Dodaj do ulubionych

Wada wzroku:(

31.03.07, 19:09
Chodzę do liceum i na poważnie zastanawiam się nad medycyną.Ale nie wiem czy moje marzenie o leczeniu ludzi może się spełnić, gdyż mam wadę wzroku -4,25.I wiem,że bedzie jeszcze gorzej.Na szczęście noszę soczewki i to jest bardzo wygodne bo zapominam o moim defekcie, w przyszłości myślę o operacji .Jednak przy takiej wadzie mam wątpliwości czy startowanie na AM ma sens.Boję się, że to może stać się przeszkodą.Czy pośród Was są osoby z takimi znacznymi wadami wzroku?
Obserwuj wątek
    • iuvena Re: Wada wzroku:( 31.03.07, 21:21
      oczywiście, ja mam -6.0 i to w niczym nie przeszkadza,ale też nosze soczewki :P
      • rokitniczka Re: Wada wzroku:( 31.03.07, 22:00
        Dzięki wielkie iuvena za odpowiedź.Aż mi ulżało:)))
    • zaphod_beeblebrox Re: Wada wzroku:( 01.04.07, 09:29
      Jesli tylko ci to w niczym nie przszkadza i z soczewkami dobrze widzisz to chyba
      nie ma problemu. Zreszta sam mam 3,75 czyli tylko polowke mniej niz ty i nigdy
      nie myslalem o tym jako o duzej wadzie.
      • zaphod_beeblebrox jeszcze cos 01.04.07, 09:31
        Ale fakt ze sprawa moze sie na studiach poglebiac - noce nad ksiazkami i
        mikroskopy na histo nie wyplywaja dobrze na oczy. Ja po drugim roku bylem
        dodatkowa dioptrie do tylu :/
        • lionne7 U mnie wada wzroku też się cofa:) 14.04.07, 20:01
          Też uważam, że nie warto się przejmować tego typu wadą (tym bardziej że -4,25
          to nie jest dużo!).

Ja też jestem krótkowidzem i pomimo studiowania medycyny wada mi się trochę
          zmniejsza:) Mój sposób to odpoczywanie od okularów (zdejmowanie okularów w
          domu, np. do czytania), w ten sposób zmuszam mięśnie do wysiłku, żeby się nie
          rozleniwiły przez te okulary;) Oczywiście światło też jest bardzo ważne, ale
          nie można przesadzać i nie może być zbyt ostre.
    • encorton1 Re: Wada wzroku:( 01.04.07, 14:26
      Ludzie mają naprawdę duże wady wzroku i kończą te studia także nie masz się
      czym martwić. Na pewno Twoje startowanie na AM ma sens. Może nie za bardzo
      będzesz się mogła zajmować mikrochirurgią i replantacją odciętych kończyn ale
      to wcale nie jedyne i niekoniecznie najciekawsze dziedziny medycyny.
    • ray-of-light Re: Wada wzroku:( 01.04.07, 19:24
      Ja mam -7,5 obuocznie, noszę soczewki kontaktowe i jakoś daję sobie radę -
      gorzej jak soczewka wyleci na uczelni :/
      • emesef Re: Wada wzroku:( 03.04.07, 22:01
        jestem również krótkowidzem, z wadą -3,25 i -3,0. nie widzę powodów dla których
        taka wada miałaby cokolwiek utrudniać (jasne, że to utrudnia życie w ogóle, ale
        z soczewkami nie czuje się tego). mało tego, nawet znam osoby które z wadą
        wzroku są na wojskowo-lekarskim! i jakoś sobie radzą.
        inna sprawa że o wzrok trzeba dbać, mój przypadek jest dosyć dziwny bo dzięki
        prawdopodobnie jedzeniu przeze mnie ogromnych ilości warzyw i owoców wada mi się
        cofa, było już -3,75...
        jak będziesz dużo nad książkami siedzieć, dbaj o dobre oświetlenie
        • rokitniczka Re: Wada wzroku:( 04.04.07, 16:54
          Rzadko krótkowidzom cofa sie wada, szczęściara:) Też zacznę jeść duzo owoców i warzyw.Uzywam 60W żarówek więc chyba jest ok.
          • zaphod_beeblebrox Re: Wada wzroku:( 04.04.07, 19:31
            No nie tak rzadko, wielu ludzi ma z wiekiem sklonnosc do dalekowidztwa (czy tak
            sie pisze to slowo?) - co druga babcia ma okulary "do czytania". Czesto juz kolo
            trzydziestki pojawia sie tendencja do nadwzrocznosci ktora u krotkowidzow moze
            troche zredukowac wade. Wiec moze tobie tez sie cofnie :)
            • myszo-skoczek Re: Wada wzroku:( 04.04.07, 20:49
              to prawda zazwyczaj dalekowidzom się nie cofa ... bo na starość ludzie stają się
              dalekowidzami ...
              • emesef Re: Wada wzroku:( 06.04.07, 14:48
                nie czuję się co prawda wystarczająco kompetentna w tej kwestii, ale słyszałam,
                że jeśli krótkowidz się starzeje to ta wada wcale mu się samoistnie nie cofa,
                tylko przybywa mu druga wada, dalekowzroczność, i potrzebne mu są 2 pary
                okularów. a z nadwzrocznością to prawda, też o tym słyszałam od okulisty. a co
                do odżywiania się, jeśli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi:)
                • zaphod_beeblebrox Re: Wada wzroku:( 06.04.07, 17:45
                  Nie bardzo sie to trzyma kupy bo tak naprawde obie wady sa jedna - w
                  nadwzrocznosci promienie swietlne sa ogniskowane za siatkowka, a w
                  krotkowzrocznosci przed wiec nie ma mozliwosci zeby te dwa zjawiska wystepowaly
                  rownoczesnie bo po prostu wzajemnie sie znosza.
                  • emesef Re: Wada wzroku:( 10.04.07, 18:02
                    właśnie też tego nie rozumiem, bo teoretycznie powinny się wyrównywać, ale
                    osobiście znam osoby, które noszą okulary tzw. do czytania, i do chodzenia, do
                    "dali". dodam że żadna z tych osób nie ma astygmatyzmu ani innej wady oprócz
                    krótko/dalekowzroczności.
                    no ale mniejsza z tym, bo nie o tym temat. chciałam tylko jeszcze dodać, że jak
                    już ustabilizuje Ci się wada, możesz pomyśleć o laserowej korekcie wzroku. i
                    wtedy byłoby po problemie.
                    • rokitniczka Re: Wada wzroku:( 10.04.07, 21:35
                      Mam nadzieję, że dzięki laserowi pozbędę się mankamentu, a ryzyka związanego z zabiegiem się nie boję.Ostatnio zauważyłam, że znowu mi się pogorszyło:/
                      • rozowy_pysiek Re: Wada wzroku:( 03.05.07, 12:41
                        Trzeba liczyc sie z tym ze nie bedziesz mogla roic specjalizacji wymagajacej
                        precyzji etc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka