Dodaj do ulubionych

Staż na studiach dziennych ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 10:27
Czy jest możliwe odbycie stażu studiując dziennie ???? Jeśli ktoś się
orientuje w tej sprawie to prosiłbym o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: k. Re: Staż na studiach dziennych ? IP: *.ds.po.opole.pl 19.03.08, 10:48
      jakieś pół roku temu nie był możliwy, trzeba było być zarejestrowanym w urzędzie
      pracy. być może teraz to się zmieniło.
    • Gość: Tawananna* Re: Staż na studiach dziennych ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 11:07
      Jak najbardziej jest możliwe. Tylko trzeba sprecyzować, czy chodzi np. o staż z
      urzędu pracy czy samodzielne załatwienie stażu w firmie.
      • Gość: alik Re: Staż na studiach dziennych ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 11:48
        Pewnie firma może zorganizować staż, ale jest on pewnie bezpłatny...

natomiast z urzędu pracy jest płatny, tyle tylko, że trzeba być studentem zaocznym.

zresztą Nie wiem dokładnie jak to jest, dlatego pytam się was na forum :):)
        • Gość: paula Re: Staż na studiach dziennych ? IP: 195.117.1.* 19.03.08, 12:09
          ja wiem ze mozesz zacząć staż a w momencie rozpoczęcia studiów dziennych
          przerywają Ci go i dostajesz kasy za tyle ile wypracowałas. a jeżeli chodzi o
          samodzielny staż w firmie to pierwszy raz o tym słysze i myśle ze pewnie
          bezpłatny bo chyba nie znajdzie sie pracodawcy który bedzie chciał ze swojej
          kieszeni płacic
          • Gość: Tawananna* Re: Staż na studiach dziennych ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 16:37
            > a jeżeli chodzi o
            > samodzielny staż w firmie to pierwszy raz o tym słysze i myśle ze
            > pewnie
            > bezpłatny bo chyba nie znajdzie sie pracodawcy który bedzie chciał ze
            > swojej
            > kieszeni płacic

Są tacy, zwłaszcza duże firmy. Trzeba tylko dobrze poszukać. Zaryzykowałabym
            nawet stwierdzenie, że takich pracodawców jest coraz więcej, bo coraz trudniej o
            dobrego pracownika, a taki staż pozwala go znaleźć, więc na dłuższą metę się
            opłaca.
            • Gość: bart Re: Staż na studiach dziennych ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 18:30
              dokładnie. przy czym, stety/niestety na takich praktykach (w moim prywatnym
              słowniku stażem określam określam staż absolwencki, czyli po zakończonych
              studiach) dostaje się do wykonania prawdziwe/prawie prawdziwe (w zależności od
              branży) zadania do wykonania. więc nie ma obijania. ale to tylko na plus;]

jaka kasa z tego jest? to zależy. ja na trzecim roku dostawałem jakieś 1300 za
              miesiąc. czyli i firma wiele nie wydala, i mi opłacało sie przyjść. chociaż są
              oczywiście przypadki inne (na plus i minus).

aha, no i zapomniałem o najważniejszym. w związku z ciągle obowiązującym
              zwyczajem nie płacenia przez praktykantom firmy starają się wyselekcjonować
              najlepszych (patrzą na atuty jak: średnia ze studiów, doświadczenie w pracy,
              języki itp, a przede wszystkim potencjał). oczywiście nikt rozsądny od
              studentów, szczególnie początkowych lat, cudów wymagać nie będzie. wiec bez
              obaw. warto probować. nic nie tracimy;]
    • happy_time Re: Staż na studiach dziennych ? 19.03.08, 14:29
      Chciałam zadać dokładnie takie samo pytanie ;) studenci wieczorowi i zaoczni
      moga pojść na staż na pewno. Nigdzie natomiast nie znalazłam informacji, ze
      student studiów stacjonarnych nie może pojsc na staz z up. Trzeba byc jednak
      zarejestrowanym jako bezrobotny, wiec pewnie sie to wyklucza. troche to
      niesprawiedliwe ponieważ wiekszosc studentow pracuje, studiując dziennie.
      Szczegolnie na ostatnich latach studiów. Ja na ostatnim semestrze bede miala
      tylko 3 przedmioty, wiec praca w takim przypadku to zaden problem. Może jednak
      da sie to jakos zalatwic ;)
      • Gość: Agata Re: Staż na studiach dziennych ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 20:29
        nie ma takiej opcji, żeby dostać płatny staż, będąc jednocześnie studentem(tką)
        studiów dziennych !!!!!
    • alex_koz Re: Staż na studiach dziennych ? 19.03.08, 22:36
      Szanowna Autorko Watku,
      na milosc boska!
      sprecyzuj co masz na mysli mowiac staz!!!!!
      staz z Urzedu Pracy?
      staz czyli inaczej praktyki?
      staz platny? bezplatny?

temat byl na forum juz tysiace razy np.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=74511233&a=74520110
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=74810441&a=74827206

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka