Dodaj do ulubionych

studia bez matury

11.06.07, 19:36
Słyszałam, że są studia, na których można studiować nie mając jeszcze matury,
a świadectwo maturalne donosi się w ciągu roku. Czy ktoś zna takie uczelnie w
Warszawie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: studia bez matury IP: *.chello.pl 11.06.07, 20:28
      Tylko matura upoważnia do podjęcia studiów wyższych, jeśli jakaś uczelnia mówi
      co innego - jest g... warta i łamie prawo.
      • anglistkaa Re: studia bez matury 11.06.07, 20:35
        czytałam kiedys o tym,jakaś uczelnia prywatna stosuje takie praktyki.
        • Gość: Ania Re: studia bez matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 20:44
          Dla zdonych jest możliwość podjęcia studiów jako wolny słuchacz, robiło to UW.
          Był wymóg - klasa maturalna i wysoka średnia (preferowani olimpijczycy).
          Przedmioty zaliczone na I roku wykładowca przepisywał jak juz osoba zdała
          ostatnią klasę i dostała się na studia - szła ITSem i miała zaliczony I rok
          (lub tylko zdane wcześniej przedmioty).
          • Gość: Aga Re: studia bez matury IP: *.chello.pl 11.06.07, 21:02
            Ale to co innego - owszem, można byc przyjętym jeszcze w klasie maturalnej na
            studia, jesli się jest wybitnie zdolnym (miałam taką możliwość, a moja
            koleżanka z niej skorzystała). Jednak gdyby taki olimpijczyk (jakimś cudem) nie
            zdał matury w terminie, nic to mu nie da.
            • Gość: Ania Re: studia bez matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:39
              A co to ma do rzeczy? Jakby nie zdał to może za rok zdawać ponownie i nic mu na
              UW nie przepada. Dalej może studiować jako wolny słuchacz. A po zdaniu matury
              przyjmą go na 3 rok.
              • Gość: Aga Re: studia bez matury IP: *.chello.pl 11.06.07, 22:52
                Uhm widzę, jak na UW trzymają kogoś, kto nie był w stanie zdać matury.
                • Gość: Ania Re: studia bez matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:03
                  A może jest genialny humanistycznie ale matma to nie jest jego/jej najlepsza
                  strona? Nie wiem czy był taki przypadek ale na UW był chłopak który został
                  przyjęcy w 2 klasie liceum (jak było liceum czteroletnie) i po maturze poszedł
                  od razu na czwary rok.

UW na niektóre kierunki to w tym roku robiła dodatkowy nabór
                  dla "giertychowych" maturzystów więc jednak nawet takich przyjmuje.
                  • Gość: Aga Re: studia bez matury IP: *.chello.pl 11.06.07, 23:08
                    Nie wierzę w bajki o genialnych, co to nie zdają matury - nie ma tak. ;)
                    BTW genialny humanista nie musi jeszcze matmy zdawać.
                    I powtarzam - wiem, że jest możliwość indywidualnego toku studiów dla wybitnych
                    licealistów, ale nie ma to nic wspólnego z możliwościa studiowania po oblaniu
                    matury.
                    A giertychowców to może przyjmowano na zaoczne...
                    • Gość: Ania Re: studia bez matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:16
                      Dzienna fizyka - był tutaj nawet wątek na ten temat.

Zresztą to ciekawe iż UW przyjmowałą nawet osoby z "oblaną" maturą na studia
                      dzienne.
                  • Gość: Dugo Re: studia bez matury IP: *.chello.pl 12.06.07, 10:20
                    > A może jest genialny humanistycznie ale matma to nie jest jego/jej najlepsza
                    > strona?

To po co wybiera matme zeby ją zdawać?
              • pixocentauri konkretne uczelnie 11.06.07, 22:57
                Czy zna ktoś konkretne uczelnie, gdzie można świadectwo maturalne donieść w
                ciągu roku i już studiować nie mając go? Interesują mnie prywatne
                • ginny22 Re: konkretne uczelnie 11.06.07, 22:59
                  Jasne, że prywatne, państwowe tak nie robią...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka