Dodaj do ulubionych

Pytanie do studentów prawa na UW / UAM

22.07.07, 23:37
Czy łacina jest obowiązkowym przedmiotem, jeśli ktoś uczył się jej w liceum i
ma 6 na świadectwie ukończenia szkoły:>?
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.07.07, 23:42
      pewnie że tak! nauczycieli akademickich guzik obchodzi co miałaś na świadectwie...
      • niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 22.07.07, 23:48
        Kurcze, miałam jednak jakąś nadzieję:p A możesz mi powiedzieć, ile jest godzin w
        trakcie semestru i czy dużo z tej łaciny wymagają:>?
        • Gość: M. Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.07.07, 00:06
          polecam strony uniwesytetów i umieszczone tam plany zajęć...

o ile się orientuję na UW jest 30godz w semestrze. Czyli 2h w tyg.
      • Gość: - Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.chello.pl 22.07.07, 23:49
        Mamy tutaj klasyczny przykład przyszłej studentki prawa, której wydział nauczy,
        jak wiele jej wcześniejszych wyobrażeń było mylnych i że tak naprawdę jest
        zwykłym szeregowcem, pomimo tego, że wszyscy w liceum utwierdzali ją w
        przekonaniu zupełnie innym.
        • niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 22.07.07, 23:53
          Gość portalu: - napisał(a):

> Mamy tutaj klasyczny przykład przyszłej studentki prawa, której wydział nauczy,
          > jak wiele jej wcześniejszych wyobrażeń było mylnych i że tak naprawdę jest
          > zwykłym szeregowcem, pomimo tego, że wszyscy w liceum utwierdzali ją w
          > przekonaniu zupełnie innym.

A mogłabym się dowiedzieć, na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski:>? To było
          zwykłe pytanie, nie mam pojęcia, jak można zarzucić komuś zbyt wysoką samoocenę
          po przeczytaniu jednego postu, to bardzo ciekawe, może mnie oświecisz:]? Poza
          tym watpię, czy wiesz cokolwiek nt moich wyobrażeń:]
          • Gość: - Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.chello.pl 22.07.07, 23:58
            Mnie nigdy nie przyszłoby do głowy, że jakakolwiek ocena licealna może zwalniać
            z czegokolwiek na studiach. Pewnie dlatego, że nigdy nie miałem szóstek, ale
            myślę, że to nie jedyny powód.
            • niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 23.07.07, 00:02
              Aha. Cieszę się niezmiernie:]
              A''przyszło mi do głowy, żeby zapytać", bo ostatnio usłyszałam taką informację i
              chciałam sprawdzić jej wiarygodność. To wszystko. Nie prosiłam o komentarze
              dotyczące mojej osoby.
              • Gość: bb Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:14
                Na UAM ocena z łaciny raczej nie zwalnia ale jak miałaś ją w liceum to po prostu nie wybierasz sobie łaciny i po kłopocie ;) polecam zaznajomienie się z zasadami studiowania prawa na UAM i wszystko Ci się rozjaśni. Z tego co wiem to na WPiA UŚ przepisują ocenę z łaciny z liceum pod warunkiem, że się miało 5.

pozdrawiam
                • niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 23.07.07, 00:21
                  Gość portalu: bb napisał(a):

> Na UAM ocena z łaciny raczej nie zwalnia ale jak miałaś ją w liceum to po prost
                  > u nie wybierasz sobie łaciny i po kłopocie ;) polecam zaznajomienie się z zasad
                  > ami studiowania prawa na UAM i wszystko Ci się rozjaśni. Z tego co wiem to na W
                  > PiA UŚ przepisują ocenę z łaciny z liceum pod warunkiem, że się miało 5.
                  >
                  > pozdrawiam

Właśnie problem w tym, że nie za bardzo wiem, jak się zapoznać z zasadami
                  studiowania i przyszło mi na razie do głowy podpytanie studentów, jeśli się nie
                  dowiem tego, czego chcę, zadzwonię do dziekanatu:) Czy to znaczy, że łacina na
                  UAMie nie jest językiem obligatoryjnym:>?
            • babcia_pana_kleksa Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 23.07.07, 00:13
              Do 'Gość portalu'
              Bez urazy, ale trochę się pośpieszyłaś z tą krytyką. Nie wiem jak w tym roku,
              ale jeszcze niedawno na UJ (!!!) student prawa, który miał ocenę z łaciny na
              świadectwie dojrzałości był zwolniony z lektoratu.

Do autorki wątku: radzę pogrzebać w zasadach studiowania, albo podpytać
              studentów na forum, a nuż się uda :)
              • Gość: - Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.chello.pl 23.07.07, 00:21
                To jakieś dziwne zasady, a nawet jeśli, to jest zwolniony, bo uczestniczył w
                zajęciach, a nie dlatego, że miał celujący. Chodzi mi o to, że studia szybko
                weryfikują ludzi z szóstkami na świadectwie licealnym, to wszystko babciu.
                • niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM 23.07.07, 00:24
                  Wybacz, ale ja nie pytałam o subiektywne odczucia dotyczące 'weryfikacji', tylko
                  o konkretną informację.
                  • Gość: - Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.chello.pl 23.07.07, 00:26
                    Średnio mnie to interesuje.
                    • Gość: niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:30
                      Skoro Cię to średnio interesuje, to po co w ogóle zabierasz głos akurat w tym wątku?
                      • Gość: - Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.chello.pl 23.07.07, 00:32
                        Średnio mnie to interesuje, czy Ci się moje wypowiedzi podobają.
                        Tematyka rozkapryszonych studentów interesuje mnie niezmiernie.
                        • Gość: niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:40
                          Rozkapryszonych? Bo pytają, jeśli czegoś nie wiedzą? Jeśli studiujesz prawo, to
                          sugerowałabym zmianę kierunku, bo z tak nadzwyczajną przenikliwością i
                          umiejętnością błyskawicznego rozszyfrowywania charakteru 'forumowiczów'
                          psychologia mogłaby się okazać idealnym rozwiązaniem:]To by było na tyle. Mam
                          nadzieję, że znajdziesz inne miejsce, aby wyrazić swoje poglądy, bo konkretnych
                          informacji/ argumentów najwidoczniej od Ciebie nie otrzymam.
                        • Gość: yymm Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:44
                          na uamie malo ktory z przedmiotow musisz obowiazkowo zdawac :)
                          na pierwszym roku rzeczy typu proawoznawstwo logiki ekonomie historie ustroje
                          doktryny i takei gowna ale i tak wybierasz sobie co chcesz z tego wszystkiego
                          bo zdawanie wszystkiego byloby bezsensowne.
                          ale potem jesli chodzi o reszte punktow to albo jakis fakultecik albo cwiczenia
                          z wybranych przedmiotow. m.ib. mozesz wybrac lacine.
                          szczerze powiedziawszy lacina jest jednym z niewielu przedmiotow z grupy D
                          ktore student 1 roku moze bez problemu zdawac. i nie chodzi tu o brak wiedzy bo
                          ta mozna nabyc ale niechec egzaminatorow tych przedmiotow do osob z 1 roku :)
                          • Gość: niewidzialna8 Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:49
                            Aha, czyli mogę, a nie muszę, to całkiem miła wiadomość, szczerze mówiąc:)Tzn,
                            że przez 5 lat studiów uda mi się uniknąć ponownego wkuwania łaciny? Dziękuję za
                            informację:)
                            • Gość: yymm Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:58
                              no nie musisz.

generalnie malo kto sie na to pisze. jak bylem na 1 roku to chyba byly jakies 2
                              grupy z laciny wiec to jakies kilkadziesiat osob i nie jest pewne ze to byly
                              osoby z 1 roku.
                              a zawsze mozesz ja wziasc na 2nd czy 3rd roku albo jeszcze pozniej :)

a poza tym z tego co pamietam na prawie rzymskim ktore raczej bedziesz zdawac
                              na pierwszym kole sa paremie + slowka. taka podstawa. ale co do dla ciebie...

• Gość: kate ocena ze świadectwa jednak z czegoś zwalnia :] IP: *.as.kn.pl 24.07.07, 18:14
              może nie z łaciny na prawie ale z filozofii na politologii np na uwr TAK. Więc
              niech 'gość', który się wymądrza, że jemu by coś takiego do głowy nawet nie
              przyszło najpierw pomyśli i się czegoś dowie, zamiast pieprzyć głupoty i na
              dodatek ustawiać innych!!! poza tym jestem ciekawa co on wiedział na temat
              swoich studiów za nim je rozpoczął :] (palant)
    • Gość: fioletowa Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.komster.pl 23.07.07, 17:23
      skoro mialas 6 to chyba umiesz gramatyke wysmienicie i ponowna stycznac z tym
      jezykiem nie powinna Ci sprawic problemow, a wrecz dawac przyjemnosc z
      wykorzystywania idealnie zdobytej wiedzy, nieprawdaz?
      • Gość: Karramba Re: Pytanie do studentów prawa na UW / UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 21:13
        Na UW lacina jest nieobowiazkowa. Mysle, ze warto sie zapisac na wyklad
        specjalizacyjny "lacina w terminologii prawniczej" i taka znajomosc materii w
        zupelnosci wystarczy w toku studiow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka