Dodaj do ulubionych

studiować matematykę???

IP: 82.160.127.* 25.04.07, 13:46
Co myślicie o studiowaniu matematyki? jakie sa szanse znalezienia pracy i
dobrych zarobków ?? od razu mowie nie chce pracować w szkole jako
nauczyciel...matematyka jest jednym z przedmiotów ktore naprawde lubie...ale
mam problem z wyborem studiow nie jestem pewna czy czysta matma to dobry
pomysl na przyszłść..no bo gdzie potem pracowac...
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: studiować matematykę??? IP: *.bstnma.east.verizon.net 25.04.07, 14:20
      a dlaczego nie, jesli to lubisz?

Z praca tez nie musisz miec problemow poza szkola. Instytucje finansowe
      poszukuja matematykow lub wszystkich tych, ktorzy maja dobre przygotowanie z
      matematyki wyzszej.
      Matematyka to podstawa dla informatyka, a zatem w przyszlosci mozesz pomyslec o
      dodatkowej specjalizacji.
      Matematycy sa potrzebni w inych dziedzinach, chociazby takich jak
      bioinzynieria. To tyle z mojej dziaki:)
      Studijac matematyke zapewne znajdziesz specjalizacje dla ciebie. Zawsze tez
      mozesz wybrac matematyke stosowana
      • Gość: .. Re: studiować matematykę??? IP: *.ghnet.pl 25.04.07, 20:25
        SAm mialem identyczny problem rok temu i nie poszedlem jednak na matme tylko na
        elektronike i telekomunikacje, mysle, ze dobrze zrobilem, bo co tu duzo mowic,
        perspektywy po matematyce nie sa najlepsze a studia ciezkie.Zreszta na
        studiach matma jest juz zupelnie inna niz w LO(baaaaardzo teoretyczna), mnie
        osobiscie nie podoba sie juz tak bardzo, dlatego tymbardziej nie zaluje. Tylko
        nie mysl, ze jak pojdziesz na dobre techniczne studia to bedziesz mial lzej,
        wrecz przeciwnie...
    • Gość: JA Re: studiować matematykę??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 20:56
      Idż tylko jeżeli naprawdę lubisz i chcesz bliżej poznać Królową .
      Pieniądze są (w zasadzie), tylko dla matematyków umiejących programować
      (informatyków) i znawców probabilistyki i statystyki ( i jest na nich coraz
      większy popyt), no i może dla znawców równań różniczkowych i metod numerycznych
      ( rzadko , za granicą no i trzeba być dobrym) .
      Pamiętaj , że nie ma podręczników .
      Czy twoi rodzice są bogaci , czy ci pomogą Ci jeżeli Ci się nie uda ,
      (a to się zdarza) ?
      I najważniejsze : studiuj matematykę tylko na dobrym wydziale o kategorii
      A , A+ (sprawdź) inne to raczej daruj sobie .
      • kasiamat00 Re: studiować matematykę??? 26.04.07, 14:13
        Popyt jest na wszelkich matematyków, ale UWAGA! w dużych miastach. W firmie,
        gdzie pracuję, osoby z wykształceniem stricte matematycznym (magisterium z
        matematyki) stanowią pewnie z 10% pracowników (na ponad 100 wszystkich), do tego
        sporo fizyków. Wystarczy, że ktoś jest inteligentny, szybko się uczy i umie
        logicznie myśleć - a można w ciemno założyć, że dobry absolwent matematyki
        spełnia te wymagania.

To tyle zachęt, teraz zniechęcanie:
        1. jeśli jesteś z małego miasta (de facto innego niż Wawa, Kraków, Wrocław,
        Poznań, Gdańsk, może aglomeracja śląska) i planujesz tam wrócić po studiach, to
        radzę się poważnie zastanowić - tam z pracą może rzeczywiście być trudno; chyba,
        że znajdziesz jakąś bardzo specjalistyczną firmę
        2. matematyka uniwersytecka to nie matematyka szkolna - poszukaj w bibliotece
        podręczników Rasiowej, Fichtenholtza, może Rudina, przejrzyj i zastanów się
        poważnie, czy to jest rzeczywiście to, co Cię interesuje
        3. wybierz bardzo dobrą uczelnię (UW, UWr, UJ, UAM) - naprawdę różnice są ogromne
        4. jeśli zdecydujesz się na coś z powyższych, to nastaw się na to, że spora
        część ludzi będzie "wymiatać" od początku - i nie należy się tym przejmować; po
        3 latach może się okazać, że wiesz od nich więcej :) ale będzie to wymagać dużo
        systematycznej pracy
        5. studia matematyczne na UW zaczyna rocznie ok. 180 osób; w ubiegłym roku
        zostało obronione mniej niż 60 prac magisterskich, z tego niecałe 15 w terminie
        czerwcowym; to nie są studia, gdzie jest lekko, łatwo i przyjemnie
    • lemonna Re: studiować matematykę??? 25.04.07, 21:39
      tez lubilam w lo, bylam na mat-fiz, poszlam na matme i zrezygnowalam - ciezkie,
      monotonne i niewdzięczne studia, przesiew na pierwszym roku, zakuci ludzie bez
      checi pojscia na piwo chociaz raz na pol roku, z regulu niedobitki, ktorzy
      chcieli isc na infe. idz na jakis scisly ale nie na matme, bo zrezygnujesz na 70
      %. ci ludzie ktorzy nie odpadli na pierwszym roku albo sami nie zrezygnowali, to
      odchodza na drugim i na trzecim.
      • Gość: ja Re: studiować matematykę??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 21:45
        Ja też poszłam na matmę. Pierwszy semestr był dla mnie ekstra, fajny i w ogole.
        ale... przesiew. po tym semestrze zostalo nas 1/3 tego co startowała. Z jednej
        strony fajnie, bo już się w miare z ludźmi znaliśmy, i byli to naprawdę fajni
        ludzie (u nas problemow z wyjsciem na piwo czy jakiś koncert nie bylo, choć na
        dyskoteki w klubie to jakos nikt się nie wyrywał). Ale mimo wszystko drugi
        semestr był dla mnie męczarnią, już mnie to nijak nie pasjonowało, męczyło i
        jakoś tak nieciekawie się zrobiło. Zrezygnowałam, poszłam na techniczny kierunek
        i teraz jest naprawdę fajnie. Nie musze dziobać samej teorii, duża ilość
        (zazwyczaj ciekawych) laboratoriów to chyba największy plus studiów technicznych
        (w trakcie studiowania). Bo i perspektywy po nich są niezłe ;-)
    • bugsior Re: studiować matematykę??? 25.04.07, 21:51
      Jest masa pracy dla matematykow, bo niestety na rynku dobrych matematykow
      brak. Prace znajdziesz w firmach finansowych (bankach, brokerskich, itd.),
      informatycznych, konsultingowych, itd.

Nie martw sie, matematyka to jeden z niewielu teoretycznych kierunkow, po
      ktorym z praca nie powinno byc problemow.

Podczas studiow rob praktyki wakacyjne i po 5 latach praca murowana.
      • Gość: belial Re: studiować matematykę??? IP: *.aster.pl 25.04.07, 22:04
        > Jest masa pracy dla matematykow

Pewnie, na budowach potrzeba teraz rąk do pracy...
        • bugsior Re: studiować matematykę??? 25.04.07, 22:06
          Jak matematyk takiej szuka to i taka dostanie.
    • monalajza Re: studiować matematykę??? 25.04.07, 22:53
      studiuje stosowana:)
      nie narzekam.
      z praca tez nie powinno byc wiekszych problemoiw:)

generalnie ciekzie studia, ale po matematyce stos. jest jeszcze malo fachowcow. A sa potrzebni.

teoretyczna sobie daruj.
      • Gość: BeBe Re: studiować matematykę??? IP: *.iim.pl 26.04.07, 20:37
        Dlaczego nie na teoretyczna??
        • monalajza Re: studiować matematykę??? 27.04.07, 16:41
          poniewaz daje mniej perspektyw a ucza cie tego samego:)
          • kasiamat00 Re: studiować matematykę??? 27.04.07, 20:35
            Jeśli uczą tego samego, to daje też takie same perspektywy :) Ja bym stwierdziła
            raczej, że nacisk jest położony na co innego - i rzeczywiście przeciętny student
            matematyki stosowanej ma raczej lepsze perspektywy niż przeciętny student
            matematyki teoretycznej. Tylko, że np. na UW przeciętni studenci tak de facto
            nie robią specjalności teoretycznej, tylko też jakieś zastosowania. Osoby, które
            nie planują doktoratu i nie studiują jednocześnie informatyki, a które nie robią
            przedmiotów finansowo-statystyczno-zastosowaniowych można policzyć na palcach
            jednej ręki.
            • Gość: belial Re: studiować matematykę??? IP: *.aster.pl 27.04.07, 23:13
              czyli wyjadacze idą na seminaria z topologii algebraicznej a cieniasy na matmę
              finansową lub stosowaną (matma dla niedouczonych)
              • Gość: M. Re: studiować matematykę??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 01:15
                Zależy gdzie instytut :) Na UJ wybiorą za ciebie geometrie różniczkową i pozamiatane... :) a na finansową jest limit, za dużo osób na to chce iść. Liczy się średnia.
              • kasiamat00 Re: studiować matematykę??? 28.04.07, 11:53
                Nie, tego nie napisałam. Chociaż fakt - na seminarium z topalga osób słabych nie
                ma. Ale to kwestia opinii (że jest to potwornie trudne i zupełnie nie da się
                tego zrozumieć :), bo na innych teoretycznych seminariach niestety są ludzie,
                którzy się nie dostali na swoje wymarzone seminarium z matematyki
                finansowej/ubezpieczeniowej/whatever, więc trafili gdziekolwiek, byle łatwiej.

Po prostu - jeśli człowiek jest rozsądny i wie, że nie zostaje na uczelni, to
                raczej 10 razy się zastanowi, zanim pójdzie na coś czysto teoretycznego. Bo
                rzeczywiście z dobrym przygotowaniem finansowym ma się dużo lepsze perspektywy
                na rynku pracy niż z samą "czystą" matematyką.
                • monalajza Re: studiować matematykę??? 28.04.07, 22:15
                  dokladnei w tym rzecz:)

a do kasi odpowiedz:) to samo jesli chodzi o matme . Wiecej jesli chodzi o finanse/bankowosc/ekonomie/ zarzadzanie....itd:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka