Dodaj do ulubionych

Zarobki stazysty/praktykanta

06.06.08, 17:49
Surfowalam sobie po internecie i znalazlam bardzo ciekawa dla mnie oferte:
aplikacja sejmowa.

www.sejm.gov.pl/kancelaria/aplikacja.htm
Brzmi bardzo fajnie, mysle, ze mogloby to byc ciekawe doswiadczenie.
Zastanawiam sie tylko, jakie tam moga byc warunki (finansowe!). Juz i tak
termin minal, ale mysle sobie czysto teoretycznie, jak duzo placi sie w Polsce
absolwentom na podobnych stanowiskach. Moze bym sprobowala za rok. Ale jakby
mi mieli zaplacic 1500 zl, z czego pewnie 1200 bym wydala na wynajem
mieszkania, to chyba nie ma sensu sobie w ogole zawracac glowy.

Moze ktos z was ma jakies pojecie? Bo ja nie bardzo orientuje sie w polskich
standardach. A glupio mi sie pytac u zrodla - czyli dzwonic i jako pierwsze
pytanie dowiadywac sie, jakie sa warunki finansowe.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Zarobki stazysty/praktykanta IP: *.stk.vectranet.pl 06.06.08, 18:29
      Wątpie czy dadzą 1000zł. 'Wynagrodzeniem' pewnie będzie to, że możesz sie uczyc;]
    • Gość: xxx Re: Zarobki stazysty/praktykanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 22:44
      Jesli to staż, to wszezie płaca za staz 600 zł, nie ważne czy sejm
      czy poczta.
    • beatrycze123 Re: Zarobki stazysty/praktykanta 06.06.08, 23:19
      tak orientacyjnie
      -500-100 zł miesięcznie- banki
      -10-14 brutto za godzinę- dośc duże firmy (takie zatrudniające 100-200 osób)
      - 2 tys na rękę i więcej- wielkie koncerny (FMCG, niektóre konsultingowe)

To tak z moich obserwacji, nie traktować jak wyroczni.

A na staż warto iść byleby do niego ie dopłacać, tu nie o chodzi o jakiś
      zarobek. Pójdziesz do pierwszej pracy, dostaniesz 1600-2 tys. na rękę i tez
      bedziesz musiała wynając mieszkanie.
      • beatrycze123 Re: Zarobki stazysty/praktykanta 06.06.08, 23:20
        Tam miało być 500-1000, oczywiście.

Mieszkanie kosztuje 1200, ale pokój juz mniej :P
    • alex_koz Re: Zarobki stazysty/praktykanta 06.06.08, 23:28
      o ile sie orientuje to wynagrodzenie dla aplikantow na aplikacji dyplomatyczno-konsularnej przy MSZ, ktora trwa rok wynosi okolo 1200-1500 zl czy jakos tak, wiec podejrzewam, ze na aplikacji sejmowej jest podobnie.
      • Gość: Gość portalu Re: Zarobki stazysty/praktykanta IP: *.gprs.plus.pl 06.06.08, 23:49
        Jak szukali, tak nadal szukają jeleni. Wymagania mają, że ho, ho, a zarobki na
        poziomie poczty, która nota bene strajkuje z powodu marnych zarobków. Tak się
        właśnie objawia ogromny autorytet państwa polskiego i jego potężnej, a nędznej
        administracji i całej budżetówki. Dramat!
    • mary_an Re: Zarobki stazysty/praktykanta 07.06.08, 11:19
      Mi chodzi tylko o to, zeby do tego interesu nie doplacac, w koncu za rok bede
      juz miala swoje lata i nie chce, zeby rodzice po wspolfinansowaniu mi 6 lat
      zagranicznych studiow musieli mnie finansowac jeszcze po studiach. Sama opcja
      wydaje mi sie bardzo ciekawa, moglabym sie na pewno wiele nauczyc, poznac lepiej
      polski system parlamentarny, tylko przeciez nie bede zasuwala 40h tygodniowo
      albo wiecej, zeby potem w weekendy i wieczorami sobie dorabiac. Jeszcze nie
      upadlam na glowe. Szczegolnie, ze mam propozycje takiego samego stazu w
      niemieckim Bundestagu, bez zadnych konkursow i z calkiem ladna placa, ktora na
      przezycie na pewno spokojnie wystarczy. No ale wiadomo, wolalabym w Polsce.

Moja znajoma z Warszawy mowi - idz, bedziesz pracowala pon-pt, a w soboty
      bedziesz udzielala lekcji jezykow i jakos to bedze. No dzieki za takie cos, ja
      jestem raczej przyzwyczajona do standardow zagranicznych a nie harowy na 5
      etatow, zeby oplacic jakis lipny pokoj na koncu swiata i wcinac najtanszy
      makaron z sosem z biedronki.

Chyba po prostu za rok tam zadzwonie, dowiem sie co i jak, ale jak mi nie
      zaplaca tyle, zebym przezyla (nie mowie o zadnych luksusach) to niech sie
      pocaluja. Na szczescie absolwenci elitarnych zagranicznych uczelni maja fajne
      mozliwosci na calym swiecie. Chociaz troche to smutne, bo ja bym na serio
      chetnie wrocila.
      • Gość: chihuahua1 Re: Zarobki stazysty/praktykanta IP: *.igloonet.pl 07.06.08, 12:11
        wybierz Bundestag...... życie niestety jest brutalne....
      • alex_koz Re: Zarobki stazysty/praktykanta 07.06.08, 14:20
        mary_an,
        a ja myslalam, ze chcesz jeszcze przez rok postudiowac? pamietam twoje wczesniejsze posty? co z tego wyszlo?

bierz Bundestag i zobacz co potem z tego bedzie. ja akurat w zyciu bym sie nie zdecydowala na taka aplikacje (badz inna prace w Wawie za 1500) bo to przecieza zenada jest. ile mozna prosic rodzicow o dofinansowanie albo zarabiac weekendami dajac korki czy robiac inne chaltury? przeciez nie po to studiujemy latami, by po zakonczeniu studiow byc nadal na garnuszku rodzicow, wcinac makaron z biedronki a na kino dorabiac korkami.

niestety do Polski nie ma po co wracac:(
        • mary_an Re: Zarobki stazysty/praktykanta 09.06.08, 16:25
          Jeszcze bede przez rok studiowala, dlatego tez mowie o przyszlym roku. Chodzi po
          prostu o to, ze po kilku latach za granica mysle sobie, jak to fajnie byloby
          wrocic i prowadzic normalne zycie w swoim wlasnym kraju. Za rok na pewno
          zainteresuje sie ta aplikacja, ale tak jak mowilam - jak nie bede w stanie z
          tego przezyc na jakims przyzwoitym poziomie to wybiore opcje pt. Bundestag i
          zniemcze sie juz zupelnie. No ale co mi innego pozostaje :(
          • Gość: Gość portalu Re: Zarobki stazysty/praktykanta IP: *.gprs.plus.pl 09.06.08, 23:29
            Jeśli masz niemieckie obywatelstwo, to już tam zostań. Z mojego punktu widzenia
            w Polsce, i to tylko praktycznie w Warszawie można dosłownie po kilku kierunkach
            studiów rozwijać się zawodowo, a to i tak jeśli się jest naprawdę niezłym w
            jakiejś dziedzinie.
            • mary_an Re: Zarobki stazysty/praktykanta 10.06.08, 21:09
              Nie mam obywatelstwa, jakbym chciala, to bym pewnie dostala, ale wcale nie mam
              ochoty tutaj zostawac. Po studiach emigruje dalej, jest kilka krajow, ktore moim
              zdaniem daja fajne mozliwosci. Ciezko pracuje i jestem dobra w tym, co robie,
              ale nie wiem, czy uda mi sie kiedys wrocic do Polski i miec normalna prace /
              prowadzic normalne zycie. No coz, ciagle mam nadzieje, ze sytuacja w kraju
              niedlugo sie poprawi i bedzie mozna wrocic :)
          • inz_mech Re: Zarobki stazysty/praktykanta 09.06.08, 23:32
            Siedz w tych Niemczech i wpieprzaj wursta. Po co ludziom d...
            trujesz? Doskonale wiesz jak jest w Polsce, nie pasuje to nie
            wracaj. Jakbys rzeczywiscie skonczyla tak "elitarny" uniwerek (i
            potrafila cos robic) to bys prace znalazla-a wydaje mi sie ze po
            prostu jestes naburmuszona panienka ktora szuka gwiazdki z nieba.
            Jedz na oktoberfest i znajdz sobie bauera-on ci ta gwiazdke
            przyniesie.
            • mary_an Re: Zarobki stazysty/praktykanta 10.06.08, 21:07
              inz_mech napisał:

> Siedz w tych Niemczech i wpieprzaj wursta. Po co ludziom d...
              > trujesz? Doskonale wiesz jak jest w Polsce, nie pasuje to nie
              > wracaj. Jakbys rzeczywiscie skonczyla tak "elitarny" uniwerek (i
              > potrafila cos robic) to bys prace znalazla

Alez ja nie watpie w to, ze znajde dobra prace, tyle, ze chetnie wrocilabym do
              Polski. Skad mam doskonale wiedziec, jak jest w Polsce? Cala moja wiedze na ten
              temat czerpie z gazet/internetu, czasami teksty pelne optymizmu, ze pracy jest
              pelno, zarobki super, emigranci wracaja, czasami wrecz przeciwnie - trudno sie
              polapac.

Nie musisz zaraz odpowiadac po chamsku, nie rozumiem w ogole dlaczego niektorych
              to dziwi, ze ludzie chcieliby wrocic do swojego wlasnego kraju i tam zyc i
              pracowac. Prawdopodobnie nie bedzie mi to dane, poniewaz chcialabym pracowac
              gdzies w instytucjach panstwowych, w polityce, a w Polsce to mi wyglada na jedno
              wielkie bagno. Ale chyba zawsze warto sprobowac.
              • inz_mech Re: Zarobki stazysty/praktykanta 10.06.08, 23:19
                Myslisz ze w innych krajach polityka to nie bagno? Zejdz na ziemie.A
                niby dlaczego jestes pewna ze znajdziesz dobra prace? Tatus zalatwi?
                Jesli tak to nie ma o czym rozmawiac.
                Wielu ludzi by chcialo normalnie zyc w swoim kraju-to nie jest
                przywilej tylko ludzi ktorzy skonczyli "elitarne" kierunki.
                Jak nie wiesz jak jest w Polsce, to zamiast czytac durny internet
                kup sobie bilet lotniczy i przylec-a nie glupoty na forum wypisujesz.
                • alex_koz Re: Zarobki stazysty/praktykanta 12.06.08, 15:12
                  inz_mech,
                  alez ty glupoty wypisujesz.
                  przeciez mary_an wyraznie daje do zrozumienia, ze chcialaby wrocic do Polski za rok i podjac tu prace, ale ze oczekuje za ta prace jakies godziwej stawki. stawki odzwierciedlajacej jej kwalifikacje i zdobyta wiedze, a nie zenujace 1200 zl za ktore nikt sie nie utrzyma.

to, ze autorka watku nie ma problemow ze znalezieniem pracy za granica nie oznacza, ze musi akurat za granica mieszkac i pracowac.
                  • inz_mech Re: Zarobki stazysty/praktykanta 12.06.08, 20:16
                    A niby jaka stawke by chciala na praktyce. To ty glupoty wypisujesz. Pojdzie na
                    praktyke i bedzie papiery przerzucac i chce ze 3000 pewnie zarabiac-wiecej niz
                    ludzie duzo lepiej wyksztalceni. Jak jej stawka nie odpowiada to niech siedzi w
                    Niemczech i niech nie zawraca d...
                    Pewnie skonczyla "socjologie" na "elitarnym" uniwerku a jej kwalifikacje sa
                    bardzo plynne-bo potrafi robic wszystko.
                    • alex_koz Re: Zarobki stazysty/praktykanta 12.06.08, 23:43
                      aplikacja to nie jest praktyka.
                      ale jak widac masz problemy z rozroznieniem tych pojec, tym samym dyskuskje uwazam za zakonczona.
                      EOT.
                      • inz_mech Re: Zarobki stazysty/praktykanta 13.06.08, 00:59
                        No to nie dyskutuj, bedzie to z pozytkiem dla kazdego-i tak malo masz do
                        powiedzenia.
          • Gość: ja Re: Zarobki stazysty/praktykanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 05:31
            zarobki aplikantów są wszędzie marne, począwszy od MSZ na kancelariach
            (większości) kończąc. A w sądownictwie i prokuraturze są najczęściej
            pozaetatowe, czyli w ogle ci nie płacą. Tak że nie wierzę by w sejmie było
            lepiej. Niestety - aplikacja to jak staż po medycynie, guzik zarabiasz, nadal
            się uczysz, tyle że może perspektywy ciut lepsze
    • Gość: gość Re: Zarobki stazysty/praktykanta IP: *.gprs.plus.pl 13.06.08, 19:40
      Hmm... Jakie zarobki? Też jestem na praktykach ze skierowania z UMK i szczęściem
      było, że atrakcyjna z punktu widzenia przyszłej pracy instytucja zechciała mnie
      przyjąć do odbycia praktyki w trybie wolontariackim. A stażyści-jak już
      wcześniej ktoś powiedział-niezależnie od miejsca odbywania stażu mają ok 600zł.
      • beatrycze123 Re: Zarobki stazysty/praktykanta 13.06.08, 20:20
        co za bzdura, nigdy nie dostałam za praktyki czy staż mniej niż 1000 brutto.
        Teraz (na 4 roku) za pracę na część etatu mam 2 tys.
        • Gość: cudak Re: Zarobki stazysty/praktykanta IP: *.chello.pl 14.06.08, 10:09
          Czy Ty przypadkiem nie jestes z wawy? Tam sa chyba wieksze mozliwosci i wiekszy
          wybor, te wszystkie korporacje, glowne siedziby bankow, firmy consultingowe,
          fmcg... jak jestes z malego miasta i nie chcesz naciagac rodzicow na koszty
          chocby marnego pokoiku w wawie+ koszty dojazdow na rozmowy kwalif i testy [w
          korporacjach maja zwykle kilkuetapowe procesy rekrutacji przeciez] to nie jest
          tak rozowo. Chcialam isc na praktyke do banku w tym roku, i wiekszosc swoje
          ciekawe oferty typu dzial zarzadzania ryzykiem , korporacyjny itp ma w swojeje
          siedzibie,a praktyki w mniejszych miastach polegaja- sadzac po opisach
          stanowisk- na obsludze ksera i wklepywaniu danych do excela.
          Nic dziwnego ze ludzie sie ciesza jak 600zl dostana, bo alternatywa czesto jest
          robota za darmo, byle miec jakies doswiadczenie, wpis do cv, i lepsza
          perspektywe na przyszla prace.
          PZDR!
          • beatrycze123 Re: Zarobki stazysty/praktykanta 14.06.08, 17:28
            Owszem, studiuje w Wwie, płace za akademik. Chyba każdy student może przyjechać
            do Warszawy na staż wakacyjny i zamieszkać w akademiku. Są firmy, które zwracają
            koszt takiego lokum (np. Plus gsm, zdaje się).

Wszelkie korporacje o których piszesz płacą za dojazdy na rozmowy
            kwalifikacyjne, zazwyczaj tylko na pierwszy test trzeba wyłożyć z własnej kieszeni.

Twoja wypowiedź może być tylko przestroga przed pójściem na studia do jakiegoś
            malutkiego miasteczka. W stolicach województw, nie tylko w Wwie, na pewno znajdą
            sie fajniejsze praktyki niż wklepywanie danych za 600 zł. (Nie mów, ze kogoś nie
            stać, obecnie stypendia socjalne są bardzo wysokie, jak się ktoś się łapie to
            może wziąć kredyt)
      • beatrycze123 Re: Zarobki stazysty/praktykanta 13.06.08, 20:23
        Chcę jeszcze dodać, ze jak długo będziesz godził się na pracę za darmo tak długo
        będziesz ją wykonywał. Nie wiem, co to są praktyki "ze skierowania", u mnie
        takich nigdy nie było, każdy załatwiał sobie praktyki sam jeśli chciał, w
        prywatnych lub publicznych firmach czy instytucjach, na zasadzie umowy-zlecenia.
        Płatnego.
      • mary_an Re: Zarobki stazysty/praktykanta 13.06.08, 20:32
        A ile trwaja te praktyki? Bo 2 tygodnie to jeszcze moge pracowac za grosze, ale
        pracowac przez okragly rok, minimum 40h na tydzien bez normalnej zaplaty to
        przeciez nie jest mozliwe - chyba, ze ma sie rodzicow milionerow.

Zastanawiam sie co robia w takim razie ludzie na aplikacjach w roznych
        instytucjach - jedza trawe w parku, gdzie mieszkaja w namiocie, czy tez pracuja
        cale wieczory, noce i weekendy, zeby sie utrzymac?

Moze bede pracowala w Sejmie i zostane po godzinach prostutka - bardzo
        elastyczne godziny pracy i dobre zarobki. Innego wyjscia nie widze.
        • alex_koz Re: Zarobki stazysty/praktykanta 14.06.08, 11:54
          no coz, aplikanci - nie tylko sejmowi, ale wszelcy nisko oplacani korzystaja z pomocy finansowej rodzicow, korzystaja z pomocy finansowej partnera albo dorabiaja chalturami tak bardzo jak to sie da. chaltura chalturze nierowna oczywiscie: niektorzy udzielaja korepetycji, pisza prace, inni przygotowuja pisma i np. opinie prawne juz za grubsza kase.

a co do prostytucji: przynajmniej dochod z tego jest nieopodatkowany;)))))))))
          • mary_an Re: Zarobki stazysty/praktykanta 14.06.08, 17:32
            Nie ma co sie smiac, w Niemczech jest coraz wiecej ekskluzywnych agencji, ktore
            poszukuja studentek, oficjalnie sie o tym mowi i pisze. I wiele dziewczyn sie na
            to decyduje, ostatnio gdzies czytalam wywiad ze studentka medycyny, czy
            ekonomii. Zdecydowala sie na taka prace po tym, jak zemdlala na zajeciach z
            glodu. Raz na miesiac ma klienta za 1000-2000 Euro i jej starcza na oplacenie
            czynszu i kosztow studiow. To sa zwykle jacys bogaci menedzerowie, ktorzy
            zabieraja je np. na weekend do 5* hotelu do Paryza i tam siedza przez 2 dni,
            zwiedzaja miasto, chodza do opery, na romantyczne kolacje, udaja, ze sa
            zakochanymi mlodymi ludzmi. One mowia - praca dobrze placona, dobre warunki,
            dobre traktowanie. Troche przykre, ale prawdziwe :(
        • beatrycze123 Re: Zarobki stazysty/praktykanta 14.06.08, 17:32
          ale zastanówmy się: dla kogo sa praktyki? Według mnie praktyki są dla studentów,
          po studiach czy na ostatnich atach studiów idzie się do normalnej pracy. 40h i
          normalnie płatnej.

A praktyki zazwyczaj trwają 3 miesiące, choć to żadna reguła. Moja kolezanka
          jest na praktykach juz pół roku, traktuje to jako dorabianie do studiów 2 dni w
          tygodniu (płacą jej od godziny, 10 zł za godzinę)
          • mary_an Re: Zarobki stazysty/praktykanta 14.06.08, 17:35
            Aplikacja w instytucjach panstwowych jest dla ludzi po ukonczonych studiach,
            trwa 12 miesiecy, pracujesz 40h na tydzien, czyli codziennie po 8 godzin. I
            dostajesz za to jakies grosze, za ktore nie mozesz nawet oplacic mieszkania (wg
            tego co tu niektorzy napisali, ja sie i tak za rok dowiem u zrodel)
            • beatrycze123 Re: Zarobki stazysty/praktykanta 15.06.08, 15:35
              to po co to robić?
              • Gość: ja Re: Zarobki stazysty/praktykanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 20:25
                po co? bo bez aplikacji nie możesz wykonywać praktycznie żadnego zawodu
                prawniczego. No i większość z nich trwa sporo ponad rok:(najlepiej jest dostać
                sie na radcowska i załapać do jakiejś przyzwoitej kancelarii, inaczej ciężko
                znaleźć coś na ułamek tygodnia, pozostają chałtury
      • alex_koz Re: Zarobki stazysty/praktykanta 14.06.08, 11:51
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Hmm... Jakie zarobki? Też jestem na praktykach ze skierowania z UMK i szczęście
        > m
        > było, że atrakcyjna z punktu widzenia przyszłej pracy instytucja zechciała mnie
        > przyjąć do odbycia praktyki w trybie wolontariackim. A stażyści-jak już
        > wcześniej ktoś powiedział-niezależnie od miejsca odbywania stażu mają ok 600zł

wielokrotnie juz na tym forum toczyla sie dyskuja co do definicji "praktyk", "stazu" i wynagrodzenia za takowe, wiec radze poczytac co do tego "niezaleznie od miejsca odbywania stazu maja 600zl".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka