Dodaj do ulubionych

Akademia Medyczna, a odwołanie

21.05.07, 11:54
Mam pytanie odnosie pisania odwołań, czy one coś mogą zmienić jeżeli kandydat
nie uzyskał odpowiedniej ilości pkt,jeżeli zabrakło mu np <10 pkt? Czy ktoś z
was dostał się na studia z odwołania?? Dzieki za odpowiedzi :D
Obserwuj wątek
    • rekin_maly Re: Akademia Medyczna, a odwołanie 21.05.07, 12:40
      Rózne są sytuacje...ale z tego co sie zorientowałem to jak ktoś ma ok 10pkt
      mniej niz wymagane to raczej nie przyjmuj...a nawet na pewno. Odwolanie mozna
      pisac w przypadku 2-3pkt ale nie 10pkt. zapewne wiesz, ze na akademiach
      medycznych roznica jedego pkt jest juz ogromna przepaścią bo np. z tym samym
      wynikiem jest niekiedy 20 osob...gdy roznica juz siega 3 mozemy mowic juz o ok.
      50 osobach. Wiekszosc niestety odwolan jest negatywnie rozpatrywana...ale zawsze
      trzeba szukac ostatniej deski ratunku:)
    • hratli Re: Akademia Medyczna, a odwołanie 21.05.07, 13:52
      odwolanie to prawo kazdego kandydata, kazdy moze pisac.

uczelnie medyczne same nie ustalaja limitu przyjec - okresla to na ich wniosek
      ministerstwo. uczelnie nie moga samodzielnie przekraczac limitu przyjec. i tak
      np. jak przyjma konkretna liczbe osob, nie moga zwiekszyc limitu o kolejne, na
      skutek tego, ze ktos wniosl odwolanie. zawsze jest tak, ze komus brakuje kilka
      punktow, byloby to nie fair gdyby osoby byly przyjmowane. poza tym w uchwalach
      rekrutacyjnych uczelni jest napisane, ze podstawa przyjecia sa punkty. listy
      przyjec zmieniaja sie, mozna byc przyjetym jedynie na skutek rotacji
      kandydatow - wycofania dokumnetow (wchodzi osoba spod tzw. kreski)

uczelnie, ktore nie maja regulowanych ministerialnie limitow przyjec pewnie
      moga sobie zwiekszac je i przyjmowac wiecej osob w miare potrzeb :)
      • julka_jestem Re: Akademia Medyczna, a odwołanie 21.05.07, 16:56
        teraz nie pisze się odwołań - poprostu biorą kolejne osoby na miejsce tych co
        zrezygnowały - dopóki nie wycofasz papierów "jesteś w grze" o miejsce ...

kilka uczelni gdy było np 20 osób z ta samą punktacją a 3 miejsca brały pod
        uwagę średnią - ale nie przyjmą nikogo więcej bo ministerstwo nie daje pieniędzy
        na takich studentów ...
        • aniazacha Re: Akademia Medyczna, a odwołanie 22.05.07, 17:56
          odwołania pisze się tylko wtedy, gdy zostanie naruszona procedura w rekrutacji.
          Innej możliwości nie ma
          • lost_blueberry Re: Akademia Medyczna, a odwołanie 22.05.07, 19:52
            troche nie macie racji..regulamin regulaminem, a ja wlasnie przez to sie nie dostalam na medycyne ze nie napisalam odwolania w zeszlym roku. bylo 30 osob ktore mialy tyle punktow co ja i nie bylo juz miejsc, a pod koniec wrzesnia (miesiac po "ostatecznej" liscie przyjetych) zwolnilo sie kilka miejsc i przyjeli tylko tych co napisali odwolania (reszty osob-w tym mnie nikt nawet nie zawiadomil). wiec rada dla was piszcie odwolanie chocby szanse wydawaly sie zerowe!
            • mejajoka Re: Akademia Medyczna, a odwołanie 26.05.07, 21:21
              NIE MA ŻADNYCH ODWOŁAŃ biorą ludzi pokolei spod krezki i dają kolejny termin do
              składania dokumentów i jeśli ktoś przegapi to jest, nie chce nikogo obrażać ale
              ostatnią sierotą. Studia to studia to wy chcecie się dostać i to wam na tym
              zależy a wy chcecie aby jeszcze do was dzwonili i o wszystkim informowali po
              prostu śmiechu warte. To kandydaci powinni chodzić, interesować i pytać się czy
              lista przyjętych nie uległa zmianie na ogół jest to podane w internecie. Więc
              naprawdę nie chodzi tu o pisanie odwołań, bo jeśli miejsce się nie zwolni to za
              ładne oczy cię nie przyjmą.
        • atena48 Re: i tu jesteście w błędzie .... 23.05.07, 10:03
          wiele osób pisze odwołania i dzięki temu są studentami AM. Kuzynka pisała
          odwołanie na farmę, bo ją poproszono, aby to zrobiła (chociaż na bank było
          wiadomo, że na farmację dostanie się). Natomiast na wydział lekarski w piśmie ,
          w którym zawarta była informacja, że się nie dostała nie było ani słowa o
          odwołaniu. Ktoś jej poradził aby podobne odwołanie złożyła na lekarski, chociaż
          mało prawdopodobne było, że się tam dostanie. Została przyjęta na farmę i
          lekarski. Pamiętajcie o tym, że listy w tamtym roku były podublowana przez
          kandydatów, którzy bardzo histerycznie podeszli do rekrutacji. Były
          nieprawdopodobne przesunięcia na niektórych lekarskich wydziałach (na
          stomatologii, farmacji kandydaci wymieniali się jak w kalejdoskopie).
          • hratli Re: i tu jesteście w błędzie .... 23.05.07, 10:36
            w takim razie wszystko zalezy od polityki uczelni. i jest to niesprawiedliwe,
            ze jak ktos ma mniej punktow to bedzie przyjety, bo napisal odwolanie. uczelnia
            powinna powiadomic wszystkich, co sa pod kreska w razie zwolnienia jakichs
            miejsc. poza tym trzeba brac pod uwage to, ze ludzie myla pojecia "dostanie sie
            przez odwolanie". przyjecie na zasadzie wycofania dokumentow nie jest
            przyjeciem z odwolania. poza tym odowolania niektorzy myla z deklaracjami,
            ktore wczesniej sie pisze (na niektorych uczelniach). poza tym podstawa
            odwolania jest wskazanie naruszenia warunkow i trybu rekrutacji na studia. nikt
            nikomu nie broni skladania odwolania, to jest prawo kazdego kandydata.
            • sloonko18 Re: i tu jesteście w błędzie .... 24.05.07, 22:01
              W 2005 roku zabrakło 2 pkt. na AM w Bydgoszczy. Byłam siódma pod
              kreską.odwołanie napisałam i zostało odrzucowne. Do tej pory nie dostałam się
              na lekarski:(
              • aniazacha Re: i tu jesteście w błędzie .... 27.05.07, 13:22
                AM Bydgoszcz w ogóle w zeszłym roku przegięła z odsyłaniem dokumentów przed
                zakończeniem ostatecznej rekrutacji. U mnie z odwołania albo z czegoś jeszcze
                innego dostały się osoby spod 202 pkt ( bo taki był próg na AM Wroc w 2006 )I
                to też była niesprawiedliwa zagrywka, bo część osób już wyniosła dokumenty, a
                tak by się dostała
                • rozowy_pysiek Re: i tu jesteście w błędzie .... 01.06.07, 09:48
                  Wy chyba nie zdajecie sobie sprawy po co sa odwołania. Pisze się je wtedy kiedy
                  zostala naruszona procedura rekrutacji. Jesli zabraklo ci przykladowo jednego
                  punktu i napiszesz odwolanie a lista sie nie przesunie to odpisza ci.... ze nie
                  zostales przyjety z powodu braku miejsc. Teraz mozna skladac na kilka am i sa
                  bardzo duze rotacje Listy sie przesuwaja i na miejsca wskakuja osoby zaraz spod
                  kreski Nie ma sytuacji ze sa dwie osoby z ta sama liczba punktow i jedna jest
                  przyjeta a druga nie... nie ma takiej mozliwosci.... wtedy przysługuje ci
                  odwołanie.....
                  • myszo-skoczek Re: i tu jesteście w błędzie .... 01.06.07, 11:15
                    wtedy mogą obu nie przejąć lub tą która ma wyższą średnią ... bo uczelnia ma
                    limity - za nadwyższkę nie dostaje pieniędzy na te osoby ...
                    • aniazacha Re: i tu jesteście w błędzie .... 02.06.07, 11:27
                      we Wrocawiu przyjmą z nadwyżką - tak jest w regulaminie uczelni
                      • carabella Re: i tu jesteście w błędzie .... 03.06.07, 21:09
                        "warunki rekrutacji swoją drogą ażycie swoją"-to odnośnie rakina-małego.
                        Znam 3 osoby,które dostały się na lekarski własnie dzięki odwołaniom.I uwierz mi nie były one pisane w wyniku naruszenia procedur rekrutacyjnych.
                        Tak jak dostają się ludzie z odwołań(które nie podchodzą pod normy odwołaniowe-tzn.rekrutacja była przeprowadzona prawiodłowo)Tak i dostają się ludzie za łapóweczki i koneksje-a o tym przecież też w regulaminie nie piszą;)
                  • lost_blueberry Re: do:rozowy_pysiek 03.06.07, 23:01
                    tiaaa..ja tez myslalam ze czytam regulamin ze zrozumieniem i ze odwolanie pisze sie jak zostala naruszona procedura itp. itd... A jednak zlozylam w odpowiednim terminie wszystkie wymagane deklaracje, moje dokumenty lezaly grzecznie w teczce i BYLA TAKA SYTUACJA ZE 30 OSOB MIALO TA SAMA LICZBE PUNKTOW A PRZYJELI TYLKO 4-nie jest to moja wina, ani tych pozostalych bo w dziale rekrutacji powiedziano mi doslownie ze lista jest ostateczna i nikogo juz nie przyjma. a kiedy pod koniec wrzesnia zwolnily sie miejsca nikt juz nowej listy nie wywieszal,nie bylo zadnej informacji nigdzie ze sa wolne miejsca..po prostu przyjeli tych kilkoro co odwolania napisali.i nawet nie moglam sie od tego odwolac juz bo dowiedzialam sie o wszystkim dopiero pol roku po rekrutacji(wlasnie dlatego ze nie bylo zadnych publicznych informacji o tym "dodatkowym naborze") i tak oto staram sie kolejny rok..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka