Dodaj do ulubionych

Jaki kierunek na politechnice

IP: 82.160.42.* 26.03.08, 19:36
W tym roku zdaje maturę i mam ogromny problem z wyborem studiów. W zasadzie w grę wchodzą tylko kierunki techniczne. Jak narazie rozważam następujące kierunki:
1.Towaroznastwo
2.Inżynieria środowiska
3.Budownictwo
4.Mechanika i budowa maszyn
5.Geodezja
6.Zarządzanie i inżynieria produkcji

Który z tych kierunków ma wg was szanse na "przebicie" w przyszłości, a co za tym idzie dobre zarobki.
Obserwuj wątek
    • Gość: kiki Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.brzesko.net.pl 27.03.08, 12:31
      Po każdym kierunku na polibudzie jest praca. Napewno, z tych, które cie interesują najlepiej studiować budownictwo lub mechanike, ale jak mówiłem, co byś nie wybrał, już na 4/5 roku masz prace w praktycznie w kieszeni. Oczywiscie dodatkowym atutem będzie to, jeśli chcesz studiować na jednej z renomowanych polibud. Pozdrawiam
      • sanjoseshark Re: Jaki kierunek na politechnice 31.03.08, 16:33
        Co bedzie w przyszlosci zapytaj wrozke. Obecnie najbardziej
        oplacalne jest budownictwo.
    • Gość: lena Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 23:09
      a które z kierunków technicznych należą do najtrudniejszych?
      • Gość: belial Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 14:33
        IMO z tych które wymieniłeś to budownictwo, mechanika i bud. maszyn,
        geodezja
    • Gość: bury27 Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 16:08
      Ale skąd wiesz , że się dostaniesz na studia na politechnikę ? Od razu zakładasz
      , że zdasz bardzo dobrze maturę , będzie mało kandydatów na 1 miejsce .

A poza tym : skąd wiesz czy nie odpadniesz na 1 roku ( 40 % odpada )?
    • Gość: Kamilka Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 15:24
      4.Mechanika i budowa maszyn - jak jest z tym kierunkiem? słyszałam, że bardzo
      ciężki? mógłby się ktoś będący w temacie o nim wypowiedzieć? ew. czym od tego
      kierunku rożni się mechatronika i jak to wygląda?
      • Gość: kamil24 Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 21:01
        Kolega mojego kuzyna na tym jest ( 3 rok ) i mówił , że po pierwszym półroczu na
        pierwszym roku odpadło 2/3 . Ja nie żartuję - można sobie sprawdzić . Czyli z
        tego wynika , że to jest trudny kierunek
        • Gość: Gurnis Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 22:37
          Moze nie bardzo trudny ,lecz mało popularny, wiekszosc przyjetych studentow nie
          posiada nawet matury z matematyki, stad tak straszne statystyki.

Kierunek jest jednak wymagający,ale jezeli ktos ma opanowaną przynajmniej
          matematykę z szkoły sredniej na poziomie rozszerzonym to powinien sobie dac
          radę, aby nie byc gołosłownym dodam ,ze jestem studentem kierunku mechanicznego
          na pg.

Pozdr.
          • Gość: Dugo Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 23:18
            Kierunek na pewno jest trudny, to nie ulega wątpliwości, ale nie ma co
            demonizować odpadaniem ludzi z tych studiów :)
          • Gość: bart Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 23:15
            co do popularności to się zgodzę (ludzie wyobrażają sobie pracę mechanika jako
            osoby która siedzi cały dzień przy maszynie ubabrana w smarze:D).

nie zgodze sie co do trybu przyjec, chyba, ze zaczeli wprowadzac ewenement czyli
            studia na mechanicznym bez matury z matematyki albo fizyki.. ale nie chce mi sie
            wierzyc.

czy trzeba znac matematykę z liceum... hmm.. na pewno trzeba umieć sie uczyc
            matematyki. czy materiał z liceum sie przyda? no pewnie tak, chociaz to jest
            polibuda i nie wygląda tak samo. jest po pierwsze inna, po drugi trudniejsza. a
            jeśli już wydział mechaniczny to zwróciłbym uwagę na mechanikę (taki dział
            fizyki), bo nie każdy czerpie satysfakcje z wpatrywania się w wektory i
            materiałoznawstwo (nudy straszne, ale żeby cokolwiek konstruować - wiedza
            niezbędna).

ps. jeśli interesujesz się wydziałem mechanicznym to może automatyka i robotyka.
            wg mnie ciekawsze niż mibm, a i pole manewru szersze;]
            • Gość: Gurnis Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 23:10
              > nie zgodze sie co do trybu przyjec, chyba, ze zaczeli wprowadzac ewenement czyl
              > i
              > studia na mechanicznym bez matury z matematyki albo fizyki.. ale nie chce mi si
              > e
              > wierzyc.

Dokładnie tak to własnie wyglada obecnie, niestety. Liczba kandydatów jest czesto ostatnio mniejsza niz liczba dostepnych indeksów ,a co za tym idzie wydział przyjmuje kazdego własciwie maturzyste.

Rzeczywiscie najwazniejsza na tego typu studiach jest mechanika, a scislej statyka, to na niej opiera sie w zasadzie wiekszosc omawianych przedmiotów, matematyka nie jest największą przeszkodą, wlasciwie to jest to chyba najłatwiejszy przedmiot, jednak bez dobrej jej znajomosci próżno oczekiwac suksesu.
      • Gość: Kamilka Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 09:36
        A mechatronika... ?
        • Gość: bart Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 23:06
          to jest takie coś co jest niby fajne, ale dokładnie nie wiadomo o co chodzi. w
          zależności od wydziału: na mechanicznym będzie to mechanika + elektronika, na
          elektrycznym elektryka + mechanika. na wydziale mechatroniki (jest gdzieś poza
          pw?) pewnie podobnie. kwestia proporcji. jak sie można łatwo domyśleć wydział
          będzie determinował ilość przedmiotów z danego działu (wszak dziadki pracę mieć
          muszą;]).
    • Gość: michal Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.aster.pl 01.04.08, 01:33
      koniecznie socjologia, tylko ucz sie dobrze!
      • echme Re: Jaki kierunek na politechnice 03.04.08, 22:47
        A budownictwo? Dużo matmy? :D
        • kermit_87 Re: Jaki kierunek na politechnice 04.04.08, 11:38
          matmy..?? dużo, ale da się przeżyć [w każdym razie na w gliwicach -
          dobrze tłumaczą] bardziej bym się obawiał wytrzymałości materiałów:)
          ale jeśli się zna matę...
    • Gość: riki Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 11:49
      Budownictwo oczywiście :)
      • Gość: Studentka^^ Re: Jaki kierunek na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 22:39
        Również polecam BUDOWNICTWO ;) Jestem szczęsliwą studentka drugiego
        semestru :) Służe pomocą ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka