Gość: szaman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 12:20 czy możecie mi napisać jaki to kierunek,czy jest ciekawy, trudny, cos w tym stylu.Proszę też,żebyście pisali na jakiej uczelni jestescie. Dzikei z góry! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zdołowana Re: pytanie do studentów stosunków międzynarodowy IP: *.sds.uw.edu.pl 16.06.07, 16:04 UW. W większości ciekawy (choć raczej trudno trafić na całkowicie "ciekawy" kierunek; zależy, co kogo interesuje a ponadto na studiach z super-przedmiotu można zrobić nudne flaki z olejem i odwrotnie). Trudny- są przedmioty typu historia stosunków międzynarodowych, które wymagają duuużo czasu,by zaliczyć, ale są i lajtowe. Nie oszukujmy się - jak wszędzie. Ale i tu minus. Do dyplomacji trafia z 5, może 6 osób z roku, a zdecydowana reszta... Bezrobocie. Niektórzy oczywiście coś sobie znajdą, ale niektórzy. Radzę iść na bardziej "przyszłościowe" studia. Prawo, ekonomia, japonistyka itd. Wiem po sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: pytanie do studentów stosunków międzynarodowy IP: *.koba.pl 16.06.07, 16:28 ja właśnie koncze studia licencjackie S.M. (przedmioty dosc ciekawe: Prawo miedzynarodowe, historia, owszem caly przekroj dziedzin matematyka, statystyka, projekty unijne mielismy ale mi si podobalo a specjalność: celnik :) gotowy zawód:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: pytanie do studentów stosunków międzynarodowy IP: *.lanet.net.pl 16.06.07, 19:30 UWr. Ciekawie,ale zalezy tez,jaki semestr. Trafiaja sie tez przedmioty beznadziejnie nudne. Sa i latwe,ktorych zaliczenie to formalnosc,i koszmarnie trudne. Fajne jest to,ze konczysz jako naprawde obyty, elokwentny czlowiek:) Pewnie perspektywy,takie naprawde swietnie,sa dla kilku procent z absolwentow,ale ja akurat problemow z praca- teraz,w trakcie studiow jeszcze- nigdy nie mialam; krotko mowiac- w duzej mierze to,jak skonczysz,zalezy jednak od zajec pozauczelnianych, warsztatow,wolontariatow,certyfikatow itp., plus oczywiscie znajmosci jak najwiekszej ilosci jezykow. Przestancie juz z tymi "przyszlosciowymi" kierunkami, nie cale spoleczenstwo moze byc prawnikami. Ja tam dla stosunkow zrezygnowalam z takich pseudo-przyszlosciowych, i jestem b.zadowolona:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaa Re: pytanie do studentów stosunków międzynarodowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 16:32 Ja mam pytanie o progi punktowe... Orientujecie się ile trzeba było mieć pkt w tamtym roku żeby się dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: pytanie do studentów stosunków międzynarodowy IP: 82.177.161.* 17.06.07, 21:19 Studiuję na UWM. Myślę, ze stosunki jak najbardziej to ciekawy kierunek, jednak sam na niewiele się przyda. Dlatego planuję rozpocząc jeszcze jeden kierunek - zawsze to trochę większe szanse na znalezienie pracy. Ale kierunek sam w sobie bardzo ciekawy. Nie uczysz się o samych stosunkach. Jest wiele, wydawałoby się, zbędnych przedmiotów, ale są one naprawdę ciekawe (chociaż to może w dużej mierze zależy od prowadzących). Jestem dopiero po 1 roku, a czuję się naprawdę dużo bardziej "obeznana" w wielu sprawach :) Odpowiedz Link Zgłoś