Dodaj do ulubionych

SWPS - żenada z magisterką!

02.09.03, 16:10
Mam parę znajomych w tej niezwykle modnej i drogiej szkole psychologii
społecznej. Kolega właśnie obronił magistra. Jego praca miała 32 strony ze
spisem i str. tytułową! Koleżanka która broniła się w czerwcu - 35 stron na
bardzo popularny psychologiczny temat , i co więcej 6 z obrony!!! 6 - na
uczelniach wyższych???
To jakaś żenada! 30 stron magisterki ?To przecież jak licencjat albo większa
praca roczna - u mnie na wydziale.
Obserwuj wątek
    • Gość: sleepy Re: SWPS - żenada z magisterką! IP: *.3web.net 02.09.03, 16:47
      star, nie wiem czy wartosc pracy magisterskiej powinno oceniac sie jej
      dlugoscia....ja moge kran odkrecic i polac cysterne wody, jakby jakis profesor
      sobie zyczyl... ale, czy to mi przyniesie tytul mgr?
    • teodorek3 Re: SWPS - żenada z magisterką! 02.09.03, 19:28
      Nie wiem czy Twój wątek nie jest przypadkiem prowokacją,
      ale mimo wszystko Ci odpowiem.
      1. Wzór E=mC2, z powodzeniem wystarczyłby za dysertację
      habilitacyjną, a można go zapisać na bibułce od papierosa
      i zoztanie jeszcze sporo miejsca. Co prawda w tzw.
      "naukach społecznych" trudno o taką zwięzłość, ale do
      tego chyba należy dążyć.
      2. Niegdyś zajmowałem się przepisywaniem prac
      magisterskich, ich autorzy nastawieni byli tylko na
      ilość: czcionka 13, odstępy między wierszami 1,5, druk
      jednostronny - wiem, że to częste wymogi promotorów,
      tylko po co? Tak wydrukowana praca wygląda jak czytanka
      dla pierwszoklasistów. Inna sprawa to treść, nie musi być
      na temat byle dużo. Z punktu widzenia studentów takie
      pisanie pracy jest zresztą całkowicie racionalne.
      Przeważnie i tak tego nikt nie czyta.
      • Gość: MM Re: SWPS - żenada z magisterką! IP: *.ny5030.east.verizon.net 03.09.03, 03:18
        a najlepiej to copy i paste z neta ;P
        tak oto pewnie powstaje 85% tych prac "magisterskich" czy jakichkolwiek innych
    • Gość: beata Re: SWPS - żenada z magisterką! IP: 217.11.136.* 03.09.03, 14:21
      zapieprzam jak dziki osiolek juz 4 rok w swps i jak dostane chociaz czworke z
      pracy magistersiej bede naprawde wiedziala ze to jakas nagroda za trud jaki
      wkladam w nauke
    • Gość: Gosia Re: SWPS - żenada z magisterką! IP: *.acn.waw.pl 03.09.03, 19:51
      Moja praca magisterska na studiach na UW wynosila 42 strony ;)) ze spisem
      rzecz jasna ;))

jednak najwyrazniej zawierala wszystko co powinno w niej byc ;))

Nigdy tego nie rozumialam- prac na objetosc ;))
      • evening_star Re: SWPS - żenada z magisterką! 05.09.03, 17:39
        no to o chodzi w takim razie??? Jestem przed 4 rokiem wydziału UW. Każda praca
        zaliczeniowa ma mieć 10 stron, licencjat od 35 - 60. A na 1 rozdział pracy mgr.
        doktor z seminarium zapowiedział 15 - 20 stron minimum!!!!
        Jak jest na prawdziwej psychologii? Też 35 stron pracy mgr jest wynikiem
        zadowalającym? Czy psychologia jest po prostu inna nauką, gdzie nie liczą się
        stronice z tekstem , tylko np. tabelki i dośiwdczenia.
        Piszę , bo wkurza mnie podejście do pisanai prac w takich "wyższych" szkołach.
        Czasem mam wrażenie , że kto smaruje ten jedzie.....
    • Gość: Student Re: SWPS IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.13, 17:44
      Kolego najwyraźniej lubisz ilość nie jakość, żenujące jest to co piszesz. Być może swoją frustrację lub próbę zaistnienia kierujesz za pośrednictwem internetu, ale powiem to najprościej; Nie ilość lecz zawartość merytoryczna pracy się liczy. Jeśli będziesz kiedyś pisał doktorat możesz rozbudować swoją pracę by wyglądała jak dzieło na kilkaset stron. Moim zdaniem nie masz co robić, więc się rozbierz i pilnuj ubranka, będziesz miał zajęcie. A nie zawracaj ludziom głupotami głowy.
      • Gość: Olga Re: SWPS IP: 91.210.238.* 29.05.13, 12:10
        przecież to prywatna szkoła to czego się spodziewać
      • Gość: ... 10 lat IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 18:07
        10 lat ma ten temat... kolega już pewnie się przestał frustrować :)
    • Gość: ja odpowiedź IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.13, 19:24
      Jestem studentką psychologii na SWPSie i moja praca magisterska ma 130 stron. A i tak musiałam ją skracać. Bardzo dużo pracy musiałam włożyć w to, żeby została przyjęta i pozytywnie oceniona, zebrać literaturę - ponad 30 pozycji, wykonać badanie, opisać je, przeanalizować statystycznie oraz powyciągać wnioski i trochę mnie denerwuje jak słyszę plotki o "przepuszczaniu na SWPSie". Wiele osób na tej uczelni ciężko pracuje na tytuł magistra.
      • Gość: mutluluk Re: odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.13, 22:06
        Kto myśli, że na SWPS są luzy to niech przyjdzie i postudiuje. Do ciężkiej pracy trzeba dorzucić wysokie czesne! Dodam, że znam państwowe uczelnie, na których poziom jest opłakany! Moja znajoma kończy właśnie SWPS i wiem, ile włożyła pracy podczas studiów i w pisanie pracy mgr. Poza tym zaznaczam, że wykładają tam też wykładowcy z UW! ogólnie wykładowcy są super praktykami i znanymi naukowcami. Apel: "Wielce mądrzy studenci UW" nie zazdrościć studiów na SWPS, bo was to "pożre", a zarozumiałość i nadęcie doprowadzi do eksplozji.
        • Gość: J Re: odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.14, 23:00
          I tu się zgadzam z Tobą. Kto tam nie studiował, ten nie wie
    • e.tutor Re: SWPS - żenada z magisterką! 17.10.13, 07:46
      Od 2000 roku nasz zespół kilkaset prac magisterskich na SWPS. Prace są bardziej lub mniej obszerne w zależności od wydziału i wymagań promotora. Na psychologii faktycznie przeważają prace o objętości 30-40 stron, są to jednak prace na znacznie wyższym poziomie aniżeli te obszerne z innych uczelni. Po pierwsze nie ma mowy o tzw. "laniu wody", trzeba pisać bardzo konkretnie w oparciu o najnowsze publikacje w j. angielskim, po drugie badania są złożone, często zdarzają się eksperymenty wielozmiennowe, zamiast tak popularnych na innych uczelniach ankiet i kwestionariuszy, wreszcie analiza i interpretacja wyników tych badań wymaga dogłębnego zrozumienia problemu i sporo namysłu.

Nie prawda więc, że prace magisterskie na SWPS są na niskim poziomie, jest wręcz przeciwnie.

Większość prac z kierunków humanistycznych piszemy w cenie 10 zł/strona, ale prace na SWPS są zawsze trochę droższe, czasem nawet w cenie zbliżonej do usług dla kierunków przyrodniczych i ścisłych.
    • joa66 Re: SWPS - żenada z magisterką! 17.10.13, 12:25
      Kolega właśnie obronił magistra

A przed czym/przed kim go obronił?
    • Gość: J Re: SWPS - żenada z magisterką! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.14, 22:59
      Ujmę to tak: Jak się broniłam i moja miała 120 stron samych konkretów ale czy to ważne ile? Tak jak kolega niżej napisał, można napisać 120 i lać wodę... To zależy od promotora. Jeśli chce konkrety to zmniejsza do minimum. A co do obron, wydaje mi się, że nigdy nie broniłeś pracy. Odpowiadasz na pytania jakie wylosujesz i jedno z pracy. Możesz trafić na znane albo nie znane Tobie. Ja uważam całkowicie inaczej. A co do szkoły - nie jest modna. Każdy zapiep*** jak może. Bo każdy wkłada kupę kasy w nią (zaocznie przynajmniej). A co do oceny, to nie sama obrona się liczy. Liczą się także oceny z całych studiów. Pracujesz na nie 5 lat!
    • Gość: AnkaFirankazzzz studentka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.14, 12:28
      Ja się bronie w tym roku w czerwcu na SWPS i powiem szczerze ze jestem bardzo zadowolona. Studiuję tu Filologię Angielską i moja praca ma (mieć) min 60 stron. Promotorka ta sama co na UW Studiowałam Anglistyke również na UW wczesniej ale musiałam studia zostawic w połowie i nie widzę wiekszej róznicy miedzy poziomem zajęć czy wymaganiami promotorów. Myśle, że tak jak na każdej uczyelni ludzie i wykładowcy są różni, jeden bedzie wymagał dużo inny niewiele. A SWPS polecam
    • unirank Re: SWPS - żenada z magisterką! 22.01.14, 23:52
      Wcale się nie dziwię. W obiektywnym rankingu uczelni Unirank SWPS wcale nie stoi aż tak wysoko w opinii studentów wielu kierunków: unirank.pl
    • Gość: psycholog po SWPS Re: SWPS - żenada z magisterką! IP: *.citylan.com.pl 21.09.16, 10:04
      Również pisałem pracę magisterską na SWPS Warszawa, moja praca miała 45 stron i to była moja druga praca mgr, pierwszą pisałem i broniłem na UAM Poznań - 120 stron. Jednak ta praca na SWPS była bardziej treściwa, mnóstwo badań, analiz psychologicznych, minimum teorii i do tego jej stopień trudności był mocno skomplikowany, ale też wysoce merytoryczny. Ilość stron nie świadczy o wartości naukowej pracy mgr. Do tego obrona niesamowicie wymagająca. Ukończyłem wiele uczelni, ale w SWPS w Warszawie była najtrudniej, bez wątpienia najwyższy pozom ze wszystkich moich dotychczasowych uczelni, pomimo tego, że jak niektórzy mówią, że: jest to szkoła za pieniądze. Fakt jest taki, że każą sobie słono płacić, ale to co dają jest merytorycznie na najwyższym poziomie. Pozdrawiam. Psycholog - absolwent SWPS w Warszawie, rok ukończenia 2010.
    • Gość: psycholog po SWPS Re: SWPS - żenada z magisterką! IP: *.citylan.com.pl 21.09.16, 10:17
      Aha, jeszcze jedno i to bardzo ważne. Prace mgr na SWPS nie są tworzone jedynie na potrzeby obrony i tylko dla uzyskania tytułu magistra. Te prace mają dużą wartość naukową. Sięgają po nie osoby prowadzące badania naukowe, z danych w nich zawartych korzystają profesorowie przygotowujący się do wykładów, którzy na bazie zbadanych problemów projektują inne, zwykle własne badania. Te prace żyją swoim życiem. Dowód jest prosty, sam widziałem raz artykuł w znanym czasopiśmie psychologicznym, gdy jeden z autorów w swoim artykule powołał się do danych i interpretacji z mojej pracy mgr. To mocno buduje i pokazuje jednocześnie jakie te prace mgr mają wartość naukową, pomimo swojej małej objętości.
    • driss1 Re: SWPS - żenada z magisterką! 27.07.17, 13:04
      W SWPS kładą nacisk na oszczędność słowa, a nie rozwlekanie nauka.metodolog.pl/rozmiary-pracy-magisterskiej-czasu-wysilku/ :)
    • grzegorznosiadekk Re: SWPS - żenada z magisterką! 21.12.24, 11:44
      To wszystko ściema... Sam napisałem kilkadziesiąt prac dyplomowych i wiem ile wkładu pracy to kosztuje(wiele godzin spędzonych bibliotekach, przed komputerem). Wątpię że ktoś zrobi to solidnie za 20-30 zł za stronę, nawet jeżeli ma już przed sobą napisaną pracę to i przy parafrazowaniu zdań spędzi sporo czasu. Większość ludzi podających tu swoje domniemane referencje to zwykle oszusci, sublimuję że prace rzekomo przez nich napisane to nic innego jak plagiaty innych prac. Nikt nie zrobi tego za darmo... Taka praca kosztuje, ciężko jest napisać dobrą pracę w 2 tygodnie, a co dopiero gdy reklamująca się osoba pracuje na etacie! Zanim kogoś wybierzecie pomyślcie czy sami zgodzilibyście się napisać takową prace za takie pieniądze, a co dopiero osoby z 2 fakultetami, doktorzy itp. Ludzie zastanówcie się do kogo piszecie odnośnie pracy. Ja również zajmuję się pisaniem prac, to odróżnia mnie od innych osób piszących pracę, że nie biorę zaliczek za napisany tekst. Jako pierwszy wysyłam dany rozdział, bądź część rozdziału... Jeżeli jesteś zainteresowany udzielę więcej informacji prywatnie. grzegorz.nosiadek@gmail.com bądź pod telefonem 509 215 901
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka