Gość: Misia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 12:54 Która ma opinię najlepszej? Czym się różnią? Z góry dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dugo Re: Nikt nic nie wie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 18:26 Dla mnie kolejność UW, PW, SGGW. Przy czym wszystkie te 3 uczelnie są b.dobre. Moje subiektywne zdanie na ten temat: UW - podejście naukowe, biologiczna strona biotechu PW - podejście praktyczne, techniczna strona kierunku (tzw. biotechnologia biała, czyli przemysłowa) SGGW - nachylenie zgodne z rolniczym profilem uczelni (btch zielona) Najciekawszy biotech (dla mnie!) jest na Akademiach Medycznych/Uniwersytetach Medycznych -> biotechnologia medyczna (btch czerwona), ale to już zależy co kogo interesuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daberekteam Re: Nikt nic nie wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 12:21 Kazdy pirwszoroczniak powinin wiedzieć iż najlpesza uczelnia w PRLU jest PW!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nikt nic nie wie? IP: *.bstnma.east.verizon.net 11.07.08, 22:52 Konczylam biologie molekularna na UW (wtedy jeszcze nie bylo tam kierunku biotechnologia) i rzeczywiscie pod wzgledem jakosci badan naukowych to najlepszy wybor w Warszawie. Ogolnie to doskonale miejsce jesli chcesz potem zajmowac sie badaniami naukowymi. Z mojego roku ze specalizacji biologia molekularna jakies 75% roku jest po studiach doktoranckich. Jesli intertesuje ciebie biologia molekularna roslin to masz tam kogos takiego jak prof Andrzej Jerzmanowski i jego grupa. Na UW jest tez swietna embrologia. W instytucie Biotechnologii i Genetyki zajmuja sie nie tylko genetyka grzybow ale i czlowieka, no i jest zespol ludzi prowadzacych naprawde badania naukowe na wysokim poziomie. Zajecia z biochemii daly mi bardzo dobre przygotowanie laboratoryjne. Problemem jest czesto utrudnianie robienia pracy magisterskiej poza UW, ale to zalezy od roku. Biotechnologia na SGGW jest rownie oblegana co ta na UW no i jest tam wiecej zajec przydatnych jesli chcesz pracowac od razu w przemysle. Plusem jest to, ze zachecaja do odbywania stazy i robienia pracy magisterskiej poza uczelnia, a zatem mozesz miec kontak z badaniami naukowymi na najlepszym poziomie jak na polskie warunki. Na PW latwiej sie dostac, najlatwiej o prace w przemysle po studiach (duzo zajec typowo inzynierskich). O ile pamietam nie najlepiej wygladala tam strona biologiczna zajec, ale teraz maja sporo naprawde dobrych osob z zewnatrz prowadzacych wyklady i tez zaczynaja wspolpracowac z instytutami panowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi_ Re: Nikt nic nie wie? IP: 87.192.56.* 12.07.08, 10:51 to zalezy co jest Twoim priorytetem -> jeśli myslisz o karierze naukowej, jesteś fanką biologii i "teorii"- UW -> jeśli natomiast zwracasz się bardziej ku perspektywie przyszłej pracy [w przemyśle itp.], zajęcia praktyczne, tytuł inżyniera i wszystko to, co wiąże się ze studiowaniem na polibudzie [mniej biologii]- wybierz PW zdecydowanie łatwiej Ci będzie o pracę. tyle. o SGGW nie wypowiadam się, gdyż nie mam porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unknow Re: Nikt nic nie wie? IP: 85.232.250.* 24.07.08, 01:52 Na PW jest znacznie mniej zajęć biologicznych niż na UW, czy SGGW. Jest za to znacznie więcej zajęć chemicznych (chemia ogólna i nieorg., chemia fizyczna, chemia analityczna, chemia organiczna, gdzie na UW czy SGGW podział jest tylko na chemię ogólną i organiczną), technicznych i innych (matematyki, fizyki jest o wiele więcej niż na UW czy SGGW). Każda z uczelni ma zresztą inne specjalizacje, UW bardziej naukowe, SGGW rolnicze (Biotechnologia roślin, zwierząt lub żywności), PW przemysłowe (Biotechnologia przemysłowa, biotechnologia w ochronir środowiska, biotechnologia chemiczna: leki i kosmetyki). Polecam wejść na stronę każdej uczelni, znaleźć program studiów biotechnologii i porównać... to wiele ułatwi Odpowiedz Link Zgłoś