Dodaj do ulubionych

Your opinion:)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 22:50
Hej myslicie ,ze jest jakas szansa dla mnie na UJ lub Uwr na filologie
ang.majac 80 z ang.rozsz. 95 z rozsz. niemca i 66 z rozsz.pola?? prosze o
wasze opinie:/ thx
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:01
      Myślę, że to może być za mało. A nie myślałaś o filologii germańskiej?
      • Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:25
        Kurcze ,bo wiesz sytuacja jest taka ,niemiecki znam na wylot i nie wiem czego
        mieliby mnie na tych studiach jeszcze nauczyc ,angielski z kolei trzeba jeszcze
        porzadnie poszlifowac, na dodatek mam ZOP zdany -Zentrale
        Oberstufenprufung ,wiec teorytycznie nie musze studiowac filologii germanskiej
        i tak to wyglada beznadziejnie... nie wiem co zrobie
        • Gość: beobachterin Re: Your opinion:) IP: *.icpnet.pl 29.06.07, 23:38
          Hehe... A ja miałam zdanego niemca na 98% (rozszerz.) i 100% (podstawa), a
          jednak znalazło się "pare" rzeczy na studia, ba ciagle nie znam tego jezyka 'na
          wylot' (i nigdy nie poznam, to inna sprawa);) A moze lingwistyka? Ja zawsze
          chciałam iść na ten kierunek, ino ang. u mnie siedzi i kwiczy...
          A odnonie glownego watku, to niestety nie wiem jak wygladaly progi na
          anglistyke. Ale na germe jest sie latwiej dostac i zapewne tez utrzymac.
        • Gość: lenka Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:30
          dziwie sie, ze chcesz isc na filologie podszlifowywac jezyk - na takich
          kierunkach w wiekszosci wymagana jest juz doskonala jego znajomosc, a
          studiujesz dodatkowe aspekty jezyka, nie zas uczysz sie jego
          • Gość: beatka Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 21:10
            dobra dobra ale zawsze sie mozna w nim podszkolic ,bo poprzez sluchanie i
            kontkat sie czlowiek duzzo uczy-out of question
            • Gość: lenka Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:08
              jasne, czemu tez nie zaprzeczylam; moj drugi kierunek to fil. ang. i widzialam
              jak wiele osob odpadlo na 1 roku z tego powodu, ze wyszlo z zalozenia, ze tu
              moga sobie "podszkolic" ang. Jasne, ze jezyka obcego nigdy sie w 100 % nie
              nauczysz, jednakze studiowanie na filologii ma raczej pomoc zglebic jego co
              bardziej skomplikowane aspekty i doskonalic sie w nim - przy zalozeniu, ze
              zaczynasz ja majac jezyk opanowany w stopniu co najmniej zaawansowanym
    • Gość: Ana Re: Your opinion:) IP: *.chello.pl 30.06.07, 08:35
      Wg mnie to za mało. Wiem, że na UW było coś ok 93 najmniej. Na anglistyke 80 to
      za malutko. Poszłabym na germanistykę, a na ang spróbowała za rok. Rok nauki i
      maturka świetnie ci pójdzie.
      • Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 13:12
        O UW wcale juz nie marze ,na lingwistyke bardzo bym chciala ,skladam tez na Uam
        choc nie chwala(don't know why) a gdzie indziej tego kierunku praktycznie nie
        maja:/:/ zastanawiam sie wlasnie nad filologia bardziej egzotyczna typu
        hiszpanska-romanska-good idea?? tylko ze od zera bym zaczynala i dostac sie
        pewnie tez nie lekko:/
        • malumcia Re: Your opinion:) 30.06.07, 13:20
          Hiszpańska lub romańska nie jest taka egzotyczna, no i trzeba znać hiszpański
          lub francuski. Co innego z egzotycznymi fil. typu białorytanistyka czy
          łotewska, tam nie trzeba znać języka. O ile mi wiadomo, lingwistyka jest zawsze
          b. oblegana, te 80 to trochę mało. Ja bym poszła na germanistykę, mimo wszystko.
          • Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 13:28
            Znaczy z tym hiszpanskim mozna zaczynac od zera sa specjalne grupy ,dla tych
            zerowych i zaawansowanych, a jesli chodzi o germanistyke to jakos nie chce na
            nia isc -majac ten ZOP!! bo na co go zdawalam :/ po prostu sytuacja bez wyjscia
            (sensownego) ,a z praca to lepiej po czym mysliscie ,niemiec,hiszpanski czy
            angiel?
            • Gość: an Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 13:41
              a moim zdaniem są szanse, nie dramatyzujmy z tym Uj mam na roku osoby ze
              znacznie gorszymi wynikami, przeciez jest jeszcze drugi nabor, stresuje sie
              troszeczke dluzej, ale w koncu zostaje sie studentem. filologie na uj to nie
              psychologie, ludzie rezygnuja, a miejsc jest sporo. Sprobuj, co Ci szkodzi?
              • Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 14:08
                Iskierka nadziei -thx:) probowac bede oczywiscie ,ale trzeba tez miec
                alternatywe i tu przezywam urwanie glowy:/
                fil.hiszpanska,germanska ,kulturoznawstwo porownawcze,czy moze informacja
                naukowa???
                • Gość: ana Re: Your opinion:) IP: *.chello.pl 30.06.07, 14:12
                  Zależy co chcesz w życiu robić. Najlepsza jest lingwistyka, filologie podane
                  przez ciebie są ok, kulturoznawstwo jest b. rozwijające, ale co masz zamiar po
                  nim robić?
                  • Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 14:22
                    znalezc prace zwiazana z jezykami obcymi:) w sumie to mysle tak jak
                    ty ,kulturoznawstwo fajna sprawa ,ale o prace to sie trzeba pewnie niezle
                    namartwic,najbardziej to sie widze na fil.angielskiej ,bo jakos zawsze o tym
                    myslalam ,ale jak sie nie dostane na Uj lub Uwr to musze przeciez miec
                    alternatywe ,cos z podanych wczesniej fil.hiszpanska moze bylaby tym
                    odpowiednim ale nie wiem na 100%:/-bo od zera bym zaczynala
                    • Gość: kaba Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 22:45
                      Na filologie romanska na uj z tego co wiem trzeba jednak znac jezyk i nie ma
                      zadnych grup poczatkujacych.
                    • Gość: Ana Re: Your opinion:) IP: *.chello.pl 30.06.07, 23:12
                      Ja bym mimo wszystko za rok poprawiła maturę z anglika. Możesz studiować coś
                      innego, nawet to kulturoznawstwo, a za rok maturka i na anglistykę. Sama ją
                      studiuję na UW, ale miałam starą maturę i pisałam e. wstępny, to chyba było
                      lepsze. Studia są fajne, ciężkie, ale fajne. Mam na roku ludzi w wieku od 20
                      do ok 40 lat, nie samych od razu po maturze. Jeden roczek nie robi różnicy :)
                      • Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 13:43
                        Na pewno tylko dobrze radzicie ,ale nie chce zmieniac swoich planow ,dopoki
                        jest iskierka nadziei ,mam nadzieje ze jednak gdzies wystarczy tych moich
                        pkt.chocby z odwolania:) nadzieja umiera jako ostatnia-martwic to sie potem
                        wciaz moge:/
                        • Gość: beatka Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 18:41
                          moze a noz sie znajdzie miejsce:)
            • Gość: catalina A może filologia rumuńska? IP: 217.153.105.* 01.07.07, 10:18
              Na UAM jest taka filologia, język romański, more exotic;) niż hiszpański.
              • undiscover Re: A może filologia rumuńska? 01.07.07, 14:02
                a może filologia szwedzka na UJ? biorą pod uwagę niemiecki (angielskiego nie -
                przynajmniej tak było w zeszłym roku)... Język bardzo podobny do niemieckiego,
                więc będzie Ci się go łatwo uczyć od podstaw jak masz bardzo dobrą znajomość
                niemieckiego... Mam wujka Szweda i język mi się bardzo podoba i w sumie myślę o
                kursie ;) Zresztą mi się bardzo podoba Skandynawia - to dość ciekawy rejon,
                bardzo rozwinięty, dający możliwości rozwoju i dobrej pracy, no i bardzo piękny
                :] A w sumie dla mnie szwedzki to też taki język egzotyczny ;) Myślę, że bez
                problemu byś się dostała na UJ z takimi wynikami na ten kierunek...
                • undiscover Re: A może filologia rumuńska? 01.07.07, 14:06
                  polecam:

www.erk.uj.edu.pl/karta_studiow.html?studia_id=87&SID=9d6aa3cc38e813127cf1540e8f703d3e
                • Gość: Halinka Re: A może filologia rumuńska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 14:07
                  Szwedzki nie jest tak prosty jak moze sie wydawac, szczegolnie wymowa. Gorsza
                  niz niemiecki, ale jak dla mnie sympatyczniejsza. Kocham szwedzki, kocham ten
                  kraj...ale isc na filologie szwedzka aby gdzies isc to wrecz smieszne. Nie
                  kazdy musi studiowac, prawda?
                  • Gość: midnight_rose2 Re: A może filologia rumuńska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 14:28
                    zdodze sie ,Szwecja jest bez watpienia pieknym krajem a jak sie ma jeszcze
                    wujka tam to juz calkiem inna motywacja uczyc sie tego jezyka ,ale ja dotad nie
                    mialam z nim do czynienia , i nie wydaje mi sie by dobrym pomyslem bylo z
                    takich pobudek isc na ten kierunek:/ale i tak dzieki za pomysly! nie pozostaje
                    nic tylko trzymac kciuki na ang -UJ,Uwr!!!!!!
                    • Gość: Ana Re: A może filologia rumuńska? IP: *.chello.pl 01.07.07, 20:09
                      Szwedzki jest piękny!! Znasz niemiecki, startuj na fil. szwedzką na UJ! Uczę
                      się szwedzkiego od 2 lat, jest super. Nie ma trudnej gramatyki, podobny ciut do
                      niemieckiego, literatura szwedzka jest piękna. Startuj, a może się dostaniesz.
                      • zgnity_lisc Re: A może filologia rumuńska? 08.07.07, 00:00
                        Wg moich wyliczeń masz 127.5 podczas gdy w ubiegłym roku próg wynosił
                        137punktów. Co prawda potem się nieco obniżył, ale nie sądzę,że aż o tyle. No
                        chyba, że interesują cię studia wieczorowe...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka