pixocentauri 11.06.07, 19:36 Słyszałam, że są studia, na których można studiować nie mając jeszcze matury, a świadectwo maturalne donosi się w ciągu roku. Czy ktoś zna takie uczelnie w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: studia bez matury IP: *.chello.pl 11.06.07, 20:28 Tylko matura upoważnia do podjęcia studiów wyższych, jeśli jakaś uczelnia mówi co innego - jest g... warta i łamie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
anglistkaa Re: studia bez matury 11.06.07, 20:35 czytałam kiedys o tym,jakaś uczelnia prywatna stosuje takie praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: studia bez matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 20:44 Dla zdonych jest możliwość podjęcia studiów jako wolny słuchacz, robiło to UW. Był wymóg - klasa maturalna i wysoka średnia (preferowani olimpijczycy). Przedmioty zaliczone na I roku wykładowca przepisywał jak juz osoba zdała ostatnią klasę i dostała się na studia - szła ITSem i miała zaliczony I rok (lub tylko zdane wcześniej przedmioty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: studia bez matury IP: *.chello.pl 11.06.07, 21:02 Ale to co innego - owszem, można byc przyjętym jeszcze w klasie maturalnej na studia, jesli się jest wybitnie zdolnym (miałam taką możliwość, a moja koleżanka z niej skorzystała). Jednak gdyby taki olimpijczyk (jakimś cudem) nie zdał matury w terminie, nic to mu nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: studia bez matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:39 A co to ma do rzeczy? Jakby nie zdał to może za rok zdawać ponownie i nic mu na UW nie przepada. Dalej może studiować jako wolny słuchacz. A po zdaniu matury przyjmą go na 3 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: studia bez matury IP: *.chello.pl 11.06.07, 22:52 Uhm widzę, jak na UW trzymają kogoś, kto nie był w stanie zdać matury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: studia bez matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:03 A może jest genialny humanistycznie ale matma to nie jest jego/jej najlepsza strona? Nie wiem czy był taki przypadek ale na UW był chłopak który został przyjęcy w 2 klasie liceum (jak było liceum czteroletnie) i po maturze poszedł od razu na czwary rok. UW na niektóre kierunki to w tym roku robiła dodatkowy nabór dla "giertychowych" maturzystów więc jednak nawet takich przyjmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: studia bez matury IP: *.chello.pl 11.06.07, 23:08 Nie wierzę w bajki o genialnych, co to nie zdają matury - nie ma tak. ;) BTW genialny humanista nie musi jeszcze matmy zdawać. I powtarzam - wiem, że jest możliwość indywidualnego toku studiów dla wybitnych licealistów, ale nie ma to nic wspólnego z możliwościa studiowania po oblaniu matury. A giertychowców to może przyjmowano na zaoczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: studia bez matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:16 Dzienna fizyka - był tutaj nawet wątek na ten temat. Zresztą to ciekawe iż UW przyjmowałą nawet osoby z "oblaną" maturą na studia dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: studia bez matury IP: *.chello.pl 12.06.07, 10:20 > A może jest genialny humanistycznie ale matma to nie jest jego/jej najlepsza > strona? To po co wybiera matme zeby ją zdawać? Odpowiedz Link Zgłoś
pixocentauri konkretne uczelnie 11.06.07, 22:57 Czy zna ktoś konkretne uczelnie, gdzie można świadectwo maturalne donieść w ciągu roku i już studiować nie mając go? Interesują mnie prywatne Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: konkretne uczelnie 11.06.07, 22:59 Jasne, że prywatne, państwowe tak nie robią... Odpowiedz Link Zgłoś