej ja tak
                  to oceniam :p
                  • Gość: .. Re: Studia informatyczne IP: *.ghnet.pl 15.11.06, 22:56
                    Tez to zauwazylem... Matematyka wyzsza to prawie sama "teoria"...
                    • Gość: T Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 12:04
                      Heh tak... matematyka (przeważnie na informatyce na UJ) jest ciekawa :) Jak
                      sobie teraz przypomnę matematykę z LO to... łezka się w oku kręci :D Jakie to
                      było proste :):):) (to w ramach podłamywania przyszłych studentów:))
                      • Gość: T Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 12:14
                        aha... rzeczywiście się myliłem co do zarobków programistów. Proponuję odwiedzić:

praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74896,2973501.html?as=1&ias=2&startsz=x
                        bo informatycy naprawdę mają bardzo różne pensje
                        • Gość: Nic dziwnego ... Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 13:11
                          Przecież jest pełno szkół i szkółek gdzie wykładana jest informatyka i wszyscy
                          nie mogą dobrze zarabiać.Ludzie po Szczecinie, Rzeszowie czy innych Koźminach
                          tyrają za 2-3 tysiące, a ludzie z UW\UJ\PW\PP itd. zgarniają spokojnie 10 tysia
                          za jeden etat + oczywiscie mnostwo roboty na boku.

Znajomy ojca(programista, Warszawa) wyciąga na łapę ok 17 tysia miesięcznie.
                          Inna sprawa, że prawie nie śpi tylko pracuje.Ale każdy ma swoją drogę :-)
                          • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 16.11.06, 13:27
                            Zdecydowana wiekszosc ludzi z UW\UJ\PW\PP nie dostaje od razu po studiach 10
                            tys. Raczej w granicach 2,5 - 3 tys. Zalezy jeszcze czy i gdzie pracowali w
                            czasie studiów. Na wysokie zarobki trzeba sobie zapracowac :P
                            • Gość: piotr Re: Studia informatyczne IP: *.icpnet.pl 16.11.06, 18:25
                              true, true... :)
                              • Gość: Nic dziwnego... Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 19:09
                                true true :-)
                            • kasiamat00 Re: Studia informatyczne 16.11.06, 22:00
                              Nie, nie dostają po studiach 2,5-3 tys. No chyba że nie mają żadnego
                              doświadczenia, niewiele wiedzą i mają niewielkie umiejętności negocjacji
                              zarobków. Oczywiście 10 tys. to też ostra przesada - ale ja był obstawiała coś
                              koło 4-5 tys.
                              • Gość: you-know-who prawy koniec skali IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.12.06, 07:04
                                www.rentec.com/programming.pdf
                                • Gość: Dodko Re: prawy koniec skali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 11:54
                                  Fajna praca xD
    • Gość: ja Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 13:27
      Prawda jest taka, że jak chcesz się nauczyć to się wszędzie nauczysz.
      Ja moge powiedzieć tylko conieco o uczelniach Wrocławskich, ale myślę, że to
      można łątwo przełożyć na oczelnie ogolnopolskie.
      Nie licząc jakichś prywatnych szkółek, czy AE, gdzie jest informatyka i
      ekonometrii, informatykę możesz stosować na UWr i PWr. Na UWr potrzebna jest
      matura z matematyki i ewentualnie z informatyki. Jest to dość "matematyczna
      informatyka" jedni sobie chwalą, drudzy chcą się przenosić bo im się nie podoba.
      Dużo matematyki, dużo teorii, dośc spora ilość programowania.
      Na PWr masz informatykę na 3 wydziałach.
      Podstawowych Problemów Techniki
      Ta akurat jest dosyć podobna do informatyki na UWr.
      Informatyki i zarządzania
      Na ich stronce można znaleźć takie info:
      "Studiowanie informatyki na naszym wydziale jest ukierunkowane na projektowanie
      i budowę oprogramowania dla systemów i sieci komputerowych wykorzystywanych w
      różnych dziedzinach nauki, techniki czy gospodarki."
      Elektroniki
      "Kierunek informatyka obejmuje przygotowanie zawodowe oraz wiedzę w następującym
      zakresie: budowa i eksploatacja komputerów, programowanie i projektowania
      systemów informatycznych, projektowanie i eksploatacja sieci komputerowych,
      systemy informatyki w medycynie i technice, zastosowania narzędzi informatyki (w
      tym bazy i hurtownie danych, wykorzystanie Internetu, bezpieczeństwo i poufność)."
      na tym wydziale jest też takie coś jak teleinformatyka
      "Nowo otwarty kierunek teleinformatyka jest połączeniem informatyki z
      telekomunikacją dla sprawnego przekazywania i przetwarzania danych dla potrzeb
      gospodarki, społeczeństwa, e-biznesu, e-handlu, e-learningu, itp. Obejmuje
      specjalności związane z projektowaniem i utrzymywaniem sieci teleinformatycznych"

Dlatego widzisz, nie mozna powiedzieć jednoznacznie gdzie jest lepiej. Wszystko
      zalezy czym się interesujesz, jakie masz predyspozycje.
      • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 21:05
        Pojde raczej na uniwerek,ew. na poli gdzie w rekrutacji nie jest wymagana fiza.
      • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 21:06
        Mam nadzieje,ze nie czeka mnie praca za 1200 zl...
        • Gość: Nic dziwnego... Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 21:16
          W tym zawodzie 90% zależy od Ciebie.Jeśli nie będziesz miał tego zmysłu
          matematyka/programisty to będziesz robił za 1000 zł. Ci którzy programują wiedzą
          o co mi chodzi.
          • Gość: Kamil Re: Studia informatyczne IP: 82.160.111.* 16.11.06, 21:53
            uniwerek...może warszawski...powodzenia na rekrutacji
    • Gość: zły głupoty piszecie IP: *.chello.pl 17.11.06, 13:46
      np. kasiamat napisała:
      "Nie, nie dostają po studiach 2,5-3 tys. No chyba że nie mają żadnego
      doświadczenia, niewiele wiedzą i mają niewielkie umiejętności negocjacji
      zarobków. Oczywiście 10 tys. to też ostra przesada - ale ja był obstawiała coś
      koło 4-5 tys."

4-5 tysięcy ?? Chyba ci odbiło - informatyk bez jakiegokolwiek doświadczenia
      zarabia około 2000 - 2500 zł w Warszawie (w innych miastach dużo mniej), jak
      znajdzie pracę za 2,5-3 tys . to jest wielki sukces. W tej branży jak w żadnej
      innej liczy się głównie doświadczenie. Dopiero mając doświadczenie zarabia się
      duże pienniądze.
      Ja studiuję na WIT (Wyższa Szkołą Informatyki Stosowanej i Zarządzania), ale mam
      kolegów studiujących na PW więc mogę sporo powiedzieć:
      informatyka na Wydziale elektroniki i technik informacyjnych PW jest najlepsza
      przynajmniej w kształceniu informatyków nieprogramistów.
      potem mamy informatykę na wydziale informatyki i nauk informacyjnych - kształci
      programistów, próbuje dorównać UW, ale bezskutecznie. Zresztą żadna
      politechnika nie jest w stanie dorównać UW jeśli idzie o kształcenie programistów.
      wydział elektryczny - informatyka na tym wydziale to dno dna, informatyka na tym
      wydziale jest bardzo mało związana z informatyką
      Dodatkowo ktoś tu napisał o "prywatnych szkółkach" - prosze liczyć się ze
      słowami, bo jeśli dana osoba miała na myśli niski poziom informatyki na
      najlepszych uczelniach prywatnych informatycznych to jest w błędzie i mogłaby
      się głęboko zdziwić.

UW natomiast kształci tylko programistów, podobno najlepszych na świecie.
      Uczelnia dla tych co planują być programistami. Jednak wychwalanie pod niebiosa
      UW jest głupotą - na UW brak kolokwiów w trakcie semestru, jest natomiast 1 duże
      kolokwium na koniec semestru więc studenci z przedmiotów z których trzeba na
      koniec zrobić projekt czesto nie przychodzą na ćwiczenia, przychodzą tylko na
      koniec i oddają projekty, czesto nawet sami ćwiczeniowcy nie przychodzą na
      ćwiczenia. Natomiast porównując ilość matematyki na kierunku informatyka i
      matematyka na UW widac od razu, że na kierunku matematyka jest jej dużo dużo
      więcej więc straszenie matematyką przez niektórych tu jest głupotą, bo na
      matematyce jest jej dopiero bardzo dużo. Można chociaż porównac ilość matematyki
      z przedmiotu "rachunek prawdopodobieństwa i statystyka" (czy jak on się zwie na
      MIMUW) - studenci informatyki korzystają z książki "rachunek prawdopodobienstwa
      dla prawie każdego" (w opisie tej książki pojawia się zapis, że to książka
      głównie dla studentów nauk ekonomicznych) a studenci matematyki z ksiązki "wstęp
      do teorii prawdopodobienstwa" (książka dla studentów matematyki).
      • Gość: Dodko Re: głupoty piszecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:35
        Nie chce isc na prywatna,bo nie mam na to kasy.
        Wiem,ze kokosow zarabiac nie bede ale jakby udalo mi sie zarabiac 4tys zl
        (oczywiscie nie odrazu,ale jakbym mial duze doswiadczenie) to bym byl
        szczesliwy.
        No ale na razie sie trzeba dostac,zobaczymy czy dam rade(mam nadzieje,ze tak).
        PS. Czy po uniwerku mozna byc tylko programista?
        • Gość: inana Re: głupoty piszecie IP: *.aster.pl 17.11.06, 18:40
          > PS. Czy po uniwerku mozna byc tylko programista?

To kim bedziesz zalezy od Ciebie, na UW nauczysz sie tylko programowac (co nie
          oznacza ze wszyscy ucza sie tego samego bo specjalizacje sa rozne). Ale papier
          informatyka bedziesz mial wiec jak sie sam douczysz/jakis kurs zrobisz to masz
          szanse tez na jakies inne zajecie.
          • Gość: !!!!! CO ZA BZDURA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 19:16
            Zły, przestań kłamać! Na UW kolokwia są po 2 na semestr z całego przedmiotu i
            non-stop programy zaliczeniowe !!! Kto Ci tych bajek naopowiadał, podaj numer
            indeksu !!!
            • Gość: zły Re: CO ZA BZDURA !!! IP: *.chello.pl 17.11.06, 20:09
              "Gość portalu: !!!!! napisał(a):
              > Zły, przestań kłamać! Na UW kolokwia są po 2 na semestr z całego przedmiotu i
              > non-stop programy zaliczeniowe !!! Kto Ci tych bajek naopowiadał, podaj numer
              > indeksu !!!"

hmmm........ akurat o tym, że na UW na informatyce jest 1 kolokwium w formie
              zrobienia projektu na koniec semestru powiedziała mi koleżanka, ale z kierunku
              matematyka z UW. Mówiła, że wiele przedmiotów kończy się napisaniem projektu i
              taki projekt to odpowiednik/zastępstwo jakby jednego dużego kolokwium z całości
              materiału z danego przedmiotu. Tzn. niektóre ćwiczenia zalicza tylko zrobienie
              projektów a nie kolokwia. Twierdzisz, że powiedziała mi nieprawdę !!!!! ????
              • Gość: !!!!!! Re: CO ZA BZDURA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 20:32
                Na matematyce faktycznie jest tylko jeden projekt.
                A z matmy mają kolos za kolosem.

A na infie: 2 x kolos ze wstępu i z metod, z matematyki też po 2 kolosy.
                + oczwiście lab i z 5 zadań (na zsi ok 17).

Człowieku, zamiast opowiadać brednie, idź na wydział, jesteś w warszawie podobno
                i popytaj ludzi jak jest naprawdę a nie bajki opowiadasz !!!!

Adres: Banacha 2, obok szpiatalu Banacha
      • Gość: autor Re: głupoty piszecie IP: 62.233.197.* 13.12.06, 23:35
        > 4-5 tysięcy ?? Chyba ci odbiło - informatyk bez jakiegokolwiek doświadczenia
        > zarabia około 2000 - 2500 zł w Warszawie (w innych miastach dużo mniej), jak
        > znajdzie pracę za 2,5-3 tys . to jest wielki sukces. W tej branży jak w żadnej
        > innej liczy się głównie doświadczenie. Dopiero mając doświadczenie zarabia się
        > duże pienniądze.
        > Ja studiuję na WIT (Wyższa Szkołą Informatyki Stosowanej i Zarządzania),

Może student albo absolwent WIT rzeczywiście może liczyć co najwyżej na 2 -2,5
        tys. Student / absolwent UW zdecydowanie może liczyć na więcej. Nawet gdy nie ma
        żadnego doświadczenia. Nie mierz własną miarką i nie opowiadaj głupot. Bredzisz
        jak szalony - m.in. o tych kolokwiach i podręcznikach, z jakich rzekomo się uczą
        studenci informatyki MIMUW ;)
    • Gość: jaga Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 19:20
      a czy warto isc na infe na politechnice lodzkiej
      • Gość: Kamil do złego... IP: 82.160.111.* 18.11.06, 12:10
        Kolego nie masz pojęcia jak jest na uw...pozdro
        • Gość: piotr Re: do złego... IP: *.icpnet.pl 18.11.06, 15:08
          Przciez zły tak zawsze... zluzujcie a chlopak niech ma cos od zycia, nalezy mu
          sie :]
    • Gość: look Po pierwsze musisz bardzo lubić to co robisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 16:23
      barxszo trudno siędostaća utrzymać jeszcze gorzej trudniej jak cięinteresuje
      cosinnego to odradzeam informatyke zmarnujesz sobie życie.Wiem cośo tym.Musisz
      spac z kompem to nie dlamni ale jak to bardzo lubisz to studiuj.
      • Gość: Dodko Re: Po pierwsze musisz bardzo lubić to co robisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 19:27
        Nie ma innej mozliwosci-tylko informatyka, chocbym mial 5 lat non stop przed
        kompem przesiedziec :).
        Czym bardziej mi informatyke odradzaja tym bardziej chce tam isc i sprobowac,bo
        niby gdzie mialbym isc? na socjologie? xD.
        • Gość: rotfl Re: Po pierwsze musisz bardzo lubić to co robisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 22:35
          Nie tyle z kompem co z mnóstwem notatek, matmy i nieprzespanych nocy.
          A z kompem jak najbardziej :)
          • Gość: Dodko Re: Po pierwsze musisz bardzo lubić to co robisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 19:11
            Jak sie dostane to sie przekonam,przeciez nie ide na ten kierunek zeby
            imprezowac tylko sie czegos nauczyc.
            Jakby bylo tak strasznie to sami byscie tego nie studiowali.
            • Gość: inana Re: Po pierwsze musisz bardzo lubić to co robisz IP: *.aster.pl 21.11.06, 20:33
              To jest jak na kazdych studiach wszystko zalezy od osoby, jak ktos jest dobry i
              ma predyspozycje to sobie dobrze radzi przy minimum wysilku. Jak tego nie ma to
              sie meczy lub wylatuje. Ale to jak jest z Toba to musisz sprawdzic :) Jak
              napiszesz mature rozszerzona z mamty > 90, to to dobrze rokuje :P
              • Gość: Dodko Re: Po pierwsze musisz bardzo lubić to co robisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:14
                No w koncu jakas madra wypowiedz :), mowisz ze jak mi pojdzie na maturce to
                sobie poradze i git.
                Zreszta uwazam za bezsensowne straszenie mnie czyms w czym sie dobrze czuje
                (matma).

• Gość: T. Re: Po pierwsze musisz bardzo lubić to co robisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 14:35
                  Ja miałem z matury 100/92 i właśnie wczoraj oblałem kolosa z matmy. hmm... dobry
                  wynik z matury oznacza, że masz spore szanse skończyć studia, ale pod warunkiem,
                  że dołożysz do tego jeszcze duuużo pracy.
                  • Gość: Dodko Re: Po pierwsze musisz bardzo lubić to co robisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 16:57
                    100/92 to raczej nie bede mial :),ale jak Ty miales taki wynik to tylko
                    podziwiac.
                    PS. Ciezka jest fiza na informatyce?
                    Bo jak patrzylem na arkusz rozszerzony z fizy to na okolo 50% bym ledwo napisal
                    (mam duze zaleglosci :)

• Gość: inana Re: Po pierwsze musisz bardzo lubić to co robisz IP: *.aster.pl 24.11.06, 18:34
                      Tez mialam dokladnie 100/92 :P a 6.12 zobaczę jak to ma sie do wyników z matmy
                      na studiach ;)

Na UW na informatyce nie ma fizyki w ogole, na PW przez ok 2 lata, i bedzie to
                      cos zupelnie innego niz matura z fizyki. To tak jak w przypadku matmy, albo
                      nawet jeszcze bardziej.
                  • Gość: jok Re: Po pierwsze musisz bardzo lubić to co robisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 16:44
                    dobrze napisana matura z matmy daje ci tylko przepustke na studia informatyczne
                    na uczelni panstwowej, bo uczyc sie i tak trzeba wlasciwie w duzej wiekszosci
                    nowych rzeczy, ktore albo sobie przyswoisz albo nie i nie ma tu nic do rzeczy,
                    ze z matury sie ma nawet 100/100, bo to jest kwestia czy potrafisz zalapac matme
                    czy nie
    • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 21:43
      Wiecie moze po jakich studiach mozna byc analikiem systemowym(bardziej uniwerek
      czy politechnika).
      • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 26.11.06, 16:26
        Bardziej politechnika, bo tam sa takie specjalności. Przeczytaj sobie cele jakie
        stawia sobie MIMUW - kształcic bardzo dobrych programistów (i nic innego). Z tym
        że analityk systamowy często i tak zaczyna od programowania, konkretnie zajmuje
        sie implementacja gotowych projektów, wiec zapewne UW + wiedza wlasna + czas i
        mozna zostac analitykiem.
      • Gość: aviator Re: Studia informatyczne IP: *.autocom.pl 21.12.06, 14:16
        No, niby bardziej po uniwerku, ale najbardziej to po studiach informatycznych
        na akademii ekonomiczej. Moim skromnym zdaniem jednak to obojętne.
        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 19:31
          Aviator o co Ci chodzi?
    • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 15:37
      W razie gdybym sie nie dostal na UW to lepiej isc na najlepsza uczelnie
      prywatna? czy srednia uczelnie ale panstwowa?
      • Gość: iiiiiiiiiiiiii Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 16:41
        prywatna, bo bedziesz placil i wymagal a poziom tu nie ma znaczenia, bo
        wykladowcy sa z panstwowych uczelni, biora za to kase, wiec sie przykladaja
        jeszcze bardziej. Poziom to poziom uczniow, ktorzy nie zawsze dobrze robia
        wybierajac uczelnie panstwowa skoro potem zadnej pracy nie beda miec :)
        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 18:49
          Mi sie wydaje,ze na prywatne ida Ci co sie nie dostali na panstwowe wiec chyba
          poziom slabszy...
          • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 28.11.06, 20:25
            Oczywiscie ze prywatne to nizszy poziom, pamietaj ze oni nie musieli zdac matmy
            na maturze zeby sie na te studia dostac i czesto nie maja o niej pojecia! W
            Warszawie sa wiodace informatyki: UW, PW i Polsko-Japońska Wyższa Szkoła technik
            Komputerowych (i WAT, ale o nim za chwile). Ta ostatnia jest prywatna, bardzo
            droga i na wysokim poziomie, jednak nizszym niz PW, bo uczniowie sa slabsi (tak
            twierdzi moj znajomy wykladowca kttory uczy na PW i w niej). Napewno do nich
            warto isc. Do tego jeszcze dochodzi WAT (uczelnia techniczna), dobra szkola,
            bardzo duzo traci na kiepskiej lokalizacji i silnej konkurencji. Absolwenci
            kierunkow informatycznych sa oceniani dobrze przez pracodawcow.
            Niech Cie nie zwiedzie informatyka i ekonometria, czy podobne kieurunki, bo z
            informatyka duzo wspolnego nie ma (jestem na takowym wiec wiem). (zwlaszcza jak
            sa np na SGGW, ale i na SGH podobnie)

Napewno UJ ma dobra informatyke (wspolpracuje z UW), sa politechniki: AGH,
            poznańska, co dalej to nie wiem, nie orientuje sie az na tyle, bo nigdy nie
            chcialam z Wawy wyjezdzac :P W kazdym razie polecam uczelnie panstwowa. Pomysl
            czy by jendak nie zdawac fizyki, na politechniki w koncu znacznie latwiej sie
            dostac niz na UW.
            • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 21:06
              Inana na poczatku chce Ci podziekowac za wszystkie wypowiedzi , duzo mi
              pomoglas :).
              Na jakies drogie prywatne mnie pewno nie bedzie stac,nie pochodze z jakiejs
              bogatej rodziny.
              Nie zdecyduje sie na informatyke i ekonometrie,jesli uwazasz ze nie wart(mylaca
              jest nazwa kierunku).
              UJ podobno uczysz sie caly czas,nawet w sylwestra ,swieta itd. a szanse,ze nie
              oblejesz to 50 %(informacje od kolegi studiujacego tam).
              Wiec chyba UJ sobie odpuszcze,to nie to zebym nie chcial sie uczy ale bez
              przesady :P.
              Z fizyki raczej nie zdarze nadrobic materialu- okazalo sie,ze mam straszne
              zaleglosci z tego przedmiotu(mialem tylko podstawy fizyki)
              Rzzeczywiscie na UW dostac sie nie jest latwo,ale nie mam innego wyboru-trzeba
              zaryzykowac.
              • Gość: gosc Re: Studia informatyczne IP: *.bumc.bu.edu 28.11.06, 21:25
                jesli matma pojdzie tobie dobrze ale nie super skladaj tez papiery na infe
                stosowana na AGH, tam biora pod uwage tylko jezyk obcy (20% punktow) + matma
                albo fizyka albo informatyka 80 % punktow
              • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 28.11.06, 21:52
                Co do tej informatyki i ekonometrii (czy inaczej Metod iloscowych w ekonomii i
                systemow informacyjnych, jak to sie nazywa na SGH) zeby nie bylo niejasnosci, to
                napisze jak to wyglada u mnie. Na tym kierunku najpierw uczysz sie ekonomii,
                matematyki, historii, prawa, socjologii, statystyki, jezykow itp bo to
                wyksztalcenie ogolnoekonomiczne. Potem duzo ekonometrii. Na informatyke jest
                bardzo malo czasu i brakuje odpowiedniej kadry. Wiec nie nalezy sie ludzic ze
                mozna sie nauczyc dobrze programowac (ale mozna to zorbic samemu). Z zalozenia
                powinna byc mozliwosc zostania projektantem systemow informacyjnych. Jednak
                opinie moich kolegow sa takie ze nie warto tego robic, bo nie ma to w ogole
                porownania do tego co robia na infromatyce na PW czy UW. Co ja zrobie to nie
                wiem. Jestem tutaj na studiach z wyboru (dostalam sie na infe na UW) i mi sie
                podobaja, a mimo to siedze sobie wieczorem i pisze w C++ :P Moze postawie na
                edukacje wlasna (mamy tu tez kolo informatyki na uczelnii), moze zaczne drugi
                kierunek, to sie jeszcze okaze. Moze na informatyce i ekonometrii na UW jest
                inaczej ? Generlanie nazwa 'informatyka' w 'informatyka i ekonometria' to
                informatyka gospodarcza, a nie to co wiekszosc ludzi pod tym terminem rozumie. A
                moze to Ciebie zainteresuje, to juz Ty musisz wiedziec :)

Co do UJ, to nie licz ze na UW jest latwiejszy program. To zalezy od jednostki,
                albo komus to wchodzi latwo, albo musi duzo nad tym siedziec. Moze ten link Cie
                zainteresuje;
                wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=MIMINF:Strona_g%C5%82%C3%B3wna to
                wersja testowa przygotowanego przez UW, UJ, PP i chyba AGH projektu studiow
                internetowych, ale nie chodzi mi o te studia, tylko to ze w tych materialach
                mozesz zobaczyc czego sie uczy na infie na UW. Ale porownaj przedmioty z tymi z
                infy na UW (sa na ich stronie), bo tu jest kilka rodem z politechniki.
                • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:14
                  Inana jak mi sie nie uda dostac to zrobie tak jak Ty(sam sie bede uczyl).
                  Co do UJ to slyszalem,ze z UJ 3/4 roku wyrzucaja , nie wiem jak to na UW.
                  Warto isc wlasnie na ta informatyka stosowanana na AGH?,czym ona sie rozni od
                  zwyklej informatyki?
                  • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 29.11.06, 15:54
                    Sprawdz na jakim jest wydziale. Informatyka stosowana to mniej wiecej stosowanie
                    infromatyki w czyms. Jesli jest na wydziale budowy maszyn to bedzie to nauka
                    jezykow niskiego poziomu (assembler) i programowania procesorow np do pralek i
                    innych urzadzen. Jezeli jest na wydziale matmetyki i nauk informacyjnych to
                    bedzie to programowanie w jezykach wysokiego poziomu (C++, Java) Na wydziale
                    fizyki tworzenie symulacji (programowanie + grafika) itd.
                • Gość: Dark_Elf Re: Studia informatyczne IP: *.net.autocom.pl 29.11.06, 15:36
                  hm to prawda, ze na informatyce na UJ jest ciezko,jest masa nauki(z tym
                  siedzeniem po nocach to inna sprawa ;]),lecz jesli chcesz, aby zrobiono z
                  ciebie dobrego programiste droga otwarta. Jesli mam byc szczery, to bez duzej
                  dozy nauki się nieobejdzie, juz sama logika i teoria mnogosci(ak. WDM) potrafi
                  być ciężka(ponad 50% odsiew).W tamtym roku były 3 osoby na miejsce(stara matura
                  miała "delikatny" egzamin wstepny, przyjmano od 92% poprawnych odpowiedzi)
                  Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z tego kierunku ;]
                  Odnośnie wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=MIMINF:Strona_g%C5%82%C3%B3wna
                  zobaczymy co z tego wynikinie.Chciałbym mieć przedmiot Sztuczna inteligencja w
                  konwersji wykładanej na PW. Polecam książkę Paweł Cichosz "systemy uczące się"
                  • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 16:38
                    Darkelf ja nie mam nic do ciezkiej nauki,no ale bez przesady - chce miec
                    przynajmniej troszku wolnego czasu(np. w swieta).
                    Inana jak uwazasz warto skladac na AGH informatyke stosowana na wydziale
                    Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki?-tam dosyc niski prog
                    jest.

• Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 29.11.06, 18:00
                      Nie wiem czy warto. Nie orientuje sie jak to jest z AGH. Moge tylko napisac ze
                      napewno AGH to bardzo dobra uczelnia, na stronie masz plany zajec, co prawda
                      tylko na bierzacy semestr znalazlam, ale to juz polowa przedmiotow jakis
                      bedziesz sie tam uczyl - Ty wiesz czy Cie interesuja. Plany te sa tylko na 3
                      lata - to chyba dlatego ze jest to nowy kieurnek, ktory jeszcze nie mial
                      absolwentow, wiec ciezko cos powiedziec. Popatrz tez na specjalnosci, czy ktoras
                      Cie interesuje.
                      Jak napisales mature probna z matmy ? Piszesz jeszcze 2 przedmioty rozszerzone
                      ? (na UW wymagaja)
              • Gość: T. Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 02:29
                hmm... UW.. na początku zobacz sobie ile mieli ludzie punktów z matury, którzy
                dostali się w tym roku:

forum.irk.uw.edu.pl/viewtopic.php?t=696&postdays=0&postorder=asc&highlight=informatyka&start=60
                No, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Po prostu ostro zabieraj się do pracy,
                a wszystko się uda. Ja na Twoim miejscu złożyłbym na UW (i starał się jak
                mógł, żeby tam się dostać), a rezerwowo np. na UJ (wbrew panującym opiniom
                nie jest tutaj aż tak źle. Jest może dużo nauki, ale tak naprawdę chyba
                bardziej liczy się systematyczność. Jeżeli mniej więcej przed każdymi
                ćwiczeniami będziesz przygotowany to jakoś przejdziesz...). No i nie oszukuj
                się, że na UW będzie jakoś lżej (bo nie będzie), tam na pierwszym roku (bodajże
                bo już dobrze nie pamiętam) jest tylko jeden przedmiot związany z informatyką,
                a reszta to sama matematyka).
                • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 17:23
                  Dzieki T wiem , za wszelka cene musze sie dostac na UW.
                  Podobno na UJ wiekszosc studentow zegna sie juz po pierwszym roku i chodzbys
                  byl przygotowany to bez duzego szczescia sie nie odejdzie.
                  Natomiast na UW raczej wiekszosc studentow(przygotowanych), konczy studia.
                  • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 05.12.06, 20:14
                    A napewwo koncza informatyczne ? Tam jest mozliwosc przejscia na matme zamiast
                    wylcenia. Nie wiem jak duzo, ale napewno czesci ludzi z informatyki wypada.
                    • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 20:32
                      Nie chcialbym studiowac matematyki (mie chce byc nauczycielem :) .
                      Dzieki T troche mnie pocieszyles(tylko troche :).
                      Raczej bede sie staral na informatyke w tej kolejnosci: 1)UW 2)AGH 3)UWr 4)UJ 5)
                      UAM (w razie jakiejs katastrofy na maturze :).
                      PS. Poradzcie jakas dobra ksiazke z nauka programowania ,bo chyba rzeczywiscie
                      bede musial nauczyc sie podstaw jesli mysle o studiach powaznie :).
                      • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 05.12.06, 20:59
                        To zalezy do jakiego jezyka. Ja zaczynalam od C++ , wiec do Paskala nic nie
                        polece (na pierwszym roku na UW pisze sie w Pascalu, dopiero potem C, C++, Jawa)
                        Generalnie same podstawy sa wszedzie takie same (rozna tylko skladnia) Znajdz
                        jakis rozsadnie wygladajacy kurs internetowy na pierwszych kilka lekcji,
                        koniecznie taki, ktorego autor uzywa tego samego kompliatora co Ty. Po paru
                        tygodniach poszukaj ksiazki, do C++ dobra jest "Symfonia C++ Standard", do
                        Paskala nie wiem, ale napewno cos niezlego sie znajdzie.
                      • Gość: T. Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 23:09
                        turbopascal.helion.pl/
                        Legalna wersja książki z heliona w pdf. Na początek powinna wystarczyć.

ps. 5 uczelni (5x80zł). Nie denerwuj się tak. Wszystko będzie OK. Poradzisz sobie.
                      • Gość: T. Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 23:10
                        turbopascal.helion.pl/
                        Legalna wersja książki z heliona w pdf. Na początek powinna wystarczyć.

ps. 5 uczelni (5x80zł)?. Nie denerwuj się tak. Wszystko będzie OK. Poradzisz sobie.
                        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 16:34
                          Dzieki T, za linka bardzo mi sie przyda ;]
                          PS. Wole wydac 400 zl ,niz przesiedziec rok ~~ .
                          Nie wiem wlasnie czy sobie poradze te >90% mimo wszystko nie jest tak latwo
                          napisac(przynajmniej dla mnie),nawet przy duzym zaangazowaniu w nauke.
                          • Gość: T Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 21:53
                            A ile miałeś z próbnej ?
          • Gość: ja Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:13
            poziom slabszy jest, ale ze strony uczniow a nie wykladowcow. To ile sie
            nauczysz to tylko od Ciebie zalezy. Na porzadnych panstwowych jest wysoka
            poprzeczka, wiec trzeba umiec wszystko bardzo dobrze a na prywatnych zeby
            utrzymac studentow nizsza co nie znaczy, ze strasznie niska (mowie tu o jakichs
            porzadniejszych) i nie znaczy tez, ze nie mozesz byc lepszy od tych z
            panstwowych, bo to zalezy tylko i wylacznie od ciebie - mozesz sie przylozyc do
            jednego wiecej, do drugiego mniej.
            Ale wiadomo, ze panstwowe maja wiekszy prestiz, jednak przy rozmowie
            kwalifikacyjnej nie powinno to miec znaczenia a juz na pewno nie ma przy
            informatyce, gdyz dyplom jest tylko warunkiem dopuszczenia do rozmowy
            kwalifikacyjnej a potem juz sie musisz wykazac tym co umiesz, czyli tym co
            wpisales w CV. Poza tym zapotrzebowanie na informatykow jest ogromne i w Polsce
            i za granica. Mozesz sprobowac na panstwowych, bo pieniedzy nie stracisz a potem
            mozesz sie przepisac, ale jesli nie czujesz matmy to moze byc ciezko, bo na
            pamiec to nie nauka.
            • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 29.11.06, 15:56
              Jezeli grupa jest slabsza to wykladowca, a zwlaszcza cwiczeniowiec mniej robi,
              bo po prostu studenci tego nie lapia lub potrzebuja wicej czasu. Egzaminy tez sa
              latwiejsze. Mozna umiec tyle co studenci z dobrych panstowych wtedy gdy uzyska
              sie to wlasna praca.
              • Gość: ja Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 19:09
                dokladnie o to mi chodzi :) Jezeli chce miec bardzo dobry poziom caly czas to
                idzie na panstwowe a na prywatnych mozna sobie czasami cos popuscic, ale warto
                wtedy nad cyzms innym sie bardziej skupic.
                • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:59
                  Nom bede zdawal matme rozsz. anglik rozsz.(na agh jakby co) wos rozsz.(na UW)
                  niemiec podst.(nie przydatny,ale potrenuje jezyk :) , no i polak podst.
                  Probna matma latwa byla , jakby taka byla glowna matura to byloby git.
                  • Gość: ... Re: Studia informatyczne IP: *.ghnet.pl 30.11.06, 15:50
                    Zeby dostac sie na AGH na infe to musisz miec zajebiste wyniki(90+ ) natomiast
                    na UJ jest sie duzo latwiej dostac tylko, ze tam po 1roku wylatuje polowa a na
                    AGH malo kto...
                    • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:00
                      No wlasnie, na tym mi zalezy - zeby bylo troche ciezej sie dostac ,ale zaraz po
                      1 roku nie wyleciec(przy duzym nakladzie nauki).

• Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 30.11.06, 16:12
                        Jeszcze taka jedna uwaga. Na UW zakladaja ze przynajmniej Pascala znasz i
                        podstawowe algorytmy potrafisz w nim zaimplementowac, wiec jak nie znasz, to
                        kiedys trzeba by do tego zajrzec ;)
                        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:50
                          Nie znam ,bo mnie na infie offica uczyli i jakiejs glupiej teorii z podrecznika-
                          nie moja wina.
                          Po maturze(jesli mi sie uda dostac)to sie poucze tego programowania.
                          • Gość: darek Re: Studia informatyczne IP: *.icpnet.pl 01.12.06, 14:44
                            Nie Twoja wina ? Musisz przede wszystkich zrozumiec, ze w tym fachu nikt z
                            Ciebie informatyka nie zrobi. Musisz sam siedziec, dlubac, czytac, probowac...
                            Nawet najlepsza uczelnia guzik z Ciebie zrobi jak nie bedziesz chcial. A jak
                            widac Twoje podejscie z LO niewiele dobrego wrozy...
                          • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 01.12.06, 19:18
                            Pomysl czy nie lepiej jednak wczesniej, zebys potem nie wpakowal sie w robienie
                            przez 5 lat non stop czegos co Cie nie kreci.
                            • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 11:01
                              Teraz nie mam jak sie tego uczyc - musze sie uczyc do matury.
                              Nie jest moja wina ,ze na informatyce w LO sie tego nie nauczylem.
                              Jak nie na informatyke to gdzie mam isc? na ekonomie?-tez nie wiem czy sie nie
                              wpakuje sie w robienie czegos co mnie nie kreci.
                              Po prostu po LO nie wiesz jakie studia sa dla Ciebie, ja wybralem informatyke i
                              tam pojde.
                              • Gość: darek Re: Studia informatyczne IP: *.icpnet.pl 02.12.06, 12:06
                                A wzięcie książki do ręki (która nie jest podręcznikiem), żeby poczytać to już
                                przekracza Twoje intelektualne możliwości ?
                              • Gość: ???? Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 13:16
                                a czego chcesz sie teraz uczyc poza matura? przeciez wlasnie na studiach masz
                                sie nauczyc :) no chyba ze chcesz sie nauczyc dopiero teraz matmy
                                • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 18:17
                                  Oczywiscie ,ze ucze sie glownie matmy do matury (dziwne byloby jakbym tego nie
                                  robil).
                                  • Gość: T Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 18:48
                                    Bądź pewien, że dopiero na studiach naprawdę nie będziesz miał czasu. Korzystaj
                                    póki możesz, bo jak przyjdzie Ci mieszkać samemu (takie codzienne rzeczy jak
                                    pranie,gotowanie,zakupy,etc.etc. naprawdę zajmują trochę czasu) i dojdzie do
                                    tego masę nauki to dopiero wtedy zrozumiesz co to jest brak wolnego czasu
                                    (chociaż moim zdaniem i tak jest go bardzo dużo na studiach, w końcu są też
                                    tacy, którzy ciągną dwa kierunki+pracują i dają sobie radę). Nom.. idąc na UJ
                                    też lepiej znać pascala (albo inny język) na poziomie przynajmniej dobrym.
                                    Ludzie, którzy wcześniej w niczym nie programowali mają teraz duuuże problemy
                                    (co tydzień program do napisania, a ponieważ są tylko jedne ćwiczenia w tygodniu
                                    to materiał leci dosyć szybko).

Aha.. i korzystaj z życia. Klasa maturalna to był najlepszy okres LO :) Co to
                                    się wtedy nie działo :D hehe nie zmarnuj tego. Później będzie co wspominać.

ps. Chyba Twoje wyobrażenie o UJ jest trochę... niezgodne z prawdę. Jeżeli
                                    będziesz się regularnie uczył (i to wcale nie tak dużo) to na 95% przejdziesz.
                                    Problem mają tylko Ci, którzy olewają naukę przez semestr. Jak to ostatnio
                                    powiedział jeden ćwiczeniowiec: 'my naprawdę nie chcemy abyście wszyscy nie
                                    zdali' :D Nom, ale prawdą jest, że statystyki są porażające: ponoć tylko ~70 ze
                                    ~150 zostało na drugi rok (w tym tylko ~50 ma wszystko zaliczone z 1 roku).
                                • Gość: darek Re: Studia informatyczne IP: *.icpnet.pl 03.12.06, 15:33
                                  Do matury mozna sie w miesiac solidnie przygotowac...
                                  A ja nawiazuje do tego, ze bez osobistego zaangazowania przez 3 lata studiow
                                  nawet najlepsza uczelnia niewiele z was zrobi. Moze lepiej zajmijcie sie jakims
                                  budownictwem, zeby potem nie bylo placzu ?
                                  • Gość: ... Re: Studia informatyczne IP: *.ghnet.pl 07.12.06, 19:43
                                    Sam sie zajmij budownictwem, kretynie...
                                    • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 16:30
                                      To nie ja napisalem, jakby co :P.
                                      • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 08.12.06, 22:43
                                        Od przyszlego roku na UW pojawiaja sie elementy grafiki komputerowej. Dodatkowa
                                        robota, bo musieli wprowadzic geometrie, ale to tez ciekawa czesc informatyki.
                        • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 13.12.06, 23:45
                          Gość portalu: inana napisał(a):

> Jeszcze taka jedna uwaga. Na UW zakladaja ze przynajmniej Pascala znasz i
                          > podstawowe algorytmy potrafisz w nim zaimplementowac, wiec jak nie znasz, to
                          > kiedys trzeba by do tego zajrzec ;)

Eeee... Aż tak się zmieniło przez 5 lat? Gdy zaczynałam studia, nie trzeba było
                          nic znać. Mówiono nawet, że lepiej, jak ktoś nie umie programować, bo jeśli
                          myśli, że umie, to na pewno ma złe nawyki. Ja poznałam pascala będąc na
                          pierwszym roku. Uczono programowania od podstaw. Aż mi się nie chce wierzyć, że
                          to się zmieniło.
                          • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 14.12.06, 00:05
                            Nie bede sie upierac. Tak mi to zostalo przedstawione, nie jestem na UW. Może
                            omawiaja w ciagu pierwszych zajec duzo i szybko (tak by moc zapisac podstawowe
                            algorytmy) ? Jak ktoś nie ma pojęcia o żadnym języku programowania to może byc
                            cięzko.
                            Nie wiem jak było 5 lat temu, ale znam ok 10 osob na pierwszym roku infy na UW i
                            wszystkie dobrze lub bardzo dobrze posługują sie C++. Wydaje mi się że to że
                            jest to w społeczeństwie coraz popularniejsze mogło wpłynąć na tempo nauki na
                            uczelni.
                            • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 15.12.06, 01:21
                              Ja też się nie będę upierać, ale zakładam, że nadal stawiają na jakość i uczą od
                              podstaw. Naprawdę można uczyć się programowania nie znając żadnego języka :). W
                              tym sęk, że na UW nie uczą konkretnych języków, ale uczą zasad dobrego
                              programowania. Nikt nie robi zaliczeń "z języka". A podstawowe algorytmy można
                              zapisywać bez znajomości jakiegokolwiek języka :). Inaczej: nie wyobrażam sobie,
                              żeby wykładowca zachłysnął się tym, ze ktoś zna (lub myśli, że zna) C++ i na
                              cześć tego kogoś przekreślił tych, którzy przyszli jako "białe karty".
    • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 11:42
      Mialem 80% - no ale calego materialu nie przerobilem jeszcze :P.
      Inana to do dupy :/, nie lubie geometrii za bardzo :P
      • Gość: T Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.06, 15:17
        To nie masz się czym martwić... Ja miałem wyniki swojej próbnej w styczniu i
        miałem wynik 22% :)
        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 17:20
          A ile miales na prawdziwej maturze?
          • Gość: T Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 19:08
            100/92
    • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 21:30
      Niezly wynik,taki by mi starczyl :).
      Jeszcze jedno mnie dosc martwi,to prawda ze informatyke studiuja
      same "dziobaki",ktorzy w ogole nie imprezuja? :)
      • Gość: zyczliwy Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 21:47
        Jak zobaczysz jaki jest zapierdziel na infie to zrozumiesz.
        A swoją drogą to nie jest do końca prawda - imprezuje sie, ale rzadko bo jak nie
        masz sie kiedy wyspac, to co dopiero mowic o piciu ;)
        • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 14.12.06, 00:21
          Gość portalu: zyczliwy napisał(a):

> Jak zobaczysz jaki jest zapierdziel na infie to zrozumiesz.
          > A swoją drogą to nie jest do końca prawda - imprezuje sie, ale rzadko bo jak ni
          > e
          > masz sie kiedy wyspac, to co dopiero mowic o piciu ;)

Po co go straszysz? Jedni mają zapierdziel, inni nie - zależy od ambicji (tj.
          czy i kiedy chce się skończyć studia) i zdolności.

Dodko - zastanów się dobrze, co chcesz robić na studiach i po studiach. Jeśli
          zależy Ci głównie na imprezowaniu, to naprawdę jest wiele kierunków i uczelni,
          na których będziesz miał tego w bród. A gdy skończysz takie studia, dyplom
          powiesisz sobie w ubikacji i będziesz jednym z tych wielu, wielu, co się skarżą,
          że w Polsce nie ma pracy dla ludzi z wyższym wykształceniem...
        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 14:26
          Zyczliwy kiedy zapierdziel to zapierdziel , kiedy luzy to luzy :P.
          Dzieki autorko ,ze "ucielas" plotki na temat UW.
          Oczywiscie,ze nie chce skonczyc byle jakich studiow i przez 5 lat tylko
          imprezowac,jakby tak bylo to nie zakladalbym nawet tego tematu.
          • Gość: Zyczliwy Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 14:29
            Tyle, że tych luzów jest bardzo mało. Cały czas trzeba siedzieć samemu bo
            obiektywnie patrząc - studia nauczą Cię może z 30-40% tego, co później będą
            wymagać od Ciebie w pracy. Od razu wszystkie nowoczesne technologie + najlepiej
            języki + oczywiście min pare lat doświadczenia. Dlatego albo siedzisz sam i
            oczywiście pracujesz , albo kończysz studia i jesteś jedynym z wielu
            informatyków, którzy są praktycznie nikim i robią za 1500 zł jako koder.
            • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 15.12.06, 02:12
              Gdzie studiujesz, Zyczliwy, że sprawiasz wrażenie aż tak przytłoczonego studiami?

Cóż za problem nauczyć się nowego języka, jeśli zna się zasady różnych
              paradygmatów? Nowoczesne technologie - to chyba normalne, że się ciągle nowe
              pojawiają i ciągle poznaje się nowe - również po studiach. Studia tu nie mają
              nic do rzeczy. To trzeba lubić.
          • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 15.12.06, 01:52
            To, czy i ile będziesz imprezować, wyjdzie w praniu. Moim zdaniem tego nie można
            obiektywnie oszacować :).

Ale jeśli ewentualny brak czasu na imprezy boli Cię w jakikolwiek sposób, to
            sobie pomyśl, że później będzie Cię stać na rozrywki, o których większość
            klasycznych imprezowiczów może tylko śnić.

Sądzę, że jeśli zechcesz, to na wszystko znajdziesz czas :).
      • Gość: info Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 07:43
        Jak ktoś łapie matme to mało co się musi uczyć, więc czas ma wolny :) Na
        studiach nie ma tak jak we wczesniejszych szkolach, ze mogles sie na pamiec
        nauczyc i chociaz nic z tego nie kapowales to miales 5 na swiadectwie i na
        maturze ponad 80% z rozszerzonej ;)
    • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 14.12.06, 00:11
      Zachęcam do UW :).
      Nie oceniam politechniki, nigdy tam nie studiowałam. Mam jednak wrażenie, że
      informatyka na uniwersytecie i informatyka na politechnice to są dwa różne
      kierunki i tego nie można porównywać. Absolwenci tych kierunków mają inne
      umiejętności.

Nie zastanawiaj się, czy chcesz być informatykiem, czy programistą, bo to prawie
      tak, jak zastanawiać się, czy Burek to pies, czy zwierzę. Jakiś kot Ci
      zasugerował, że pies to nie zwierzę i tak trochę bezmyślnie to powtarzasz ;).

Parę lat temu zapragnęłam studiować informatykę. Nie brałam pod uwagę polibudy,
      bo czułam się kiepska z fizyki. Teraz wiem, że informatyka na politechnice
      byłaby dla mnie za bardzo "sprzętowa". Informatyka na uniwerku była dla mnie ok.
      Jedni wolą miód, inni ogórki (czy jakoś tak) - moim zdaniem nie można
      obiektywnie stwierdzić, co jest lepsze.

Gdybym te kilka lat temu sprawdziła, ile realnie jest kandydatów na jedno
      miejsce na mimuw, to może wcale bym nie próbowała zdawać - nie wiem. Nie
      zastanawiaj się nad tym, czy trudno, czy łatwo się dostać. Goń marzenia i już :).
      • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 14.12.06, 09:40
        Jestes po studiach lub na ich ich finiuszu. Odpowiedz mi na pytanie jeżeli
        potrafisz. Mysle o rozpoczęciu studiów informatycznych (drugi kieurnek to byłby,
        liczy sie z tym że mogę nie dać rady) Nie mogę zdecydować sie między UW i PW.
        Zaznaczam, że na razie interesuje mnie tylko licencjat/inżynier.

Czy jest sens iść na UW jeżeli interesują mnie głównie bazy danych (których
        potrzebuje jako wsparciedo projektowanie systamów informatycznych) Mi sie coraz
        bardziej wydaje ze nie, ale nie szkodzi sie zapytac ;)
        • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 14.12.06, 12:39
          A co teraz studiujesz? Jeśli coś dość humanistycznego, społecznego, to
          politechnika może nie być dobrym pomysłem - z tego punktu widzenia lepszy byłby
          uniwerek.

Na UW informatyka jest ogólna - a przynajmniej do tej pory była. Nie ma
          wyraźnych specjalizacji. Po trzecim roku, czyli tak jakby po licencjacie,
          wybiera się seminarium magisterskie i mogą to być m.in. bazy danych. Od
          trzeciego roku wybiera się przedmioty monograficzne i tu też możesz wybrać
          przedmioty bazodanowe. No i na drugim roku jest przedmiot Bazy danych. A
          przynajmniej tak było do tej pory - program ma się zmienić, ale nie wiem, w jaki
          sposób. Na pewno więcej o bazach danych masz szansę się nauczyć robiąc
          magisterium - bo miałabyś seminarium i zdążyłabyś zrobić więcej monografów.

Zapewne wygląda to inaczej niż na politechnice, ale nie umiem niestety porównać,
          bo na politechnice nie studiowałam. Podobnie żaden student / absolwent
          politechniki nie przedstawi Ci wiarygodnego porównania, bo jak widać, ludzie
          często powtarzają jakieś bzdury, które im się przyśniły, albo usłyszeli coś od
          kogoś i nie do końca zrozumieli.

Może do tego już dotarłaś, może nie, ale na wszelki wypadek wypiszę Ci, jakie
          przedmioty bazodanowe możesz lub musisz zaliczyć na uniwerku:

II rok:
          - Bazy danych
          - Bazy danych - laboratorium
          Przedmioty monograficzne dla II-V roku (do wyboru, każdego roku oferta się nieco
          zmienia):
          - Baza danych zasobów polskiego Internetu
          - Data integration
          - Laboratorium systemów zarządzania bazami danych
          - Obiektowe bazy danych
          - Systemy transakcyjne oraz bazy danych dużego rozmiaru I
          - Systemy transakcyjne oraz bazy danych dużego rozmiaru II
          - Systemy zarządzania bazami danych
          Seminaria magisterskie, którymi w sumie nie jesteś zainteresowana:
          - Bazy danych I
          - Bazy danych II

Jak widzisz, więcej o bazach danych masz szansę się dowiedzieć robiąc
          magisterium. Dowiedz się, co oferuje politechnika. Może rzeczywiście więcej -
          nie wiem. Na pewno będzie to inne ujęcie.
          • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 14.12.06, 16:11
            Studiuje na SGH, ale jestem typowym umysłem ścislym, politechniki sie nie boje.
            W tym roku wybierałam pomiędzy informatyka na UW lub PW, a pójściem na SGH. Cały
            zmieniony program, który wchodzi od przyszłego roku jest w necie, więc
            przedmioty znam. Nie jestem jeszcze zdecydowana na pojscie na drugi kierunek, to
            na razie rozwazania, czekam na ekonometrie, by sie przekonac czy nie wole sie
            tym zajac z zyciu zamiast informatyki. To co by mnie interesowala ewentulanie to
            systemy informatyczne. I nie wiem czy powinnam isc na PW, gdzie jest taka
            specjalnosc, ale bym musiała przejsc przez podstawy fizyki oraz kilka
            przedmootów sprzetowych (z ktorymi nie wiaze swojej przyszlosci), i co trwa min
            4 lata. Czy wystarczy mi projektowanie z SGH i kodowanie z UW, i uda sie to
            potem poskladac w calosc :P To co jest dla mniej najwazniejsze czyli bazy danych
            Oracle zapewne jest na kazdej z tych uczelni. Moge tez sie sama (lub z czyjac
            pomoca) uczyc i wtedy tylko tego co mi potrzebne. Mam metlik wglowie :(
            • Gość: autor Re: Studia informatyczne IP: 62.233.197.* 15.12.06, 01:41
              Systemy informatyczne to bardzo ogólne pojęcie. I szczerze mówiąc nie wiem, co
              przez to rozumiesz.

O bazach danych Oracle możesz się na pewno nauczyć na jakimś kursie - jeśli
              chodzi Ci o poznanie Oracla jako dodatku do tego, czego nauczysz się na SGHu, to
              nie warto porywać się na studia informatyczne. Oracle to tylko narzędzie. Nauka
              narzędzi odbywa się na kursach, studia informatyczne to coś więcej.

A co właściwie chcesz robić po studiach? Może sprecyzowanie tego pomoże Ci
              dokonać właściwego wyboru. Ja nie do końca rozumiem to "projektowanie z SGH i
              kodowanie z UW" i gdzieś w tym jeszcze Oracle. Informatyka na UW to nie
              kodowanie, uwierz. Do "kodowania" wystarczy zapewne szkoła policealna, a może
              kilka tutoriali z internetu.
              • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 15.12.06, 08:19
                > Systemy informatyczne to bardzo ogólne pojęcie. I szczerze mówiąc nie wiem, co
                > przez to rozumiesz.

Ja nie wiem jak mozna to sprecyzować, i tak zrobiłam to zabardzo, bo powinny być
                systemy informacyjne. Obecnie w każdej firmie właściwie musi byc system
                informacyjny czyli zespół wszystkich funkcji, procedur, danych tego
                przedsiebiorstwa. Zawiera w sobie system informatyczny, który wspiera pracę
                ludzi. Kolejne etapy tworzenia tego systemu to ocena wykonalności, opracowanie
                wymagań, analiza, projektowanie, kodowanie, testowanie, wdrażanie, utrzymanie i
                rozwój (i kiedyś wycofanie) Na mojej uczelni kładziony jest nacisk na analize i
                projektowanie, istnieje cały system narzędzi do tego (których chyba właśnie nie
                znasz, jeśli nie zrozumiałaś o co mi chodzi) Ja chciałabym mieć większe pojęcie
                o kodowaniu (bo tu to wlasciwie tylko Access, i nie za dużo SQL). Na PW uczą
                całości, kosztem wiedzy ekonomicznej, która są dziś do takich projeków bardzo
                przydatna (zwłaszcza w dużych firmach). Zatem część po prostu by mi się
                powtórzyła na PW.

Co do studiów informatycznych to mnie to generalnie interesuje, mam solidne
                podstaw z matmy i niezłe z informatyki. Tylko nie wiem czy rownolegle jednak by
                nie zajelo zbyt duzo czasu (Podoba mi się koncepcja studiów przez internet
                wprowadzana u was, ale raczej mnie na to nie będzie stać)

> A co właściwie chcesz robić po studiach? Może sprecyzowanie tego pomoże Ci
                > dokonać właściwego wyboru.

To na razie jedna z koncepcji, jeszcze nie koniecznie ostateczna, jestem dopiero
                na pierwszym roku. Opisałam wyżej. Kilka tutoriali z internetu mi nie wystarczy
                to nie o taki etap zaawansowania chodzi (podstaw mogę sie nauczyc u siebie).
                Chciałabym mięc dobrą znajomość problemów tworzenia baz danych, kod tu ma
                mniejsze znaczenie. Najważniejsze jest poznanie możliwości i ograniczeń. Bo
                nauka ze to musi być inaczej, bo programista będzie miał z tym problem mało mnie
                przekonuje (oczywiście jest to w jakiś sposób uzasadniane, ale wciąż bywa
                abstrakcyjne, a już napewno nie oczywiste, a takim chyba powinno być jeżeli
                chciałbym to robić)
                • Gość: greg Re: Studia informatyczne IP: *.chello.pl 15.12.06, 12:32
                  Moze przedstaiwe swoja opinie co do problemu ianany;) osobiscie polecalbym UW, bo z tego co czytam chcesz sie zabrac za projektowanie czy rozwoj systemow informatycznych a do tego bedziesz musiala umiec dobrze programowac i myslec analitycznie, poza tym na UW ucza, jak ja to nazywam, czystej informatyki, czyli programowanie, bazy danych...co moze byc bardziej przydatne niz przedmiote stricte techniczne na PW, przynajmniej nie bedziesz miala poczucia zmarnowanego czasu jak i tak nie bedziesz programowac sytemu zarzadzajacego jaks maszyna... pozdrawiam sorry za bledy
    • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 16:27
      Mam jeszcze jedno pytanko, na jakim poziomie informatyki stoi UKSW,nie chce tam
      isc ale z ciekawosci pytam :).
      • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 17.12.06, 13:57
        Z chwila przeczytania twojego posta dowiedzialam sie ze na UKSW jest infromatyka
        :P Patrzac na program jest to bardziej "zinformatyzowana" informatyka i
        ekonometria niz u mnie. Sa elementy typowo informatyczne i typowo ekonomiczne.
        Ale jak jest to prowadzone, i czy przez 5 lat mozna uzyskac gruntowną wiedzę z 2
        w sumie dosc roznych bloków to nie wiem.
        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 19:27
          Dzis wlasnie rozmawialem z studentem informatyki(UWr) to mnie przerazil,podobno
          przez rok schudl 10 kg,a imprezy to nie widzial odkad zaczal studia.
          Czasu wolnego praktycznie nie ma.
          Opowiadal mi,ze wielu studentow sie zalamalo psychicznie,bo nie dawalo rady.
          Doradzal mi,zebym lepiej zaczal sie uczyc do matury fizyki i startowal na
          polibude, chyba ze jestem mocny psychicznie.
          Sam juz zwatpiewam po rozmawie z nim czy to dobry wybor z ta informatyka.
          Czy rzeczywiscie matma w LO nie przygotowuje wystarczajaco do matmy na
          studiach?
          • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 18.12.06, 21:14
            Matma to kwestia predyspozycji, w podstawowce lapia prawie wszyscy, potem
            stopniowo coraz mniej i mniej, az w koncu na studiach niewielka czesc jest w
            stanie zrozumiec ;) Aktualna matura jest łatwa (może znajdziesz w necie egzaminy
            z matmy jakie były do reformy przeprowadzane na UW - porównaj), więc na infe
            dostaje sie sporo ludzi nie dość dobrych. Absolutnie nie znaczy to, że z Tobą
            też tak jest. W piątek będę miała Wiligie ze starą klasą, z której 7 osób jest
            na infie na UW (w tym 5 równolegle z matma). Powiem Ci czy ktoś schudł lub sobie
            nie radzi :p Może ich pozytywne wrazenie nastawi Cie optymistyczniej ;) Nie ma
            sie co dolowac, bo nie dowiesz sie poki nie sprawdzisz.
          • Gość: Tomek Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:22
            Mam pytanie dotyczące informatyki na UW. Według informatora rekrutacyjnego
            stacjonarne(dzienne) studia informatyki podzielone są na 2 etapy. Najpierw 3
            letnie studia pierwszego stopnia, a potem dwu letnie studia drugiego stopnia.
            Dziwi mnie to ze na drugi stopień prowadzona jest dodatkowa rekrutecja, a
            przeraza ilosc miejsc. Podczas gdy na studia pierwszego stopnia jest 135 miejsc
            to na studia drugiego stopnia jest ich juz tylko 10!!! Czy to wina tak dużgo
            odsiewu czy źle zrozumiełem to co bylo napisane w informatorze. Oto link do
            niego:
            www.rekrutacja.uw.edu.pl/UserFiles/pdf/rekrutacja/10_Wydzial_Matematyki_Informatyki_i_Mechaniki.pdf
            Mam jeszcze jedno pytanie. Na informatyke trzeba zdawac matematyke i dwa wybrane
            przedmioty. Czy tymi dwoma przedmiotami mogą być dwa języki obce? Jeśli tak to w
            jaki sposób liczy sie z nich punkty? Bierze się pod uwagę tylko część pisemną
            czy ustną też?
            • Gość: Truth is out there Prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:30
              Dobrze zrozumiałeś :)
              Ale tych miejsc jest w rzeczywistości mniej, bo z wieczorowych ZSI jeśli ma się
              średnią 4.0 to jesteś kwalifikowany automatycznie na dzienne jeśli tylko chcesz.
              Tak więc w praktyce pozostaje 4-5 miejsc :)
              Powodzenia.

Co do tego co powiedziała inana: nie można porównywać tych ludzi(JSIM) do ludzi
              normalnych ;) Jesli dla kogos calym zyciem jest matma, konczyl staszica itd. to
              jest na infie na UW. Normalni ludzie, czytaj sredni z matmy, maja duzo do
              roboty. Najlepiej wez testy CEWM i zobacz ile umiesz. Aby sie dostac na UW
              trzeba bylo miec chyba ok 38-39/50. Najlepsi wyciskali 45 :))

Ocen sam siebie ile zrobisz.
              www.mimuw.edu.pl/studia/rekrutacja/cewm/testy-egz0506.pdf
              Jesli zdobedziesz te 38 punktow to znaczy ze sobie poradzisz z matmy.
              Jesli wczesniej nie programowales, byc moze Cie wywala. A jak Cie nie wywala, to
              lab PW lub lab SO Cie zniszczy :>>

Pozdrawiam.
              • Gość: Dodko Re: Prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:44
                Dzieki za ten test,jutro postaram sie rozwiazac xD.
                • Gość: Truth is out there Re: Prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:54
                  Jak się przekonasz, te testy nie mają wiele wspólnego z matematyką licealną.
                  Są to swego rodzaju testy na inteligencję i kombinowanie. Bo to właśnie jest
                  potrzebne na matematyce i informatyce - umiejętność wnioskowania. Jeśli nie masz
                  tej zdolności to będziesz się męczył i będzie Ci baaaaaardzo trudno.
                  A jeśli masz ten dar to będą to studia jak każde inne :]

Pozdr.
              • Gość: inana Re: Prawda IP: *.aster.pl 18.12.06, 22:01
                Truth is out there, twierdzisz, że 10 osób rocznie ma kończyć informatykę UW z
                tytułem, magistra ? To wynika z Twojej wypowiedzi, a wydaje mi się jednak nie
                mozliwe.

Heh, mamy juz tu sprzeczne opinie co do tego czy trzeba umiec programowac idac
                na infe na UW, ale to pewnie dlatego ze nie da sie tego obiektywnie stwierdzic.

A CEWM sama chetnie zrobie w wolnej chwili ;)
                • Gość: Truth is out there Re: Prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 22:04
                  Skoro studiujesz na UW wiesz jak to wygląda więc po co takie pytania? :)
                  • Gość: inana Re: Prawda IP: *.aster.pl 18.12.06, 22:09
                    Nie studiuje na UW.
                    • Gość: Truth is out there Re: Prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 22:10
                      AAA to przepraszam :P
                      Myślałem że studiujesz i zdziwiły mnie Twoje pytanie ;)
            • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 18.12.06, 21:34
              Te 10 miejsc to zapewne miejsca dla osób, które maja licencjat zrobiony poza UW.
              Ci z UW albo przejdą wszyscy, którzy dostana licencjat albo będą musieli musieli
              jakies konkretne wymagania spełnic, zapewne w regulaminie studiow jest to okreslone.
              Mogą być dwa języki obce, liczą tylko część pisemna.
              • Gość: Truth is out there Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:50
                Oczywiście masz rację. Te 10 miejsc jest dla osób z ZSI lub spoza UW.
                Przy czym żadne języki czy inne cuda nie mają znaczenia. Jest tylko jeden
                egzamin, który wygląda tak:

www.mimuw.edu.pl/studia/wieczorowe/msui/przyklad.pdf
                Jak widać są programy i trzeba napisać wartości zmiennych na końcu.
                Haczyki są dwa
                - bardzo mało czasu
                - jeżeli będzie się wyliczać wartości tych zmiennych to zdąży się zrobić może
                30% całości. Są to algorytmy, które trzeba odkryć i wiedzieć jaki dają wynik z
                góry, tylko wtedy ma szansę się dostać. Więc błyskotliwość tudzież oblatanie
                bardzo pomaga. Kto się dostaje? Prosto z osób które zdały egzamin odliczamy
                ilość miejsc 10 - ilosc osob z ZSI z 4.0 robimy kreske i tyle ;)
                Ci ktorzy zdali egzamin, ale nie dostali sie na dzienne, a chca moga isc na
                wieczorowe magisterskie (MSUI)

Tyla ;)
                • Gość: Tomek Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:55
                  Ale jeśli dostane sie na studia pierwszego stopnia i nie odpadne gdzieś po
                  drodze nie musze sie martwić o to czy bede mogl robic magistra dalej na tym
                  samym kierunku?
                  • Gość: Truth is out there Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:57
                    Tej pewności Ci dać nie mogę, ponieważ jak wiesz wchodzi podział na studia I i
                    II stopnia właśnie.

Do tej pory będąc na mgr, po 3 latach mogłeś robić licencjata i jeśli chciałeś
                    dalej leciałeś 4 rok, ale mogłeś też skończyć naukę na licencjacie.

Zasady rekrutacji(te 10 miejsc) dotyczy jeszcze starego podzialu :)
                    Jak będą wyglądały nowe zasady - do końca nie wiadomo.
                    Dowiemy się, jak zwykle, when it`s done :))

• Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 18.12.06, 22:04
                      Nieprawda, to sa nowe zasady rekrutacji na najblizszy rok. (Te podane w linku,
                      do ktorych byly pytania) - patrz na daty lub czytaj tresc.
                      • Gość: Truth is out there Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 22:06
                        Pomyśl logicznie czy tak może być.
                        Prawo nie działa wstecz - Ci którzy są na magisterskich, skończą magisterskie.
                        Ci którzy teraz się dostaną, do końca licencjata mają 3 lata - więc najbliższe
                        zmiany rekrutacji (10 osób) zostaną dopiero wtedy wprowadzone.
                        Ok?
                        • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 18.12.06, 22:20
                          Bardzo mozliwe ze masz racje. Nie bede sie czepiac bo nie mam wystarczajacej
                          wiedzy ;)
    • Gość: Dymo Re: Studia informatyczne IP: *.netblok.pl 22.12.06, 23:26
      Szczerze nie chce mi sie czytac tych wszystkich postow wiec moge powtarzac to co ktos juz powiedzial:>

> 1.Gdzie polecacie skladac papiery na wlasnie ten kierunek?

To juz zalezy jaka infe chcesz sie uczyc. Jesli teoretyczna to na UW/UJ. Jesli chcesz praktyczna to na pierwszym miejscu imho jest PW (ale tam biora fize), potem AGH (sam tu studiuje) ale wbrew temu co mowia inni nie polecam zwyklej infy a infe stosowana na EAIiE (jest tu troche mniej teorii, maty i fizy za to beda nas uczyli bardziej konkretnych rzeczy). Sam w tym roku staralem sie dostac na zwykla ale udalo sie tylko na stosowana (na zwykla przed 2etapem rekrutacji prog wynosil 907/1000 pkt potem troche ponoc spadl, na stosowana wyniosl 874/1000 wiec roznica wynisla cale 3%... imho jest to spowodowane raczej prestizem zwyklej infy a nie tym czego ucza na tych 2kierunkach) i jestem z tego niesamowicie zadowolony. Wspolokator z akademika jest na zwyklej infie i widze, ze pierwszy rok u niego to tylko mata, mata, mata i fiza. No i troche pascala. Ja natomiast jestem juz dalej w C niz on w Pascalu (a i pascala mam rownolegle) i niedlugo zaczynam C++ za to mam mniej maty i fizy (mniej pod wzgledem godzin lecz material mamy porownywalny niestety).

Jednak trzeba przyznac, ze studia sa ciezkie. Uczyc trzeba sie systematycznie a koniec semestru to jakas komedia - w styczniu czeka mnie 5kolosow, 3egzaminy i musze jeszcze zrobic projekt i specyfikacje jakiegos programu a na drugim roku jest ponoc jeszcze weselej. Ach no i oczywiscie jeszcze co tydzien kartkowki z programowania w C (doslownie kartkowki :>).

> 2.Czy bardzo ciezko sie na nie dostac

Na najlepsze uczelnie bardzo. Jak mowilem na AGH trzeba bylo miec okolo 880-910/1000pkt, zeby sie dostac na stosowana lub zwykla na wydzial EAIiE (inne wydzialy, no offence, ale sa slabsze). Ogolnie najciezej bylo na PW,AGH,UW,UJ,PWr, pewnie PG, PP (tych 2 nie jestem pewien). Informatyka to jeden z tych kierunkow technicznych na ktory trudno sie dostac.

> 3. Wiem,ze na niektorych uczelniach nie brana jest pod uwage fizyka czy w
      > takim razie polecacie pisac z niej matury?

Ja nie pisalem, z fizy jestem slaby i dlatego wiem, ze 2semestr bedzie dla mnie meczarnia gdy bede mial fizyke, no ale jakos to bedzie, trzeba sie bedzie przylozyc i jakos przetrwac te pare miesiecy.
    • Gość: stud Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 07:57
      heh jak nie jestes kujonem to ci bedzie ciezko dostac sie na te najlepsze
      uczelnie a potem trudniej utrzymac jak fizyki nie lubisz :P. Poza tym wiekszosc
      rekrutacji jest bez sensu, bo dostaja sie wlasnie kujony, ktore potem musza caly
      czas sie uczyc, brac korepetycje itp a ludzie, ktorzy wszystko lapali po chwili
      nie maja wiekszych szans, bo liczy sie ilosc a nie jakosc ;/
      Jak masz kase to mozesz isc na prywatne jakies, bo tam sie bedziesz wlasnie
      uczyl glownie informatyki a przy innych przedmiotach pomoc bedziesz mial ze
      strony wykladowcow!!! Oczywiscie chodzi mi tu o jakies lepsze, ktore maja
      akredytacje na informatyke. To jest i tak tylko papierek, bo w pracy a wlasciwie
      na rozmowie kwalifikacyjnej beda wazne umiejetnosci a nie uczelnia jaka
      ukonczyles. Tam cie nikt nie spyta o cos dokladnie z fizyki czy matmy tylko
      wlasnie z informatyki.
      Ale i tak sie staraj dostac na jakas panstwowa a jak sie nie uda to nie rezygnuj
      z tego z czego jestes dobry, bo co ci dadza potem studia np na psychologi mimo
      ze byly na najlepszej uczelni a sam niechetnie sie uczyles? :)
      • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 11:29
        Dzieki za rady i wesolych swiat zycze :).
        Kujonem to ja niestety nie jestem,raczej jestem zdolny (ach ta moja skromnosc).
        Uczelnia prywatna jednak odpada rodzice sie nie zgadzaja,kwestia finansowa
        zadecydowala(za drogo jak dla nas) :(.

• Gość: Dymo Re: Studia informatyczne IP: *.netblok.pl 23.12.06, 14:48
        > Poza tym wiekszosc rekrutacji jest bez sensu, bo dostaja sie wlasnie kujony,
        > ktore potem musza caly czas sie uczyc, brac korepetycje itp a ludzie, ktorzy
        > wszystko lapali po chwili nie maja wiekszych szans, bo liczy sie ilosc a nie
        > jakosc ;/

Heh, ciekawe na ktora uczelnie sie nie dostales. Dawno nie czytalem takich bredni. Sam jestem po profilu "edukacja europesjka" i maty nauczylem sie sam w okresie od grudnia do maja i jakos sie dostalem na dobra uczelnie. Jesli ktos jest zdolny to napisze dobrze mature i potem da sobie rade na studiach. Wlasnie kujonom moze byc ciezko bo czasem moga nie wyrobic z nauka, jesli tylko wykuwaja wszystko na pamiec, bo po prostu wielu rzeczy nie da sie tu wykuc, tylko trzeba je zrozumiec.

Jesli chodzi o prywatne uczelnie uczace infe to tylko Polsko Japonska szkola w Wawie.

Co do papieru - w Polsce jest bardzo wazny, jesli np skonczyles Polibude Warszawska a ktos skonczyl jakas mniej znana uczelnie to masz duzo wieksze szanse niz ta 2 osoba.
        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 15:57
          Na pewno papier tez wazny jest, dlatego wlasnie kandydacie patrza na rankingi w
          dobrorze uczelni.
          Tak na marginesie to duzo chodzi dziewczyn na informatyke?czy to typowy meski
          kierunek?
          • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 23.12.06, 16:40
            Na UW jest duzo dziewczyn na informatyce, na PW malo.
            Kolezanka tam bedaca ocenia ilosc dziewczyn na MIMUW na oko na jakies 40% (nie
            wiem na ile dobrze szacuje :D)

Jeszcze: wszyscy z mojej klasy z infy na UW zadowoleni. Czasem wielka trudnosc
            przedmiotu wynika z trafienia na zbyt wymagajacego wykladowce (bywaja tacy co
            bardzo duzo ludzi oblewaja). Wada: student UW nie ma pojecia czym jest system
            informatyczny, wiec dla mnie chyba lepsze by bylo PW.

Wesołych Świąt :)
          • Gość: Dymo Re: Studia informatyczne IP: *.netblok.pl 23.12.06, 18:48
            Coz - dziewczyn na roku nigdy za duzo :D Niestety u mnie na stosowanej jest jakies, czy ja wiem - 15-20 na okolo 120-130osob, wiec slabiutko. Na zwyklej infie tez nie ma ich zbyt wiele. No ale od czego sa inne wydzialy/uczelnie:D Na AGH jest prosta zasada - jesli szukasz dziewczyny to idziesz na jakis wydzial, ktory ma w skrocie G, jakies GGiOS czy cos w tym stylu :>
        • Gość: stud Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 17:50
          Mnie to nie dotyczy obecnie, bo ja tylko obserwuje ;) Mi chodzi o to, ze matura
          jest ulozona wlasnie pod kujonow, ktorzy ucza sie na pamiec, zdadza ja bardzo
          dobrze, dostana sie na studia i potem juz jest ciezko.

Papier jest oczywiscie wazny, ale akurat przy informatyce jeszcze nigdy nie
          widzialem (tylko slyszalem i wlasnie sam cos probowalem znalezc) ogloszenia, w
          ktorym wymagany bylby uniwersystet czy politechnika, albo ogolnie szkola
          panstwowa. Poprostu informatykow w Polsce jeszcze jest malo i malo to tez jest
          komputeryzacji, wiec miejsc pracy jest i bedzie duzo. Najwazniejsze sa jednak
          umiejetnosci, bo ktos moze wyjechac 500 km od domu i studiowac sobie dajmy na UW
          a drugi nie ma takich mozliwosci (kasa), wiec studiuje na prywatnej za darmo bo
          ma stypendium.
          Ale oczywiscie bardziej polecam panstwowe a prywatne w przypadku niedostania na
          panstwowe.
          Powodzenia!

• Gość: Dymo Re: Studia informatyczne IP: *.netblok.pl 23.12.06, 18:54
            > Mnie to nie dotyczy obecnie, bo ja tylko obserwuje ;) Mi chodzi o to, ze matura
            > jest ulozona wlasnie pod kujonow, ktorzy ucza sie na pamiec, zdadza ja bardzo
            > dobrze, dostana sie na studia i potem juz jest ciezko.

Tu przyznam czesciowo racje, choc wciaz uwazam, ze jak sie jest zdolnym to i tak sie da rade.

> panstwowa. Poprostu informatykow w Polsce jeszcze jest malo i malo to tez jest
            > komputeryzacji, wiec miejsc pracy jest i bedzie duzo.

Praca pracy nie rowna, jesli chcesz sie zalapac do dobrej firmy musisz byc niezlym w tym co robisz a renomowana uczelnia w tym pomaga, renoma PW czy AGH nie bierze sie przeciez z nikad.

Do autora: przy okazji, jesli sie dostaniesz na dobra uczelnie (czego oczywiscie Ci zycze) przygotuj sie na ostre samodzielne kucie. Ja np na uczelni spedzam 1,5-3h dziennie ale za to reszte dnia musze spedzic na kuciu, zeby skumac co bylo na wykladach/cwiczeniach i potem przerobic wszystkie zadania/napisac wszystkie programy.
            • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 19:46
              Dymo a istnieje zycie prywatne(imprezy itd.) czy rzeczywiscie nie ma sie na nic
              innego oprocz nauki czasu? :>
              • Gość: Dymo Re: Studia informatyczne IP: *.netblok.pl 23.12.06, 20:33
                To juz zalezy od Ciebie. Jesli chcesz byc ze wszystkiego najlepszy, zaliczac wszystko na 9x% to raczej takowego zycia miec nie bedziesz (chyba, ze jestes naprawde wybitny, a i takie osoby znam, lecz to sa pojedyncze przypadki na calych uczelniach). Jesli wystarcza Ci przecietne wyniki, lub wrecz takie "byle zdac" to bedziesz mial czasu na imprezy i wypady do knajpy.

Ja do teraz bylem zapalonym graczem w World of Warcraft, gralem 5-7dni w tygodniu po kilka godzin (4-6 wiec nie malo) a i tak jakos zaliczylem co trzeba bylo zaliczyc, jednak wyniki slabe (np kolos z analizy rowne 50%, cale szczescie u nas zaliczenie jest od 50 a nie 51% :P, choc to i tak nie zle bo w mojej grupie zdalo 30% osob:P), teraz jednak z ciezkim sercem i wielkim bolem zamrozilem swoje konto ( :D ) i zaczalem sie przykladac do nauki (wlasnie licze jakies dziwne calki:P). Jednak czas, zeby wypasc raz w tygodniu na jakas impreze jest jak najbardziej. Nie mozna sie uczyc 24h na dobe bo wtedy nie wyrobisz na zadnych studiach. Nawet moj wspolokator z normalnej infy od czasu do czasu gdzies wyskoczy :> Problem lezy raczej w tym, czy bedziesz mial na imprezowanie srodki finansowe, Wawa i Krakow to drogie miasta :D
            • Gość: stud Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 20:09
              Ale akurat moze ci zabraknac niewiele i jeden z zdolnych moze cie wlasnie
              wyprzedzic a reszta to kujoni, ktorzy zaczna odpadac po kazdym semestrze a ty
              wlasnie moglbys dalej bez problemow zostawac... A mozliwe jest teraz
              przeniesienie sie po roku prywatnych na panstwowa?
              Renoma oczywiscie pomaga i wlasnie w zarobkach, ale przy informatyce w
              znalezieniu pracy juz nie. Wiadomo ze po AGH czy Uniwerku zarobki bedziesz mial
              wieksze, ale w tej branzy ogolnie sa wysokie chyba ze jestes serwisantem a tam
              to wyksztalcenie srednie wystarczy, wiec wiadomo.
              Co do krakowskich uczelni to trzeba zauwazyc, ze Politechnika Krakowska nie ma
              akredytacji na informatyke!!!
              Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
              Wydział Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektorniki Informatyka
              magisterski i zawodowy 18.11.2004 wyróżniająca
              Akademia Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
              Wydział Matematyczno-Fizyczno-Techniczny Informatyka I stopnia 05.07.2006
              pozytywna
              Uniwersytet Jagielloński w Krakowie Wydział Matematyki i Informatyki
              Informatyka magisterski i zawodowy
              11.09.2003 pozytywna
              Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie Wydział Informatyki
              Informatyka I stopnia 02.03.2006 pozytywna

Warto tez na to patrzyc, bo potem renoma moze byc nic nie warta!
              • Gość: inana Re: Studia informatyczne IP: *.aster.pl 23.12.06, 20:37
                Serwisantem to mozna zostac po technikum, napewno nie jest to robota dla ludzi
                po studiach informatycznych, chociazby dlatego ze spora czesc z nich nie umie
                naprawic kompa. Aktualnie zarobki informatykow po studiach wcale nie sa bardzo
                wysokie, rosna dosc szybko wraz z doswiadczeniem (zdobywanym w dobrych firmach
                lub na znanych szkoleniach) Nie mam pojecia skad jestes, ale w Warszawie duze
                firmy informatyczne przeprowadzaja cale programy rekrutacyjne na praktyki u
                siebie i tu liczy sie przede wszystkim uczelnia i wyniki na niej, do tego
                oczywiscie w czasie rekrutacji umiejętności zostana sprawdzone. Oczywiscie drogi
                z innych uczelni nie sa zamkniete (np firmy organizuja konkursy), ale są one
                trudniejsze. Dopiero takie cos w CV pozwala na naprawde dobra (i dobrze platna)
                prace absolwentowi. Wiec dobra uczelnia nie jest warunkiem koniecznym dobrej
                pracy, ale potrafi znaczaco przyspieszyc kariere, a takze pozwala zdobyc wazne
                kontakty.

Zgadzam sie ze obecna matura to duzo gorsza forma rekrutacji niz np
                dotychczasowe egzmainy na UW, ale tez bez przesady. Statystycznie osoba
                uzdolniona matematycznie napisze mature rozszerzona lepiej niż "kujon" i to ona
                sie dostanie.

Przniesienie sie z prywatnej na panstwowa jest oczywisice teoretycznie mozliwe,
                ale bardzo trudne.
                • Gość: CProgramer Oj inana ... IP: *.satfilm.net.pl 23.12.06, 23:50
                  Nie wypowiadaj się o UW jak nie masz o tym pojęcia.
                  a) kto na uw nie wie co to jest system informatyczny?
                  b) dziewczyn na infie jest malo, moze z 30%
                  • Gość: i. Re IP: *.aster.pl 24.12.06, 00:22
                    a) z imienia i nazwiska wymieniac chyba nie powinnam :P Pierwszoroczny JSIM
                    wiec moze to sie pozniej zmienia (choc po przeczytaniu calego tego watku mozna
                    stwierdzic ze niekoniecznie)
                    b) 30 % to malo ? W porownaniu z politechnika to duzo, czy nawet chociazby z
                    moim LO to calkiem sporo. Moze masz inne doswiadczenia i dla Ciebie to malo.
                    Mysle ze nikt nie oczekuje ze dziewczyny beda stanowily na informatyce ponad
                    polowe.

Duzo w tym watku napisalam, wiem ze nie z pierwszej reki (z licznych drugich),
                    ale przez dlugi czas nie pojawil sie nikt kto by byl na infie na UW, a ja jestem
                    "troche" zorientowana, staram sie podawac te "pewne". W powyzszych dwoch moim
                    zdaniem sie nie pomylilam...

• Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 11:44
      Zycze wszystkim wesolych swiat :)
      kartka.e-smolinski.com/?from=Tomek
      Dzieki wszystkim za porady , bardzo mi pomogliscie - teraz juz bez cienia
      watpliwosci wiem gdzie chce isc
      Dobilem tym sposobem 200 posta w tym temacie :D
      • Gość: Tomek Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 23:13
        A jak jest z pracą na studiach? Które uczelnie umożliwiają jakieś ciekawe staże?
        Na których uczelniach (podejrzewam, że zależy to od miasta) można znaleźć precę
        niezależnie od uczelni. Chodzi mi tu o prace w roli informatyka a nie np w
        supermarkecie:p Czy można z zarobionych pieniędzy sie utzrzymąć podczas
        studiowania? Na którym roku bedąc istnieje realna szansa otrzymania oferty pracy?
        • Gość: hmmm Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 23:23
          Na jakas porzadna prace w czasie studiow nie ma co liczyc, chyba ze juz masz sie
          czym pochwalic - jakies doswiadczenie czy jakis certyfikat. Prace zapewnia chyba
          kazda prywatna, ale oczywiscie sam tez mzoesz sobie znalezc i to bedzie lepsze
          rozwiazanie ;) Na panstwowych sa glownie studenci przyjmowani do jakichs
          projektow, wiec doswiadczenie raczej wieksze, ale za to nie trwale... :P Ogolnie
          to chodzi o staz, a malo ktora firma placi za staz, zwlaszcza ze studenci maja
          ograniczony czas ;)
        • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 11:40
          Tomek tez sie wybierasz na infe?
          • Gość: Do dodko I jak testy z mimuw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 14:34
            Rozwiązałeś?

A co do ofert pracy ludzie zrozumcie! Wszystko zależy od was w tej dziedzinie.
            Możecie skończyć studia i przez kolejne dziesięć lat zasuwać na kasie w
            Biedronce, a możecie doskonałą pracę dostać już na 2 roku studiów. Nie ma
            żadnych reguł.
            • Gość: Dodko Re: I jak testy z mimuw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:57
              Rozwiazalem, wynik-35 :(( ,ale pozniej na korkach nauczyciel mi wytlumaczyl
              jakie bledy...
              Tomek jak poszla Ci probna? (musze wiedziec jak moi rywale sobie radza :)
              • Gość: Tomek Re: I jak testy z mimuw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 00:11
                Nie ma sie co chwalic wynikami probnej. Wiem ile powininem zdobyc na prawdizwej
                zeby sie dostac. Mysle ze jest to trudne i wymga duzo pracy ale sredni wynik z
                matury na poziomie 90% jest osiagalny.
          • Gość: Tomek Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:41
            Dodko: Tak, najchetniej na UW ale wszystko zależy od wyników matury:)
            • Gość: kleryk Studia informatyczne w WSKMIS IP: *.lanet.net.pl 14.01.07, 19:23
              Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu
              ogłasza nabór na inżynierskie studia na kierunku

informatyka o specjalności techniki multimedialne

Proponujemy 3,5-letnie stacjonarne i niestacjonarne studia informatyczne ze
              specjalnością techniki multimedialne zakończone uzyskaniem tytułu inżyniera
              informatyka.

Informatyka w WSKSiM to studia realizowane w sposób przyjazny studentom. To
              znakomita kadra naukowa złożona ze specjalistów z czołowych uczelni krajowych
              oraz doskonale wyposażone w sprzęt i oprogramowanie pracownie informatyczne.

Sylwetka absolwenta
              Absolwent studiów na kierunku informatyka w WSKSiM to specjalista przygotowany
              do sprostania wyzwaniom informatycznym stawianym przez współczesne media
              elektroniczne, zarówno od strony teoretycznej jak i praktycznej; przygotowany
              do pracy na stanowisku: webmaster, grafik komputerowy, montażysta danych audio-
              wizualnych, programista systemów informatycznych, administrator systemów
              informatycznych i sieci komputerowych.

Program studiów obejmuje między innymi:

naukę programowania w różnych językach
              naukę efektywnej pracy zespołowej w ramach projektów grupowych
              technologie internetowe
              sieci komputerowe
              naukę języka angielskiego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu
              Kształcenia Językowego Rady Europy
              Duży nacisk położony będzie na praktyczne posługiwanie się szerokim spektrum
              narzędzi informatycznych służących do efektywnego zarządzania i monitorowania
              systemów informatycznych i sieci komputerowych, a także ich nowoczesnych
              zastosowań w administracji, przemyśle i biznesie.

Praktyki studenckie w firmach i instytucjach o profilu informatycznym służyć
              będą praktycznemu wykorzystaniu zdobytej wcześniej wiedzy oraz przygotowaniu
              do pracy zawodowej.

Termin składania podań: 31 stycznia 2007r.

Postępowanie kwalifikacyjne: 10 lutego 2007r.

Termin rozpoczęcia zajęć na studiach stacjonarnych: 20 lutego 2007r.

Opłaty za studia:

1900 zł - czesne
              300 zł - opłata wpisowa

Kandydaci "z nową maturą" przyjmowani są na podstawie wyniku egzaminu
              maturalnego z matematyki.

Kandydaci ?ze starą maturą? i osoby, które nie zdawały egzaminu maturalnego z
              matematyki przyjmowani są na podstawie wyników z matematyki na świadectwie
              ukończenia szkoły średniej oraz rozmowy rekrutacyjnej.

kwestionariusz
              świadectwo dojrzałości i świadectwo ukończenia szkoły średniej
              orzeczenie lekarskie
              4 fotografie
              potwierdzenie wpłaty wpisowego
              opinia ks. proboszcza

Wszystkim studentom WSKSiM zapewniamy miejsca w komfortowo wyposażonym Hotelu
              Akademickim w 1,2,3 - osobowych pokojach z łazienkami, lodówką, telefonem i
              łączem internetowym. Studenci mogą także korzystać ze stołówki akademickiej.

Najubożsi studenci mogą ubiegać się o przyznanie stypendium socjalnego,
              stypendium na wyżywienie i stypendium mieszkaniowego ze środków budżetu
              państwa. Szczególnie wyróżniający się studenci mogą od trzeciego semestru
              otrzymać stypendium za wyniki w nauce.

Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej przyznaje także ze środków
              własnych stypendia motywacyjne, co jest jednak uwarunkowane posiadanymi
              środkami finansowymi w danym okresie.

Tel. (056) 610 72 00 od poniedziałku do piątku w godz. 10.00-15.00

Adres uczelni: ul. św. Józefa 23/35, 87-100 Toruń

E-mail: wsksim@wsksim.edu.pl

Zapraszamy!!!
              • Gość: szukajacy sensu Re: Studia informatyczne w WSKMIS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 19:47
                jaki jest sens przyjmowania na studia prywatne po wynikach z matury? 90% ludzi,
                ktorzy do was pjda to beda odpadki z panstwowych, ktorzy nie zdali egzaminow i
                ich wywalili, bo poszli na informatyke w zwiazku z zarobkami a tak na prawde ich
                to nie kreci? Lepiej zrobic wlasny egzamin, albo bez egzaminow, bo wtedy pojda
                ludzie na prawde zainteresowani, czyli tacy z ktorych cos moze byc i wiedza na
                co ida, bo placa a tamci za wyniki w nauce (wiadomo, ze beda miec dobre, bo jak
                sie dostali na panstwowe na informatyke, a jak wiadomo malo jest kierunkow
                informatycznych w Polsce) dostana stypendia, wiec beda miec za darmo.
              • Gość: T. Re: Studia informatyczne w WSKMIS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 13:23
                "opinia ks. proboszcza" - niezłe :)) ateistom i innym "zboczeńcom" wstęp
                absolutnie wzbroniony. Muszę przyznać, że to jedno z najbardziej oryginalnych
                kryteriów dotyczących studiów informatycznych jakie udało mi się przeczytać :)
                • Gość: Felek Re: Studia informatyczne w WSKMIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 13:29
                  Zgadzam się, że powinny być egzaminy wstępne tworzone przez samą uczelnię, ale
                  ciekaw jestem, czy to jest zgodne z prawem (nowe ustawodawstwo o szkolnictwie
                  wyższym). Co do stypendiów, to są one zdecydowanie wyższe, niż na dziennych
                  większości kierunków na publicznych. Wybierać szkołę po programie i ilości
                  warsztatów/laboratoriów - to się liczy przy dostawaniu się na akurat informatykę.
                  • Gość: Dodko Re: Studia informatyczne w WSKMIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 15:45
                    Ja tam o.Rydzyka szanuje nawet czasami slucham RM , mama mnie nawet na ta
                    uczelnie chciala wyslac :D .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka