Gość: milena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:14 Kto studiuje na tym kirunku i moze mi cos ciekawego o nim powiedziec.Jest przyszłosciowy, co po tym mozna robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: inz_mech Re: Europeistyka IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 14.05.08, 11:57 Jest wiele mozliwosci-Tesco, Biedronka i wiele wiele innych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Europeistyka 14.05.08, 12:20 a wiec po kolei: jestem prawie absolwentka europeistyki na UAM w Poznaniu wiec bede pisac glownie o europeistyce w Poznaniu. nazwa studiow europeistyka przez wiele lat byla nazwa umowna, jako ze pelna nazwa studiow brzmiala stosunki miedzynardowe w zakresie parwo, gospodarka i kultura europejska (europeistyka), w odroznieniu do podobnego kierunku studiow zorientowanego na wschod (wschodoznawstwo). na UAM europeistyka funkcjonuje na wydziale prawa, stad w programie jej studiow jest duzo przedmiot prawnych, o ile mi wiadomo wiecej niz na europeistykch na innych uniwerkach. o prograie studiow nie bede sie rozpisywac bo z takowym mozna sie zapoznac na stronie www, ale jest to polaczenie kierunkow prawniczych, ekonomicznych, polotoligicznych i takich kulturoznawczych. minusem jest to, ze studia nie daja konkertnej wiedzy: tzn. znamy sie na troche na wszystkim, wiec de facto dokladniej nie znamy sie na niczym dokladnie. mniej wiecej polowa studentow europeistyki studiuje tez drugi kierunek, najczesciej prawo (wlasnie z checi doprecyzowania swojego wyksztalcenia), ale takze filiogie (germanska, francuska, lingwistyki, etc.), inne przedmioty humanistyczne (socjologia, historia) czy tez ekonomiczne (glownie marketing i zarzadzenie). jako ze same studia sa bardzo szeroki, oczekuje sie od studentow ze sami beda porafili okreslic czym chcieliby sie zajmowac w przyszlosci, a dokladniej w ktora strone chcielby isc. mocna strone europeistyki w Poznaniu sa jezyki (dwa obowiazkowe zaawansowane plus rosyjski od podstaw). oczywiscie w toky studiow zawsze zarzucalismy naszym lektorom, ze poziom jest zbyt niski (tacy ambitni jestesmy), ale prawda jes taka ze przez cale studia mielismy duzo godzin jezykow i badz co badz znajomosc dwoch jezykow biegle przez absolwntow europeistyki to standard. UWAGA: liczba jezykow ma byc jednak drastycznie obnizona w programie studiow dla przyszlych studentow wiec radze sprawdzic ile to bedzie godzin i czy w ogole mozna sie podczas tego okresu czasu cokolwiek nauczyc. plus jest tez to, ze nie bylo zadnych problemow z wyjazdem na Erasmusa i wlasciwie kazdy kto chcial to wyjedzal. a co robia absolwenci europeistyki, hmmm, roznie: - niektorzy ida w strone jezykowa, np. podejmujac studia podyplomowe dla tlumaczy i zajmuja sie potem tlumaczeniami - niektorzy, Ci ktorzy takze studiuja prawa, wybieraja kariere prawnika - czesc osob pracuje w konsultingu i doradza co do funduszy europejskich - inni w administracji publicznej na roznych szczeblach (od aplikacji dyplomatycznej po stanowiska w urzedach miasta) - w prywatnym sektorze jako specjalisci od handlu/kontaktow miedzynarodowych z danym rynkiem (np. specjalista od rynku francuskiego) - czesc osob wyjezdza za granice, albo na studia (CoE w Brugii, IE we Florencji) albo pracuje w organizacjach miedzynarodowych i unijnych. cokolwiek wybierzesz, czy europeistyke czy nie, pamietaj ze najwazniejsze sa jezyki obce! ksiazki czy podrecznik mozna wkuc w tydzien, nauczenie sie jezyka zajmuje kilka lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wschodoznawczyni Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:00 Mam pytanie - co sadzisz o połączeniu wschodoznawstwa i europeistyki? Połączenie znajomości języków wschodnich i zachodnich, wiedzy politologicznej, socjologicznej, historycznej, prawnej czy etnologicznej o wschodzie i zachodzie...? Mój pomysł opiera się na wizji specjalisty od wschodu (od kontaktów np. z Europą Wschodnią czy kaukazem) w strukturach europejskich czy tez organizacjach międz. (jednoczesnie mogacego funkcjonowaac w realich prawnych Zachodu). Co o tym sądzisz? Jestem ciekawa... zwłaszcza, że nawiązujesz do mojego kierunku w swojej wypowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Europeistyka IP: *.bad.pppool.de 15.05.08, 21:59 alex-koz, nie przesadzasz w pochwalach euro w Poznaniu. Moj chlopak jest teraz na 3. roku i ma calkiem inna opinie co do tego kierunku. Szczegolnie chwali sobie pewna pania Z.:) Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Europeistyka 16.05.08, 19:29 pani Z. jest legenda poznanskiej europeistyki i uwierz mi, ze osobiscie przez nia bylam wywalona z gabinetu nie raz (cytuje: "my juz chyba skonczylysmy, do widzenie" i wskazuje otwarte drzwi). ale jest tez tak, ze najpierw nakrzyczy na delikwenta, ale potem sie zgodzi na jego pomysl. a co do samych studiow: mnie nie rozczarowaly bo zbyt duzo sie po nich nie spodziewalam, moze stad takie moje podejscie. ale skoro twoj chlopak jest na 3cim roku to ma juz inny program, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Europeistyka IP: *.bad.pppool.de 16.05.08, 18:48 hej. Tez jestem z europeistyki na uam. No coz, studia mnie rozczarowaly:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Europeistyka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.05.08, 20:05 a cięzko było się na nie dostać??? nie wiem czy mam szanse po tegorocznej spieprzonej maturze://// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Europeistyka IP: *.bad.pppool.de 16.05.08, 21:20 zartujesz? jak zobaczylam liste rankingowa to mi szczena opadla-przyjmowali osoby z 30%. europeistyka schodzi na psy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz_mech Re: Europeistyka IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 16.05.08, 21:23 I tak nie byla rasową zwierzyną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Europeistyka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.05.08, 14:18 30% serio?? to nie lekka przesada?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Europeistyka IP: *.bad.pppool.de 16.05.08, 21:22 nie zartuj??? skonczylam ten kierunek 2 lata temu. Pamietam, ze musialam zdawac bardzo trudne wstepne! Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Europeistyka 16.05.08, 21:31 bo za czasow starej matury zdawalo sie maraton egzaminacyjny: pisemnie: historia (3 eseje) i angielski ustnie: historia z Wosem, angielski i francuski/niemiecki znaczna czesc osob odpadala na pisemnych, a ustne tez byly nielatwe, czesc osob odpadala w przedbiegach, bo nie znala 2 jezykow aby podejsc do wstepnych, stad kierunek byl uwazany za elitarny. obecnie czesto slyszalam od wykladowcow i niskim poziomie studentow, wiec doniesienia o niskich progach mnie nie dziwia. Odpowiedz Link Zgłoś
monka161 europeistyka na U. Ekonomicznym w Krakowie? 17.05.08, 15:02 w tamtym roku osoba ostatnia na liscie przyjetych miala 144 ptk na 200 czyli w przeliczeniu jesli zadawles jezyk i dodoatkowy przedmiot(mat, hist lub geog) na poziomie rozszerzonym musiales miec przynajmnie ponad 70% z tych przedmiotow( przelicznik : roz- razy 1, podst- razy 0,7, przy rekrutacji brane sa tylko 2 przedmioty) wiec moim zdaniem wcale tak latwo nie mozna sie tam dostac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Europeistyka IP: *.bad.pppool.de 21.05.08, 09:29 prosze napiszcie cos jeszcze o europeistyce w Poznaniu. Skladac podanie, czy nie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carter Re: Europeistyka IP: 212.160.251.* 06.06.08, 14:58 starczyloby z 80% z językow i z polskiego 50%? bo biore najgorszy wyapdek z tego glupeigo polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Europeistyka 06.06.08, 15:09 Wybierasz sie na kierunek humanistyczny i mowisz o polskim "glupi"? Wlasnie dlatego "humanisty" w Mc Donaldzie pracuja-"moze frytki do tego?", zacznij sie uczyc tej formulki juz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DORKA Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 18:52 A TY ZACZNIJ SIĘ UCZYĆ KULTURY OSOBISTEJ.LEPIEJ PÓZNO NIŻ PÓŻNIEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Europeistyka 06.06.08, 18:57 A niby dlaczego mam sie uczyc? Nie zgadzasz sie ze mna w tym przypadku? A moze rowniez jestes "humanistka" dla ktorej rodzimy jezyk jest glupi? Jesli tak to sama jest glupia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: Europeistyka IP: *.zaczek.ds.uj.edu.pl 06.06.08, 19:02 Czasem bywa, że ktoś w e frustracji tak mówi. W MC zazwyczaj pracują studenci i ludzie z maturą, nie humaniści. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Europeistyka 06.06.08, 19:06 W jakiej flustracji-humanista ktory mowi o jezyku polskim "glupi"? Co to k... ma byc-przeciez przez cale studia i zycie zawodowe bedzie mial (kto jak kto ale humanista napewno) doczynienia z jezykiem. Koles ktory napisal ten post jest po prostu debilem-juz napewno wiesz skad sie bierze powszechna opinia o "humanistach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DORKA Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 19:31 Z tego co piszesz wnioskuję,że język polski jest dla ciebie choć trochę ważny.Więc dlaczego go kaleczysz,używając choćby słowa "debil"? Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Europeistyka 06.06.08, 20:02 Nie rozumiem na czym polega kaleczenie jezyka podczas uzywania slowa "debil". Czy to slowo nie nalezy do jezyka polskiego? A jakiego okreslenia na takiego goscia bys uzyla-"polinteligent"-takie okreslenie nie "kaleczy" jezyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carter Re: Europeistyka IP: 212.160.251.* 07.06.08, 12:23 powiem Ci inzynierze, że jestem humanistą, lubię czytać książki i interesuje mnie polityka oraz języki obce i dlatego postanowiłem wybrać kierunek, który nazywa się Europeistyka. Polski nazwałem głupi, dlatego że niewiadomo jaki będe miał wynik bo nie wiem czy się w ten "klucz" wstrzeliłem...zresztą czytasz pewnie gazety i oglądasz telewizję więc powinieneś słyszeć o błędach, które wystąpiły w tegorocznej maturze, pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Europeistyka 07.06.08, 13:32 Ja rowniez lubie czytac ksiazki i interesuja mnie rzeczy ktore wymieniles-ale to ze mnie nie robi humanisty (i pewnie z Ciebie tez). Na maturze z polskiego spodziewasz sie miec 50% przez bledy maturalne? Nie osmieszaj sie. Matura teraz jest tak latwa, ze zeby miec 50% i uwazac siebie za humaniste to trzeba miec nie po kolei w glowie. Klucz kluczem, ale jesli masz orginalne odpowiedzi a nie z klucza to rowniez bedziesz punktowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajac Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 19:01 Jakbys czytał to bys wiedział, że sie nie pisze ogrinalne tylko oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Europeistyka 07.06.08, 19:15 Ale baran z ciebie-nie widzisz ze to literowka? Moze powiesz cos wiecej niz tylko jakies smety na temat moich literowek. Bardzo drobiazgowy jestes-ale to chyba oznacza ze nic wiecej nie potrafisz powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
sanjoseshark Re: Europeistyka 07.06.08, 17:57 Wielkie europejskie firmy czekaja na wyksztalconych europejczykow: Tesco, Carrefour, Media Markt itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: white1a2b3c4d5e Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 13:03 A wybiera się ktoś na uw? Co zdawaliście na maturze i na jakim poziomie? Na jaki wynik liczycie? ja mysle o europeistyce na ce uw Odpowiedz Link Zgłoś