Dodaj do ulubionych

Filologia germańska ( UJ, AP)

IP: *.inspire.com.pl 21.04.07, 13:48
jestem tegoroczna maturzystką. Myślę o studiowaniu filologii germańskiej na
jednej z tych uczelni. Jeśli macie ochotę podzielcie się swoją wiedzą o tym
kierunku. Dzięki bardzo. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: UJ - sfrustrowana Re: Filologia germańska ( UJ, AP) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 14:38
      a co konkretnie chcesz wiedzieć?
      • lek_na_sraczke Re: Filologia germańska ( UJ, AP) 22.04.07, 15:35
        Też w tym roku zdaję maturę. Wybrałabym UJ. Słyszałam, że AP to same odpady.
        • Gość: obserwator Re: Filologia germańska ( UJ, AP) IP: *.broker.com.pl 01.05.07, 13:07
          Przyjdz i poogladaj oraz posluchaj owe "odpady" na AP, a potem oceniaj! Pozory
          czesto myla, a zycie zaskakuje! Pozdro! I wiecej optymizmu!
    • Gość: Hektorka Re: Filologia germańska ( UJ, AP) IP: *.inspire.com.pl 24.04.07, 16:42
      Co chciałaby wiedzieć?
      Klasycznie - ile procent z niemieckiego i polskiego żeby się dostać, atmosfera
      na studiach. Acha i czy większośc ludzi chce być nauczycielami?
      • Gość: krakusik Re: Filologia germańska ( UJ, AP) IP: *.uci.agh.edu.pl 24.04.07, 18:04
        Najlepiej popytaj na miejscu lub zadzwon. Obejrzyj strony www, obe tez cos
        mowia. No i warto wiedziec, czego sie chce po?
    • Gość: kot nie kicia Re: Filologia germańska ( UJ, AP) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 12:45
      Jeżeli na maturze rozszerzonej z niem. uzyskasz ok. 80% i tyle samo z rozsz.
      pol. to masz spore szanse się dostać.( Ja miałam z niem.100 % z ustnej, 80% z
      pisemnej i 78% z pola.)

Jeżeli nie opanowałaś języka prawie do perfekcji to jest wielce prawdopodobne,
      że studia nie będą dla Ciebie przyjemnością. ( Jak już wielokrotnie się
      wypowiadano – to nie kurs językowy). Czasami były momenty, kiedy żałowałam, że
      mnie tu przyjęli. Może lepiej być najlepszym na gorszej uczelni niż jakimś
      szarakiem na UJ…. Teraz już jest lepiej. Staram się robić, co do mnie należy.
      Wiem, że nie zrezygnuje, bo nie widze alternatywy (zaznaczam, że nie studiuję
      tylko dla papierka)

Jeżeli nie posiadasz ogólej wiedzy humanistycznej to raczej nie sa to studia dla
      Ciebie.

Wykładowcy chyba (jestem na I roku) nie wywalaja, ale sporo osób rezygnuje.
      Kadra jest świetnie wyszkolona; warunki w jakich przyszło nam pracować tragiczne.

Jeżeli już się dostaniesz - pracuj systematycznie od samego początku (ja tego
      nie robiłam i żałuje). Nie narzekaj tylko rob co Ci każą… Opracuj swój własny
      system nauki i trzymaj się go.

Atmosfera jest przyjazna. Na całym roku zaledwie kilkunastu chłopców, ale
      dziewczyny to nie typ w złotych butach

Najtrudniejsze przedmioty na I roku to fonetyka (od następnego roku w ramach
      gramatyki opisowej), gramatyka opisowa i historia literatury.

POWODZENIA!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka