Dodaj do ulubionych

Pytanie dot.aplikacji sędziowskiej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 11:11
Otóż jak ten rodzaj aplikacji rózni się od innych np adwokackiej,chodzi to gł.o egzaminy,i czy jest płatna?wiem ze jest etatowa i bezetatowa ale czy trzeba za nią płacić?
Obserwuj wątek
    • Gość: lol Re: Pytanie dot.aplikacji sędziowskiej IP: *.eltronik.net.pl 02.02.07, 11:46
      mogę się założyć, ze choćby de iure nie była płatna, to de facto jest... po
      aplikacje sędziowskiej robi się chyba asesorską, czy cóś takiego, nie jestem
      pewien;/
      • Gość: moze kiedys Re: Pytanie dot.aplikacji sędziowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:44
        no ale wymysleiłes lol heheh;p nie udzielaj sie bo widze ze nie masz pojecia
        • Gość: lombardino Re: Pytanie dot.aplikacji sędziowskiej IP: *.ghnet.pl 02.02.07, 15:26
          Za aplikację sędziowską nic się nie płaci,wręcz przeciwnie-gdy jest się na
          etatowej,to otrzymuje się wynagrodzenie(jednak etatowa należy do rzadkości);co
          do asesury-to jest to bycie takim ,,sędzią na próbę'',orzeka się,dostając
          oczywiście wynagrodzenie,jednak niższe niż sędzia(ok.3000 netto)
          • hmmm11 Re: Pytanie dot.aplikacji sędziowskiej 02.02.07, 16:47
            forumprawne.org/ zapraszm i do działu forum młodych prawników
            • Gość: lol Re: Pytanie dot.aplikacji sędziowskiej IP: *.eltronik.net.pl 02.02.07, 17:42
              >nie udzielaj sie bo widze ze nie masz pojecia

mamy wolnośc słowa, sobie będe pisał, co będę chciał ;p ;p ;p
      • Gość: l Re: Pytanie dot.aplikacji sędziowskiej IP: *.gemini.net.pl 05.02.07, 11:12
        Gość portalu: lol napisał(a):

> mogę się założyć, ze choćby de iure nie była płatna, to de facto jest... po
        > aplikacje sędziowskiej robi się chyba asesorską, czy cóś takiego, nie jestem
        > pewien;/

Po co zabierasz głos, jeżeli nie masz żadnego pojecia o temacie?
    • Gość: pf Pytanie dot.aplikacji sędziowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 12:05
      Nie chcę być złośliwy ale gdzie Wy się wybieracie z takim poziomem ;/ czy ktoś z Was choć raz widział na własne oczy Prawo o ustroju sądów powszechnych albo rozporządzenie w sprawie aplikacji sądowej i prokuratorskiej? Zakłądam się, że nie a chyba wypadałoby się z tym zapoznać bo jak piszecie o aplikacji sędziowskiej to się słabo robi ;/ nie ma aplikacji sędziowskiej - jest SĄDOWA!! Zapiszcie sobie jeśli nie możecie zapamiętać.
      • Gość: lol Re: Pytanie dot.aplikacji sędziowskiej IP: *.eltronik.net.pl 05.02.07, 13:43
        >Po co zabierasz głos, jeżeli nie masz żadnego pojecia o temacie?

nie przeżywaj tak, o asesurze coś wiedziałem ;p
    • michal_powolny1 Re: Pytanie dot.aplikacji sędziowskiej 05.02.07, 16:15
      Aplikacja sądowa zgodnie z życzeniem pana ministra Ziobry będzie wyłącznie
      atatowa. Temu celowi służyło drastyczne obniżenie liczby aplikantów w 2006-
      patrz okręg SA w Krakowie-26 miejsc. Zmienia się także cały proces kształcenia
      aplikantów, nie wiadomo dlaczego będą się oni kształcić razem tj. sądowi i
      prokuratorscy-de facto nie będzie podziału na wejsciu za podział w trakcie. Na
      ile pomysły pana ministra są sensowne nie mnie oceniać. Na ile projekty
      związane z przekształceniami Ośrodków Kształcenia Kadr są rozważne są spójne i
      logiczne? Na pewni zniknie kategoria aplikantów pozaetatowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka