niewidzialna8 22.07.07, 23:37 Czy łacina jest obowiązkowym przedmiotem, jeśli ktoś uczył się jej w liceum i ma 6 na świadectwie ukończenia szkoły:>? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M. Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.07.07, 23:42 pewnie że tak! nauczycieli akademickich guzik obchodzi co miałaś na świadectwie... Odpowiedz Link Zgłoś
niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 22.07.07, 23:48 Kurcze, miałam jednak jakąś nadzieję:p A możesz mi powiedzieć, ile jest godzin w trakcie semestru i czy dużo z tej łaciny wymagają:>? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.07.07, 00:06 polecam strony uniwesytetów i umieszczone tam plany zajęć... o ile się orientuję na UW jest 30godz w semestrze. Czyli 2h w tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.chello.pl 22.07.07, 23:49 Mamy tutaj klasyczny przykład przyszłej studentki prawa, której wydział nauczy, jak wiele jej wcześniejszych wyobrażeń było mylnych i że tak naprawdę jest zwykłym szeregowcem, pomimo tego, że wszyscy w liceum utwierdzali ją w przekonaniu zupełnie innym. Odpowiedz Link Zgłoś
niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 22.07.07, 23:53 Gość portalu: - napisał(a): > Mamy tutaj klasyczny przykład przyszłej studentki prawa, której wydział nauczy, > jak wiele jej wcześniejszych wyobrażeń było mylnych i że tak naprawdę jest > zwykłym szeregowcem, pomimo tego, że wszyscy w liceum utwierdzali ją w > przekonaniu zupełnie innym. A mogłabym się dowiedzieć, na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski:>? To było zwykłe pytanie, nie mam pojęcia, jak można zarzucić komuś zbyt wysoką samoocenę po przeczytaniu jednego postu, to bardzo ciekawe, może mnie oświecisz:]? Poza tym watpię, czy wiesz cokolwiek nt moich wyobrażeń:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.chello.pl 22.07.07, 23:58 Mnie nigdy nie przyszłoby do głowy, że jakakolwiek ocena licealna może zwalniać z czegokolwiek na studiach. Pewnie dlatego, że nigdy nie miałem szóstek, ale myślę, że to nie jedyny powód. Odpowiedz Link Zgłoś
niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 23.07.07, 00:02 Aha. Cieszę się niezmiernie:] A''przyszło mi do głowy, żeby zapytać", bo ostatnio usłyszałam taką informację i chciałam sprawdzić jej wiarygodność. To wszystko. Nie prosiłam o komentarze dotyczące mojej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:14 Na UAM ocena z łaciny raczej nie zwalnia ale jak miałaś ją w liceum to po prostu nie wybierasz sobie łaciny i po kłopocie ;) polecam zaznajomienie się z zasadami studiowania prawa na UAM i wszystko Ci się rozjaśni. Z tego co wiem to na WPiA UŚ przepisują ocenę z łaciny z liceum pod warunkiem, że się miało 5. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 23.07.07, 00:21 Gość portalu: bb napisał(a): > Na UAM ocena z łaciny raczej nie zwalnia ale jak miałaś ją w liceum to po prost > u nie wybierasz sobie łaciny i po kłopocie ;) polecam zaznajomienie się z zasad > ami studiowania prawa na UAM i wszystko Ci się rozjaśni. Z tego co wiem to na W > PiA UŚ przepisują ocenę z łaciny z liceum pod warunkiem, że się miało 5. > > pozdrawiam Właśnie problem w tym, że nie za bardzo wiem, jak się zapoznać z zasadami studiowania i przyszło mi na razie do głowy podpytanie studentów, jeśli się nie dowiem tego, czego chcę, zadzwonię do dziekanatu:) Czy to znaczy, że łacina na UAMie nie jest językiem obligatoryjnym:>? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia_pana_kleksa Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 23.07.07, 00:13 Do 'Gość portalu' Bez urazy, ale trochę się pośpieszyłaś z tą krytyką. Nie wiem jak w tym roku, ale jeszcze niedawno na UJ (!!!) student prawa, który miał ocenę z łaciny na świadectwie dojrzałości był zwolniony z lektoratu. Do autorki wątku: radzę pogrzebać w zasadach studiowania, albo podpytać studentów na forum, a nuż się uda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.chello.pl 23.07.07, 00:21 To jakieś dziwne zasady, a nawet jeśli, to jest zwolniony, bo uczestniczył w zajęciach, a nie dlatego, że miał celujący. Chodzi mi o to, że studia szybko weryfikują ludzi z szóstkami na świadectwie licealnym, to wszystko babciu. Odpowiedz Link Zgłoś
niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 23.07.07, 00:24 Wybacz, ale ja nie pytałam o subiektywne odczucia dotyczące 'weryfikacji', tylko o konkretną informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.chello.pl 23.07.07, 00:26 Średnio mnie to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:30 Skoro Cię to średnio interesuje, to po co w ogóle zabierasz głos akurat w tym wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.chello.pl 23.07.07, 00:32 Średnio mnie to interesuje, czy Ci się moje wypowiedzi podobają. Tematyka rozkapryszonych studentów interesuje mnie niezmiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:40 Rozkapryszonych? Bo pytają, jeśli czegoś nie wiedzą? Jeśli studiujesz prawo, to sugerowałabym zmianę kierunku, bo z tak nadzwyczajną przenikliwością i umiejętnością błyskawicznego rozszyfrowywania charakteru 'forumowiczów' psychologia mogłaby się okazać idealnym rozwiązaniem:]To by było na tyle. Mam nadzieję, że znajdziesz inne miejsce, aby wyrazić swoje poglądy, bo konkretnych informacji/ argumentów najwidoczniej od Ciebie nie otrzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yymm Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:44 na uamie malo ktory z przedmiotow musisz obowiazkowo zdawac :) na pierwszym roku rzeczy typu proawoznawstwo logiki ekonomie historie ustroje doktryny i takei gowna ale i tak wybierasz sobie co chcesz z tego wszystkiego bo zdawanie wszystkiego byloby bezsensowne. ale potem jesli chodzi o reszte punktow to albo jakis fakultecik albo cwiczenia z wybranych przedmiotow. m.ib. mozesz wybrac lacine. szczerze powiedziawszy lacina jest jednym z niewielu przedmiotow z grupy D ktore student 1 roku moze bez problemu zdawac. i nie chodzi tu o brak wiedzy bo ta mozna nabyc ale niechec egzaminatorow tych przedmiotow do osob z 1 roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:49 Aha, czyli mogę, a nie muszę, to całkiem miła wiadomość, szczerze mówiąc:)Tzn, że przez 5 lat studiów uda mi się uniknąć ponownego wkuwania łaciny? Dziękuję za informację:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yymm Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:58 no nie musisz. generalnie malo kto sie na to pisze. jak bylem na 1 roku to chyba byly jakies 2 grupy z laciny wiec to jakies kilkadziesiat osob i nie jest pewne ze to byly osoby z 1 roku. a zawsze mozesz ja wziasc na 2nd czy 3rd roku albo jeszcze pozniej :) a poza tym z tego co pamietam na prawie rzymskim ktore raczej bedziesz zdawac na pierwszym kole sa paremie + slowka. taka podstawa. ale co do dla ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate ocena ze świadectwa jednak z czegoś zwalnia :] IP: *.as.kn.pl 24.07.07, 18:14 może nie z łaciny na prawie ale z filozofii na politologii np na uwr TAK. Więc niech 'gość', który się wymądrza, że jemu by coś takiego do głowy nawet nie przyszło najpierw pomyśli i się czegoś dowie, zamiast pieprzyć głupoty i na dodatek ustawiać innych!!! poza tym jestem ciekawa co on wiedział na temat swoich studiów za nim je rozpoczął :] (palant) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fioletowa Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.komster.pl 23.07.07, 17:23 skoro mialas 6 to chyba umiesz gramatyke wysmienicie i ponowna stycznac z tym jezykiem nie powinna Ci sprawic problemow, a wrecz dawac przyjemnosc z wykorzystywania idealnie zdobytej wiedzy, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karramba Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 21:13 Na UW lacina jest nieobowiazkowa. Mysle, ze warto sie zapisac na wyklad specjalizacyjny "lacina w terminologii prawniczej" i taka znajomosc materii w zupelnosci wystarczy w toku studiow. Odpowiedz Link Zgłoś