Dodaj do ulubionych

Co wybrać???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 19:39
Dostałam się na wszystko, na co składałam tylko nie na mój wymarzony kierunek, czyli na farmacje. Zostałam przyjęta na technologie chemiczną na AGH i Politechnike Krakowską oraz na chemie na UJ. Mam w planach poprawianie matury za rok i spróbowanie raz jeszcze na farmacje. W obecnej sytuacji nie wiem już co mam wybrać. Wiem, że decyzje musze podjąć sama, ale prosze o Waszą opinie.
Obserwuj wątek
    • king_rat Re: Co wybrać??? 26.07.08, 19:46
      Skoro za rok chcesz poprawiać maturę i zdawać na farmację, to siedź w domu i się
      ucz. Po co masz tracić czas na studiowanie czegoś co Cię nie interesuje i co
      rzucisz po roku.
      • Gość: Tea Re: Co wybrać??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.08, 20:00
        POpieram przedmówcę. Albo może wybierz ten kierunek, który
        najbardziej współgra z farmacją, i kiedy się na nią dostaniesz
        studiuj je równolegle. Jeśli podołasz
      • Gość: _eternity Re: Co wybrać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 22:54
        Małe sprostowanie. To, że nie dostałam się na farmacje-kierunek na który najbardziej chciałam się dostać nie świadczy o tym, że pozostałe kierunki mnie nie interesują. Jakby tak było to nie traciłabym kasy na rejestracje elektr., bo to nie miałoby najmniejszego sensu. Poza tym jestem osobą, która mając więcej zajęć jest bardziej zorganizowana, więc siedząc w domu nauczyłabym się mniej do przyszłorocznej matury niż chodząc na studia i jednocześnie powtarzając. Rezygnując ze studiów stracę rok, przez który mogłabym się nauczyć czegoś nowego i może przydatnego na farmacji...
        Hmmmm przypuśćmy, że za rok nie poprawie tej matury to który z tych kierunków daje najlepsze perspektywy???
    • attta Re: Co wybrać??? 26.07.08, 20:01
      Ja bym porównała przedmioty i program twojej wymarzonej farmacji i
      Te kierunki(to wszystko jest na stronach ucz.) i wybrała ten
      najbardziej zbliżony do farmacji. Jesli Ci się uda poprawic mature
      bedzie Ci łatwiej. Poz
    • Gość: Tea Re: Co wybrać??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.08, 20:22
      Chyba technologia chemiczna podchodzi bardziej (tak na logikę...)?
      • Gość: chihuahua1 Re: Co wybrać??? IP: *.igloonet.pl 26.07.08, 22:54
        jeśli chcesz poprawiać maturę, to porównaj programy tych kierunków i wybierz
        ten, na którym jest więcej takiej czysto szkolnej chemii [i ewentualnie
        biologii]. dzięki temu będziesz miała cały czas kontakt z przedmiotem, a
        jednocześnie zaoszczędzisz sporo czasu - jednocześnie będziesz się uczyć do
        matury i na egzaminy.

a myślałaś może o technikum farmaceutycznym?

a tak swoją drogą, technologia chemiczna chyba jest niemniej perspektywiczna niż
        farmacja....
        • Gość: Tawananna* Re: Co wybrać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 00:23
          Świetne rady, moim zdaniem. Wybrałabym to, co najbardziej pomoże w przygotowaniu
          się do matury (obstawiam chemię na UJ, ale trzeba sprawdzić w programie). Albo
          właśnie studium policealne - technik farmacji lub coś innego. W dwa lata
          będziesz miała konkretny zawód, a w międzyczasie poprawisz maturę i dostaniesz
          się na wymarzoną farmację.
          • Gość: ola Re: Co wybrać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 08:48
            ja polecam technologię chemiczną, gdyż jest najbardziej związana z farmacją - po
            niej pracodawcy chętniej zatrudniają osoby przy produkcji leków czy kosmetyków -
            to zależy jaką specjalizację wybierzesz - niż farmaceutów, gdyż technologowie
            mają większe przygotowanie praktyczne potrzebne przy produkcji... ale jeśli
            chcesz pracować w aptece to studiuj tam rok - masz bardzo dobre repetytorium z
            chemii...
        • Gość: _eternity Re: Co wybrać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 14:14
          Technik farmacji-myślałam o tym, ale doszłam do wniosku, że najlepiej poprawić wynik z matury, a skoro już sie dostałam na dzienne AGH i UJ to wybiorę którąś z tych uczelni. PK odrzucam, bo jest tam bardzo ciężko i na pierwszym roku podobno sama matma i fizyka, mało chemii, więc nie miałabym dużo czasu na powtórki. Został UJ i AGH. Pewnie pomyślicie, że zwariowałam, ale zastanawiam się, czy nie złożyć na obie uczelnie i później z którejś zrezygnować. Sprawdze program na obu kierunkach jak radzicie. Dziękuje za opinie:)
          • Gość: _eternity Re: Co wybrać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 13:19
            czuje sie głupio, bo jak złoże na UJ i AGH a we wrześniu zrezygnuje dla AGH to
            przecież to będzie bez sensu... :/
    • d.o.l.c.e.v.i.t.a Re: Co wybrać??? 08.08.08, 16:20
      W zeszłym roku byłam w tej samej sytuacji ;) Również nie dostałam się na
      farmację, a na chemię i technologię chemiczną tak. Wybrałam technologię
      chemiczną i ani chwili nie żałowałam :D To, czego nauczyłam się na studiach,
      przydało mi się do poprawy matury. W tym roku dostałam się już na farmację :D
      Poza tym moim zdaniem studia techniczne wydają się ciekawsze... Przy
      zeszłorocznym wyborze brałam pod uwagę również fakt, że w razie czego gdybym nie
      poprawiła matury, to z inż. mam większe szanse znalezienia pracy :)
    • Gość: marajka Re: Co wybrać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 16:15
      Nic. Po co coś zaczynać i rzucać? Ucz się, ucz i jeszcze raz ucz do
      matury. Jak pójdziesz na studia możesz nie mieć czasu. To naprawdę
      żadne wstyd. Możesz znaleźć pracę na 1/2 etatu i uczyć się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka