Dodaj do ulubionych

Filologia polska AP Kraków

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 22:23
Myślę o studiowaniu filologii polskiej ze specjalnością edytorstwo i
komunikacja medialna na AP w Krakowie. Jednak nie wiem do końca czy
ten kierunek jest dla mnie... I w jakim zawodzie mogłabym pracować
po tych studiach?
Obserwuj wątek
    • Gość: marajka Re: Filologia polska AP Kraków IP: *.rzeszow.mm.pl 09.01.08, 19:08
      Myslisz o edytorstwie i nie wiesz z jakim zawodem się wiąże? To raczej nie dla Ciebie...
      • Gość: kika Re: Filologia polska AP Kraków IP: *.chello.pl 14.02.08, 18:43
        Stanowczo odradzam!Chyba,że interesuje Cię stawianie kropek i przecinków w
        różnych tekstach,przez kilka lat.A zajęć z komunikacji medialnej nie
        uświadczysz,jest niemalże tylko edytorstwo
        • Gość: hmmm Re: Filologia polska AP Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 20:16
          z tego co wiem, trzeba się najpierw dostać na studia, zaliczyć
          pierwszy semestr i dopiero potem na podstawie średniej wybiera się
          specjalność. z tego co wiem - większość osob, które idą na
          polonistyke ap, chce na edytorstwo - a tam jest mało miejsc:] i
          laduja na nauczycielskiej (co nie jest przecież żadnym wstydem!)
          ucz się ładnie i zdaj mature i sie dostań, a potem jak już
          posmakujesz bedziesz wiedzieć czy jest dla ciebie. poczytaj plan
          studiów, choć ogólnie wiadomo, czym jest komunikowanie a czym
          edytorstwo. nikt ci nie bedzie tłumaczył, bo to żenujące;) rusz
          głową, wszak pewnie jesteś kumata
          • Gość: iRonja Re: Filologia polska AP Kraków IP: *.chello.pl 13.03.08, 01:19
            specjalizację wybiera się od razu, a nie na podstawie średniej. a z zawodem po
            edytorstwie wcale nie jest tak łatwo ani ewidentnie. Ja właśnie się będę
            broniła, jestem na 5 roku edytorstwa na ap, a jeszcze nie wiem, gdzie mogę
            pracować, bo na to, że dostanę pracę w wydawnictwie nie mam co liczyć.
            Poza tym faktycznie, dywagacje na temat wyższości średnika nad przecinkiem albo
            na odwrót to nie jest dobry sposób na spędzenie życia.
            No i trzecia sprawa, na AP treść zajęć ma iść ku lepszemu, jednak ja osobiście
            nie nauczyłam się na studiach wiele z zakresu edytorstwa. Właściwie była tylko
            literatura, sławny staro-cerkiewno-słowiański i tym podobne "zapchajdziury".
            Rozważ to zatem!
    • Gość: wredna polonistka Re: Filologia polska AP Kraków IP: *.netburg.pl 14.03.08, 17:54
      Najpierw trzeba się dostać, a potem się utrzymać na studiach i uczyć - na pierwszym roku takich perełek, że wymawia się "bendzie" a nie "będzie" i "księżyc" a nie "ksienżyc". Głupie?
      To pytanie jest kluczowe dla sensu egzystencji na polonistyce ;)
      a to są rzeczy najtrywialniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka