Gość: ania171 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.03, 14:13 jestem w LO we wrocku w 2004 zdaje mature... i nie wiem jakie studia wybrac , jestem w klasie ogolnej - zainteresowania ogolne...:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tmp1 Re: jakie studia wybrac?? 31.07.03, 17:35 Gość portalu: ania171 napisał(a): > jestem w LO we wrocku w 2004 zdaje mature... i nie wiem jakie studia > wybrac , jestem w klasie ogolnej - zainteresowania ogolne...:( Filozofię, ewentualnie dziennikarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
el_presidente666 Re: jakie studia wybrac?? 31.07.03, 18:36 to jest wspaniała rada wujku dobra rada! Odpowiedz Link Zgłoś
tmp1 Do el_presidente666 31.07.03, 18:56 el_presidente666 napisał: > to jest wspaniała rada wujku dobra rada! > A może coś na temat, żeby pomóc Ani. Mam jeszcze jedną BARDZO DOBRĄ RADĘ specjalnie dla ciebie: Jak się nie ma nic do powiedzenia, nie powinno się zabierać głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
el_presidente666 Re: Do el_presidente666 01.08.03, 01:08 Po prostu Twoja rada jest tak beznadziejna, że nie mogłem się powstrzymać. Byłem ciekaw, czy wykażesz trochę pokory - nie zawiodłem się. Teraz czas na komentarz. Uważasz zatem, Tmp1, że każda osoba po profilu ogólnym bez wyróżniających się zainteresowań powinna studiować filozofię - takiej bzdury dawno nie słyszałem! Filozofia jest na ogół wybierana przez (a) zainteresowanych lub (b) mających szerokie horyzonty (np. w ramach MISH) względnie (c) jako drugi kierunek. Na studia idzie się po to, żeby uczyć się tego, co kogoś interesuje, ale jeśli komuś trudno powiedzieć, jaki kierunek ma wybrać, to może iść na dowolny w swoim zasięgu, przy czym na pewno chciałby po nim mieć perspektywy zawodowe. Tymczasem po filozofii pracę mają najlepsi, czyli ci, których ona interesuje, i to też na ogół niezgodną stricte z wykształceniem. Żeby studiować filozofię trzeba mieć specyficzne podejście. Dla większości ludzi, język filozofii uchodzi za niezrozumiały (dowodem np. powiedzenie "nie filozofuj"). Ktoś, dla kogo filozofia byłaby dobrym wyborem, raczej o tym wie. Dla niezainteresowanych takie studia, jeśli w ogóle je ukończą, są bez sensu. Dziennikarstwo to kierunek czysto wirtualny. Skoro większość dziennikarzy go nie kończyła, to znaczy że zdobywana tam wiedza jest mało przydatna, przynajmniej w zawodzie, do którego teoretycznie powinien przygotowywać. Ktoś, kto chce być dziennikarzem, lepiej zrobi idąc na studia kierunkowe. W ten sposób będzie potem przynajmniej wiedział, o czym pisze, a to wbrew pozorom duża rzecz. Nie wiem na jakiej podstawie, drogi Watsonie, zawęziłeś wybór kierunków do dwóch, chociaż dziewczyna dokładnie nic o sobie nie napisała. Twoja odpowiedź nie jest ani mądra ani przydatna. --- Odpowiedz Link Zgłoś
tmp1 Re: Do el_presidente666 01.08.03, 16:18 el_presidente666 napisał: > Po prostu Twoja rada jest tak beznadziejna, że nie mogłem > się powstrzymać. Byłem ciekaw, czy wykażesz trochę pokory > - nie zawiodłem się. Teraz czas na komentarz. > Ja też się nie zawiodłem na Twoim liście, ale dlatego, że niczego specjalnego się po nim nie spodziewałem. > Uważasz zatem, Tmp1, że każda osoba po profilu ogólnym > bez wyróżniających się zainteresowań powinna studiować > filozofię - takiej bzdury dawno nie słyszałem! Filozofia > jest na ogół wybierana przez (a) zainteresowanych lub (b) > mających szerokie horyzonty (np. w ramach MISH) względnie > (c) jako drugi kierunek. Od razu uznałem, ze Ania jest bardzo dobrą uczennicą. Studia międzywydziałowe także mogą być dobrym pomysłem. Ale ona jest również dobra z przedmiotów ścisłych, więc szkoda, żeby się w tym kierunku nie rozwijała. > > Żeby studiować filozofię trzeba mieć specyficzne > podejście. Dla większości ludzi, język filozofii uchodzi > za niezrozumiały (dowodem np. powiedzenie "nie > filozofuj"). Ktoś, dla kogo filozofia byłaby dobrym > wyborem, raczej o tym wie. Dla niezainteresowanych takie > studia, jeśli w ogóle je ukończą, są bez sensu. > Wiedza potoczna a wiedza naukowa to są dwie zupełnie różne rzeczy! Obecnie filozofia jest metanauką, czyli jej przedmiotem jest metodologia nauk. A perspektywy zawodowe nie są wcale takie złe. Pisał o tym niedawno fifi w wątku "Zmiany w szkolnictwie wyższym": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=7070571&a=7110927 > Dziennikarstwo to kierunek czysto wirtualny. Skoro > większość dziennikarzy go nie kończyła, to znaczy że > zdobywana tam wiedza jest mało przydatna, przynajmniej w > zawodzie, do którego teoretycznie powinien przygotowywać. To dlaczego Monika Olejnik ukończyła niedawno te studia (wieczorowo na UW) ? A większość dziennikarzy jest tak nieprofesjonalnych, że żałość ogarnia. > Nie wiem na jakiej podstawie, drogi Watsonie, zawęziłeś > wybór kierunków do dwóch, chociaż dziewczyna dokładnie > nic o sobie nie napisała. Twoja odpowiedź nie jest ani > mądra ani przydatna. > > > Aniu, umów się na wizytę z psychologiem doradztwa > zawodowego w jednej z poradni > psychologiczno-pedagogicznych. Ale miej do tego dystans. Są różne szkoły w psychologii. Mogą ci udzielić złych rad (mi się to kiedyś przydarzyło w podobnej sytuacji). Odpowiedz Link Zgłoś
el_presidente666 Re: Do el_presidente666 01.08.03, 21:28 Aniu, jeśli chcesz sprawdzić swoje predyspozycje do filozofii, proponuję dorwać książkę pod znaczącym tytułem "Historia filozofii" autorstwa prof. Tatarkiewicza, otworzyć dajmy na to na koncepcji trójki heglowskiej, przeczytać kawałek i zastanowić się, czy odpowiada Ci tego rodzaju wykład. Jeśli tak oraz interesujesz się w miarę sprawami humanistycznymi (literaturą, sztuką) i jesteś dobra z matematyki abstrakcyjnej (logika, relacje i te sprawy), to faktycznie pomyśl o filozofii. *** A teraz trochę polemiki :) *** > Od razu uznałem, ze Ania jest bardzo dobrą uczennicą. Genialne. Od razu uznałem, że zasługujesz na miano dra Watsona ;) Zwykli ludzie, którzy nie czytają z fusów, dalej by się zastanawiali, nawet po przeczytaniu średniej z nieznanego sobie liceum, gdyby nie Ty, o Wielki! :))) > Obecnie filozofia jest [...] Co to znaczy "obecnie"? W każdy poniedziałek, od referendum unijnego czy od lądowania człowieka na Księżycu? :) > A perspektywy zawodowe nie są wcale takie złe. Moim zdaniem są złe, zwłaszcza jeśli nie mówimy o prawdziwych pasjonatach, ale nie chce mi się szukać danych na poparcie własnej tezy. Tobie, jak widzę, też nie, więc zostańmy przy swoich zdaniach. > Pisał o tym niedawno fifi Treść jego wypowiedzi potwierdza moje zdanie z poprzedniego postu. Niejaki Fifi pisze m.in.: "filozofia jest często kierunkiem drugiego wyboru, podejmowanym z chęci umieszczenia w szerszej perspektywie zdobytej wiedzy specjalistycznej." > To dlaczego Monika Olejnik ukończyła niedawno te studia (wieczorowo na UW) ? O to by trzeba ją zapytać. Może jej się nudziło albo dlatego, że bycie mgr jest teraz w modzie. Tyle, że to bez związku z tematem dyskusji. > A większość dziennikarzy jest tak nieprofesjonalnych, że żałość ogarnia. Nie wiem, czy większość czy mniejszość, ale to też nie na temat. Tmp1, muszę powiedzieć, że generalnie zgadzam się z tym, co napisałeś w drugim poście, ale w żaden sposób nie usprawiedliwia to wcześniejszego zaproponowania dwóch właśnie takich kierunków osobie, które prawie nic nie napisała na swój temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: jakie studia wybrac?? IP: 80.50.26.* 31.07.03, 18:40 masz jeszcze na to caly okragly rok - jeszcze wiele razy wpadnie Ci cos do glowy i tyle samo razy zmienisz koncepcje - teraz mysl o wakacjach - zapewniam Cie, ze w przyszlym roku raczej niewiele bedziesz miala na nie czasu - szcegolnie jak przyjdzie Ci sie zmagac z odwolaniami albo sierpniowymi egzaminami pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wakacyjny nudziarz Re: jakie studia wybrac?? IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.1.* 31.07.03, 21:44 > jestem w klasie ogolnej - zainteresowania ogolne...:( W takim wypadku polecam wybieranie według przedmiotów. Jesteś dobra ze ścisłych idź na polibude na byle co( z tym byle co to troche żartuje). Jestes humanistką to na uniwer. To tak w wielkim uproszczeniu. Jak wpadniesz jeszcze to wtedy pogadamy. Cze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gwendal Re: jakie studia wybrac?? IP: *.chello.pl 31.07.03, 22:54 Gość portalu: ania171 napisał(a): > jestem w LO we wrocku w 2004 zdaje mature... i nie wiem jakie studia > wybrac , jestem w klasie ogolnej - zainteresowania ogolne...:( Na tak sformułowane pytanie raczej nikt nie będzie w stanie odpowiedzieć - bo będzie miał za mało przesłanek - rusz głową i sprecyzuj może swoje zainteresowania, wtedy będziemy przynajmniej mogli od czegoś zacząć. Gwendal PS. Ja "wybrałem" sobie studia już w siódmej klasie podstawówki i aż do połowy trzeciej klasie liceum trzymałem się swego wyboru. O wyborze rzeczywistych studiów zdecydował pierwszy semestr klasy maturalnej. Przy czym profil klasy też nie miał tu znaczenia - skończyłem biol-chem UJ, a poszedłem na fil. angielską :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy_stone2 Re: jakie studia wybrac?? 01.08.03, 01:09 Gość portalu: ania171 napisał(a): > jestem w LO we wrocku w 2004 zdaje mature... i nie wiem jakie studia > wybrac , jestem w klasie ogolnej - zainteresowania ogolne...:( Wydaje mi sie ze typowym u nas problemem jest to, ze od ludzi ktorzy maja 18 lat wymaga sie aby wiedizeli juz dokladnie co chca robic i aby mieli wszytsko dokladnie zpalanowane. Z doswiadczenia oraz z rozmow z iweloma osobami na osttanich latach studiow i juzpo studiach wiem, ze najgorszym roziwazaniem jest wybieranie dlatego ze juz zbliza sie "ten czas" i trzeba cos wybrac bo.... no bo...bo rodzice, bo znajomi, bo co ja ze soba zrobie etc etc. Pamietaj, jezeli nie masz jekiejs pasji, to naprawde lepiej jest czasami poczekac rok i wsyzstko sobie prztemyslec, albo na przyklad postarac sie przezimowac na jakims wydziale a wtedy w praniu wyjdzie czego chcesz. Nie ulegaj owczemu pedowi - tak jak na przyklad w wawie SGH - ludzie w niektorych liceach wariuja no bo pzreciez trzeba sie tam dostac, bo kariera ... etc. A tak naprawde ma to niewiel wsponego z tym JAKIM pracowniekiem w przyszlosci bedziesz, co bedzie ci dawalo radosc i satysfakcje. Wszytsko to chaotyczne i pelne palcowek co pisze, ale tak po prostu jest. Jezeli masz mozliwosc to wyjedz za granice, popracuj - jako au - pair - nie wiem zreszta jakie masz mozliwosci, ale nalepije jest sobie dac czas, poobserowwac innych ludzi i samego siebie. To ze zacznie sie rok pozniej nic nie znaczy - nie ot ma w zyciu znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania171 Re: jakie studia wybrac?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.03, 12:50 OOO ile informacji... Nie chwalac sie to zawsze bylam dobrym uczniem pasek lub srednia przynjaniej 4,5... a od podstawowoki przerobilam juz wszelkie mozliwe kierunki( prawo, medycyna, weterynaria etc...) Obecnie troszke przychylam sie w kierunku psychologii... odradza mi to mama, ktora wymarzyla sobie mnie na farmacji , twierdzaca ze po psychologii i tak nie bede miala pracy... Bo tak wlasciwie oprocz pracy w poradni, zakladzie zamknietym lub poradnictwa... to co moze robic mgr. psychologii??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wakacyjny Nudziarz Re: jakie studia wybrac?? IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.1.* 01.08.03, 12:56 Gość portalu: ania171 napisał(a): > OOO ile informacji... > Nie chwalac sie to zawsze bylam dobrym uczniem pasek lub srednia przynjaniej > 4,5... Zamkinj dziub. Jesteś przykładem na to, że nie oceny świadczą o człowieku. Masz dobre noty na świadectwach a i tak jeseś bezwartościowym człowiekiem bez zainteresowań. >a od podstawowoki przerobilam juz wszelkie mozliwe kierunki( prawo, > medycyna, weterynaria etc...) Teraz polecam doractwo perslonalne dla smaej siebie. > Obecnie troszke przychylam sie w kierunku psychologii... odradza mi to mama, > ktora wymarzyla sobie mnie na farmacji , twierdzaca ze po psychologii i tak > nie bede miala pracy... Trzymaj się fartuszka Mamusi. Daleko zajdziesz. Mamusia ma zawsze racje. > Bo tak wlasciwie oprocz pracy w poradni, zakladzie zamknietym lub > poradnictwa... to co moze robic mgr. psychologii??? Zakład zamknięty? Chcesz może skoczymy tam na randkę? buahahahahahahahahahahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania171 Re: jakie studia wybrac?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.03, 13:05 No to dzięki, a jakie ty perspektywy widzisz po psychologi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kim Re: jakie studia wybrac?? IP: *.olsztyn.org 01.08.03, 21:47 O psychologii nie wiesz nic.Zobacz sobie wątek wcześniejszy-Czemu psychologia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xta Re: jakie studia wybrac?? IP: *.rtk.net.pl 01.08.03, 23:55 powiem tylko (jako psycholog): ten zawód daje satysfakcję wyłącznie pasjonatom. i nie piszcie, że tak jest z każdym zawodem. nie. w psychologii bardzo szybko zostaje się z tyłu, jeśli się nie ma naturalnego pędu do samokształcenia. więc Aniu - jeśli nie chcesz być figurantką zawodową w przyszłości - przemyśl sprawę. wydajesz sie dziewczyną rozsądną, nie decyduj pochopnie, wg mody. Odpowiedz Link Zgłoś