Dodaj do ulubionych

Czy po studium policealnym są jakies perspektywy?

IP: *.chello.pl 06.01.07, 15:29
Jakie wykształcenie ma się po skończeniu takowego? czy pracodawcy w ogóle
biorą pod uwagę absolwentów szkół policealnych?
Pytam, bo zastanawia mnie ogromna ilośc szkół tego typu i powodzenie, jakim
cieszą się wśród maturzystów... Czy ktoś z Was uczy sie w studium? Jakie były
powody, dla których zrezygnował ze studiów wyższych na rzecz szkoły
policealnej?
Obserwuj wątek
    • stworek111 Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 11.01.07, 15:51
      zalezy jakie studium.Młody skończył ratownictwo medyczne(2lata).nie miał pomysłu
      na studia, w mieście gdzie mieszkaliśmy nie było nic z jego zainteresowań.Teraz
      mieszkamy w W-wie,on pracuje w szpitalu, studiuje na pedagogicznej( drugi
      rok.)Robi to co lubi.Policealne pomogło mu, chociaż wielu jego kolegów robi
      zupełnie co innego.Szkoła ta dała im tyle ze dojrzeli do innych decyzji, część z
      nich poszła do policealnej dlatego że nie dostali się na uczelnie, a coś trzeba
      robić.Teraz brakuje tylu specjalistów ze całkiem możliwe że biorą i takich po
      policealnych.Poza tym zdaje się ze jest różnica z wynagrodzeniem,tym po studiach
      gdzie niegdzie trzeba płacić więcej,chyba.
      • Gość: Grażyna Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:04
        30 lat temu skończyłam Studium Języków Obcych Stenotypii i Stenografii w
        Warszawie. Z dużym powodzeniem znajdowałam kolejnych pracodawców: hotel, biuro
        podróży, kancelaria prawna. Umiałam po tej szkole pisać bezwzrokowo i znam dwa
        języki obce na dobrym poziomie. To w zupełności wystarcza, a by zarabiać nawet 3
        tys.netto w kancelarii prawnej.
        • itchyx Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 11.01.07, 20:51
          Gość portalu: Grażyna napisał(a):
          > 30 lat temu skończyłam Studium Języków Obcych Stenotypii i Stenografii w
          > Warszawie. Z dużym powodzeniem znajdowałam kolejnych pracodawców: hotel, biuro
          > podróży, kancelaria prawna. Umiałam po tej szkole pisać bezwzrokowo i znam dwa
          > języki obce na dobrym poziomie. To w zupełności wystarcza, a by zarabiać
          nawet
          > 3
          > tys.netto w kancelarii prawnej.

wow!
          a tak poza tym: zazwyczaj ma sie tytul technika. znajoma skonczyla takie
          studium budowlane a potem poszla na studia i teraz jest architektem.
          ja natomiast nauczam w studium, mamy rozne kierunki i u nas wszystkie daja
          stopien technika. z tego co widze to motywy bywaja rozne, niestety najczesciej
          to jest: miganie sie od wojska, chec zahaczenia sie gdzies po nieudanej probie
          dostania sie na studia. ale nie zawsze. sa u nas osoby ktore skonczyly np
          rachunkowosc i teraz chodza do informatycznego. podobno im sie podoba:) wiele
          osob po skonczeniu idzie na studia, albo ma lepsze warunki w pracy.
          • Gość: es Anglia, Irlandia, Holandia, Szwecja, Finlandia, Wł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 14:42
            ochy, Hiszpania, niedługo Austria, Niemcy - jednym słowem multum perspektyw.
            • Gość: Tom Słusznie - liczy się tylko dyplom studiów wyższych IP: *.is.pw.edu.pl 12.01.07, 17:56
              Tak jest na całym świecie Panie i Panowie, którzy marnują czas w rozmaitych
              szkółkach policealnych.
          • Gość: heh Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 17:25
            ale zobacz kiedy to bylo :) wtedy to nawet to 3 tys malo bylo :P Zreszta po
            czyms jezykowym prace z wysokimi zarobkami mozna znalezc raczej bez problemow.
            Po angielskim moze nie, bo tego jest pelno, ale inne owszem
          • Gość: aga Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.magma-net.pl 11.06.07, 15:28
            bez obrazy ale 30lat byl PRL. Dzis czasy sie zmienily, zmienili sie ludzie,
            realia, wymagania. Kiedys matura byla powodem do dumy, otwierala nam drzwi na
            swiat, dawala cholernie wielkie mozliwosci. Dzis juz nawet do renomowanych
            sklepow np. odziezowych sprzedawczyny musi miec wyzsze...
        • Gość: marrrtucha Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: 212.69.78.* 12.01.07, 09:16
          Witam, ja też skończyłam PSSiJO w Wawie na Ogrodowej i uważam, że był to strzał
          w dziesiątke: 2 letnia szkoła - w międzyczasie zrobiłam certyfikat z
          angielskiego LCCI, Certyfikat ECDL, odbyłam 2 świetnie praktyki w dwóch
          międzynarodowych firmach, otrzymałam świetne referencje, które pozwoliły mi
          znaleźć dobrą pracę - a wszytko to organizuje szkoła. Pracę na etacie zaczęłam
          już w trakcie szkoły, na 2 roku w maju - nauczyciele poszli mi na rękę i
          końcówke szkoły kończyłam indywidualnie- pomyślnie zdałam examy zawodowe.
          Polecam gorąco!
        • Gość: Mila Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 15:13
          Może tak jest w twojej kancelarii.
          W latach 70. i 80-tych to owszem ludzie po Studium łatwo znajdywali pracę. Po
          89. jest inaczej. Wymagania bardzo wzrosły i w latach 90. można było coś
          znaleźć ale bez większych perspektyw. Teraz na sekretarki czy asystentki
          przyjmuje się wyłącznie po wyższych studiach. Ludzie po Studium nie awansują i
          nie ceni się ich umiejętności. W dalszym ciągu liczy się tylko papier wyższej
          szkoły.
        • Gość: gosia Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 16:44
          Ja również skończyłam Państwowe Studium Stenotypii i Języków Obcych, ale 2 lata
          temu. Również bez problemu znalazłam pracę, tak jak reszta moich koleżanek z
          grupy.
          Jednakże nie wyobrażam sobie, żeby na tym poprzestać i nawet przez chwilę nie
          miałam wątpliwości czy chcę studiować.
        • Gość: f Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.chello.pl 05.02.07, 15:20
          Ba..bo to była dopiero szkoła!
          Pozdrawiam :)
    • Gość: On Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 16:14
      Zalezy jaki kierunek. Jesli jakis techniczny to o prace sie nie martw a w innym
      wypadku chyba ze juz masz prace i tak sobie tylko chcesz zrobic ;)
    • Gość: beatamonika Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 17:56
      Ma się tytuł technika i kwalifikacje do wykonywania danego zawodu. W niektórych
      zawodach jest to maksymalne wykształcenia (wyższe mozna robić tylko pokrewne),
      szansa na szybkie przekwalifikowanie sie, a dla niektórych uniknięcie wojska i
      przedłużenie okresu pobierania świadczen(renty). Po policealnym nie ma
      większych problemów ze znalezieniem pracy bo ma się konkretne kwalifikacje
      zawodowe.
      • Gość: lubie queen'a Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.1.telkab.pl 11.01.07, 19:28
        ja skonczylam studium filologii angielskiej, zwykle studia uczace jezykow, byly
        tak drogie ze glowa mala, nie mialam kasy i nie zdecydowalam sie na konkretny
        kierunek, zeby potem tkwic na nim kilka lat badz porzucac, uwazam ze to bylo
        dobre rozwiazanie, poza tym dla mnie jest chory pomysl, zeby po szkole isc na
        studia od razu, kurcze, jak ja pamietam, kazdy sie pytal kazdego gdzie dalej,
        co robic, itd, itp, i kazdy mowil ze to, ze tamto, ze marzy o tym i o tamtym, a
        teraz kazdy jest na zupelnie innym kierunku. nie rozumiem jak mozna wymagac od
        19 latka by wybral sobie przyszlosc! skad on moze wiedziec co go interesuje,
        gdize chcialby pracowac, jak zarobic na studia i o co wogole chodzi w tym
        doroslym swiecie. a potem jest przesiew po roku, bo okazuje sie ze matematyk ni
        w ząb nie odnajduje sie na ochronie środowiska, choc myslal ze to jego
        wymarzony kierunek. padaka. dobrze ze juz to za mna, studiuje turystyke teraz,
        chce zrobic licencjata, ew jakiegos instruktora fitnesu ;) czy narciarstwa ;) a
        moim marzeniem i teraz to dopiero wiem, ze sa studia dziennikarskie bo marze o
        tym by miec wlasna rubryke w gazecie.
        tyle na ten temat

peace
      • jabolanka Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 11.01.07, 19:40
        Najlepsze co mi sie w zyciu zdarzylo jesli chodzi o edukacje to szkola
        policealna.Namawiam wszystkich.Na pewno sie przyda, jesli oczywiscie ktos jest
        zainteresowany praca w danym zawodzie. Przyda sie tez na pewno do kontynuowania
        nauki, mi dala swietne podstawy na studiach a szczerze mowiac znacznie je
        przewyzszyla. Szkoly policealne sa nastawione na praktyke i w tym ich
        najwieksza sila. Takie wyksztalcenie jest bardzo popularne na zachodzie, szkoda
        ze w polsce sie je deprecjonuje.
    • lancer7 Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 11.01.07, 20:27
      Po LO poszedłem na polibude (budownictwo).Wytrzymałem 1 semestr. Następne pół
      roku jakoś się przewałkoniłem. Do studiów mialem uraz. Wybrałem studium
      (geodezja). Uważam, że był to jeden z lepszych wyborów w moim życiu. Teraz mam
      prace, studiuje zaocznie geodezje na AGH. Takie studium to dobre przygotowanie
      do ewentualnych studiów w tym samym kierunku. Ma się juz jakieś pojecie i jest
      poprostu łatwiej.
      • Gość: kaska Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.spidernet.net 12.01.07, 12:10
        tez skonczylam to studium:) dodam jeszcze ze w tym studium mialam wiecej zajec
        praktycznych z geodezji niz na calych studiach zaocznych na AGH ktore pozniej
        rowniez skonczylam... konczac to studium z tytulem technika bylam lepiej
        przygotowana praktycznie do pracy niz konczac AGH z tytulem inzyniera!
    • Gość: K2 miganie sie od wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:19
      j.w
      • Gość: JA Re: miganie sie od wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:36
        TAK JAK wyżej zależy od zawodu śmieszą mnie np.policealne szkoly
        detektywistyczne.Jeśli ktos myśli że po tym od razu będzie RUTKOWSKIM to chyba
        upadl na glowę ale np.medyczne,kosmetyczne to co innego.
        • kasicus Re: miganie sie od wojska 11.01.07, 23:08
          technik farmacji
          2 lata policealnej szkoły... a teraz w drugim roku pracy 1600zl na reke, jak na
          polskie realia to chyba nie ma co narzekac
          • Gość: pyra Re: miganie sie od wojska IP: *.icpnet.pl 11.01.07, 23:24
            2 lata studium (państwowe dzienne) - Technik Informatyk. Kilka miesięcy szukania
            pracy, 1700 brutto za 2x 0,5 etatu (różne firmy) w zawodzie, pierwsza umowa o
            pracę. Poznań.
            • Gość: quietus Re: miganie sie od wojska IP: *.icpnet.pl 11.01.07, 23:26
              Sorki, jednak prawie 1800 zł. Niestety z racji organizacji pracy 12 godzin za
              domem. Mimo to na początek nie narzekam.
          • Gość: KArolka Technik farmacji IP: *.icpnet.pl 12.01.07, 13:39
            dzieki za ta wypowiedz...jestem juz na 2 roku i nadal sie boje co ze mna bedzie.chce na studia mimo wszystko, ale jakby sie nie udalo, to do pracy... i juz tyle opinii na temat plac slyszalam ze glowa boli. A tu kolejna potwierdzajaca, ze nie jest wcale zle:)

A szkola policealna... jak sie chce cos robic konkretnego, a nie tylko przebimbac 5 lat na studiach, to idealna perspektywa. Jestem b. zadowolona
          • Gość: Lothar Re: miganie sie od wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 20:38
            Informatyk po 2 letniej szkole policealnej. Obecnie 3900 zł/m-sc pensji i ok.
            2000 zł/m-sc ze zleceń dodatkowych (poza pracą).
    • inglo.pl Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 12.01.07, 00:15
      Policealne Studium Informatyki i Rachunkowości<a href="http://www.inglo.pl"target="_blank">Policealne Studium Informatyki i
      Rachunkowości</a>
      • inglo.pl Policealne Studium Informatyki i Rachunkowości 12.01.07, 00:17
        Policealne Studium Informatyki i Rachunkowości<a href="http://www.inglo.pl"target="_blank">Policealne Studium Informatyki i
        Rachunkowości</a>
    • Gość: jurij Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 08:23
      Przeważnie ma się tytuł...... (zależy od kierunku). Ja po studiach skończyłem
      już dwa kierunki i w razie czego mam dyplomy uzyskania tytułów technika. Wiedzę
      oczywiście jakąś też. Pozdrawiam. Choć z tego co wiem, żeby uzyskać tytuł
      technika szkoła musi być dwuletnia i oczywiście kończy się egzaminem państwowym.
      Od tego roku są to egzaminy zewnętrzne.
      • Gość: jurij Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 08:27
        Miało być:'Przeważnie ma się tytuł TECHNIKA...... "
    • Gość: like Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 09:04
      wszytsko zależy jakie studium i jak wybierzesz to musisz mieć pomysł na życie,
      bo samo studium w praktyce daje tylko podstawy i żaden pracodawca nie
      potraktuje Cie poważnie po takiej szkole. po niektóych łatwiej znajdziesz
      zatrudnienie np biotechnologia - technicy łatwiej znajdują pracę, ponieważ
      robią to samo, co absolwenci studiów ,a nie trzeba im tyle płacić. co nie
      zmienia faktu ,że po większości nie ma pracy wogóle. mój brat skończył studium
      grafiki, równocześnie zrobił studium reklamy, prace znalazł, w agencji reklamy -
      3,5 zł za godzine czyli najniższa stawka. ale możesz mieć więcej szczęścia,
      jeśli urządza Cię takie liche wykształcenie, choć lepsze konkretne studium niż
      studia bez przyszłości, których masa. życzę podjęcia decyzji, której nie
      będziesz żałować. żeby czas i wysiłek nie poszły na marne.
      • Gość: like jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 09:13
        dobre studium,jakie znam i po którym można się dobrze ustawić to studium
        techniki dentystycznej. niestety jest płatne i to dość trzeba wybulić, do tego
        dochodzi wydatek na mieszkanie w miejscu ,gdzie jest takie studium ,a to też
        niemała kasa, za to wykształcenie masz po tym jak po studiach (które trwają
        tyle samo - 2-3 lata w zależności od uczelni, praca pewna, za konkretne
        pieniądze.
        studium weterynaryjne też daje przyszłość. łatwo znajdziesz prace i możesz
        założyć własny interes. kumpel pracuje w przychodni a po pracy na 2h wieczorem
        otwiera własną kanciapę ,gdzie się zbyt nie narobi (obcinanie pazurków,
        szczepnienia i jakieś drobne zabiegi kosmetyczne, nie trzeba do tego żadnego
        specjalistycznego sprzętu ,jedynie miejsca, w którym się przyjmuje pacjentów)a
        nieźle dorobi do pensji. minusy - jest o ile się nie myle tylko w Toruniu i
        trwa niemal tyle co studia, zdaje się 4 czy 5 lat. zapewne też jest płatne.
        • jacekwichowski Re: jeszcze jedno 12.01.07, 12:02
          Jest w Toruniu szkoła medyczna. Technika dentystyczna- 2 lata. Płaci sie 160 zl miesiecznie. Obecnie byl przetarg na sprzęt związany z tym kierunkiem i zainwestowane będzie 100 tysięcy złotych. Mamy przy szkole internat... płaci się bardzo mało coś koło 150 zł (bez wyżywienia)

Ja chodzę do tej szkoły, jestem z Torunia. Robie kierunek technik masażysta, semestr zdany :)

Dobrą rzeczą w takich szkołach jest to, że mamy, tak jak w liceum sprawdziany i uczymy się na bieżąco... Nie to co na studiach raz na semestr koło i nic więcej. Mnóstwo materiału i teraz wkuwaj.
    • Gość: ulka Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.07, 10:50
      po policealnym ma sie technika wyuczonego zawodu... mysle że to dobry pomysl
      dla mniej "utalentowanych" uczniow, do policealnego moga isc uczniowie nie
      posiadajacy matury, kolejny plus to wysokosc oplat na studiach, nie kazdego
      stac na oplacenie danej uczelni, a tak taka osoba ma mozliwosc poszerzenia
      swoich kwalifikacji badz zmiany zawodu...
    • Gość: helena Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 11:35
      po studium masz już zawód i możesz pracować a tym sposobem zarobisz własne
      pieniadze na studia zaoczne i tym sposobem przedłuzasz sabie swoją młodość,
      masz przez wiele lat kontakt z ludżmi młodymi itd...
      • Gość: Gość Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: 82.177.11.* 12.01.07, 12:29
        Witam, ja też skończyłam PSSIJO - miałam po roku zdawać na studia, ale w
        rezultacie szkołę skończyłam. Dostaje się tytuł technika, generalnie nie przydał
        mi się on w pracy ale z tych dwóch lat w sumie dość dużo wyniosłam (podstawy
        prawa, ekonomii, LCCI i bezwzrokowe pisanie), także generalnie polecam jako
        alternatywę dla studiów.
    • Gość: szpsz Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: 80.50.239.* 12.01.07, 12:48
      Nie polecałbym takiej szkoły jeśli ma się zamiar uczyć przedmiotu dla którego
      istnieje alternatywa w postaci studiów, np. informatyka, nie dość że niewiele
      można się tam nauczyć, nauczycieli niewiele obchodzi przedmiot, trochę taka
      nauka kosztuje, to jeszcze na rozmowie o prace słyszy się :"A po co panu to
      było? Nie lepiej na studia było isć?" bo szukają takich z inż albo mgr
      informatyki. No chyba że ktoś chce na własny rachunek komputery składać...
    • Gość: gosc Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:01
      a po studium pracownika socjalnego nie ma sie paracy!
      • Gość: Adam Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: 212.75.102.* 12.01.07, 13:33
        Ja mam technika ekonomistę i był to kiepski pomysł, teraz nie mam możliwości
        uzupełnienie wykształcenia (brak pracy, czyli pieniędzy) myślę o opuszczeniu
        kraju na zawsze, kierunek Irlandia...
        • Gość: Amelia Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: 213.134.133.* 12.01.07, 14:06
          Ja skończyłam takie studium kilkanaście lat temu i mam dobrą pracę. Z tego co
          widzę więcej nauczyłam się w tym studium niz obecni absolwenci wyzszych
          uczelni, którzy przychodza do korporacji, w której pracuję. Zarabiam 3000 pln
          netto. Duże miasto wojewódzkie.
    • Gość: biedny bo madry takie same jak po studiach wyzszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 14:41
      W Polsce wyksztalcenie formalne nie ma zadnego znaczenia, jesli sie chce zyc
      godziwie. Czy jestes technikiem mechanikiem, magistrem fizykiem, czy doktorem
      inzynierem elektronikiem, pracodawca na etacie bedzie cie traktowal jak smiecia,
      chociaz on sam ma wyksztalcenie niepelne zawodowe. Jesli lubisz sie uczyc, to
      ucz sie tego, co lubisz. :) A potem masz dwa wyjscia: uciekac za granice, gdzie
      zdolny czlowiek bez problemu znajduje prace w zawodzie i godnie zyje, albo
      zakladasz wlasna dzialalnosc i swiadczysz uslugi. Zadziwiajace jest, ze
      pracodawca za TE SAMA PRACE placi grubo wiecej (uwzgledniajac nawet te rzekomo
      wysokie koszty placy) i traktuje cie jak partnera, kiedy wykonujesz ja jako
      zewnetrzna firma (trzeba tylko umiec rozmawiac i nie dac sie oszukac). Na etacie
      jestes ZAWSZE dla niego g..., bo dla polskiego biznesmena kazdy, kto nie ma
      wlasnej dzialalnosci, jest debilem, a co najwyzesz zyciowym skonczonym
      nieudacznikiem. Natomiast jesli za ksiazkami nie przepadasz - zakladaj od razu
      jakis biznesik, zasad ktorego da sie nauczyc w tydzien, a zarabia sie 5-10 razy
      wiecej niz czlowiek z wyzszym wyksztalceniem i 10 latami praktyki zawodowej,
      tyle, ze pracujacy na etacie. Przyklady "zlotych" biznesnow (takich, do ktorych
      nie jest wymagana szczegolna wiedza): salon kosmetyczny, pizzeria, handel
      chinszczyzna na allegro, sklep monopolowy 24h, hurtownia art. spozywczych itp.
      • Gość: Mila Re: takie same jak po studiach wyzszych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 15:19
        Masz 100% rację. Człowiek na etacie jest dla zarządzającego firmą zerem. A jak
        ma wykształcenie wyższe niż szef to nie opędzi się od złośliwości i podjazdów.
        Człowiekowi na etacie można wszczepić lęk o pracę oraz to że z powodu kursu
        dolara od 10 lat nie dostaje podwyżki.
    • karol99321 SĄ!!! 12.01.07, 15:01
      Sprawdź tylko
    • Gość: Lena Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 15:06
      Niestety traktują tych ludzi często jak "gołych" maturzystów. Tacy ludzie na
      ogół nie awansują. Chyba że mają tupet, spryt i dużą siłę przebicia.
    • ready_for Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 12.01.07, 17:38
      Nie ma co porównywać studiów wyższych z szkołami policealnymi. To przepaść. Jako
      pracodawca wiem coś na ten temat. Po co wypisywać takie bzdury jak większość
      ludzi tutaj. Rozumiem pocieszją się na zasadzie:" Mamo chwalą nas.." :-)
    • Gość: Olek Po tych szkołach osoba na 10 osiąga średni status. IP: *.is.pw.edu.pl 12.01.07, 17:53
      Niestety, prawda jest zupełnie inna. Wystarczy porównać absolwentów studium i
      studiów wyższych. Ich kariery. Szkoda czasu.
      • Gość: pracodawca Re: Po tych szkołach osoba na 10 osiąga średni st IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 19:57

> Niestety, prawda jest zupełnie inna. Wystarczy porównać absolwentów studium i
        > studiów wyższych. Ich kariery. Szkoda czasu.

za to po zdobyciu tytułu mgr socjo- czy politologii można np. sprzątać u mnie w
        domu (autentyk, zatrudniałem raz sprzątaczkę po socjologii i panią do mycia
        okien na IVtym bodajże roku resocjalizacji).

najważniejsze to mieć umiejętności. w firmie zatrudniałem kiedyś inżyniera,
        programował mikroprocesory, twierdził, że 1500 to za mało (7h pracy i w
        programowaniu się często gubił), więc podziękowałem mu i zatrudniłem chłopaka po
        technikum, któremu płacę od nowego roku 1700, bo robi to 100x lepiej i sprawniej
        niż inżynier. wątpie, co prawda, żeby w technikum mieli coś o programowaniu ,
        ale widzę, że siedzi w temacie i się tym interesuje.
    • Gość: g Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.efekt.net.pl 13.01.07, 10:59
      Ja również jestem w studium ale medycznym na 2 roku i uważam że szkoły
      policealne dają świetne przygotowanie praktyczne i konkretny zawód. Polecam
      • Gość: morela Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 11:32
        ratowinictwo medyczne?
        • Gość: g Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.efekt.net.pl 13.01.07, 19:46
          nie, masaż leczniczy :)
          • tutamtu4 Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 02.02.07, 22:55

CEK - jedna ze szkół policealnych.
            znacie?
            warto/?
    • r.richelieu Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 03.02.07, 17:44
      Dobrze wybierzesz studium to lepiej wyjdziesz niż magistrzy po kierunkach, nad
      którymi zastanawiali się pół godziny. Przede wszystkim omijaj takie dziwolągi
      jak studium psychologiczno-socjologiczne, zarządzania kadrami, bo wiadomo, że
      nikt poważnie poziomu ich nie potraktuje. Ale jeśli chcesz być kosmetyczką to
      porządne studium jest w sam raz i wcale nie tzreba studiów na kosmetologii czy
      farmacji.
      Podobnie z budowlańcami, którzy jako technicy pracują jako majstrowie i
      wyprzedzają mgr. inż. o brak pretensji do stanowisk dyrektorskich. Ponieważ i
      mgr.inż. dyrektorami nie zostają od razu po studiach, więc te kilkanaście lat
      bidują pomiędzy łopatą a śmiechem ich przełożonych po zawodówkach skończonych
      20 lat temu.
      Albo turystyka. Pełno jest tego kierunku i jako studium, i jako licencjat.
      Poczytajcie sobie jednak ogłoszenia o pracę na stanowiska prac. w biurach
      podróży. Języki, komunikatywność, doświadczenie lub przynajmniej praktyka w
      b.podr. Osobie od sprzedaży czy nawet planowania wycieczek całe wielkie studia
      nie są potrzebne.
      • Gość: Gerwazy Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: 195.116.183.* 26.05.07, 21:34
        A co myślicie o zrobieniu takiego studium w trakcie studiów? Jest to w ogóle
        możliwe. Jestem obecnie na zaocznym, bardzo ogólnym humanistycznym kierunku,
        pracuję, ale chciałbym podnieść swe kwalifikacje o tytuł technika, tym bardziej,
        że od lat interesuję się np. informatyką, nowymi technologiami (widziałem nawet
        oferty policealnego technika mechatroniki - myślę, że dla kogoś bez ambicji
        kariery w światowych korporacjach czy przy intratnie finansowanych badaniach
        naukowych, za to chcącego podjąć pracę np. w zakładzie w mniejszej miejscowości
        lub w miarę low-tech tociekawa oferta). Co o tym sądzicie, takie połączenie z
        humanistycznym kierunkiem który nota bene też mnie interesuje ma sens?

PS. Polecacie jakieś szkoły tego typu np. w Radomiu?
        • Gość: Thai Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 21:55
          Ja mama zamiar połączyć studia (kulturoznwstwo lub filologię - zobaczymy jak
          wyjdzie) ze studium bibliotekarskim. A potem SUM na bibliotekoznawstwie dla
          licencjatów innych kierunków.
          • sport68 Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 26.05.07, 22:41
            Ważny jest pomysł na zycie bo teraz to nawet magister nic nie znaczy i po
            studiach można albo w sklepie na kasie pracować, albo sprzątać, albo zostać
            sekretarką.
            • Gość: Karolcia szkoły policealne są QL - moja recepta IP: *.aster.pl 07.06.07, 15:16
              Ja tam po szkole policealnej po skończeniu kosmetyki dostałam propozycję pracy
              w salonie za 1500 netto, a po roku znalazłam pracę w sieci AGA za 2300 na rękę -
              i kto powie, ze po szkoile plicelnej nie ma perspektyw ? Uczyłam się w CEK- u
              w Warszawie, pracuję niestety też w Warszawie. Polecam jako nauczycielkę panią
              Piotrowską z CEK-u, cięta nauczycielka ale potrafi nauczyć - ja jestem bardzo
              zadowolona. Zajęcia miałam w centrum na Kopernika.
              • Gość: real Re: szkoły policealne są QL - moja recepta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 14:34
                czy skonczyl ktos studium turystyczne?opłaca się doszkolic 2 lata np.w jezykach
                i dopiero potem dostawac sie na studia
    • Gość: KARTA Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: 81.219.210.* 12.06.07, 16:18
      JA od pazdziernika zaczynam nauke na TWP, kolegium dla nauczycieli jezyka ang i
      niem. Juz sie nie moge doczekac:D
    • gohha1 a co myślicie o tym studium ? 12.06.07, 16:52
      technik logistyk, co myślicie?

obecnie chyba mało jest absolwentów studiów tego kierunku-a 2 lata to nie tak
      dużo)
    • catimala Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 22.08.13, 17:27
      Zwiększona ofensywa gowork ;) Może rzeczywiście to jest odpowiedź na zapotrzebowanie na rynku pracy w tych czasach...
      • Gość: . Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.13, 18:12
        Szkoły policealne? Jak najbardziej. Tylko lepiej takie, które cieszą się dobrą opinią i nie muszą spamować po forach, żeby zdobyć uczniów.
    • artoabc Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 07.03.21, 10:42
      Możliwość szybszego pójścia do pracy, a co za tym idzie uzyskania niezależności :D Poszedłęm do Cosinusa, bo szkoła oferowałą za darmo kierunek, w którym chciałem się rozwijać. Moim zdaniem jest to dobra alternatywa
    • joanisia Re: Czy po studium policealnym są jakies perspekt 12.04.21, 15:53
      Podobnie jak w przypadku wielu innych osób: przede wszystkim chęć szybszej niezależności, co w moim przypadku się powiodło. Po lo wybrałam się na roczny kierunek w cosinusie, była to już wtedy dla mnie decyzja, której byłam pewna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka