snajperos 13.03.07, 21:38 Studiuje w danii. tutaj sam sobie "robisz" preparaty. lezy na sali 12 zwlok i grupy po 6 osob dokonuja dysekcji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
medyk-z-lublina Re: prosektorium 15.03.07, 11:09 I co? Mamy się zachwycać z tego powodu? Ok- Ach... Odpowiedz Link Zgłoś
ciarna_87 Re: prosektorium 15.03.07, 20:57 Jezu! kisiel w majtkach :] ale mi to nowość my juz dawno preparowaliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
ciarna_87 Re: prosektorium 07.04.07, 09:53 spoko ;) w końcu jedziemy na tym samym wózku :P fajnie, że macie dużo preparatów, bo my mieliśmy z ręki nie za rewelacja to była ironia bo myślałam że to jakaś podpucha pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: prosektorium 07.04.07, 22:32 Luzik, nic sie nie stalo, podpucha rzecz powszednia. Jedna uwaga co do tych preparatow ze zwlok moze jeszcze: zaraz obok stolow staly takie w tandetne trumny z cienkich bialych desek. Chyba ta jedna rzecz byla jakas dziwna, w sumie kolesie podjeli "logiczna" decyzje ktora jakos niewiele jednak osob podejmuje zeby ciala oddac krwiozerczym (czy jakiej tam morderczej mieszanki sie nie uzywa do preparowania:)) studentom... Niby nie ma to znaczenia ale dziwnie mi sie to wszystko kojarzy. Nie wiem czy to dobrze jak sie czlowiek styka z taka mechanizacja juz na poczatku studiow. Umarles, tna na strzepy do slownie, plastikowe wiador zolte na wnetrznosci, biale na skore itd. wszystko w worki i na razie. Sorry za te makabre:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciarna_87 Re: prosektorium 11.04.07, 22:38 ehh to rzeczywiście makabra te worki, my dostajemy już w większości "ładne" wypreparowane ciała na tzw. wózkach jak na operację i sobie w nich grzebiemy. Na razie można powiedzieć nie przerażają nas ale... jak dojdzie patomorfologia to dopiero będzie jazda i smród hehe pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: prosektorium 16.04.07, 00:44 no... ciezkie to do zniesienia. najlepiej wobec tego jako specjalizacje wziac radiologie. czysta robota:))) Odpowiedz Link Zgłoś
izolda201 Re: prosektorium 23.03.07, 23:06 Noi? Nie trzeba studiowac w Danii, żeby pouczyc się anatomii. Chociaż zajmujecie sie szczegółami, czy tylko skupacie się na brzuchu i klatce?Zenada ten twój wpis Odpowiedz Link Zgłoś
rozowy_pysiek Re: prosektorium 24.03.07, 00:11 to twoje opinie sa żenujące... ponizasz wszystkich innych ktorzy nie studiują tam gdzie ty... wszystkie rozumy pozjadałaś.. dokładnie... Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: prosektorium 05.04.07, 17:54 dzieki za support. nie dosc ze fajniutki nick to jeszcze sensowna krytyka krytki kompletnie bez sensu. dzieki prosto z Odense:)) Odpowiedz Link Zgłoś
cleare Re: prosektorium 06.04.07, 23:52 chyba sie z toba zaprzyjaznie, mnie tez nie lubia :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: prosektorium 07.04.07, 22:34 chyba bez przesady. Nie jest tak zle, wydaje sie jednak ze studenci medycyny ogolnie nie slyna z przyjaznego nastawienia do wlasnego gatunku. To faktycznie chyba jest dziwna szkola... Odpowiedz Link Zgłoś
d-st Re: prosektorium 08.04.07, 19:15 z pewnoscia fakt obcowania z rozczlonkowanymi cialami ludzkimi nie wplywa na to ze jestesmy ludzi banalnymi;] Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: prosektorium 09.04.07, 17:50 i to sie czasem msci:))) zapytaj rodzine co czuje naprawde jak sie wymknie cos mocniej krwistego (teks-rzecz jasna) podaczas obiadu:)))) c Odpowiedz Link Zgłoś
wprez Re: prosektorium 09.04.07, 00:19 Nawiązując do wszystkich tutejszych uwag i wątków, chciałbym poinformować wszystkich o następujących rzeczach (o ile można): - studiuję w Hamburgu i mamy tutaj ok. 70 zwłok, które sami preparujemy. Dysponujemy także wiaderkami i innym sprzętem. - solidaryzuję się ze Snajperosem jako studentem medycyny na obczyźnie. (Może założymy jakiś związek zawodowy albo powołamy przedstawicielstwo przy Komisji Europejskiej?). W związku z tym proszę go nie atakować i nie traktować jego wpisów jako próby jawnego chwalenia się. Chłopak dzieli się tylko swoimi przeżyciami i próbuje przedstawić twórczo standardy kształcenia w Polsce i za granicą, nie sugerując tym samym które są lepsze, pisze o faktach* - Snajperos studiował język duński najpierw, teraz studiuje medycynę. Ja studiowałem język szwedzki, teraz studiuję medycynę. Z faktu ostatniego wynika, że solidaryzuję się z nim jeszcze bardziej. PS. Proszę nie traktować mojego wpisu poważnie, to taki lekki swing... *moja interpretacja Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: prosektorium 09.04.07, 12:36 to nie był atak na tego użytkownika tylko jego bezsensowny w treści post zamieszczony trochę ni w pięc ni w dziesięć.Komentarze snajperosa sa po prostu-jak to delikatnie powiedzieć- wyprane nieco z logiki stąd ten odzew. Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: prosektorium 09.04.07, 17:48 e, tam ni w piec ni w dziesiec... to nie byl komentarz tylko tzw watek czyli plot . Okorojony z inwokacji, zbednych wstepow o rodzinie i pochodzeniu, proambule tez leciuchno okroilem. Jak to delikatnie powiedziec, byli tacy co to zrozumieli i dali rade sobie z prosta hermeneutyka:))) (patrz inne odpowiedzi). Racje ma czlowiek z miasta hanzy i michalczewskiego ze nikogo nie chcialem urazic. Za brak elokwencji i odpowiednio wysrubowanej retoryki raz jeszcze Ciebie osobiscie,zupelnie z osobna i w izolacji. przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: prosektorium 12.04.07, 18:43 tak..mocne było to "ziółko" ,którym siebie uraczyłeś podczas pisania tego postu.xD Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: prosektorium 16.04.07, 00:46 typowy studencik na forum. maly, chudy, milion kompleksow. nie pomaga jak sie jest milym... zaszczekaj na siebie w moim imieniu:))) buzi i na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: prosektorium 16.04.07, 17:54 snajperos dlaczego tak okrutnie siebie podsumowałeś? xD Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: prosektorium 16.04.07, 17:59 PS i wciągaj czysty towar jesli juz musisz a najlepiej rzuc to w cholerę Odpowiedz Link Zgłoś
ciarna_87 Re: prosektorium 23.04.07, 22:10 nie rozumiem za bardzo sensu Twoich bezsensownych komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: prosektorium 24.04.07, 18:22 noo ..ja tez nie rozumiem napuszonego bełkotu snajperosa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ciarna_87 Re: prosektorium 24.04.07, 18:54 to było raczej do Ciebie najeżdżasz na chłopaka nie wiadomo z jakiego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: prosektorium 24.04.07, 20:47 coż jeżeli można mówić o jakiejś "dyskusji" to nawiżała się ona miedzy mną a użytkownikiem o nicku snajperos tak więc twoja opinia mnie nie ineteresuje.Snajperos pisze (pewnie celowo) jak osoba,która jest pod wplywem prochów (specyficzny styl)-bez ladu ,skladu i na dodatek niewiadomo do kogo swoje wypowiedzi kieruje.Pozwoliłam sobie skomentować jego poczynania w stylu prezentująym poziom adekwatny do poziomu jego wypowiedzi.I tyle.Jeśli ci się to nie podoba to jest to tylko wyłacznie twoj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: prosektorium 01.05.07, 17:12 Dokladnie dziecko. Jak specyficzny, wiadomo: "na prochach": Zeby jednak juz straznika stylu nie draznic zginiesz kolezanko od wlasnej broni: jak cie sie cos nie podoba to moze wiesz, nie pisz po prostu tutaj co? Staralem sie byc grzeczny itd ale nie trafia . Nie pozwalaj sobie juz na nic bardzo cie prosze, wrecz sobie juz nie zycze. Albo wymysl sobie cos w stylu nowego watku na tematy ktore cie irytuja i zobacz jak wielu ludzi sie tam pojawi. Zebys tylko miala czas im wszystki odpisywac. Buziaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: prosektorium 01.05.07, 21:13 to ja decyduję o tym co ,kiedy i jak chcę napisaći wisi mi czy odbierasz moje wpisy jako drażniące(oczywiście mam na myśli wpisy bez wulgarnych treści bo to nie twki w mojej naturze).Bawi mnie twoja komiczna nadwrażliwość i takie z lekka paranoidalne gniewalstwo i jesli będę miała ochotę z rego zakpić to z pewnością to zrobię czy się to tobie wirtualna postaci podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: prosektorium 02.05.07, 11:46 każde lustro ,w które spojrzę rozpryskuje się na milion kawałków w mgnieniu oka,moje spojrzenie obraca nieszczęsników kamień (jak bazyliszek) a podczas halloween nie musze martwić się o kostium (natura ufundowała mi taki naturalny) hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: prosektorium 02.05.07, 15:42 no widzisz jak to na prochach. ale: zazywasz-przegrywasz. a tak mniej dowcipnie to ja do ciebie nic nie mam i nie ja cie zaczepialem. myslisz ze reszta ludzi potrzebuje akurat twojej oceny mojego posta, co o czym byl juz chyba zapomnialem...?z lpr-u czy z innej prostujacej innych partii? no nic niniejszym koncze z toba dziecko korespondecje. dojrzewaj w najlepsze, tylko sie nie rozmnazaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka777 Re: prosektorium 02.05.07, 18:31 www.tvn24.pl/28377,1505023,0,1,fakty_wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
laciel Re: prosektorium 23.05.07, 13:10 snajperos ile miales lat gdy zaczales swoja przygode z medycyna? Odpowiedz Link Zgłoś
brejwhart Re: prosektorium 28.05.07, 17:14 Ile lat się uczyłeś duńskiego? Dostales sie tam na podstawie zdawania egzaminow wstępnych, czy jak? Nie tęsknisz za ojczyzną? I rozumiem, ze chcesz tam zostać, albo inaczej- nie masz w placach powrotu do Polski? To prawdziwe i przykre, że tak jest. W tym kraju musi się coś zmienić, nie dość, ze mamy gorsze warunki nauki niż w danii, czy szwecji, to jeszcze po studiach zarabiamy 5 razy mniej niz dobry robotnik. Co takiego niesamowitego i trudnego w działaniach oni(dunczycy, szwedzi i inni niemcy) zrobili, ze mają luz ze służbą zdrowia, czego my w kraju Polskim i sielankowym, nie potrafimy? Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: prosektorium 29.05.07, 02:19 normalne magisterskie studia niestety. jezyk latwy nie jest, powiem wiecej jest w cholere trudny jak chcesz mowic w miare jak dunczyk a nie jak polski anglik co zrobil FCE i uwaza ze nie wiadomo jak fajnie gada. Jak znasz niemiecki powinno troszke pomoc. Grama duzo prostsza ale znowu : wymowa. Totalnie prozydyczny jezyk (akcent zmienia znaczenie) bazujacy do tego na samogloskach (a jako litera ma z piec wariantow jako fonem ) Co do systemu, po prsotu maja kase. Nie zawsze sprawieliwie (Szwedzi podczas wojny nie mieli oporow sprzedawac czego sie dalo tak niemiaszkom jak i aliantom podobnie Duny) Za ojczyzna tesknie, kupilem kiedys 10 hektarow ziemii w gorach i tam sie wyprawie jak skoncze z Dania. Niestety sluzba zdrowia u nas bedzie sie musiala mocniej sprywatyzowac. Na taki system jak skandynawski nie ma kasy, zreszta skandynawowie tez sie skarza i beda to ciac. Caly sektor niestety to jest studnia ktora nie ma dna gdzie sie nie obejrzysz. Jak spoleczenstwo sie starzeje to masz doczynienia z niemala czescia ludnosci ktorych intersuje geriatria ktora po tym jak mialem tam ze 30 dyzurow nie interesuje mnie. Odpowiedz Link Zgłoś