Dodaj do ulubionych

Dowiedz się: Czy masz zdolności językowe?

23.05.08, 19:57
Czy masz zdolności językowe?

Pomyśl
Dziecko w Japonii, Polsce i Anglii zaczyna mówić w tym samym wieku..

Wniosek:
Każdy język wymaga tyle samo nauki
I najważniejsze: z pewnością masz zdolności językowe tak jak miałeś je gdy
miałeś parę lat i uczyłeś się polskiego

Wiedz że możesz nauczyć się każdego języka w prosty sposób
Czy chcesz robić to szybko, skutecznie i z przyjemnością?

Link: nauka-uczenia.ovh.org

Ucz się i miej z tego fun
Obserwuj wątek
    • Gość: marajka Re: Dowiedz się: Czy masz zdolności językowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 20:34
      Wniosek:
      Każdy język wymaga tyle samo nauki

Głupia manipulacja. Noworodki i małe dzieci wydają takie same
      dźwięki na całym świecie. Są przystosowywane do powtarzania
      najczęściej słyszanych dźwięków. Nie pitol, że niderlandzkie
      charczenie i dźwięczny hiszpański wymaga tyle samo nauki!
      • Gość: Tawananna* Re: Dowiedz się: Czy masz zdolności językowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 21:06
        > Noworodki i małe dzieci wydają takie same
        > dźwięki na całym świecie. Są przystosowywane do powtarzania
        > najczęściej słyszanych dźwięków.

Te dwa zdania pozostają w sprzeczności. Dzieci owszem, powtarzają najczęściej
        słyszane dźwięki, natomiast jakie to dźwięki, zależy od języka otoczenia. Z
        przeprowadzonych badań wynika, że nie potrafiące mówić, nawet nie próbujące
        jeszcze artykułować sylab dziecko reaguje inaczej na dźwięk języka otoczenia niż
        na brzmienie innych, obcych mu języków.

Oczywiście, są przy tym pewne dźwięki, których przyswojenie (poprawna
        artykulacja) zajmuje więcej czasu niż w przypadku innych. Polszczyzna np. nie
        jest szczególnie łatwa w wymowie.

A co do porównania niderlandzkiego i hiszpańskiego - w moich uszach niderlandzki
        jest dźwięczny :), a to hiszpański z jego "jotą" brzmi charcząco, choć pięknie :).

Natomiast stwierdzenie, że "każdy język wymaga tyle samo nauki" jest
        manipulacją, bo:
        1) w rzeczywistości dzieci o różnych językach ojczystych NIE opanowują języka w
        tym samym tempie (co wynika np. ze stopnia regularności form gramatycznych),
        2) osoba dorosła jest w innej sytuacji - pewne języki są dla niej łatwiejsze, a
        pewne trudniejsze z racji tego, jaki jest jej język ojczysty. W związku z tym
        chiński owszem, może i obiektywnie nie jest trudniejszy od angielskiego,
        natomiast dla Polaka trudniejszy od angielskiego jest na pewno.
        (Przy tym sporo osób twierdzi, że osiągnięcie poziomu wysokich kompetencji
        językowych, porównywalnych z native speakerem, jest tak samo trudne we
        wszystkich językach.)
        • Gość: marajka Re: Dowiedz się: Czy masz zdolności językowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 22:40
          Jakie sprzeczności? Może źle się wyraziłam, nie wydają, a mogą
          wydawać. Małe dzieci są "zaprogramowane" na naukę wszystkich
          języków, otwarte na wszystkie dźwięki. Dopiero z czasem, osłuchane
          jednego języka zatracają te umiejętności. Dlatego dzieci, nawet
          ledwo mówiące w jednym języku, tak szybko uczą się innych. Choćbym
          chciała, nigdy nie będę mówić jak rodowita Niemka, ale jakby mnie
          zaczęli uczyć w wieku 2, 3 lat i miałabym kontakt z językiem-
          mówiłabym.
          • Gość: Tawananna* Re: Dowiedz się: Czy masz zdolności językowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 22:58
            > Jakie sprzeczności? Może źle się wyraziłam, nie wydają, a mogą
            > wydawać.

Teraz już wszystko jest jasne :).

> Choćbym
            > chciała, nigdy nie będę mówić jak rodowita Niemka

Tu akurat nie do końca się zgadzam. Opanowanie akcentu w późniejszym wieku jest
            bardzo trudne, ale możliwe, przy pewnych zdolnościach.

Na niemiecki zaczęłam chodzić w liceum, uczyć się go - dopiero na studiach,
            nigdy nie byłam w kraju niemieckojęzycznym dłużej niż miesiąc, a mimo to coraz
            częściej bywam brana za Niemkę (niektórzy tylko się zastanawiają, z jakiego
            regionu pochodzę, bo jakoś do żadnego znanego im dialektu nie pasuję ;)). A
            muzycznie jestem uzdolniona przeciętnie, i np. moja wymowa angielska pozostawia
            niestety sporo do życzenia.

Znam niewielu - ale jednak znam - obcokrajowców, którzy mówią po polsku bez
            akcentu (niekoniecznie nawet bezbłędnie - ale melodia i wymowa ich nie zdradza!)
            - a nie mają polskiego pochodzenia... Czyli - da się.
            • sensej90 Re: Dowiedz się: Czy masz zdolności językowe? 24.05.08, 11:39
              Czy uważasz, że są języki trudne i łatwe?

Większość ludzi tak uważa. Czyli prosty wniosek z tego wynikający jest
              następujący: Mały Anglik powinien płynnie mówić w wieku powiedzmy 3 lat, Polak
              4, a Chińczyk 5.

Nic z tego, wszystkie dzieci na świecie mówią w miarę płynnie w ojczystym języku
              w wieku około 4 lat.

1. Jeżeli jak dziecko uczyłeś się języka w prosty sposób, robiłeś to według
              jakichś schematów poznawczych
              2. Dowiedz się jakie to schematy, ucz się szybko i miej z tego fun

Link: nauka-uczenia.ovh.org
              • Gość: Tawananna* Re: Dowiedz się: Czy masz zdolności językowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 11:47
                Może jakaś dyskusja zamiast kopiuj-wklej ze strony?

> Nic z tego, wszystkie dzieci na świecie mówią w miarę płynnie w
                > ojczystym języku w wieku około 4 lat.

Źródło tej informacji?

> 1. Jeżeli jak dziecko uczyłeś się języka w prosty sposób, robiłeś
                > to według
                > jakichś schematów poznawczych
                > 2. Dowiedz się jakie to schematy, ucz się szybko i miej z tego fun

Pomysł "uczenia się jak dziecko" wielokrotnie był już krytykowany, bo pomija
                jeden bardzo ważny element: dziecko przyswajające język ma z nim ciągły,
                wielogodzinny kontakt. Osoba ucząca się języka obcego nie ma zwykle możliwości
                takiej imersji w języku, w związku z czym musi starać się wykorzystywać czas
                bardziej efektywnie.
                • sensej90 Nauka szybka 26.05.08, 22:34
                  Ważna informacja jaka płynie z obserwacji niesformalizowanego uczenia się
                  dziecka jest bardzo trywialna. Dziecko uczy się całym ciałem. Wykorzystuje
                  wszystkie zmysły wzroku, słuchu, dotyku, smaku, zapachu i dzięki temu chłonie
                  jak gąbka.

Druga ważna informacja jest taka, że mózg Twoje wizualizacje przyjmuje za prawdę
                  i działa tak jakby się naprawdę wydarzyły.
                  I tutaj jest miejsce na Twoją wyobraźnie by uczyć się szybko, skutecznie i mieć
                  z tego fun.

źródło, genialne techniki uczenia się:
                  nauka-uczenia.ovh.org/index_pliki/Page538.htm
                  • Gość: Tawananna* Re: Nauka szybka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 22:55
                    Wyłączyłam na moment blokowanie reklam i - jestem pod wrażeniem, sporo reklam
                    Google udało się wepchnąć na tę stronę :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka