Dodaj do ulubionych

Ile punktów na edytorstwo/UJ?

26.01.08, 15:00
Wiem, że liczba maksymalna to 400, ale może orientujecie się, ile
wynosił dolny próg? Może ktoś z Was lub waszych znajomych się
dostał? Byłabym wdzięczna za informację.
Obserwuj wątek
    • another_story Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? 26.01.08, 20:38
      Edytorstwo to zdecydowanie najbardziej oblegana specjalność na
      polonistyce (co mnie osobiście strasznie dziwi...), więc progi
      punktowe są dość wysokie. Dokładnie nie umiem Ci powiedzieć, ile
      wynoszą, ale polski rozszerzony dobrze byłoby zdać na około 90%.
      Pozdrawiam i mimo wszystko pozwolę sobie na niezobowiązującą uwagę,
      że najprzyjemniejsza jest komparatystyka ;).
      • marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? 26.01.08, 22:10
        Wiem. Maturę mam już zdaną, chcę wiedzieć czy dostatecznie dobrze.
        Komparatystyka mówisz...Ale co dalej? Edytorstwo daje przynajmniej
        zawód.
        • another_story Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? 26.01.08, 23:42
          Prawdziwy, pożyteczny zawód daje szkoła zawodowa. Do edytorów nic
          nie mam, nawet ich trochę podziwiam (program ich studiów jest
          niewątpliwie bardziej wymagający niż programy pozostałych
          specjalności polonistycznych), ale miejscami raczej bym się z nimi
          nie zamieniła.
          • Gość: AnnaBaudelaire Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.autocom.pl 22.05.08, 13:08
            Ja studiuję edytorstwo na UJ i mogę powiedzieć, że rzeczywiście, kierunek jest bardzoej wymagający od innych polonistycznych. Mamy bardzo dużo zajęć i grafik nie jest elastyczny, ale z pewnością można powiedzieć, że studia te dają zawód - oprócz kanonu filologii polskiej mamy sporo kursów praktycznych, komputery w duzym wymiarze godzin, ,trochę ciężkich przedmiotów technicznych, praktyki w drukarniach i inne, przygotowujące do pracy w wydawnictwach itp. I przygotowanym do takiej pracy jest się już po licencjacie, stugia magisterskie to z kolei edytorstwo naukowe. Więc szczerze polecam, jeśli ktoś naprawdę widzi swoją przyszłość w branży księgarskiej! W zeszłym roku próg wynosił po drugiej rekrutacji chyba 516/600.
            • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 19:12
              No to zonk...Miałam 76% z rozszerzonego polskiego. Cała nadzieja w
              kiepskich wynikach tegorocznych matur.
              • Gość: morele Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.kro.vectranet.pl 23.05.08, 21:52
                Anno ;> a orientujesz się może, jaki był próg, ale na
                nauczycielską ? ;)
                • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 22:32
                  Co prawda pytnie nie do mnie, ale wiem, że ok.3 osób naa miejsce,
                  więc myślę, że niezbyt wysoki, w porównaniu z innymi specjalnościami.
                  • Gość: morele Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.kro.vectranet.pl 24.05.08, 13:55
                    no właśnie wiem, że 3 osoby na miejsce... ale obawiam się, że z
                    podstawowym angielskim, nawet napisanym na 90%, nie mam szans ;|
                    • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 16:42
                      Ja bym się nie martwiła. Jeśli polski+przedmiot dodatkowy napisałaś
                      dobrze. Nie sugeruj się, że to UJ.
      • margarita86 Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? 12.06.08, 18:47
        > Edytorstwo to zdecydowanie najbardziej oblegana specjalność na
        > polonistyce (co mnie osobiście strasznie dziwi...),
        A mnie n ie dziwi bo po tym mozna duza kase zarabiac, tez bys sie
        zdziwił/a/
        • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.rzeszow.mm.pl 12.06.08, 19:12
          Dużą...? Raczej nie.
    • Gość: emilia Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.chello.pl 09.06.08, 20:46
      ja się dostałam, ale wybrałam jednak komparatystykę. w tym roku znowu złożyłam
      na edytorstwo. miałam 551 punktów albo 557, cos w tej okolicy.
      będę ciągnąć 2 specjalności
      pozdrawiam
    • Gość: emilia Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.chello.pl 09.06.08, 20:46
      jesteś w błędzie, maksymalna liczba to 600
      • Gość: Ań. Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 23:13
        Emilć ;) Słonko Ty moje komparatystyczne. Dla nas była maksymalna ilość punktów
        600 dzięki cudownemu ministrowi edukacji, którego imienia nie wolno wymawiać.
        Mieliśmy przecie(uproszczenie :P) przelicznik z rozszerzonych na podstawowe. A w
        tym roku tego nie ma i dlatego dla tegorocznych jest 400 punktów do zdobycia :)

Taka se komparatystka ",)
        • inz_mech Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? 10.06.08, 23:30
          Emilć-moze odrazu Sremilć. Jezu ludzie-na ch.. wam takie
          zdrobnienia, az sie zle od nich robi.
          • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.rzeszow.mm.pl 11.06.08, 11:25
            Ten co kultury uczy innych. Cham jesteś i tyle. Po co włazisz w ten wątek? Wiesz, ile punktów trzeba było?
            • inz_mech Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? 11.06.08, 11:41
              No czasami jestem cham i co z tego?
              400
              Masz mnie dosyc? To zmien forum.
              • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.rzeszow.mm.pl 12.06.08, 17:09
                Niby dlaczego mam zmieniać forum? Zeby uniknąć chamstwa musiałabym wyemigrować do Japonii albo się powiesić.
                • Gość: Emilia Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.chello.pl 27.06.08, 19:44
                  no, to ja miałam 92% z roz polskiego i 90% z historii sztuki (też rozszerzona),
                  jeśli liczymy tak jak w tym roku, czyli maksymalna ilość to 400, to ja miałam
                  364 punkty, co spokojnie wystarczyło :)
                  pozdrawiam
                  • shadowboxer Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? 02.07.08, 16:39
                    Czyli ze swoimi 348 punktami mogę mieć nadzieję =). W zasadzie do tej pory
                    bardziej obawiałam się, czy będzie wymagane minimum chętnych, ale wygląda na to,
                    że to nie jest problem.
                    Sądzę, że w tym roku próg będzie niższy (jeśli nie znacznie niższy), bo wyniki
                    matur generalnie są marne.
    • Gość: szara Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 195.82.167.* 02.07.08, 18:29
      Kurczę, ja mam 372 punkty, więc raczej się dostanę... Tylko... waham się między
      edytorstwem a innym kierunkiem.
      Możecie coś bliżej powiedzieć o zajęciach, atmosferze, perspektywie pracy?
      • anusienkaw Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? 05.07.08, 03:54
        Ja mam 300 (80% pol i 70% ang, poziom R oba) wiec na edytorstwo nawet nie
        startowalam. Zlozylam papiery na nauczycielski i mam nadzieje ze to wystarczy:)
        Jak myslicie???
        • Gość: X Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.kro.vectranet.pl 05.07.08, 21:17
          anusienkaw, myślę, że 300 powinno wystarczyć, ale skoro nie chcesz
          być nauczycielem, to może lepiej skończyć edytorstwo na AP?:>
          rejestracja jest do 8 lipca;)
          • Gość: anusienkaw Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 88.220.76.* 05.07.08, 22:30
            A na AP jaki jest mniej wiecej prog???
            • Gość: pixi Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 89.231.201.* 06.07.08, 14:20
              W ubiegłym roku liczyła się tylko matura podstawowa i dolny próg wynosił 83%,
              teraz może się wszystko zmienić, bo rozszerzoną na AP liczą x1,5, a maturę
              rozszerzoną pisało niewiele ponad 31000 maturzystów.
        • Gość: X Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.kro.vectranet.pl 06.07.08, 08:26
          trudno powiedzieć, bo rok temu był inny przelicznik, ale 80% powinno
          wystarczyć ;)
          • Gość: anusienkaw Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 88.220.76.* 07.07.08, 11:59
            to może złożę:D mówicie że do 9 można???
        • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 13:12
          A ja bym startowała, jakbym miała taki wynik. W tym roku na pewno
          próg się obniży. Ale fakt, może być ciężko. Ja złożyłam tylko na AP,
          choć tam mogę się na edytorstwo nie dostać.
          • Gość: pixi Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 89.231.204.* 07.07.08, 18:19
            specjalność wybiera się dopiero na I roku, przy rekrutacji wszyscy są ,,wrzucani
            do jednego worka" a komisja rekrutacyjna nie jest zainteresowana podziałem na
            specjalności.
            • Gość: anusienkaw Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 88.220.76.* 07.07.08, 19:28
              pixi.. pisalas o AP???
            • Gość: klonia Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 19:31
              Gość portalu: pixi napisał(a):

> specjalność wybiera się dopiero na I roku, przy rekrutacji wszyscy są ,,wrzucan
              > i
              > do jednego worka" a komisja rekrutacyjna nie jest zainteresowana podziałem na
              > specjalności.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd pixi! Rekrutacja jest tu akurat odrębna na
              specjalności -> nie wybiera się jej po roku. Jak nie wiesz, to w jakim celu
              wypowiadasz sie, ehh.
              • Gość: pixi Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 89.231.204.* 07.07.08, 21:24
                chyba mnie źle zrozumiałaś, to była odpowiedź dla marajki, która pisała powyżej
                o swoich obawach dotyczących edytorstwa na AP.Tam rekrutacja jest inna niż na
                UJ. Studenci po I roku nauki dokonują wyboru
                jednej ze specjalności:
                1. nauczycielska, w tym logopedyczna
                2. komunikacja społeczna
                3. edytorstwo.
                Deklaracje o wyborze specjalności studenci składają w trakcie drugiego semestru
                studiów.
                Pozdrawiam i życzę powodzenia w najbliższych dniach.
                • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 10:25
                  Jasne, ale na AP studiujesz sobie, nie dostajesz się na wymarzoną
                  specjalizację, i co? Nauczycielska, kiedy ktoś nie chce byś
                  nauczycielem? O to mi ch
                  • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 10:25
                    odziło:)
            • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 10:23
              Wiem, wiem. Ale na edytorstwo jest najwięcej chętnych i najmniej
              miejsc, więc decyduje średnia. To miałam na myśli:)
              • Gość: pixi Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.mtnet.com.pl 08.07.08, 15:11
                Do marajki:W tym roku ak.na AP najwięcej chętnych było nie na
                edytorstwo, ale na komunikację społeczną. Edytorsto było na drugim
                miejscu i nie było problemu z dostaniem się na tę specjalność. Być
                może w tym roku to ulegnie zmianie. Masz szansę, nie martw się. Ze
                średnią dasz radę. Pozdrawiam.
                • Gość: marajka Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 20:55
                  Wierzę w to, inaczej bym nie szła. A martwić się mogę średnią dlatego, że chcę
                  ciągnąć dalej prawo, a to wymaga czasu.
    • Gość: Szara Edytorstwo - potwierdzenie IP: 195.82.167.* 09.07.08, 13:06
      Macie potwierdzenie rejestracji na ujotowym edytorstwie?
      • Gość: anusienkaw Re: Edytorstwo - potwierdzenie IP: 88.220.76.* 09.07.08, 14:32
        Ja na nauczycielskim tez nie mam:/
        • Gość: freax Re: Edytorstwo - potwierdzenie IP: 87.244.80.* 10.07.08, 20:25
          Nie martw sie mi rowniez potwierdzenie pojawilo z opznieniem (w podobnym czasies
          skladalam na inny kierunek gdzie potwierdzenie pojawilos sie blyskawicznie).
          Pozdrawiam przyszlych studentow:)).
      • Gość: shadowboxer Re: Edytorstwo - potwierdzenie IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.08, 02:07
        tak
    • Gość: Szara Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 195.82.167.* 10.07.08, 22:30
      Drodzy kandydaci na edytorstwo, pochwalcie się wynikami! :D
      • Gość: gos Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 78.131.137.* 11.07.08, 09:55
        Ja startowałam na edytorstwo i filmoznawstwo, z filmoznawstwa już wyniki są -
        dostałam się, z Edytorstwa jeszcze nie ma. Martwię się, że się nie dostanę...
        • Gość: Szara Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 195.82.167.* 11.07.08, 11:24
          A który kierunek byś wybrała - edytorstwo czy filmoznawstwo?

Ja już się dostałam na kierunek, który chciałam. Ale na edytorstwo też
          składałam. Podobno rok temu był to najbardziej oblegany kierunek na UJ -
          "głupio" byłoby rezygnować, gdyby się dostało... :D
          • Gość: agniecha_echa Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.kro.vectranet.pl 11.07.08, 11:32
            Szara a na co się dostałaś?;)
            • Gość: Szara Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 195.82.167.* 11.07.08, 11:47
              Na filologię słowiańską. :)
          • Gość: pp Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 81.219.189.* 11.07.08, 11:46
            W zeszłym roku najbardziej oblegane było dziennikarstwo. Edytorstwo, w proównaniu do wcześniejszych lat, było średnio oblegane.
      • Gość: shadowboxer Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.08, 15:28
        No ja niestety jestem na rezerwie edytorstwa i najgorsze, że nie mam pojęcia jak
        wysoko i czy mam jeszcze szanse. No, ale będę cierpliwie czekać, na jakieś
        rewelacje :)
        • Gość: shadowboxer Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.08, 15:28
          Ps. Ale na komparatystyce już jestem =)
        • Gość: freax Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 87.244.80.* 11.07.08, 16:09
          Dziwie sie poniewaz na stronie kandydata jest podane miejsce na
          liscie rezerwowej, umieszczone jest zaraz nad tym
          pomaranczowym 'paseczkiem' z odnosnikami.
          • Gość: shadowboxer Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.08, 16:33
            Haha tak, tak już wiem. Po prostu byłam na tyle rozemocjonowana, że nie
            doczytałam do końca =)
            Mam dopiero 37 miejsce z 348 pkt więc szanse marne.
    • Gość: histerykmaturzysta Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 195.136.180.* 11.07.08, 16:13
      Ja się dostałem z 366 punktami, z 21 miejsca w tym roku ;]
      (widocznie przyjmują dwadzieścia parę osób, zresztą spośród
      pierwszej dwudziestki na pewno ktoś zrezygnuje). Pozdrawiam
      • Gość: shadowboxer Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.08, 16:35
        Przyjmują dokładnie 21 osób =)
        Gratuluję=)
        • anusienkaw Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? 11.07.08, 18:09
          Jaki był próg, albo lepiej podajcie wyniki z matury jakie mieliście, będzie mi
          lepiej porównać:)

Dzięki
          • Gość: freax Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: 87.244.80.* 11.07.08, 18:17
            heh te emocje, ja na luziku wstalam sobie dzisiaj o 3:) bynajmniej
            nie rano:) sprawdzilam wyniki..a teraz czas na swietwanie:D:D heh
            tak to jest rodzaj offtpc-a z premedytacja :))
            • Gość: shadowboxer Re: Ile punktów na edytorstwo/UJ? IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.08, 20:05
              Ooo wygląda na to, że się jednak dostałam z rezerwy =) czyli spotkamy się w
              październiku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka