Dodaj do ulubionych

Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ.

IP: *.rzeszow.mm.pl 17.05.08, 17:55
"Oczywistą oczywistością" jest, że o pracę najłatwiej po kierunku ścisłym. Ludzie po politechnikach są poszukiwani przez pracodawców i jak na polskie warunki mają często bardzo dobre pensje. Gospodarka ich potrzebuje, ot cała filozofia. Ale zanim taki pan inżynier skończy studia musi przejść całą ścieżkę edukacji, gdzie potrzebni są pedagodzy, psychologodzy, bibliotekarze, czasem logopedzi itp. Pan inżynier będzie też członkiem narodu, który nie może istnieć bez kultury i historii. Członkiem społeczeństwa, w którym należy zwalczać patologie i pomagać najsłabszym. Będzie czytał gazety i oglądał telewizję, chodził do teatru. Potrzebni będą socjolodzy, poloniści, politolodzy.
Problem nie polega więc na tym, że po studiach humanistycznych nie ma pracy, że są niepotrzebne. Problem w zbyt dużej ilości absolwentów. Problem polega na tym, że są stosunkowo łatwe i większość ludzi wybiera je bo nie lubi matmy, bo nie wypada nie studiować, bo trzeba się wyszaleć-po prostu idzie na socjologię czy historię "postudiować". I potem mamy nieradzących sobie z dziećmi pedagogów i historyków w Tesco. Wszyscy jesteśmy sobie nawzajem potrzebni. Kierowcy, piekarze i kosmetyczki też. Więc jeśli, maturzysto, chcesz iść na studia humanistyczne, nie z pasji, nie kochasz dzieci a idziesz na pedagogikę, nie masz cierpliwości a idziesz na archeologię, nie interesujesz się społeczeństwem a idziesz na socjologię- to będziesz jednym z bezrobotnych, albo magistrem z pretensjami:"mam dyplom, nie mam dobrej pracy". Lepiej idź do szkoły policealnej, albo zrób prawo jazdy na TIRa. Naukowcy potrzebni są nie tylko z dziedzin ścisłych i przyrodniczych. Ludzie powinni rozwijać swoje pasje i jeśli jesteś pewien, że kierunek naprawdę Cię pociąga, to studiuj. Jeśli nie- daruj sobie.
Obserwuj wątek
    • Gość: inz_mech Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 17.05.08, 18:14
      Ładny i prawdziwy komentarz:)
      Pozdrawiam
    • sundry Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. 17.05.08, 18:16
      Chciałabym wiedzieć,co to znaczy interesować się społeczeństwem.Na przykład
      dziewczyna,która jest zainteresowana męską częścią społeczeństwa w wieku 18-26
      lat,ma predyspozycje do studiowania socjologii?:)
      Poza tym nie wszyscy mają pasję.
      Kolejny wątek na ten sam temat.
      • Gość: marajka Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.rzeszow.mm.pl 17.05.08, 18:23
        Nie, nie kolejny. Wątki na ten temat to przekonywanie się na siłę że ścisłowcy są fajni/są be.
        Co to znaczy interesować się społeczeństwem? Interesować się jego mechanizmami, jego historią, rozwojem, zachowaniem. Ja miałam w zeszłym roku socjologię prawa i uczyłam się dlaczego ludzie prawa przestrzegają, dlaczego jest szanowane lub nie...
        Pisząc o zainteresowaniu męską częścią społeczeństwa masz na myśli zwykłe zainteresowanie facetami- Młodzi mężczyźni to nie społeczeństwo, co najwyżej grupa społeczna.
        • sundry Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. 17.05.08, 18:29
          A co jeżeli nie ma się pasji?Albo nie można jej zrealizować? Ja np.interesuję
          się medycyną,ale kompletnie nie nadaję się na lekarza,bo mam kiepski kontakt z
          ludźmi i mdleję na widok krwi.
          • Gość: marajka Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.rzeszow.mm.pl 17.05.08, 18:53
            Piszę os studiach humanistycznych, medycyna do nich nie należy. Jeśli ktoś na nie idzie bez pasji- to skazuje się na mękę i kiepską pracę. Jeśli nie ma się pasji, idzie się na studia, żeby zarobić w przyszłości na chleb. Jeśli nie ma się pasji i zdolności lub chęci, by podjąć trudniejszy kierunek-nie powinno się iść na studia. Nie chcę nikomu życia układać, ale tak jest.
            • sundry Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. 17.05.08, 21:10
              Ja właśnie poszłam na prawo z myślą,że na chleb jednak uda mi się zarobić.
              • Gość: marajka Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.08, 12:21
                Ja też, ale żałuję, że nie na polonistykę...
          • Gość: michal_powolny12 Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.iwacom.net.pl 18.05.08, 23:08
            Kłania się medycyna sądowa. Kłaniają się badania wdrożeniowe nowych
            leków.
            • sundry Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. 19.05.08, 09:38
              Gość portalu: michal_powolny12 napisał(a):

> Kłania się medycyna sądowa. Kłaniają się badania wdrożeniowe nowych
              > leków.

Chodziłam na monograf z medycyny sądowej i zasłabłam na sekcji jeszcze przed
              otwarcie zwłok.
      • gdabski Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. 18.05.08, 03:07
        > dziewczyna,która jest zainteresowana męską częścią społeczeństwa w wieku 18-26
        > lat,ma predyspozycje do studiowania socjologii?:)

Mniej więcej tak to się właśnie odbywa ;)

/Gdabski
    • Gość: monix Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 22:06
      >Problem nie polega więc na tym, że po studiach humanistycznych nie
      >ma pracy, że są niepotrzebne. Problem w zbyt dużej ilości
      >absolwentów.

Problem to jest państwo i polityka . Każdy ma prawo studiować
      nieważne czy kierunek ścisły czy humanistyczny, po którym wg. was
      nie ma pracy. Dlaczego ktos ma sie pozbawiac szansy na studia?
      Dlatego że nie ma po tym tak dobrze płatnej pracy jak podczas
      podrózowania TIR-ami?? ? To wina państwa, że tak nam zorganizowało
      życie.To politycy nam powinni zapewnić, żeby ten nadmiar absolwentów
      kirunków humanistycznych znalazł prace po studiach! Nikt nie bedzie
      szedł do zawodówki, i jeździł tirami, chociaz ma wieksze
      aspiracje.Czasy sie zmianiaja i kazdy stawia na kariere a nie
      pojście na żadne studia ta droge zamyka.
      • Gość: inz_mech Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 17.05.08, 22:12
        A moze premier (wraz z rzadem) powinien Ci jeszcze przynosic
        sniadanie do lozka?
        Nie badz smieszna z tym zapewnianiem pracy.Rzad moze sprowadzic
        inwestorow ktorzy np otworza fabryke (ale w fabryce dla humanistow
        nie ma wiele roboty). Moze rowniez otwierac rozne durne instytucje
        typu IPN-ale dlaczego z naszych podatkow mamy utrzymywac darmozjadow
        ktorzy sami o siebie sie nie potrafia zatroszczyc? Najbardziej
        denerwuje mnie wlasnie taka postawa, rzad ma dbac o nasze dupska a
        nie my sami. Dorosnijcie wreszcie.
        Pozdrawiam
        • g_l_o_r_i_a Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. 17.05.08, 22:14
          Nie no, i w fabryce ktoś w biurze siedzi i sprawdza, czy podania są napisane poprawnie ;)
          ale nie zmienia to faktu, że panna ze swoją rozszczeniową postawą racji nie ma.
        • Gość: Kaś. Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 22:17
          Popieram!
          Rząd raczej powinien postawić na naukę matematyki w szkole podstawowej. To
          właśnie ta szkoła decyduje o tym, czy uczeń polubi matematykę i pójdzie w jej
          kierunku, czy też będzie czuł awersję do niej.
          Więcej godzin, aby spokojniej iść z programem, aby nauczyciele mogli lepiej i
          dokładniej tłumaczyć.
          Swoją drogą powinien być też jakiś system nagród dla nauczycieli. To by ich
          bardziej motywowało aby należycie wykonywać swoje obowiązki.
        • Gość: monix Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 22:18
          > A moze premier (wraz z rzadem) powinien Ci jeszcze przynosic
          > sniadanie do lozka?
          Nie nie powinien. A może Ty bys chciał?
          • Gość: inz_mech Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 17.05.08, 22:21
            No to jak nie powinien to nie gadaj glupot, bo takimi postami sie
            osmieszasz. Nie wiem dlaczego tego nie widzisz.
            Pozdrawiam
            • mini666 Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. 19.05.08, 11:26
              moi drodzy OPANUJCIE SIE Z TEGO TYPU TEMATAMI
              pozdrawiam wszystkich - humanistka
        • martax3 Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. 20.05.08, 20:29
          A Ci pracownicy będą mieć dzieci, te pójdą do przedszkola, szkoły, może do
          teatru z rodzicami, będą korzystać z bibliotek. Tak to kółeczko się nakręca.
          Najlepiej kształćmy samych inżynierów, którzy w znakomitej większości mają
          problem z poprawnym wysłowieniem się, nie wspomnę już o ortografii.
          • Gość: inz_mech Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 16:13
            Ja takich nie spotkalem-moze mowisz o sobie?
      • Gość: marajka Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.08, 12:24
        Nic takiego nie napisałam! Każdy ma prawo wybrać studia. Ale ja chcę przestrzec humanistów z Bożej łaski, żeby lepiej nie szli na te studia bez łaski. Co ty bredzisz o państwie? Komuna się skończyła, ale na Białorusi i w Korei dalej państwo zapewnia pracę. Możesz emigraować do tych krain szczęśliwości powszechnej. Jak państwo ma zapewnić pracę dla filozofa? W Kancelarii Prezesa RM, czy w szwalni?
        • Gość: marajka Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.08, 12:25
          Bez pasji, miało być.
        • Gość: paula Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 16:20
          ja wlasnie koncze dziennikarstwo(UWM) i musze przyznac, ze na poczatku nie bylam przekonana co do tego kierunku, tez mialam obawy jak bedzie z praca ale za to teraz teraz ze lepiej trafic nie moglam. Juz na czwartym roku mialam prace w zawodzie i w niej sie wlasnie realizuje. Moze po prostu mam szczescie?a moze to zasluga dobrego wyksztalcenia...bo dziennikarstwo olsztynskie to jedno z lepszych w polsce!
          • Gość: inz_mech Re: Humaniści są potrzebni,ale Z PASJĄ. IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 16:21
            Napewno. Nie uskuteczniaj juz tej durnej propagandy-juz chyba bylo
            pare watkow zachwalajacych to niby "najlepsze" dziennikarstwo.
    • kobaj Po części prawda, 21.05.08, 16:11
      ale nie zupełnie.
      Ja jestem zapalonym romanistą,
      ludzie już mnie mają dosyć, he he,
      bo wciąż o swojej działce nawijam...
      I co????? Od stycznia 2007 szukam pracy i niccccccc......
      Pewnie po znajomości udałoby mi się znaleźć
      pracę jako tłumacz (co jest wręcz boską
      dla mnie przyjemnością), ale tak, samemu, niczego znaleźć nie
      potrafię..... I co??? Siedzę, kwa kwa, na infolinii ....
      • Gość: marajka Re: Po części prawda, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 16:55
        Aplikuj do każdej firmy, wymagającej wyksztalcenia wyższego i
        biegłej znajomości francuskiego. Może tam się uda? A korepetycje?
        Też można pociągnąć parę stów miesięcznie.
      • Gość: chihuahua1 Re: Po części prawda, IP: *.igloonet.pl 21.05.08, 17:05
        to nie skorzystasz ze znajomości, hm? jeśli rzeczywiście znasz na tyle
        francuski, to dlaczego nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka