Dodaj do ulubionych

studiowanie 2 kierunków

18.02.07, 18:56
Mam taki dylemat, za rok maturka. Myślę o dwóch kierunkach studiowanych
dziennie: filologia angielska i prawo. Czy myślicie, że da się pogodzić oba te
kierunki od pierwszego roku?
W razie, gdybym zdecydował się studiować drugi kierunek dopiero po roku,
musiałbym jeszcze raz pisać maturę? Czy mogę się ubiegać o miejsce na
podstawie wyników z ubiegłorocznej matury?
I jeszcze jedno pytanie, może ktoś był w takiej sytuacji. Co w wypadku, gdy
mam zapewniony indeks na filologię angielską (laureat olimpiady)? Czy ten
indeks jest również ważny po roku czasu?
Dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: studiowanie 2 kierunków IP: *.cnb.com.pl 18.02.07, 21:11
      1. Nie mówi się "rok czasu".
      2. Na niektórych uczelniach nie mozna studiować dwóch kierunków dziennie od
      pierwszego roku. A nawet jesli mozna - to nie warto. ;)
      3. Przywileje z olimpiad są wazne bodaj dwa lata, więc za rok możesz z nich
      skorzystać.
      4. Jasne, że nie piszesz jeszcze raz matury.
      • Gość: Aneczka Re: studiowanie 2 kierunków IP: *.kablowka.waw.pl 18.02.07, 21:35
        Jak ja lubię takie określenia:
        rok czasu
        metr długości
        prawdziwe fakty
        ....
        • vanilla5 Re: studiowanie 2 kierunków 19.02.07, 14:22
          Rany ludzie, Ktoś pyta o ważne rzeczy związane ze studiami, a Wy się czepiacie
          o takie szczegóły. Rany...
    • kwiat_paproci Re: studiowanie 2 kierunków 19.02.07, 18:18
      Ja bym Ci nie radziła. Prawo i wszelkie filologie to bardzo trudne kierunki, na
      których jest masa pamięciówy i ogrom nauki. Nie wspominając o problemach z
      planem :/ Nawet jeśli chcesz je łączyć,to nie rób tego od pierwszego roku, bo
      albo nie dasz sobie rady, albo nie będziesz miała czasu na życie :) Tzn. możesz
      tak robić, jeśli chcesz, bo sama lepiej znasz siebie ,ale ja osobiście bym
      odradzała. No i rzeczywiście,niektóre uczelnie nie pozwalają robić 2 kierunków
      od 1. roku. Gdy będziesz chciała zacząć drugi kierunek za rok wystarczy, że
      podasz wyniki z ubiegłorocznej matury, ale będziesz chyba musiała złożyć podanie
      do dziekana o pozwolenie na podjęcie drugiego kierunku. Tytuł finalisty
      olimpiady jest ważny przez dwa lata, nie wiem tylko czy na każdej olimpiadzie.
      • anut Re: studiowanie 2 kierunków 19.02.07, 21:44
        Nie, nie musisz jeszcze raz pisać matury po roku, po prostu ponownie bierzesz
        udział w rekrutacji. Studiowanie dwóch kierunków jest zawsze pomysłem dobrym,
        ale nie radzę porywać się na to od razu na pierwszym roku. Dlaczego? Dlatego,
        że pierwszy rok, a szczególnie semestr, to wdrażanie się w cały ten system, w
        końcu odmienny od licealnego, lepiej najpierw się zadomowić, obeznać, a potem
        próować łączyć dwa kierunki. Bo to czasem jest zwyczajnie trudne
        organizacyjnie, lepiej więc najpierw wiedzieć jak ta cała uczelnia działa. A
        studia nie zając, nie uciekną. Myślę, że rozpoczęcie drugiego kierunku po roku
        będzie bardziej efektywne. Powodzenia.
      • Gość: hej Re: studiowanie 2 kierunków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 02:01
        po prostu uwielbiam, jak wypowiadają się ludzie na tematy, o których nie mają
        bladego pojęcia. jeżeli chodzi pytającemu o prawo na UW, to spokojnie możesz
        wziąć jeszcze tę filologię,gdyż na pierwszym roku prawa jest bardzo mało
        zajęć,a plan jest niezwykle elastyczny. pozdrawiam!
    • alex_koz Re: studiowanie 2 kierunków 19.02.07, 22:28
      jezeli top tylko mozliwe zacznij dwa kierunki od pierwszego roku, nie ma na co
      czekac, jak sie przyzwyczaisz od poczatku studiow do "podwojnej nauki" to
      nawet nie zauwazysz ze studiujesz dwa kierunki! prawo wcale nie jest az takie
      trudne, a jak jestes systematyczny to spokojnie dasz rade! 3mam kciuki;*
    • Gość: gość Re: studiowanie 2 kierunków IP: *.chello.pl 20.02.07, 01:54
      dajesz od razu dwa, tylko się nigdzie nie przyznawaj, w żadnym dziekanacie.
      dasz radę! a jak nie to nic się nie stanie, zawsze sobie można "zamrozić"
      kierunek na jeden rok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka