madalenna20 30.07.08, 13:23 może ktoś łopatologicznie wytłumaczyć , czy toto się różni o siebie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: Staż vs. praktyka IP: *.infinity.net.pl 30.07.08, 13:57 praktyki są w czasie studiów np. wakacje i są bezpłatne a staż się odbywa po studiach , trwa chyba 6 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Staż vs. praktyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.08, 14:16 w praktyce często używane zamiennie. więc niczym. choć jest jakaś tendencja do nazywania 'praktyką' okres w trakcie trwania studiów pozwalający na zdobycie doświadczenia (np. dwutygodniowe / miesięczne praktyki po pierwszym, drugim, n-tym roku), natomiast stażem okres (najczęście dłuższy okres - pół roku) pozwalający przygotować człowieka do pracy na konkretnym stanowisku. jest to często oferowana forma zatrudnienia dla absolwentów lub studentów ostatniego roku. w związku z tym staż zawsze jest płatny (i tu w zależności od firmy w zakresie od tragicznej stawki 1000 brutto do pełnej lub prawie pełnej, jaką dostaje pracownik zatrudniony na stanowisku do którego stażysta jest przygotowywany). jest też takie coś, jak staż z urzędu pracy, ale... adresowane jest przeważnie do osób na które nie ma zapotrzebowania na rynku pracy. pensja marna, doświadczenie kiepskie i po 6 miesiącach wylot. praktyka często jest niepłatna. choć w zależności od kierunku który się studiuje, umiejętności i regionu kraju łatwiej lub trudniej można znaleźć płatną. stawki nie są wysokie (jak w moim przypadku, za miesięczną praktykę dostałem 1500), ale jeśli musi się je odbyć (wymóg uczelni) to dobrze jak coś za to wpadnie. moje doświadczenia są sprzed dwóch lata, od tego czasu sytuacja na rynku pracy znacznie się poprawiła, więc możliwe, że ofert płatnych praktyk jest więcej. No i jeśli firma decyduje sie płacić praktytantowi ma sie zdecydowanie większe szanse, że nie spełni się miesiąca parząc kawę lub niszcząc dokumenty;] pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny12 Re: Staż vs. praktyka 31.07.08, 00:18 Jak będzie wyglądała praktyka zależy w 90 procentach od delikwenta. Jeżeli wykaże wolę pracy i uczenia się to czas praktyk nie będzie zmarnowany. Jek będzie się zachowywywał jak ....to ..... Moje doświadczenia są strasznie stare (1996 i 1997), odbyłem w czasie studiów prawniczych dwie bezpłatne praktyki które trwały łącznie prawie rok. Ich program był de facto zbliżony do stażu. Już po dwóch tygodniach wykonywałem zadania jakie powierzono doświadczonym pracownikom. Za całość płaciłem z własnej kieszeni. I nie żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Staż vs. praktyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 06:40 piszę to z własnej perspektywy (studia techniczne). często zagadnienia, które trzeba ogarnąć przed wdrożeniem delikwenta do projektu wymagają dłuższego wprowadzenia (nie jedno czy dwugodzinnego, szczególnie gdy są to studenci początkowych lat). tzw. góra bierze praktykanta bo 'a nuż się przyda' natomiast osoby od których miałby się uczyć zwyczajnie nie mają czasu (i czasem chęci) się nim zajmować. przeciwnie jest w sytuacji, gdy praktyki są płatne. wtedy każdy dyrektor przynajmniej zastanowi się nim kogoś przyjmie, zapyta pracowników o zdanie, nakreśli jakiś plan działania. zdecydowanie łatwiej w takiej sytuacji się odnaleźć;] Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_ex Re: Staż vs. praktyka 31.07.08, 13:46 polecam staże organizowane przez urzędy pracy, wprawdzie dużo pieniążków sie nie dostaje ale warto, duża szansa że się czegoś konkretnego nauczy, kilkoro moich znajomych jest po stażach i przydały im się ponieważ pracują teraz w tym samym zawodzie, a tu inf o tym co trzeba zrobic expertia.pl/strefa/material/jakie-warunki-nalezy-speniac-aby-moc-odbyc-staz Odpowiedz Link Zgłoś