Dodaj do ulubionych

Prawo UW -UJ

07.06.07, 11:45
Witam wszystkich serdecznie.Za rok pisze maturę i myślę oczwyiście poważnie o
studiach,ściślej o prawie.I w zasadzie interesują mnie jedynie te dwa
Uniwersytety ,Warszawsaki oraz UJ.Wiem,ze panuje tam duży scisk przy
rekrutacji,ale mam nawet szanse :)na którym uniwersytecie jest po prostu
lepiej studiować.Może będzie ktoś miły i mi podpowie.Już patrząc na
studiowanie w aspektach-mieszkania w takim mieście ,bo i do Krakowa i
Warszawy mam stosunkowo daleko.I samej uczelni,która lepiej skończyc i któta
otwiera szersze perspektywy przed studentem:)
POZDRAWIAM.
Obserwuj wątek
    • Gość: prawniczka Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 12:07
      krakow jest bardziej klimatyczny i latweij troche jest sie tam dostac,
      naotmiast wawa jest w stolicy, studentow prawa prawei z sal wykladowych
      wyciagaja bo potrzeba praktykantow, w koncu wawa to siedziba rzadu...
    • Gość: wrobelekelemelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 15:14
      aa.dzieki ;)Tak chciałem się rozeznac,bo tak mysle nad dziennikarstwem przede
      wszystkim i prawem : ) takze w obu tych miastach :)
      • Gość: lombardino Re: Prawo UW -UJ IP: *.ghnet.pl 07.06.07, 16:07
        Jako tegoroczny absolwent WPiA UJ (przygotowujący się do egzaminu na aplikację
        radcowską),mogę doradzić mój Wydział.Nie chodzi nawet o samo miasto,ale o
        fakt,że na studiach na UJ po prostu będą od Ciebie wymagać,przekazujc dość
        solidną dawkę wiedzy...Na UW natomiast,z tego co słyszałem,podchodzi się do
        studenta dość liberalnie i łatwo się "prześliznąć" niewiele robiąc,a zarazem
        będąc przekonanym,
        że wszystko OK,bo przecież zdaję bez problemu.A w ostatecznym rozrachunku może
        to nie wyjść na korzyść studiującemu.A po studiach możesz przecież szukać pracy
        w Warszawie,z dyplomem WPiA UJ nie będziesz tam miał problemu (na dniach praktyk
        z ELSA na WPiA UJ większość warszawkich kancelarii z "pierwszej 20" oferowało
        praktyki,tak jak i firmy konsultingowe,np. PriceWaterhouse).
        Oferta szkół praw obcych na UJ nie różni się od UW (np.pod określonymi warunkami
        -kurs Szkoły Prawa Francuskiego - można otrzymać dyplom mgr prawa francuskiego
        Uniwersytetu wOrleanie).
        Chyba,że przeraża Cię fakt,że na UJ jest znacznie trudniej niż na UW - w takim
        razie wybierz bardziej "lajtowe" studia w Warszawie.Życzę trafnego wyboru.
        • Gość: wrobelekelemelek2 Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 16:18
          A to bardzo mnie cieszy,że na UJ wymagają :)Rozjaśniłeś mi poza tym właśnie
          mniej więcej sytuacje,która panuje.A przecież Kraków -to moim zdaniem -
          piękniejsze miasto-unikalne:)Chyba warto wybrac Kraków
          • Gość: piotr Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 17:05
            to nie tak. prawo na uw tez jest dość wymagające, ale chyba po prostu bardziej prostudenckie. w przeciwieństwie do uj mamy wiele egzaminów w formie ustnej, co jest moim zdaniem lepszym rozwiązaniem. oprócz wiedzy sprawdzane są umiejętności autoprezentacji, artykulacji, czyli elementów w pracy prawnika niezbędnych. materiał do opanowania jest taki sam, trochę inaczej chyba rozłożony jest nacisk- na uw najtrudniejsze jest chyba prawo cywilne, na uj podobno karne. na uw przedmioty generalnie są lepiej punktowane, zwłaszcza obligi, spece natomiast zazwyczaj nie kończą się egzaminem tylko zaliczeniem. to wszystko sprawia, że na uw rzeczywiście jest łatwiej- skupiasz się na tym co cię najbardziej interesuje, nie masz ogromnej liczby egzaminów w sesji, chociaż to co jest wymagane, wymagane jest na naprawdę wysokim poziomie. wiadomo, że oba uniwersytety to polska czołówka, cokolwiek wybierzesz nie będziesz żałować.
            • Gość: wrobelekelemelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 17:09
              To swieta oczywista prawda:)Takie dywagacje mozna jednak pozostawic na
              boku.....Oba Uniwersytety -te kierunki ,maja swoje pozytywne ,jak i negatywne
              strony:)Teraz moze jedynie na przyklad miasto przyciagnac :)Wiadomo Kraków-
              natomiast Warszawa -troche dziwna specyfika.Jak kto woli zreszta:)
              • Gość: piotr Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 17:15
                ja akurat bardzo lubię i kraków i warszawę. kraków- wiadomo, miasto ma swój klimat niepowtarzalny. warszawa kojarzy się z tłumem spieszących się ludzi i brudem, ale to chyba tym, którzy zakończyli jej zwiedzanie na dworcu i pałacu kultury. warto poznać warszawę lepiej, od środka, i samemu wyrobić sobie o niej opinię.
                • Gość: Wrobelekelemelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 17:26
                  Na pewno masz racje -ja akurat nie mialem okazji dobrze poznac Warszawy :)
                  ejdnak Krakow to cos wyjatkowego : )
            • Gość: lombardino Re: Prawo UW -UJ IP: *.ghnet.pl 07.06.07, 18:29
              No,co do zakresu materiału,to chyba nie ze wszystkich przedmiotów jest on taki
              sam.Co do prawa karnego na UJ,to bez znajomości komentarza do części ogólnej kk
              (pod red.Zolla) nie da się zdać egzaminu.Gdyby ktoś na ten egzamin
              przygotowaywał się z podręcznika Gardockiego (który zdarzyło mi się
              przeglądać),to wobec zdecydowanej większości pytań (test wielokrotnego wyboru,do
              tego kazus do rozwiązania)byłby bezradny...Z prawa gospodarczego i handlowego
              (tzw. GiH-u) oprócz KSH obowiązuj znajomość 2 podręczników,z których "Prawo
              spółek" Pyzioła,Szumańskiego i Weissa ma 900 stron.Również na kpa i kpk
              niezbędne jest (poza kodeksem)bardzo szczegółowa znajomość odpowiednich
              podręczników,no a są to "cegły".A prawo cywilne u nas lajtowe nie jest-np.cywila
              I w ubiegłym roku definitywnie oblało ok. 130 osób.
              Chcę tu wyjaśnić,że nie uważam,że prawo na UW to złe studia - nie,jest to
              rzeczywiście wysoko notowany wydział,z bogatą ofertą edukacyjną,można się tam
              (jak wynika z relacji mojego znajomego,który tam studiuje) wiele nauczyć - jeśli
              ktoś chce.Chodzi mi po prostu o to,że ta "prostudenckość" dla jednego może być
              zaletą,dla drugiego wadą.Jeśli student jest niedouczony,a egzaminator odsyła
              go,mówiąc "Niech się pan nauczy",zamiast postawić mu 2 do indeksu,to dla mnie
              nie najlepiej to świadczy o poziomie wymagać.Ale to już kwestia indywidualnych
              poglądów,jak powinny wyglądać studia.
              Pozdrawiam studentów prawa UW.
              • Gość: Wrobelekelemelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 19:35
                Dziękuje za te wyczerpujące wypowiedzi Wam studenci.Nie ulega wątpliwości ,że
                oba wydziały są niepodważalnie -bezkonkurencyjne,najlepsze ogólem w Polsce:)
                A rzeczywiście mozna wysnuc wniosek ,że to jednak na UJ ,,,,,można nabyc -o
                bardziej moblizuja do nauki :) Pro-studenckosc nie onbiza rangi UW :)Lecz i tak
                blizej mi jednoznacznie do Krakowa:)
    • Gość: :) Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 19:52
      No i do tej dyskusji ,ktory wydzial lepszy.Chce zaznaczyc ,ze na kazdym ,tym
      bardziej liczącym się wydziale prawa w Polsce jest dużo nauki.
    • Gość: wrobelekelemelek2 Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 20:00
      I mam pytanie do ludzi,którzy dostali się rok temu lub w tym roku pisali i
      startują.Wyniki jakiego rzędu trzeba zdobyć.W jakich granciach muszą oscylować.
      Wos i Historia pewnie gdzieś wysoko ponad 80% ,tak?
      • Gość: wrobelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 20:04
        Na UJ wlasnie ?
        • Gość: olka Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 20:19
          Na UJ próg był trochę niższy. Na UW średnio trzeba było mieć ok 83% z każdego przedmiotu/poziomu (branego pod uwagę w rekrutacji)
          • Gość: belmondoo Re: Prawo UW -UJ IP: *.199.54.123.tesatnet.pl 07.06.07, 20:33
            w UW 83% trzeba bylo miec w pierwszej turze. pozniej prog spadl gdzies do
            72-75%. w krakowie jeszcze bardziej
            • Gość: wrobelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 21:12
              Czyli nie jest tak zle :)
    • Gość: wrobelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 21:24
      Bo-moim zdaniem ,nie sztukaą jest na takie studia sie dostać -po dobrym
      przygotowaniu do matury,lecz takie studia skończyć jednak,,prawda?
      Nie wiem czy studenci się zgodzą /
      • Gość: lombardino Re: Prawo UW -UJ IP: *.ghnet.pl 07.06.07, 22:18
        Prawo UJ jeszcze parę lat temu kończyło bardzo niewiele osób (z 1/4 przyjętych
        na 1. rok lub niewiele więcej) z racji prawa cywilnego,które na którym (II i III
        rok)
        był naprawdę drastyczny odsiew; trzeba jednak przyznać,że poprzeczka była
        ustawiona zbyt wysoko,bo kazusy dawane studentom II i III roku stwarzały problemy
        ludziom po aplikacjach.Wreszczcie,po definitywnym oblaniu 2/3 osób na II i III
        roku przez Katedrę Prawa Cywilnego (r. akademicki 2002/2003),skończyło się to
        skargą do rektora UJ i Rzecznika Praw Obywatelskich. Polecam na ten temat
        artykuł w "Polityce" z bodajże listopada 2003 pt. "Prawo zdać",jak też wpisy na
        tym forum z lat 2001-2004 (wpisać do wyszukiwarki np. prawo cywilne UJ). Dziekan
        zmienił wtedy kierownictwo Katedry,a egzaminy stały się jednak bardziej
        dostosowane do możliwości studentów.No i nie ma już prof. W.L. od prawa
        rzymskiego...
        W każdym razie,teraz kończy połowa albo trochę więcej stanu początkowego,przy
        czym o wiele więcej "ubywa" zaocznych niż dziennych.Inna rzecz,że nie wszyscy
        kończą w terminie - ponieważ do ub. roku włącznie nie było warunków,a tylko
        powtarzanie roku za opłatą w razie niezaliczenia czegokolwiek,znam osoby którym
        studia rozciągnęły się do 6-7 lat;p
        Ale jak ktoś się uczy,to problemów nie ma.
        • Gość: wrobelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 22:22
          Nie wiedziałem ,ze az tak dramatycznie :)
          Strach :) ...Dzieki za ta podpowiedz ...Uswiadomiles mnie .A wiec studia -dla
          ludzi uczacych sie :P
    • Gość: Wrobelekelemelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 10:24
      Dziękuję za cenne porady!
      ja zdecydowałem się -myślę tylko o Krakowie :)WW-a mimo rangi -miasto mnie
      stanowczo odciąga i sam uniwersytet:)jednak.
      Jestem zafascynowany Krakowem i samo kucie mnie nie przeraza tam ,a wrecz
      przyciaga:):) heh :) No idę się przygotowywać do matury:)
      Pozdrawiam
      • Gość: Absolwent Re: Prawo UW -UJ IP: *.chello.pl 09.06.07, 14:56
        W Warszawie, po prawie zawsze tam znajdziesz jakąś pracę i będziesz miał środki
        finansowe żeby przygotować się do jakiejś aplikacji. Bo opłaty egzaminacyjne,
        podręczniki, kodeksy, komentarze też kosztują.
        Kraków to miejsce rozrywkowe, ale na karierę zawodową, a raczej jej początek nie
        wskazane, stracisz czas w pubach, zamiast tyrać gdzieś i zdobywać doświadczenie.
        • Gość: lombardino Re: Prawo UW -UJ IP: *.ghnet.pl 09.06.07, 16:04
          A co przeszkadza po studiach na UJ szukać pracy w Warszawie?
          • Gość: Karramba Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 18:33
            Gość portalu: lombardino napisał(a):

> A co przeszkadza po studiach na UJ szukać pracy w Warszawie?

Silna konkurencja absolwentow UW :)
            • Gość: Absolwent Re: Prawo UW -UJ IP: *.chello.pl 11.06.07, 19:35
              No nic nie przeszkadza, ale lepiej zaczepić się gdzieś od razu po V roku albo
              wcześniej jako stażysta. W Krakowie ciężko dostać się gdziekolwiek i to jest fakt.
              Dlatego lepiej studiować w Warszawie.
              • Gość: wrobelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 19:58
                To prawda?;/ ,ze w Krakowie niezwykle trudno o prace po prawie ://///////?????
                Bo jesli tak -to jednoznacznie warto skonczyc UW .Bo masz lepszy start :)
                Choc uroki Krakowa przyciagaja,z drugiej strony wiadomo ,ze w WW-a -praca
                czeka -podobno :P:P:P
              • Gość: lombardino Re: Prawo UW -UJ IP: *.ghnet.pl 11.06.07, 19:59
                Nie przesadzaj,że "ciężko gdziekolwiek". Na V roku duża część moich znajomych
                pracowała - w kancelariach,w różnych firmach z branży finansowej,z branży
                nieruchomośći.
                • Gość: Wrobelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 20:01
                  Ano -tak ,a ja nie zrezygnuje z Krakowa ,bo na studia wybieram sie bardziej dla
                  ideiiii!!!!!Praca sie znajdzie :P;D A Krakow -to Krakow!
                • Gość: Absolwent Re: Prawo UW -UJ IP: *.chello.pl 12.06.07, 17:47
                  Pracowała na umowach o pracę? w kancelarii? czy też stażowała za darmo w
                  charakterze gońca albo klepacza z klawiaturę przy wypełnianiu formularzy? Co to
                  znaczy w branży nieruchomości? branży finansowej? chodzi ci o telemarketing czy
                  windykację?
                  Po studiach prawniczych mój kolega został w Warszawie w urzędzie inspektorem.
                  Ja żeby dojść do stanowiska specjalisty potrzebowałem kilku lat po studiach i
                  żmudnego zbierania kursów, certyfikatów, ale to jest Kraków tu czas płynie wolniej.
                  Warszawa, największe kancelarie, często wąsko wyspecjalizowane. Ponadto urzędy
                  szukające stażystów i pracowników. Z Krakowa też można karierę zrobić tylko po
                  co to robić okrężną drogą.
                  • Gość: lombardino Re: Prawo UW -UJ IP: *.ghnet.pl 12.06.07, 18:57
                    Piszę o:
                    -kancelariach,głównie na umowę - zlecenie (choć znam też 2 przypadki zatrudnienia
                    na umowę o pracę),za niewielkie pieniądze,to prawda (800 - 1200 zł netto)ale
                    doskonale wiesz,że w tej "branży",nie mając aplikacji i pracując w kancelarii
                    nie ma NIGDZIE na początku wysokich zarobków (chyba że w Warszawie dostajesz od
                    razu 3 tys do ręki:D)
                    -agencja nieruchomości - praca związana z ustalaniem stanu prawnego
                    nieruchomości,kolega jest z niej zadowolony,nie wynika z tego co mówi,by tylko
                    bezproduktywnie klepał klawiaturę.I oczywiście na umowę o pracę.
                    -firma windykacyjna - rzeczywiście,głównie "wypełnianie formularzy"
                    -doradztwo finansowe -praca słabo związana z kierunkiem studiów,ale wg.
                    koleżanki to że była po prawie pomogło jej ją dostać;
                    -przy zamówieniach publicznych w dużej firmie - umowa o pracę.
                    Nie wiem,dlaczego przez "branże finansową" rozumiesz telemarketing,heh.I
                    oczywiście kiedy piszę "praca",nie mam na myśli bezpłatnych praktyk/staży itd.
                    To,że w Warszawie perspektywy są większe,to oczywiste. Tyle że w Krakowie,wg.
                    mnie,nie jest tak beznadziejnie,a po WPiA UJ można przecież podjąć tam pracę;czy
                    sądzisz,że taka osoba będzie tam w gorszej sytuacji niż absolwenci UW? Bo ja
                    spotkałem się z przeciwnymi opiniami - tj. takimi,że dyplom UJ robi tam większe
                    wrażenie niż UW.Oczywiście wiem, że ich trafność trudno do końca zwerifikować...
                    • Gość: lombardino Re: Prawo UW -UJ IP: *.ghnet.pl 12.06.07, 18:59
                      "Tam" - chodzi mi rzecz jasna o Warszawę
    • Gość: Wrobelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 20:54
      Poza tym slyszalem ,a to mnie rowniez interesuje:),ze zycie studenckie jest
      tansze ,wlasnie w Krakowie :) Ww-a jest drozsza znacznie ,samo mieszkanie tam :)
      Tzn-ceny akademikow podobne ,lecz kosztorys zycia ogolem -duzo drozszy niz w
      Krakowie -i do tego przeciez zycie studenckie ,nie patrzac juz od strony
      finansowej w Krakowie jest -o wiele bardziej barwne .Choc-to zalezy kto co
      woli,ale kazdy potwierdzi,ze Krakow -to magiczne miasto : )
      • Gość: Marcysia Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 02:08
        Nie bardzo rozumiem po co ten wątek, skoro wiesz że wolisz Kraków od Warszawy. Chcesz sam ze soba dyskutować? Siebie przekonywać czy utwierdzać? Propnuję najpierw dostac się gdziekolwiek.
        • Gość: wrobelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 08:17
          A totez prawda ;) :P :P:P:P:P ,ale tylko tam sie orientuje wiesz ;]Nie miej mi
          za-zle tego :) Nie ,nie dostac :) ,to juz na wszystko bedzie za pozno moja
          droga :)Ja musze wiedziec gdzie sie wybieram.I chcialem sie dokladnie od
          Studentwo dowiedziec :) dlatgo taki watek .....skoro sie drazni nie wypowiadaj
          sie ,nikt Cie o to nie prosi i zostaw sobie te opryskliwe uwagi .
          • Gość: Karramba Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 21:53
            Wrobelek

miedzy tymi swoimi dywagacjami na temat przyszlosci, podniecania sie karierami
            pomysl, ze to jest niezly zapie..na studiach a jeszcze dziesiec razy wiekszy
            po ,zeby chocby troszke sie wybic, bo konkurencja jest potezna w tym zawodzie
            - duzo ciezkiego zapie.. polaczonego z pokora jak malo sie jeszcze umie i
            ile sie trzeba nauczyc
            niektorzy tego fizycznie nie wytrzymuja
            • Gość: Wrobelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:00
              Czlowieku -fizycznie i umyslowo wytrzymam -ten za...l spokojnie :)
              A tak poza tym zastanawiam sie nad dziennikarstwem -gdzie jest o wiele wiekszy
              scisk i pracy duzo :)
            • Gość: Wrobelek Re: Prawo UW -UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:02
              Tak w zasadzie -polemika sama sie rozbudowala tu :) Wiem,Karamba ,ze jest
              potwornie duzo pracy :) Ale -w ktorym zawodzie teraz jest malo ? A kreci mnie
              dziennikarstwo.W ogole chcialem sie wypytac -jak to jest w Krakowie i Ww-
              a ,zebrac relacje studentow :)
              • Gość: ~minewra Re: Prawo UW -UJ IP: *.e-zabrze.pl 15.07.07, 16:16
                jeżeli myślisz o dziennikarstwie to tylko UW. Z bardzo prostego
                powodu-kontaktów. Dziennikarstwo to mało precyzyjny kierunek-dziennikarzem
                możesz być po wszystkim-wystarcz,że umiesz myśleć i masz osobowość. W tych
                studiach ważne jest to kogo poznasz i kto Ciebie zapamięta-dlatego warto
                studiować w Warszawie. Tam zawierasz 'przydatne ' znajomości już na studiach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka