Dodaj do ulubionych

prosze o odpowiedzi

06.03.07, 12:10
chcialabym zreszta jak polowa ludzi piszacych tu isc na medycyne. mam w
zwiazku z tym kilka pytan i prosilabym o odp. szczegolinie studentow am poznan
1. ile kasy dostajesz na miesiac od rodzicow na przezycie?
2. jak to jest z tymi zaliczeniemi, w jakiej sa formie, ustne pisemne? kiedy?
3. ile osob jest w jednej grupie?
4. ile placisz za akademik?
5. np jesli przerabiacie zalozmy czaszke, to ile stron musisz wykuc?
6. ile jest przedmiotow na 1 roku?
7. w jaki sposob mozna uzyskac stypendium?

z gory bardzo sredecznie wam dziekuje za odpowiedzi:):)i zycze powodzenia
Obserwuj wątek
    • medyk-z-lublina Re: prosze o odpowiedzi 06.03.07, 21:52
      anka1612 napisała:

> 1. ile kasy dostajesz na miesiac od rodzicow na przezycie?

;-)

> 2. jak to jest z tymi zaliczeniemi, w jakiej sa formie, ustne pisemne? kiedy?

To zależy od asystenta, np. z anatomi możesz mieć test lub mogą cię pytać.
      Najczęściej pytają. Na większości przedmiotów przynajmniej na AM Lublin zanim
      rozpoczną się zajęcia piszesz wejściówkę (sprawdzian) z tego co powinno się
      umiec na dane zajęcia.

> 3. ile osob jest w jednej grupie?

10 i ta grupa dzieli się na 2 pięcioosobowe podgrupy

> 4. ile placisz za akademik?

Nie mieszkam w akademiku, w Lublinie akademiki są w rękach prywaciarza i
      studenci płacą tam chyba 350 złotych za miesiąc

> 5. np jesli przerabiacie zalozmy czaszke, to ile stron musisz wykuc?

Pamietam że żeńskie narządy płciowe zajmowały w Bochenku 200 stron i to trzeba
      było wykuć z dnia na dzień. Wydaje sie dużo ale student medycyny jest już tak
      wyćwiczony umyslowo że nie jest tak strasznie. Można się wspomagać publikacjami
      streszczającymi co ułatwia sprawę.

> 6. ile jest przedmiotow na 1 roku?

w lublinie
      Anatomia, biologia, chemia, historia medycyny, 1 pomoc, filozofia i nie
      pamiętam co jeszcze- zalezy od uczelni

> 7. w jaki sposob mozna uzyskac stypendium?

są stypendia socjalene, za wysoką średnia

A tak reasumując to ja radzę zamiast marzyć o stypendium na am najpierw się na
      nią dostać...
    • opiat8 Re: prosze o odpowiedzi 06.03.07, 23:55
      hej> Na śLAMie na pierwszym roku jest anatomia biologia z genetyką i
      parazytologią ,biofizyka, chemia medyczna,histologia z embriologią i
      cytofizjologią,łacina,język nowożytny do wyboru francuski angielski,niemiecki
      albo rosyjski.pozatym wf.W grupach dziekańskich jest na początku średnio po 17
      osób ale po 2 roku pozostaje 7-10 osób.(efekt egzaminów z anatomii histologii i
      biochemii)Akademik kosztuje 240zł za pok 3osobowy lub 260 za dwuosobowy.jak
      uzyskać sytypendium nie wiem ale są naukowe od sredniej 4.0-170
      zł(hehe).zaliczenia- wezmy np anatomię na każdych zajęciach pytanie ustne albo
      teścik wejściowy.po każdym dziale kolokwium 2 częściowe szpilki i test.prog to
      70% jeżeli nie zdasz szpilek to nie dopuszczają Cie do
      testu.Egzamin-szpilki,test,rozmowa z profesorem.Biologia to trzy części genetyka
      parazytologia i biologia ogólna.Pytają na kazdych zajeciach.po każdej częsci
      jest test zaliczeniowy.
      • ctl83 Re: prosze o odpowiedzi 07.03.07, 15:45
        > kolokwium 2 częściowe szpilki

a co to są szpilki?
        • secabra Re: prosze o odpowiedzi 07.03.07, 16:56
          Szpilka z numerem, wbita w strukturę anatomiczną na preparacie, której nazwę
          musisz podać w j. łacińskim.
    • emesef Re: prosze o odpowiedzi 07.03.07, 20:41
      z UM Łódź:

2. jak to jest z tymi zaliczeniemi, w jakiej sa formie, ustne pisemne? kiedy?
      z anatomii napierw praktyczny z asystentem (który pyta z teorii i znajomości
      preparatu, dodam że większość preparatów nie jest zbyt czytelna) i tu wszystko
      zależy od tego czy jest wymagający - nasz jest akurat bardzo, więc należy się
      spodziewać najbardziej szczegółowych pytań

reszta przedmiotów kolokwia pisemne, najczęściej testy choć nie wyłącznie

3. ile osob jest w jednej grupie?
      9 osób w naszej, ale są też grupy po 8 i 10

5. np jesli przerabiacie zalozmy czaszke, to ile stron musisz wykuc?
      czaszkę? akurat to jeden z trudniejszych preparatów. ale tak jak poprzednio ktoś
      napisał, czasem z dnia na dzień ok. 200 stron. da się, generalnie

6. ile jest przedmiotow na 1 roku?
      anatomia, biologia, chemia medyczna, biofizyka, łacina, j. obcy kongresowy,
      pierwsza pomoc z elementami pielęgniarstwa

7. w jaki sposob mozna uzyskac stypendium?
      naukowe jest przyznawane od 4,0 wzwyż i w zależności od wysokości średniej
      możesz dostać paręset zł...z tym że są to kwoty naprawdę śmieszne...a nie jest
      łatwo mieć taką średnią na 1. roku więc jest to dosyć niewspółmierne do wysiłku,
      możesz wydać tę kwotę w 1 dzień, nawet czynszu za to nie zapłacisz
      • emesef Re: prosze o odpowiedzi 07.03.07, 20:43
        aha bo tam nie dopisałam, z anatomii po praktycznym jeśli zdasz jesteś
        dopuszczona do testu wielkrotnego wyboru napisanego praktycznie po łacinie. 20
        pytań w 50 min:) cudownie
        • f-stfo Re: prosze o odpowiedzi 08.03.07, 19:40
          Noo 20 pytan w 50 minut to wcale nie jest tak zle :) U nas na egz. z
          embriologii bylo 100 pytan na 60 minut. To dopiero masakra. a napisane nie
          wiem, chyba po chińsku albo w swahili bo nic się nie dało zrozumieć ;)
          • anka1612 Re: prosze o odpowiedzi 08.03.07, 19:52
            a jeszcze chcialabym sie zapytac o taka sprawe ze jezeli mam z jakiesgos
            przedmiotu jakies zaliczenie i np nie zalicze to co pozniej poprawka, a jesli
            nie zdam to juz koniec?
            a i jaka to jest skala ocen?
            • natha2 Re: prosze o odpowiedzi 08.03.07, 20:14
              > a jeszcze chcialabym sie zapytac o taka sprawe ze jezeli mam z jakiesgos
              > przedmiotu jakies zaliczenie i np nie zalicze to co pozniej poprawka, a jesli
              > nie zdam to juz koniec?
              Na SLAMie w Katowicach z zaliczeniami jest tak, ze mozna miec 2 przedmoity nie
              zaliczone i byc mimo wszystko dopuszczonym warunkowo do sesji. Problem sie
              zaczyna gdy sie nie zda egzaminu, bo wtedy do poprawki i komisa trzeba miec
              wszystkie zaliczenia. Moze tez byc tak ze nawet jak zdasz egzamin, ale masz nie
              zaliczony przedmiot np. anatomie to cie nie dopuszcza do II semestru, bo prof.
              nie da ci szansy na pisanie kolejnego zaliczenia (przez brak zgody na 5 termin
              poprawy kolokwiow w tym roku wylecialo podobno ponad 20 osob :/)

> a i jaka to jest skala ocen?
              Skala ocen? xD Jak powiedzial pewien madry student: 'Sa tylko 2 oceny:
              niezaliczony i jaki kolwiek inny'. Jednym slowem, rzecz w tym zeby przetrwac ;)
            • f-stfo Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 14:00
              W krk od tego roku nie ma trzecich terminów :/ Ale jest system punktów ECTS--
              każdy przedmiot ma pewna ilosc punktow i trzeba zaliczac kojene rzeczy aby
              uzyskac na I roku bodajze 50/59 punktow, czyli teoretycznie moznaby kilku
              przedmiotow z mala iloscia punktow. Niestety jest tez cos takiego jak
              sekwencyjnosc przedmiotow -czyli zdanie jednego przedmiotu jest warunkiem
              dopuszczenia do innego/innych na kolejnych latach. No i przez to np. ludzie,
              którzy teraz nie zdali oprawki z embriologii(4pktECTS) na drugim roku nie będą
              mogli robic fizjologii i biofizyki. Także tak czy siak rok w plecy. I co gorsza
              zasada ta dotyczy wiekszości przedmiotów. Nawet niezdane KOLOKWIUM z chemii
              moze nie dopuścić do biochemii, fizjologii i radiologii.
              W przypadku przedmiotów z większą ilościa punktów typu anatomia czy histologia-
              jeśli nie zdasz, wylatujesz. Nie jest lekko...
          • d-st Re: prosze o odpowiedzi 08.03.07, 20:04
            hmm... u nas na PAMie na tescie z anatomii jest 120pytan wioelokrotnego wyboru
            rzecz jasna i na pewno nie ma na niego 300minut (patrzac na skale 20pytan w
            50min) - nie ma latwo:/
            • emesef Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 00:00
              a mówicie o kolokwium czy o egzaminie? bo ja o kolokwium oczywiście. na
              egzaminie jest jakieś 60 chyba. ale te pytania są jakieś dziwne bo tak naprawdę
              1 pytanie to 4 pytania, zatem z 20 robi się 80... i jeszcze wielokrotny wybór.
              może podam przykład bo cos pokrętnie to tłumaczę:)Jest pytanie podaj np. która
              odpowiedź jest błędna, a pod spodem sąa 4 rozbudowane zdania po łacinie. Pod
              spodem jest 5 wariantów odpowiedzi. zresztą, tak naprawdę nie chodzi o ilość
              pytań tylko o stopień ich trudności...także myślę że nie ma co się licytować kto
              ma gorzej, bo ilość materiału z anatomii do nauczenia się i tak, i tak jest taka
              sama.
              • anka1612 Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 08:05
                a jak na am poznan jest angielski, to jeszcze oprocz po lacinie trzeba wiesziec
                jak dana rzecz jest po ang?omg
                • natha2 Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 08:17
                  Nie wiem, jak na AMP, ale angielski to praktycznie jest lacina tylko z
                  angielska wymowa ;) Co najwyzej to moga sie zmieniac troche koncowki albo
                  niektore slowka, ale to tez nie jest problem np: lac. tuberculum -> ang.
                  tubercule
              • natha2 Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 08:12
                >także myślę że nie ma co się licytować kto
                >ma gorzej, bo ilość materiału z anatomii do nauczenia się i tak, i tak jest
                >taka sama.

Teoretycznie jest taka sama, a w gruncie rzeczy zalezy od uczelni. Mam
                kolezanke, co skonczyla juz PAM i opowiadala kiedys, ze miala takiego
                wymagajacego asystenta, bo trzeba bylo sie nauczyc wszystkich miesni
                przedramienia a inni asystenci chcieli tylko, zeby studenci potrafili pokazac
                na preparacie grupy miesni tj. prostowniki i zginacze :/
                A drugi przyklad mam, jak mowilam kolezance z Zabrza z leku o moich szpilkach z
                osteologii :P Mowie, ze mielismy tuberculum calcanei, recessus sacciformis
                superius na wyprostowanym lokciu, tuberositas pronatoria... A ona na to:
                Tuberositas pronatoria? Bo wiesz, my bralismy czaszke niezbyt dokladnie xD [dla
                tych co nie wiedza - tuberositas pronatoria jest na kosci promieniowej]
                • d-st Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 17:01
                  Teoretycznie jest taka sama, a w gruncie rzeczy zalezy od uczelni. Mam
                  > kolezanke, co skonczyla juz PAM i opowiadala kiedys, ze miala takiego
                  > wymagajacego asystenta, bo trzeba bylo sie nauczyc wszystkich miesni
                  > przedramienia a inni asystenci chcieli tylko, zeby studenci potrafili pokazac
                  > na preparacie grupy miesni tj. prostowniki i zginacze :/

Moze kiedys tak bylo bo teraz kazdy asystent na PAMie wymaga znajomosci
                  wszystkich miesni przedramienia;]
              • f-stfo Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 14:09
                Myślę, że ilość materiału do nauczenia własnie nie jest taka sama. Bo nie
                wierzę, żeby np. czaszka przerabiana na 2 (AM Bialystok) zajęciach była
                zrobiona tak samo jak przez ponad miesiąc (CMUJ) :/
                A co do kolokwiow: u nas tez sa pytania typu "prawda jest /nieprawda jest" i do
                tego 5 odpowiedzi z kompletnie roznych tematow, czesto w wiekszosci po lacinie.
                Sa tez pytania typu: jesli prawidlowe odp. to a i c zaznacz 1, jesli b i
                dzaznacz dwa, jesli 123 -c, jesli zadna-d, jesli wszystkie-e. Takze niby
                pojedynczy wybor ale nie do konca:/
                a tak podsumowujac: nienawidze tej uczelni!!!
                • dear_ghoul Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 15:26
                  Jak zwykle licytacja, kto mial gorzej... Z tego co pamietam, to u mnie na
                  uczelni bylo pod tym wzgledem normalnie (Wroclaw). Anatomia trwala tylko rok,
                  przez ktory trzeba bylo przerobic caly material. Do uczenia sluzyly skrypty i
                  ewentualnie przy nerwowce fragmentami Bochenek. Byly 4ry kolokwia ustne u
                  asystenta, jakis egzamin praktyczny-szpilki, z ktorych zwalniali tych ze
                  srednia 4.5 i powyzej, potem ustny teoretyczny u pani profesor. Zadnych testow,
                  nie-testow i innych bzdur. Nikt nie wymagal ode mnie znajomosci przyczepow
                  miesni, wariantow anatomicznych w przebiegu tetnic, nerwow, itp. Za to wszyscy
                  chcieli slyszec tzw. 'uwagi kliniczne' dotyczace poszczegolnych tematow,
                  szczegolnie tych z zakresu czaszki i nerwowki.
                  • anka1612 Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 16:38
                    a co z operacjami?
                  • zbik6 Re: prosze o odpowiedzi 11.03.07, 15:58
                    eee to już chyba troche jest inaczej we wrocławiu: egzamin praktyczny nie zdaje
                    sie na szpilkach ale na planszach?!, prawie identyczne jak w marciniaku, ktore
                    sa na kazdym wykladzie i wystarczy tylko zrobic zdjecie i wiadomo czego sie
                    uczyc, no i nikt nie jest zwalniany z praktycznego. Egzamin teoretyczny polega
                    na zarzuceniu egzaminujacemu kilkoma "gadkami" z wykladu i juz praktycznie sie
                    zdalo.

no coz to jest chyba jedyna uczelnia na ktorej egzamin praktyczny nie jest na
                    preparatach, ale to sie potem odbija, bo co innego jest sie uczyc
                    na "czlowieku" a na obrazku. A potem sie dziwia ze akademickie szpitale we
                    wrocławiu maja pelno dlugow, i grozi im zamnkniecie?!
                • myszo-skoczek Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 16:57
                  ...

po każdej AM jesteś takim samym lekarzem
                  a może czaszke przerabialiście tyle bo jesteś na stomie??
                  • f-stfo Re: prosze o odpowiedzi 10.03.07, 18:19
                    Fakt, jestem na stomie ale kierunek lekarski robil czache niewiele krocej(okolo
                    miesiaca). Poza tym mówiono nam, że w drugim semestrze mamy mniej zajęc z
                    antomii bo mniej materialu niz lek (nie wszystko ze skryptu -to co mamy umiec
                    okresla aneks). No i czasu faktycznie jest mniej (np. na klatke piersiowa 2
                    tyg, na miednice i brzuch miesiac, na konczyny tez po 2 tygodnie) zajecia
                    krotsze o polowe ale materialu do przerobienia niestety tyle samo :( Nawet pani
                    prodziekan mowila ze to idiotyzm. Ehh ktory to juz z kolei?
                    • myszo-skoczek Re: prosze o odpowiedzi 10.03.07, 20:14
                      ale może skoro tu trwa miesiąc to gdzie indziej kładą nacisk na inną cześć ciała
                      ... miesiąc matko po co aż tyle ... na stomatologii uważam, że to niezbędne ...
                      a może u was sprawia to jakąś dużą trudność i trzeba więcej czasu ...
                      • ekhe Re: prosze o odpowiedzi 11.03.07, 09:21
                        czaszke w miesiąc... bez przesady.... ja mysle ze to jakies nieporozumienie
                        jest.... moze ci chodzi o głowe i szyje.... no z tego jest duzo ćwiczen no ale
                        na czaszke jako element kostny.... to chyba jakies nieporozumienie...
                        • myszo-skoczek Re: prosze o odpowiedzi 11.03.07, 10:35
                          dokladnie ... gdyby miesiac to reszta lezy ...
                        • f-stfo Re: prosze o odpowiedzi 14.03.07, 09:54
                          Sluchaj odrozniam "glowe i szyje" od czaszki ;-) Pierwsze kolo z anato mielismy
                          w polowie listopada - a wiec material z czaszki i kregoslupa (tu ze 2 zajecia)
                          robilismy poltora miesiaca i bardzo dokladnie!!! Wtedy wydawalo mi sie ze mamy
                          malo czasu, ale teraz widze, ze mozna by bylo ten czas rozlozyc inaczej - a nie
                          tak, ze w II sem na 1 preparat mamy tylko 2 tygodnie :/
                          • f-stfo Re: prosze o odpowiedzi 14.03.07, 09:59
                            Aaa! Porownywalam kiedys z kolezanka z Bialego czego od nas wymagali z tego
                            materialu. U niej zewnetrzna budowa kosci czachy!!!czyli to co widac golym
                            okiem i to wszystko. Nam kazali ryc wszysciutko: budowe zewnetrzna i
                            wewnetrzna, przejscia nerwow, zawartosc otworow, komunikacje dolow czaszki -co
                            z czym, co przebiega. Dokladna topografie- co jest bardziej bocznie co
                            przysrodkowo itd. Wiem ze np. w ogole nie uczyli sie o kanalach kosci
                            skroniowej, my tak a nie jest to latwa rzecz:/
                            • myszo-skoczek Re: prosze o odpowiedzi 14.03.07, 13:08
                              yyyyyyyy ... czyżby to było spowodowane tym, że jesteś na stomatologii ... a
                              przynajmniej nie zawracają im głowy pierdołami ...
    • idkowiak Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 18:07
      jestem na 3 roku lek-u w poznaniu wiec chyba moge pomoc :).
      co do szczegółowych pytań:
      1. na przezycie nie dostaje nic(jestem z poznania), wiec tu niewiele pomoge
      2. zaliczenia sa rozne, zalezy od katedry, na pierwszych dwóch latach zwykle
      pisemne lub testowe, najczesciej od razu po zakonczeniu przedmiotu(zatem
      wiekszosc zaliczen jest pod koniec semestru, choc bywaja wyjatki)
      3. w grupie na 1 i 2 roku jest ok 12 - 15 osob (16 grup), od 3 roku jest 10
      grup po 12 - 25 osob (dziwny rozrzut, ale ma swoje plusy :))
      4. nie place za akademik (patrz pkt 1;)), ale najtansze sa chyba za jakies 3
      stowki/mc
      5. czaszka czyli anatomia, rozdzial "glowa i szyja" to ok 90 stron do wkucia
      (mniej roboty niz sie wydaje) plus praktyczna nauka czaszki(powierzchnie,
      kocsi, otworki i inne)caly przedmiot to 450 str podrecznika i praktyczne
      rozpoznanie struktur(exam mialem na 2 roku, nie wiem, jak jest teraz)
      6. na 1 roku podstawa to anatomia, biofizyka, chemia ogolna i histologia. poza
      tym sa jeszcze pomniejsze, takie jak biologia z genetyka, propedeutyka med.,
      lacina (u mnie pbowiazek, teraz chyba fak., jezyk obcy, min 2 fakultety
      (zupelnie bezstresowe) i takie tam; wszystkiego razem chyba z 12-13 przedmiotow
      (wpisow), nie wszystkie trwaja rok
      7. stypendium naukowe zalezy od sredniej na koniec roku(okolo 4.3), im lepsza
      tym wyzsze (min to 300 z groszami), jest jeszcze stypendium socjalne

poza tym polecam www.pulsam.pl/forum/ , tam tez mozesz sie czegos
      dowiedziec
      Pozdrawiam i powodzenia :)
      • anka1612 Re: prosze o odpowiedzi 09.03.07, 19:25
        dzieki:)
        • anka1612 Re: prosze o odpowiedzi 10.03.07, 12:16
          a co z operacjami?
          • idkowiak Re: prosze o odpowiedzi 10.03.07, 15:02
            chirurgia jest niby dopiero na 4 roku(o to chodzi, prawda???), ale jak sie
            dobrze trafi na praktyki, to niekiedy po 1 juz mozna sie przygladac
            • sonic84 Re: prosze o odpowiedzi 10.03.07, 15:48
              Jakimi operacjami??? Te będziesz mogła przeprowadzać po skończeniu studiów,stażu
              oraz 5letniej specjalizacji zabiegowej;jeśli chodzi ci o chirurgię to ten
              przedmiot jest 'przerabiany" zwykle na 5 roku (AMW).Po pierwszym roku studiów
              możesz też wstapić do kola chirurgicznego w ramach którego będziesz mogła
              obserwować przebieg różnych zabiegów.
              • anka1612 Re: prosze o odpowiedzi 10.03.07, 18:12
                no ok, ale jak skaonczy sie te 6 lat studiow, to co na studiach nie asystuje
                sie wogole przy operacjach?
                • sonic84 Re: prosze o odpowiedzi 10.03.07, 20:58
                  już ci napisałam w poprzednim poście-możesz obserwować operacje w ramach
                  przynależności do koła chirurgicznego tudzież podczas zajęć z chirurgii.Na razie
                  radzę skoncentrować się na dostaniu na te studia.pzdr
                  • anka1612 Re: prosze o odpowiedzi 13.03.07, 19:56
                    czy bedos w szkole sredniej, chodziliscie na fakultety, czy jakies korki?

czy poprostu wkuwaliscie sami w domu material?
                    • d-st Re: prosze o odpowiedzi 13.03.07, 20:27
                      ja bedac w szkole nie chodzilem na zadne korki - chodzilem jedynie na fakultety
                      w ramach zajec szkolnych i tyle. Matura wcale nie jest taka straszna jak sie
                      chodzi do wymagajacego LO - ja procz tego ze sie uczylem przez 3 lata i
                      przygotowywalem sie na poworkowe spr z fizyki nic nie robilem. Matury nie
                      zadlem rewelacyjnie ale na tyle dobrze zeby dostac sie w 1 naborze do szczecina
                      i warszawy czyli tam gdzie skladalem;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka