Dodaj do ulubionych

JAK studiować???!!!!

24.12.06, 22:13
Witam wszystkich i proszę o rady oraz informacje dotyczace studiów z
przyszłością.Za rok zdaję maturę i już teraz muszę myśleć, co chcę robić w
życiu. Myślałam o dziennikarstwie, o pisaniu do gazet, informacji na ten
temat starałam się szukać w internecie, ale zawsze uważam, iz rada osoby,
która jest na tym kieruku jest lepsza od tego co można przeczytać z różnych
źródeł.Bardzo mi zależy na zdobyciu inf o studiach dziennikarskich:na czym
polegają, czy jest to ciężki kierunek, kto sie nadaję do tej pracy...Z góry
gorąco dziekuję za każdą, nawet nie zbyt miłą informacje. Całuski
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: JAK studiować???!!!! IP: *.bstnma.east.verizon.net 24.12.06, 22:32
      Ja bym sie na Twoim miejscu zastanowila jaki typ dzennikarstwa Ciebie
      interesuje?

Zauwaz, ze duzo oob, ktore sa dzeinnikarzami wcale nie konczyly dzennikarstwa,
      lub byl to drugi kierunek! Np dzennikarze naukowi to najczesciej ludzie po
      studiach matematyczno-przyrodniczych.

Moze lepiej zaczc studiowac cos bardziejh konkretnego, ale oczywscie Ciebie
      interesuje i jako dodatkowa opcje wlasnie dzennikarstwo? Pomysl tez o
      miedzywydzialowych studiach humanistycznych. Na pewno warto!
      • Gość: Thai Re: JAK studiować???!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 16:08
        Zgadzam się z przedmówcą, ponadto słyszałam, że generalnie trudno jest znaleźć
        pracę w tym zawodzie po ukonczeniu samego dziennikarstwa właśnie. Do
        dziennikarstwa trzeba mieć po prostu talent i nie trzeba mieć skończonych
        dziennikarskich studiów, lepiej skończyć jakiś kierunek, który daje konkretną,
        węższą wiedzę, a ponadto rozwijać się w czasie studiów właśnie w stronę
        pisania. Ale najlepiej niech się sami zainteresowani - dziennikarze lub
        studenci dziennikarstwa - odezwą, ja pisze tylko to, co zasłyszałam z różnych
        źródeł.
        • Gość: gosc Re: JAK studiować???!!!! IP: *.bstnma.east.verizon.net 25.12.06, 18:59
          tak sie sklada, ze znam troche dzenikarzy naukowych. Nikt z e znajomych nie
          jest po dziennikarstwie. Sa to biology , fizycy, filozofowie. Pewnie podobnie
          jest w innych dziedzinnach. Pani Monika Olejnik (ukonczyla zootechnike na SGGW)
          jest switnym przykladem, ze mozna byc swietnym dziennikarzem studiujac najpierw
          zupelnie inny kierunek a dopiero dzennikarstwo podyplomowe!

• dzidzi18 Re: JAK studiować???!!!! 25.12.06, 22:08
      Wielkie dzieki ze dodaliście mi wiary, że jak sie chce to mozna, ale mysle ze
      jak sie od razu pójdzie na dziennikarstwo to potem łatwiej znaleść w tym
      zawodzie prace;) Ja chciałabym pisać do gazet( przynajmniej na początku), jeśli
      macie jakichś znajomych na tym kierunku, lub sami studiujecie, to piszcie jak
      ta nauka wygląda. Czy warto się męczyć przez kilka lat, by potem robić to o
      czym się marzy??;)dzikuje z góry za każdą odpowiedź;)
      • Gość: filo Re: JAK studiować???!!!! IP: *.galileusz.3s.pl 26.12.06, 10:24
        Mam koleżankę, która ukończyła dziennikarstwo i wcale się na tym kierunku nie
        przemęczała. Ta koleżanka jest w trakcie drugiego kierunku, bo niestety jak
        sama stwierdziła te studia nie uczą żadnych konkretnych rzeczy. Jeśli myślisz,
        ze po dziennikarstwie łatwiej znajdziesz pracę w zawodzie to jesteś w błędzie.
        Techniki pisania można się nauczyć (zrestzą to chyba znamy już z liceum), a
        oswojenie z radiem czy tv wcale nie jest niezbędne. Pamiętaj, że żeby być
        dobrym dziennikarzem musisz wiedzieć o czym piszesz i o czym mówisz. Czy
        nauczysz się tego na dziennikarstwie? Na pewno nie.
        • dzidzi18 Re: JAK studiować???!!!! 26.12.06, 11:38
          Więc co byś mi polecała, jakie studia, jaki kierunek, aby być zadowoloną z
          zawodu jaki chcę wykonywać no i przede wszystkim abym się gdzieś nauczyła
          czegoś konkretnego i przydatnego?
          • Gość: Thai Re: JAK studiować???!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 12:28
            Filo powtórzył(a), co ja i Gość Ci pisaliśmy. Najlepiej połączyć dziennikarstwo
            z jakimś drugim kierunkiem.. A jakim.. - musisz nam najpierw odpowiedzieć na
            pytanie, co prócz dziennikarstwa Cię interesuje, lub w jakiej gałęzi
            dziennnikarstwa chciałabyś się realizować.. Jak w ogóle wyobrażasz sobie swoją
            pracę? Jakie dziennikarstwo: radiowe, prasowe, telewizyjne? Załóżmy: prasowe:
            dzienniki, czasopisma kobiece czy może branżowe (np. "Podróże" albo "Mój
            pies"). By być dobrą dziennikarką, musisz mieć wiedzę z jakiejś branży. Co Ci z
            tego, że będziesz umiała pisać (załóżmy, bo tego nie bardzo da się nauczyć -
            można ewentualnie doskonalić - albo masz żyłkę dziennikarską i talent do
            pisania, albo ich nie masz - i wtedy nawet najlepsze studia Ci nie pomogą), ale
            wracając: co z tego, że będziesz umiała pisać, jak nie będziesz miała o czym
            pisać. Zastanów się nad tym. A kierunek do pary to może być każdy istniejący,
            dziennikarze zajmują się opisem świata, czyli wszystkiego, wszystkiego, co nas
            otacza. Czyli możesz iść na każdy kierunek - od odlewnictwa dzwonów poprzez
            stosunki międzynarodowe po malarstwo. Wystarczy, że będziesz miała świetną
            wiedzę z danej branży oraz będziesz miała dużą siłę przebicia i dobry warsztat
            dziennikarski - a na pewno kariera będzie w zasięgu Twojej ręki. Czego po samym
            dziennikarstwie - jak widzisz - niestety nikt Ci tu nie wróży. Zastanów się, co
            Cię interesuje, jaka dziedzina, by studiować z prawdziwą pasją.
            • dzidzi18 Re: JAK studiować???!!!! 26.12.06, 14:58
              Wielkie dzięki Thai i wszystkim, którzy pomogli mi troche stworzyć zarys tego,
              co chciałabym robić. Teraz się czuję troche pewniej myśląc o dzinnikarstwie i
              mam nadzieję, że moje marzenia uda mi się zrealizować. Chyba macie rację, że
              powinno się dziennikarstwo połączyć z jakimś drugim kierunkiem.W moim przypadku
              może z turystyką... Hm... ja zawsze chciałam pisać do gazet(młodzieżowych,
              kobiecych), tylko wydawało mi się( i chyba nadal tak jest),że nikt nie
              przyjmnie głupiutkiej dziewczynki bez skończonych studiów aby mogła realizować
              postawiony sobie w życiu cel...;(
              Pozdrawiam i czekam na każdą odpowiedź
              • Gość: filo Re: JAK studiować???!!!! IP: *.galileusz.3s.pl 26.12.06, 16:06
                Dużo dziennikarzy jest po filologii polskiej. Jeżeli Cię to interesuje to
                możesz iśc na politologię, socjologię, jakieś kierunki przyrodnicze...
                Możliwości jest multum. A jeszcze chcialam dodać, że dla zdobycia
                doświadczenia, któe mogłabyś mieć po dziennikarstwie mozesz iść na staż (np. na
                wakcje) do jakiejś redakcji, a tam nauczysz się więcej niż na całych studiach
                dziennikarskich. Życzę powodzenia!:)
    • Gość: merry_twix Re: JAK studiować???!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 17:47
      Najlepiej idź do szkoły ojca dyrektora w Toruniu. Wykształcenie wszechstronne i
      zero problemów ze znalezieniem pracy w radiu (Maryja), telewizji (Trwam) jak i
      gazecie ("Nasz Dziennik").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka