Gość: munia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 14:54 Ciągle waham się między biotechnologią a technologią chemiczną. Czy ktoś mniej więcej zapoznany z tematem mógłby mi coś doradzic? Jaki kierunek jest lepszy, bardziej perspektywiczny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Biotech./Tech.Chem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:41 Niewiele wiem na temat technologii chemicznej, ale cos moge powiedziec o biotechnologii. Sama ją studiuję i słyszałam w telewziji i nieraz czytalam w gazecie, że jeśli chodzi o zapotrzebowanie na różnych specjalistów za ok 5 lat, czyli kiedy skonczysz studia, to biotechnolodzy będą górować :) I nie dziwie się, Polska się rozwija, polska nauka też, więc wszytsko idzie w dobrym kierunku. Myślę, że z technologią chemiczną jest podobnie, ale różnica polega na tym, że nie mówią o niej, za to o biotechnologii owszem. A ponieważ ja studiuje biotechnologię, właśnie skonczylam pierwszy rok, to mogę Ci powiedzieć, że jest super i jesli Cię to interesuje to musi Ci sie spodobac, można robic to co na prawde lubisz...Moze na pierwszym roku troche mniej, bo duzo jest teorii, ale podobno potem jest mnóstwo laborek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Biotech./Tech.Chem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:44 Studiujesz na uniwersytecie, czy politechnice?Co doradzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBasta Re: Biotech./Tech.Chem. IP: *.chello.pl 29.06.07, 23:09 boze dziecko na jakim swiecie ty zyjesz? Ocknij sie czym predzej bo bardzo sie rozczarujesz jak bedziesz studia konczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Biotech./Tech.Chem. IP: *.bstnma.east.verizon.net 30.06.07, 03:31 10 lat temu tez mowiono jaka to swietlana przyszlosc przed biotechnologami:) No jesli zdecuduje sie na prace w przemysle po stazu podoktorskim to nie mam czego w Polsce szukac. Zbyt dlugo jestem za granica zatem nawet zaczepienie sie w nauce za marne pieniadze moze byc klopotliwe . W Warszawie jest jedno miejsce, gdzie jest rozsadna rekrutacja po doktoracie. W pozostalych miejscach place marne i licza sie uklady. Po technologii chemicznej tez mozesz przeskoczyc do biotechnologii. Tak robilo duzo znanych osob. Wrzuc sobie do google firme GlycoFi czy nazwisko Jay Keasling. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBasta Re: Biotech./Tech.Chem. IP: *.zaodrze.punkt.pl 30.06.07, 19:13 nie wiem czy pod watkami o biotechnologii wpisuje sie caly czas ten sam gosc, ale jak zwykle nic dodac nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Biotech./Tech.Chem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 07:13 A tam... jeśli uczelnia dobra, to sobie poradzi i wyjedzie, z tym że angielski musi być perfect. Swoją drogą bardzo się cieszę że nie poszłam na biotech tylko na farmację ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gagolek Re: Biotech./Tech.Chem. 30.06.07, 16:03 no tak jesli wybiera sie biotech to trzeba sie loiczyc z poszukiwaniem pracy za granica. Jezyk angielski nie musi byc az tak perfekt, ale wybor uczelni jest wazny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Biotech./Tech.Chem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 16:04 Studiuję na akademii medycznej. I ją wlasnie doradzam:P Zreszta to zależy co Cię interesuje, bo na AM uczą biotechnologii z nastawieniem na biotechnologię medyczną. Jak wolisz rośliny, to możesz wybrać akademie rolniczą. Nie wiem jak jest z uniwersytetami i politechniką, ale myślę, że uniwersytet byłby lepszy i lepiej mieć w papierach biotechnologię na uniwersytecie niż na politechnice. Ale moze sie myle:) Odpowiedz Link Zgłoś