Gość: maturzystka IP: *.centrum.punkt.pl 17.05.07, 22:08 hej, jestem zainteresowana tym kierunkiem na tej uczelni, ale chciałabym usłyszeć trochę opinii o tym kierunku w Opolu, jak jest, jacy sa wykladowcy itd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: k. Re: kulturoznawstwo UO IP: 217.173.198.* 17.05.07, 22:48 studiuję kulturozawstwo na uo. powiedz najpierw jakie motywacje sklaniają Cię do studiowania tego kierunku. to dość specyficze studia, szczególnie uo. nie chcialabym Cię zniechęcać albo odwrotnie, dlatego napisz dlaczego chcesz tu studiować. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: kulturoznawstwo UO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:33 a dlaczego twierdzisz, że "to dość specyficze studia, szczególnie uo" czy studia na UO tak bardzo różnią się od innych?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: kulturoznawstwo UO IP: 217.173.198.* 19.05.07, 11:24 specyfika wynika ze specjalizacji, jeśli interesuje cię "kultura wysoka" i chciałabyś się w tym właśnie kierunku wykształcić polecałabym studia np. na UWr. u nas jest taki groch z kapustą, liźniesz i filmu i teatru, trochę zagadnień antropologicznych, filozoficznych, marketingowych itd. specjalizacje niby są, ale nie nie dość, że wspólne z polonistyką i filologią słowiańską, to jeszcze dają tylko przekrojowy ogląd. jeśli interesuje cię film, teatr, większą wiedzę zdobędziesz na filmoznawstwie czy teatrologi, analogicznie jest z komunikacją publiczną, europeistyką i kulturą tradycyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olg Re: kulturoznawstwo UO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:23 nie wiem,czy do konca jest tak,jak napisalas. kulturoznawstwo spec. filmoznawczo-teatrologiczna UO - w kwestii czesci 'filmowej' - niewiele rozni sie od filmoznawstwa UJ. program i przedmioty sa bardzo podobne,roznice sa na dobra sprawe minimalne. plus,dodatkowo na UO dostajesz porcje kultury tradycyjnej,folkloru itd. inaczej ma sie sprawa z teatrologia,ale to juz kwestia specyfiki studiow teatrologicznych. a ze specjalizacje sa wspolne dla fil.polskiej i slowianskiej? to jest akurat [o ile w ogole jest] minusem dla filologii. specjalizacje,wg mnie,sa typowo pod kulturoznawstwo ulozone. a z kims nas musieli polaczyc,w koncu jest nas niewiele ponad 30 na kulturo,a specjalizacje sa cztery. [bo tak sobie mysle,ze filologie wolalyby jakies jezykoznawstwa,czy literaturoznawstwa... ale moze sie myle. ;)] ja polecam UO. jestem bardzo zadowolona i z uczelni,i z wykladowcow [choc wyjatki sa,sa ;p],i z kierunku samego w sobie. wlasnie dzieki temu,ze jest roznorodnie,jest ciekawie. nie znudza Cie te studia. choc nie ukrywam,ze to kierunek typowo dla pasjonatow. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: kulturoznawstwo UO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:24 Ja polecam kulturoznawstwo w Katowicach. www.wszop.edu.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=3&id=133&Itemid=160 Jestem co prawda dopiero na 1 roku, ale jest super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viv Re: kulturoznawstwo UO IP: *.chello.pl 10.06.07, 18:12 na kulturoznawstwie na UO NIC NIE ROBIĄ. przynajmniej na 1 roku- mam znajomych- kolezanki w ciagu 1 semestru mialy 2 koła i płakały z tego powodu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: kulturoznawstwo UO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 20:54 bo wszystkie kulturoznawstwa, socjologie, politologie itp. to kierunki, gdzie kół na ogół nie ma. za to lektur jest od groma, artykułów, które trzeba czytać dzień w dzień. aby przygotować się na zajęcia. fakt, że nie ma kół, nie oznacza, że nic się nie robi. robi się i to sporo. zniedbasz jedno, coś odpuścisz, czegoś nie przeczytasz, to nie wrócisz do tego już nigdy. bo NIE MA NA TO CZASU. nieprawdą jest, że nic się nie robi na takich studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: kulturoznawstwo UO IP: *.chello.pl 11.06.07, 01:58 Oj wszyscy sie czepiają tych humanistycznych. Ja jestem na farmacji i kola są na każdych prawie zajęciach, do tego zaliczenia z kilku zajec potem, no ale to jest inny typ studiow - takie bezsensowne kucie. Wlasnie w humanistycznych kierunkach to jest fajne ze tam mozna sie czyms interesowac, większosc to pewnie pasjonaci. A na takiej AM? Rycie rycie rycie a tak naprawde to 3/4 po tyg. nie pamięta sie... Tylko perspektywy troche lepsze po studiach, niestety wszystko ma swoje plusy i minusy. Ale ja tam do humanistycznych nic nie mam i dobrze ze takie są, przynajmniej część ludzi bedzie miala fajne wspomnienia ze studiow ;) Odpowiedz Link Zgłoś