Dodaj do ulubionych

Załamany dostaniem się na studia - Opole czy Kato?

16.07.07, 22:46
Ludzie pomóżcie!!! Dostałem się na socjologię zarówno do Opola jak i do
Katowic. Kompletnie nie wiem co robić, a na podjęcie decyzji mam zaledwie trzy
dni. Za Opolem przemawia odległość bo 35 kilometrów pokonam pociągiem w pół
godziny. jeżelibym się zdecydował na Katowice muszę zamieszkać w akademiku. Za
to UŚ ma większą renomę od Opolskiego, miasto bije stolice opolskiego na
głowę, ponadto socjologia śląska jest według tegorocznego rankingu 6 w kraju.
Nigdy nie sądziłem , że się dostanę na UŚ, tam było około 8 osób na miejsce !
Jednocześnie mam pewne obawy przed porzuceniem swoje dotychczasowego
18-letniego trybu życia. Nie wiem czy dam radę w Katowicach, jest wysoki
poziom , dużo trzeba się uczyć, jacy śa wykładowcy, klimat, średnie koszty
utrzymania? Proszę doradźcie
Obserwuj wątek
    • Gość: no nie wiem Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 22:51
      katowice są śmierdzące, zawsze jak przez nie przejezdzam to cieszę się, że tam
      nie mieszkam. opole natomiast mi jako miasto bardziej odpowiada. socjologia też
      nie nalezy do łatwych, bo też się trzeba sporo uczyć z tego co wiem. znam
      osoby, ktore z wisły dojezdzają do opola, mimo że mogłyby do katowic.
      gdyby to był wybór opole-kraków-katowice, to byś mógl miec dylemat, ale opole-
      katowice - to ja osobiście poszłabym tam gdzie mam bliżej, bo to są w mojej
      opinii podobne warunki nauka. a katowice są o wiele bardziej niebezpieczne i
      brzydkie wizualnie. zastanow sie czy warto. powodzenia.
      • Gość: mm co za bzdury IP: *.broker.com.pl 17.07.07, 13:34
        Nie za bardzo rozumiem - skoro byłeś pewien, ze się nie dostaniesz to po cholerę
        składałeś na UŚ, a skoro już składałeś to musiałeś brać pod uwagę sytuację w
        której będziesz musiał zamieszkać w Katowicach.

Załamany !? Tym, że dostałeś się wszędzie tam gdzie składałeś? Litości

• pipetka2 Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy 16.07.07, 22:51
      ja bym wybrała Katowice
      • adrian883 Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy 16.07.07, 22:54
        Dziekuje, juz byłem pewien co do katowic, a teraz mam znowu zamet w glowie,
        chyba oszaleje!
        • Gość: no nie wiem Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 22:58
          tak, takie wybory nie są łatwe:) a byłeś kiedyś w katowicach? jedni je kochają -
          inni nie znoszą:) musisz sam popróbować. w opolu jest się łatwiej wybić - może
          gdzieś wyjechać na erasmusa, zrobić karierę. dobrzy zawsze osiągną sukces. dużo
          moich znajomyych studiuje w opolu i paru w katowicach - tych i tych cenię tak
          samo. powodzenia!!!!
          • Gość: gość Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 23:08
            tu nie chodzi o miasto tylko uczelnię. A UŚ bije na głowe UO
            • Gość: no nie wiem Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 23:13
              czy ja wiem. rankingom nie ma co wierzyć, uo jest młodą uczelnią - stąd te
              różnice, ale nie jest tam tak źle jak głoszą schematy. poza tym dochodzi
              kwestia czy masz kasę na mieszkanie w kato, bo do opola moglbys sobie codzien
              dojezdzac.
              • Gość: Thai Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 23:25
                jestem z Katowic, studiowałam w Poznaniu, od października będę studiować w
                Krakowie.. za nic w świecie nie pozostałabym w moich rodzinnych, zupełnie
                niestudenckich i bezklimatycznych Katowicach!
    • quille Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy 16.07.07, 23:56
      wybrałabym Katowice - jeżeli nie będziesz sobie dawał rady (ale raczej na 99%
      Twoje obawy są nieuzasadnione - choć każdy ze studentów się obawiał jak to
      będzie na studiach, a znakomita większość spokojnie sobie radzi :) zawsze możesz
      przenieść się z UŚ na UO, a w drugą stronę może być znacznie ciężej... poza tym
      mieszkanie bez rodziców znacznie pomaga w usamodzielnieniu się
    • kaja86 Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy 17.07.07, 00:07
      Polecam Katowice ;) Naprawdę nie jest bardzo ciężko. jedynie sesja po II roku
      może sprawić problemy, ale generalnie nie jest jakoś bardzo trudno. A Katowice,
      no ja należę do tej części kochającej Katowice, wiec na pewno nie jestem
      obiektywna ;)
    • Gość: Rusałka Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 00:10
      Uważam, że w tym wypadku powinieneś wybrać Katowice. Jeśli już się dostałeś na
      dwie uczelnie, to lepiej wybrać tę z renomą. Poza tym chyba dobrze zamieszkać w
      innym mieście, nauczyć się radzenia samemu.

Teraz sam musisz zadecydować.
      Życzę powodzenia! I trafnego wyboru!
    • Gość: Q Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 00:20
      Ze wzgl. na karierę - UŚ
      Ze wzgl.na możliwości - UŚ
      Ze wzgl. na usamodzielnienie - UŚ
      Ze wzgl. na wygodę - UO
      Ze wzgl. na łątwiznę - UO
      Ze wzgl.kosztów - UO
      • Gość: ola Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 01:25
        Opole wclae nie jest tanim miastem. Cenowo jest porownywalne,wrecz takie
        samo,jak Katowcie,wiec w tym akurat wzgledzie nie masz co porownywac..
    • Gość: katowiczanka Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.07, 01:29
      Mieszkam w Katowicach i też jestem tegoroczną maturzystką. Za katowicami nie
      przepadam, ale zdecydowałam się na studia w innym mieście ze względu na to, że
      chce się usamodzielnić, zobaczyć co to jest studenckie życie. Dostałam się już
      do Wrocławia na politologię, czekam na wyniki z Krakowa. Jeśli dostanę się na
      studia w obu miastach będzie to trudny wybór, ale na pewno nie będę się
      kierowała odległością, choć do Krakowa z Katowic tylko 75 km. W Katowicach jest
      wiele fajnych miejsc, jak Ci się znudzą blisko jest do innych miast
      aglomeracji, poza tym jest bliżej np w góry. W Opolu nie byłam i nie mam o nim
      opinii, więc chociaż ja sama chcę studiować w Krakowie/Wrocławiu bo lubię te
      miasta, to jednak w Twoim przypadku ważniejsza jest chyba renoma uczelni. Poza
      tym na WNS-ie na Bankowej się podobno ciekawe rzeczy dzieją.. ;)
      Pozdrawiam!
      • Gość: famme Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 09:43
        Po pierwsze zadaj sobie pytanie: czy stać Cie/Twoich rodziców na utrzymanie w
        Katowicach - akademik (mieszkanie - jesli akademika nie dostaniesz),
        tzw "życie" itp. jezeli Cie nie stać - masz problem z Głowy -zdecyduj sięna UO
        bo dalej możesz mieszkać z rodziacmi. Na pierwszym roku widze raczej małe
        sznase na dorobienie ....
        Po drugie - UŚ znajduje się w czołówce Polskich uniwersytetów, Katowice to
        miasto z perspektywami, duże, stosunkowo dobrze rozwijające się...Argumenty, że
        Katowice są brzydkie, śmierdząće itp. są poprostu smieszne i świadczą o
        niedojrzałości głoszących je - bo studiów nie wybiera się ze względu na urok
        miasta!!!Studia, owszem, częśćiowo polegają na prowadzeniu tzw życia
        studenciego - ale to nie wszystko!No chyba, że masz inne priorytety..;)
        Suma sumarum - jeśli byłabym na Twoim miejscu, stać by mnie było na samodzielne
        egzystowanie w innym mieście - Katowicach - wybrałabym UŚ.
        życze udanego wyboru:)
        • Gość: nn Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.aster.pl 17.07.07, 10:16
          masz szanse wyrwac sie z domu - skorzystaj. inaczej cale zycie bedziesz przy
          mamusi :)

a w pracy zawodowej i tak sie predzej czy pozniej okaze, ze dyplom uczelni nie
          zawsze jest najwazniejszy :)

wyjezdzaj z domu, badz mezczyzna :P
    • rama24 Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy 17.07.07, 10:37
      Fakt,powod do zalamania sie ogromny.........
      • Gość: Dugo Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 13:15
        A moze w ogóled nie idź na studia, bo jak załamujesz się dostaniem to co będzie
        jak zdasz sesje bez poprawek? Depresja murowana...

Ja wybrałbym UŚ
        • Gość: ala Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.infinity.net.pl 17.07.07, 13:42
          ja bym wybrała bliżej miejsca zamieszkania tylko dlatego , że jestem wygodna
    • Gość: uno Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 14:00
      nie prównuj miast ani renomy uczelni, ale kierunki. co i jak, w jakiej ilości,
      gdzie lepsze, gdzie możliwości wyjazdów itd. i wybierz ten, który bardziej Ci
      odpowiada.
    • pies_je_kota Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy 17.07.07, 19:53
      ja wybrałabym Katowice, bo daje wieksze mozliwosci a po skonczeniu opola... ?
      • Gość: adrian Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 21:24
        Dziękuję za wszystkie pomocne uwagi z waszej strony. Podjąłem decyzje i wybieram
        się na Uniwersytet Śląski, czas nauczyć sie samodzielności, zaradności, a to
        staje się tylko możliwe, gdy człowiek się oddali od rodzinnego gniazda. Przedtem
        za granicę, pieniążki zarobić. Mam nadzieję, że nie będę żałować tej decyzji.
        pozdrawiam..
        • Gość: Dugo Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 21:43
          A w razie jakby Ci sie nie podobalo to po 1. roku zapewne bedzie mozliwosc
          przeniesienia sie na UO na 2. rok... Ale pewnie nie będzie takiej potrzeby ;)
      • Gość: uno Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 21:35
        a po skończeniu Opola co?
        • pies_je_kota Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy 17.07.07, 21:43
          no własnie.... ktoś moze odpowie?
          • Gość: uno Re: Załamany dostaniem się na studia - Opole czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 21:46
            aha. to Ty nie wiesz? :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka