Dodaj do ulubionych

Europeistyka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:14
Kto studiuje na tym kirunku i moze mi cos ciekawego o nim
powiedziec.Jest przyszłosciowy, co po tym mozna robic?
Obserwuj wątek
    • Gość: inz_mech Re: Europeistyka IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 14.05.08, 11:57
      Jest wiele mozliwosci-Tesco, Biedronka i wiele wiele innych.
      Pozdrawiam
    • alex_koz Re: Europeistyka 14.05.08, 12:20
      a wiec po kolei:
      jestem prawie absolwentka europeistyki na UAM w Poznaniu wiec bede pisac glownie o europeistyce w Poznaniu.
      nazwa studiow europeistyka przez wiele lat byla nazwa umowna, jako ze pelna nazwa studiow brzmiala stosunki miedzynardowe w zakresie parwo, gospodarka i kultura europejska (europeistyka), w odroznieniu do podobnego kierunku studiow zorientowanego na wschod (wschodoznawstwo). na UAM europeistyka funkcjonuje na wydziale prawa, stad w programie jej studiow jest duzo przedmiot prawnych, o ile mi wiadomo wiecej niz na europeistykch na innych uniwerkach.

o prograie studiow nie bede sie rozpisywac bo z takowym mozna sie zapoznac na stronie www, ale jest to polaczenie kierunkow prawniczych, ekonomicznych, polotoligicznych i takich kulturoznawczych. minusem jest to, ze studia nie daja konkertnej wiedzy: tzn. znamy sie na troche na wszystkim, wiec de facto dokladniej nie znamy sie na niczym dokladnie. mniej wiecej polowa studentow europeistyki studiuje tez drugi kierunek, najczesciej prawo (wlasnie z checi doprecyzowania swojego wyksztalcenia), ale takze filiogie (germanska, francuska, lingwistyki, etc.), inne przedmioty humanistyczne (socjologia, historia) czy tez ekonomiczne (glownie marketing i zarzadzenie).

jako ze same studia sa bardzo szeroki, oczekuje sie od studentow ze sami beda porafili okreslic czym chcieliby sie zajmowac w przyszlosci, a dokladniej w ktora strone chcielby isc.

mocna strone europeistyki w Poznaniu sa jezyki (dwa obowiazkowe zaawansowane plus rosyjski od podstaw). oczywiscie w toky studiow zawsze zarzucalismy naszym lektorom, ze poziom jest zbyt niski (tacy ambitni jestesmy), ale prawda jes taka ze przez cale studia mielismy duzo godzin jezykow i badz co badz znajomosc dwoch jezykow biegle przez absolwntow europeistyki to standard. UWAGA: liczba jezykow ma byc jednak drastycznie obnizona w programie studiow dla przyszlych studentow wiec radze sprawdzic ile to bedzie godzin i czy w ogole mozna sie podczas tego okresu czasu cokolwiek nauczyc.

plus jest tez to, ze nie bylo zadnych problemow z wyjazdem na Erasmusa i wlasciwie kazdy kto chcial to wyjedzal.

a co robia absolwenci europeistyki, hmmm, roznie:
      - niektorzy ida w strone jezykowa, np. podejmujac studia podyplomowe dla tlumaczy i zajmuja sie potem tlumaczeniami
      - niektorzy, Ci ktorzy takze studiuja prawa, wybieraja kariere prawnika
      - czesc osob pracuje w konsultingu i doradza co do funduszy europejskich
      - inni w administracji publicznej na roznych szczeblach (od aplikacji dyplomatycznej po stanowiska w urzedach miasta)
      - w prywatnym sektorze jako specjalisci od handlu/kontaktow miedzynarodowych z danym rynkiem (np. specjalista od rynku francuskiego)
      - czesc osob wyjezdza za granice, albo na studia (CoE w Brugii, IE we Florencji) albo pracuje w organizacjach miedzynarodowych i unijnych.

cokolwiek wybierzesz, czy europeistyke czy nie, pamietaj ze najwazniejsze sa jezyki obce! ksiazki czy podrecznik mozna wkuc w tydzien, nauczenie sie jezyka zajmuje kilka lat!
      • Gość: wschodoznawczyni Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:00
        Mam pytanie - co sadzisz o połączeniu wschodoznawstwa i europeistyki? Połączenie
        znajomości języków wschodnich i zachodnich, wiedzy politologicznej,
        socjologicznej, historycznej, prawnej czy etnologicznej o wschodzie i zachodzie...?
        Mój pomysł opiera się na wizji specjalisty od wschodu (od kontaktów np. z Europą
        Wschodnią czy kaukazem) w strukturach europejskich czy tez organizacjach międz.
        (jednoczesnie mogacego funkcjonowaac w realich prawnych Zachodu). Co o tym sądzisz?
        Jestem ciekawa... zwłaszcza, że nawiązujesz do mojego kierunku w swojej
        wypowiedzi :)
    • Gość: ja Re: Europeistyka IP: *.bad.pppool.de 15.05.08, 21:59
      alex-koz, nie przesadzasz w pochwalach euro w Poznaniu. Moj chlopak jest teraz na 3. roku i ma calkiem inna opinie co do tego kierunku. Szczegolnie chwali sobie pewna pania Z.:)
      • alex_koz Re: Europeistyka 16.05.08, 19:29
        pani Z. jest legenda poznanskiej europeistyki i uwierz mi, ze
        osobiscie przez nia bylam wywalona z gabinetu nie raz (cytuje: "my
        juz chyba skonczylysmy, do widzenie" i wskazuje otwarte drzwi). ale
        jest tez tak, ze najpierw nakrzyczy na delikwenta, ale potem sie
        zgodzi na jego pomysl.

a co do samych studiow: mnie nie rozczarowaly bo zbyt duzo sie po
        nich nie spodziewalam, moze stad takie moje podejscie.

ale skoro twoj chlopak jest na 3cim roku to ma juz inny program,
        prawda?
    • Gość: anka Re: Europeistyka IP: *.bad.pppool.de 16.05.08, 18:48
      hej. Tez jestem z europeistyki na uam. No coz, studia mnie rozczarowaly:(
      • Gość: jaa Re: Europeistyka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.05.08, 20:05
        a cięzko było się na nie dostać??? nie wiem czy mam szanse po
        tegorocznej spieprzonej maturze:////
        • Gość: anka Re: Europeistyka IP: *.bad.pppool.de 16.05.08, 21:20
          zartujesz? jak zobaczylam liste rankingowa to mi szczena opadla-przyjmowali osoby z 30%. europeistyka schodzi na psy!
          • Gość: inz_mech Re: Europeistyka IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 16.05.08, 21:23
            I tak nie byla rasową zwierzyną
          • Gość: jaaa Re: Europeistyka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.05.08, 14:18
            30% serio?? to nie lekka przesada??
    • Gość: magda Re: Europeistyka IP: *.bad.pppool.de 16.05.08, 21:22
      nie zartuj??? skonczylam ten kierunek 2 lata temu. Pamietam, ze musialam zdawac bardzo trudne wstepne!
      • alex_koz Re: Europeistyka 16.05.08, 21:31
        bo za czasow starej matury zdawalo sie maraton egzaminacyjny:
        pisemnie: historia (3 eseje) i angielski
        ustnie: historia z Wosem, angielski i francuski/niemiecki

znaczna czesc osob odpadala na pisemnych, a ustne tez byly nielatwe, czesc osob odpadala w przedbiegach, bo nie znala 2 jezykow aby podejsc do wstepnych, stad kierunek byl uwazany za elitarny.

obecnie czesto slyszalam od wykladowcow i niskim poziomie studentow, wiec doniesienia o niskich progach mnie nie dziwia.
        • monka161 europeistyka na U. Ekonomicznym w Krakowie? 17.05.08, 15:02
          w tamtym roku osoba ostatnia na liscie przyjetych miala 144 ptk na 200 czyli w
          przeliczeniu jesli zadawles jezyk i dodoatkowy przedmiot(mat, hist lub geog) na
          poziomie rozszerzonym musiales miec przynajmnie ponad 70% z tych przedmiotow(
          przelicznik : roz- razy 1, podst- razy 0,7, przy rekrutacji brane sa tylko 2
          przedmioty) wiec moim zdaniem wcale tak latwo nie mozna sie tam dostac
    • Gość: niko Re: Europeistyka IP: *.bad.pppool.de 21.05.08, 09:29
      prosze napiszcie cos jeszcze o europeistyce w Poznaniu. Skladac podanie, czy nie;)
      • Gość: Carter Re: Europeistyka IP: 212.160.251.* 06.06.08, 14:58
        starczyloby z 80% z językow i z polskiego 50%? bo biore najgorszy
        wyapdek z tego glupeigo polskiego...
        • inz_mech Re: Europeistyka 06.06.08, 15:09
          Wybierasz sie na kierunek humanistyczny i mowisz o polskim "glupi"?
          Wlasnie dlatego "humanisty" w Mc Donaldzie pracuja-"moze frytki do
          tego?", zacznij sie uczyc tej formulki juz:)
          • Gość: DORKA Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 18:52
            A TY ZACZNIJ SIĘ UCZYĆ KULTURY OSOBISTEJ.LEPIEJ PÓZNO NIŻ PÓŻNIEJ.
            • inz_mech Re: Europeistyka 06.06.08, 18:57
              A niby dlaczego mam sie uczyc? Nie zgadzasz sie ze mna w tym
              przypadku? A moze rowniez jestes "humanistka" dla ktorej rodzimy
              jezyk jest glupi? Jesli tak to sama jest glupia.
              • Gość: marajka Re: Europeistyka IP: *.zaczek.ds.uj.edu.pl 06.06.08, 19:02
                Czasem bywa, że ktoś w e frustracji tak mówi. W MC zazwyczaj pracują studenci i
                ludzie z maturą, nie humaniści.
                • inz_mech Re: Europeistyka 06.06.08, 19:06
                  W jakiej flustracji-humanista ktory mowi o jezyku polskim "glupi"?
                  Co to k... ma byc-przeciez przez cale studia i zycie zawodowe bedzie
                  mial (kto jak kto ale humanista napewno) doczynienia z jezykiem.
                  Koles ktory napisal ten post jest po prostu debilem-juz napewno
                  wiesz skad sie bierze powszechna opinia o "humanistach"
    • Gość: DORKA Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 19:31
      Z tego co piszesz wnioskuję,że język polski jest dla ciebie choć
      trochę ważny.Więc dlaczego go kaleczysz,używając choćby
      słowa "debil"?
      • inz_mech Re: Europeistyka 06.06.08, 20:02
        Nie rozumiem na czym polega kaleczenie jezyka podczas uzywania
        slowa "debil". Czy to slowo nie nalezy do jezyka polskiego? A
        jakiego okreslenia na takiego goscia bys uzyla-"polinteligent"-takie
        okreslenie nie "kaleczy" jezyka?
        • Gość: Carter Re: Europeistyka IP: 212.160.251.* 07.06.08, 12:23
          powiem Ci inzynierze, że jestem humanistą, lubię czytać książki i
          interesuje mnie polityka oraz języki obce i dlatego postanowiłem
          wybrać kierunek, który nazywa się Europeistyka. Polski nazwałem
          głupi, dlatego że niewiadomo jaki będe miał wynik bo nie wiem czy
          się w ten "klucz" wstrzeliłem...zresztą czytasz pewnie gazety i
          oglądasz telewizję więc powinieneś słyszeć o błędach, które
          wystąpiły w tegorocznej maturze, pozdrawiam;)
          • inz_mech Re: Europeistyka 07.06.08, 13:32
            Ja rowniez lubie czytac ksiazki i interesuja mnie rzeczy ktore
            wymieniles-ale to ze mnie nie robi humanisty (i pewnie z Ciebie
            tez). Na maturze z polskiego spodziewasz sie miec 50% przez bledy
            maturalne? Nie osmieszaj sie. Matura teraz jest tak latwa, ze zeby
            miec 50% i uwazac siebie za humaniste to trzeba miec nie po kolei w
            glowie. Klucz kluczem, ale jesli masz orginalne odpowiedzi a nie z
            klucza to rowniez bedziesz punktowany.
            • Gość: pajac Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 19:01
              Jakbys czytał to bys wiedział, że sie nie pisze ogrinalne tylko
              oryginalne.
              • inz_mech Re: Europeistyka 07.06.08, 19:15
                Ale baran z ciebie-nie widzisz ze to literowka? Moze powiesz cos
                wiecej niz tylko jakies smety na temat moich literowek. Bardzo
                drobiazgowy jestes-ale to chyba oznacza ze nic wiecej nie potrafisz
                powiedziec.
    • sanjoseshark Re: Europeistyka 07.06.08, 17:57
      Wielkie europejskie firmy czekaja na wyksztalconych europejczykow: Tesco,
      Carrefour, Media Markt itd.
      • Gość: white1a2b3c4d5e Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 13:03
        A wybiera się ktoś na uw? Co zdawaliście na maturze i na jakim
        poziomie? Na jaki wynik liczycie? ja mysle o europeistyce na ce uw
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka