Gość: midnight_rose2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 22:50 Hej myslicie ,ze jest jakas szansa dla mnie na UJ lub Uwr na filologie ang.majac 80 z ang.rozsz. 95 z rozsz. niemca i 66 z rozsz.pola?? prosze o wasze opinie:/ thx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:01 Myślę, że to może być za mało. A nie myślałaś o filologii germańskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:25 Kurcze ,bo wiesz sytuacja jest taka ,niemiecki znam na wylot i nie wiem czego mieliby mnie na tych studiach jeszcze nauczyc ,angielski z kolei trzeba jeszcze porzadnie poszlifowac, na dodatek mam ZOP zdany -Zentrale Oberstufenprufung ,wiec teorytycznie nie musze studiowac filologii germanskiej i tak to wyglada beznadziejnie... nie wiem co zrobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beobachterin Re: Your opinion:) IP: *.icpnet.pl 29.06.07, 23:38 Hehe... A ja miałam zdanego niemca na 98% (rozszerz.) i 100% (podstawa), a jednak znalazło się "pare" rzeczy na studia, ba ciagle nie znam tego jezyka 'na wylot' (i nigdy nie poznam, to inna sprawa);) A moze lingwistyka? Ja zawsze chciałam iść na ten kierunek, ino ang. u mnie siedzi i kwiczy... A odnonie glownego watku, to niestety nie wiem jak wygladaly progi na anglistyke. Ale na germe jest sie latwiej dostac i zapewne tez utrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:30 dziwie sie, ze chcesz isc na filologie podszlifowywac jezyk - na takich kierunkach w wiekszosci wymagana jest juz doskonala jego znajomosc, a studiujesz dodatkowe aspekty jezyka, nie zas uczysz sie jego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatka Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 21:10 dobra dobra ale zawsze sie mozna w nim podszkolic ,bo poprzez sluchanie i kontkat sie czlowiek duzzo uczy-out of question Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:08 jasne, czemu tez nie zaprzeczylam; moj drugi kierunek to fil. ang. i widzialam jak wiele osob odpadlo na 1 roku z tego powodu, ze wyszlo z zalozenia, ze tu moga sobie "podszkolic" ang. Jasne, ze jezyka obcego nigdy sie w 100 % nie nauczysz, jednakze studiowanie na filologii ma raczej pomoc zglebic jego co bardziej skomplikowane aspekty i doskonalic sie w nim - przy zalozeniu, ze zaczynasz ja majac jezyk opanowany w stopniu co najmniej zaawansowanym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Your opinion:) IP: *.chello.pl 30.06.07, 08:35 Wg mnie to za mało. Wiem, że na UW było coś ok 93 najmniej. Na anglistyke 80 to za malutko. Poszłabym na germanistykę, a na ang spróbowała za rok. Rok nauki i maturka świetnie ci pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 13:12 O UW wcale juz nie marze ,na lingwistyke bardzo bym chciala ,skladam tez na Uam choc nie chwala(don't know why) a gdzie indziej tego kierunku praktycznie nie maja:/:/ zastanawiam sie wlasnie nad filologia bardziej egzotyczna typu hiszpanska-romanska-good idea?? tylko ze od zera bym zaczynala i dostac sie pewnie tez nie lekko:/ Odpowiedz Link Zgłoś
malumcia Re: Your opinion:) 30.06.07, 13:20 Hiszpańska lub romańska nie jest taka egzotyczna, no i trzeba znać hiszpański lub francuski. Co innego z egzotycznymi fil. typu białorytanistyka czy łotewska, tam nie trzeba znać języka. O ile mi wiadomo, lingwistyka jest zawsze b. oblegana, te 80 to trochę mało. Ja bym poszła na germanistykę, mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 13:28 Znaczy z tym hiszpanskim mozna zaczynac od zera sa specjalne grupy ,dla tych zerowych i zaawansowanych, a jesli chodzi o germanistyke to jakos nie chce na nia isc -majac ten ZOP!! bo na co go zdawalam :/ po prostu sytuacja bez wyjscia (sensownego) ,a z praca to lepiej po czym mysliscie ,niemiec,hiszpanski czy angiel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 13:41 a moim zdaniem są szanse, nie dramatyzujmy z tym Uj mam na roku osoby ze znacznie gorszymi wynikami, przeciez jest jeszcze drugi nabor, stresuje sie troszeczke dluzej, ale w koncu zostaje sie studentem. filologie na uj to nie psychologie, ludzie rezygnuja, a miejsc jest sporo. Sprobuj, co Ci szkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 14:08 Iskierka nadziei -thx:) probowac bede oczywiscie ,ale trzeba tez miec alternatywe i tu przezywam urwanie glowy:/ fil.hiszpanska,germanska ,kulturoznawstwo porownawcze,czy moze informacja naukowa??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Your opinion:) IP: *.chello.pl 30.06.07, 14:12 Zależy co chcesz w życiu robić. Najlepsza jest lingwistyka, filologie podane przez ciebie są ok, kulturoznawstwo jest b. rozwijające, ale co masz zamiar po nim robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 14:22 znalezc prace zwiazana z jezykami obcymi:) w sumie to mysle tak jak ty ,kulturoznawstwo fajna sprawa ,ale o prace to sie trzeba pewnie niezle namartwic,najbardziej to sie widze na fil.angielskiej ,bo jakos zawsze o tym myslalam ,ale jak sie nie dostane na Uj lub Uwr to musze przeciez miec alternatywe ,cos z podanych wczesniej fil.hiszpanska moze bylaby tym odpowiednim ale nie wiem na 100%:/-bo od zera bym zaczynala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaba Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 22:45 Na filologie romanska na uj z tego co wiem trzeba jednak znac jezyk i nie ma zadnych grup poczatkujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Your opinion:) IP: *.chello.pl 30.06.07, 23:12 Ja bym mimo wszystko za rok poprawiła maturę z anglika. Możesz studiować coś innego, nawet to kulturoznawstwo, a za rok maturka i na anglistykę. Sama ją studiuję na UW, ale miałam starą maturę i pisałam e. wstępny, to chyba było lepsze. Studia są fajne, ciężkie, ale fajne. Mam na roku ludzi w wieku od 20 do ok 40 lat, nie samych od razu po maturze. Jeden roczek nie robi różnicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midnight_rose2 Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 13:43 Na pewno tylko dobrze radzicie ,ale nie chce zmieniac swoich planow ,dopoki jest iskierka nadziei ,mam nadzieje ze jednak gdzies wystarczy tych moich pkt.chocby z odwolania:) nadzieja umiera jako ostatnia-martwic to sie potem wciaz moge:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatka Re: Your opinion:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 18:41 moze a noz sie znajdzie miejsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: catalina A może filologia rumuńska? IP: 217.153.105.* 01.07.07, 10:18 Na UAM jest taka filologia, język romański, more exotic;) niż hiszpański. Odpowiedz Link Zgłoś
undiscover Re: A może filologia rumuńska? 01.07.07, 14:02 a może filologia szwedzka na UJ? biorą pod uwagę niemiecki (angielskiego nie - przynajmniej tak było w zeszłym roku)... Język bardzo podobny do niemieckiego, więc będzie Ci się go łatwo uczyć od podstaw jak masz bardzo dobrą znajomość niemieckiego... Mam wujka Szweda i język mi się bardzo podoba i w sumie myślę o kursie ;) Zresztą mi się bardzo podoba Skandynawia - to dość ciekawy rejon, bardzo rozwinięty, dający możliwości rozwoju i dobrej pracy, no i bardzo piękny :] A w sumie dla mnie szwedzki to też taki język egzotyczny ;) Myślę, że bez problemu byś się dostała na UJ z takimi wynikami na ten kierunek... Odpowiedz Link Zgłoś
undiscover Re: A może filologia rumuńska? 01.07.07, 14:06 polecam: www.erk.uj.edu.pl/karta_studiow.html?studia_id=87&SID=9d6aa3cc38e813127cf1540e8f703d3e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halinka Re: A może filologia rumuńska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 14:07 Szwedzki nie jest tak prosty jak moze sie wydawac, szczegolnie wymowa. Gorsza niz niemiecki, ale jak dla mnie sympatyczniejsza. Kocham szwedzki, kocham ten kraj...ale isc na filologie szwedzka aby gdzies isc to wrecz smieszne. Nie kazdy musi studiowac, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midnight_rose2 Re: A może filologia rumuńska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 14:28 zdodze sie ,Szwecja jest bez watpienia pieknym krajem a jak sie ma jeszcze wujka tam to juz calkiem inna motywacja uczyc sie tego jezyka ,ale ja dotad nie mialam z nim do czynienia , i nie wydaje mi sie by dobrym pomyslem bylo z takich pobudek isc na ten kierunek:/ale i tak dzieki za pomysly! nie pozostaje nic tylko trzymac kciuki na ang -UJ,Uwr!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: A może filologia rumuńska? IP: *.chello.pl 01.07.07, 20:09 Szwedzki jest piękny!! Znasz niemiecki, startuj na fil. szwedzką na UJ! Uczę się szwedzkiego od 2 lat, jest super. Nie ma trudnej gramatyki, podobny ciut do niemieckiego, literatura szwedzka jest piękna. Startuj, a może się dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zgnity_lisc Re: A może filologia rumuńska? 08.07.07, 00:00 Wg moich wyliczeń masz 127.5 podczas gdy w ubiegłym roku próg wynosił 137punktów. Co prawda potem się nieco obniżył, ale nie sądzę,że aż o tyle. No chyba, że interesują cię studia wieczorowe... Odpowiedz Link Zgłoś