Dodaj do ulubionych

kulturoznawstwo UO

IP: *.centrum.punkt.pl 17.05.07, 22:08
hej, jestem zainteresowana tym kierunkiem na tej uczelni, ale chciałabym
usłyszeć trochę opinii o tym kierunku w Opolu, jak jest, jacy sa wykladowcy
itd.
Obserwuj wątek
    • Gość: k. Re: kulturoznawstwo UO IP: 217.173.198.* 17.05.07, 22:48
      studiuję kulturozawstwo na uo. powiedz najpierw jakie motywacje sklaniają Cię do
      studiowania tego kierunku. to dość specyficze studia, szczególnie uo. nie
      chcialabym Cię zniechęcać albo odwrotnie, dlatego napisz dlaczego chcesz tu
      studiować. pozdrawiam.
      • Gość: maturzystka Re: kulturoznawstwo UO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:33
        a dlaczego twierdzisz, że "to dość specyficze studia, szczególnie uo" czy
        studia na UO tak bardzo różnią się od innych??
    • Gość: k. Re: kulturoznawstwo UO IP: 217.173.198.* 19.05.07, 11:24
      specyfika wynika ze specjalizacji, jeśli interesuje cię "kultura wysoka" i
      chciałabyś się w tym właśnie kierunku wykształcić polecałabym studia np. na UWr.
      u nas jest taki groch z kapustą, liźniesz i filmu i teatru, trochę zagadnień
      antropologicznych, filozoficznych, marketingowych itd. specjalizacje niby są,
      ale nie nie dość, że wspólne z polonistyką i filologią słowiańską, to jeszcze
      dają tylko przekrojowy ogląd. jeśli interesuje cię film, teatr, większą wiedzę
      zdobędziesz na filmoznawstwie czy teatrologi, analogicznie jest z komunikacją
      publiczną, europeistyką i kulturą tradycyjną.
      • Gość: olg Re: kulturoznawstwo UO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:23
        nie wiem,czy do konca jest tak,jak napisalas. kulturoznawstwo spec.
        filmoznawczo-teatrologiczna UO - w kwestii czesci 'filmowej' - niewiele rozni
        sie od filmoznawstwa UJ. program i przedmioty sa bardzo podobne,roznice sa na
        dobra sprawe minimalne. plus,dodatkowo na UO dostajesz porcje kultury
        tradycyjnej,folkloru itd. inaczej ma sie sprawa z teatrologia,ale to juz
        kwestia specyfiki studiow teatrologicznych.

a ze specjalizacje sa wspolne dla fil.polskiej i slowianskiej? to jest akurat
        [o ile w ogole jest] minusem dla filologii. specjalizacje,wg mnie,sa typowo pod
        kulturoznawstwo ulozone. a z kims nas musieli polaczyc,w koncu jest nas
        niewiele ponad 30 na kulturo,a specjalizacje sa cztery.
        [bo tak sobie mysle,ze filologie wolalyby jakies jezykoznawstwa,czy
        literaturoznawstwa... ale moze sie myle. ;)]

ja polecam UO. jestem bardzo zadowolona i z uczelni,i z wykladowcow [choc
        wyjatki sa,sa ;p],i z kierunku samego w sobie. wlasnie dzieki temu,ze jest
        roznorodnie,jest ciekawie. nie znudza Cie te studia. choc nie ukrywam,ze to
        kierunek typowo dla pasjonatow.

pozdrawiam.
    • Gość: Monika Re: kulturoznawstwo UO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:24
      Ja polecam kulturoznawstwo w Katowicach.

www.wszop.edu.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=3&id=133&Itemid=160
      Jestem co prawda dopiero na 1 roku, ale jest super
    • Gość: viv Re: kulturoznawstwo UO IP: *.chello.pl 10.06.07, 18:12
      na kulturoznawstwie na UO NIC NIE ROBIĄ. przynajmniej na 1 roku- mam znajomych-
      kolezanki w ciagu 1 semestru mialy 2 koła i płakały z tego powodu :/
      • Gość: abc Re: kulturoznawstwo UO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 20:54
        bo wszystkie kulturoznawstwa, socjologie, politologie itp. to kierunki, gdzie
        kół na ogół nie ma. za to lektur jest od groma, artykułów, które trzeba czytać
        dzień w dzień. aby przygotować się na zajęcia. fakt, że nie ma kół, nie
        oznacza, że nic się nie robi. robi się i to sporo. zniedbasz jedno, coś
        odpuścisz, czegoś nie przeczytasz, to nie wrócisz do tego już nigdy. bo NIE MA
        NA TO CZASU. nieprawdą jest, że nic się nie robi na takich studiach.
        • Gość: Dugo Re: kulturoznawstwo UO IP: *.chello.pl 11.06.07, 01:58
          Oj wszyscy sie czepiają tych humanistycznych. Ja jestem na farmacji i kola są na
          każdych prawie zajęciach, do tego zaliczenia z kilku zajec potem, no ale to jest
          inny typ studiow - takie bezsensowne kucie. Wlasnie w humanistycznych kierunkach
          to jest fajne ze tam mozna sie czyms interesowac, większosc to pewnie pasjonaci.
          A na takiej AM? Rycie rycie rycie a tak naprawde to 3/4 po tyg. nie pamięta
          sie... Tylko perspektywy troche lepsze po studiach, niestety wszystko ma swoje
          plusy i minusy. Ale ja tam do humanistycznych nic nie mam i dobrze ze takie są,
          przynajmniej część ludzi bedzie miala fajne wspomnienia ze studiow ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka