Dodaj do ulubionych

Wybór promotora

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 14:49
Hej mam pytanko, czym się sugerowaliście przy wyborze promotora pracy
magisterskiej?
Niedługo mnie to czeka i że tak powiem mam dwa typy.
1. Pewien profesor, szef zakładu dydaktycznego w którym chcę pisać pracę,
przewodniczący Polskiego Towarzystwa Logistycznego więc znane i szanowane
nazwisko. Ogólnie ludzie go sobie chwalą, chociaż jest zapracowany i nie ma
tyle czasu żeby się zaangażować w prace swoich dyplomantów na ile oni by chcieli.
2. Młoda pani doktor (w wakacje się obroniła) mająca bardzo wiele pomysłów,
która zrewolucjonizowała system prowadzenia zajęć z tego przedmiotu na
uczelni. Nazwisko nieznane ale na pewno by się mogła zaangażować w pomoc przy
magisterce.

Kogo wybrać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Wybór promotora IP: *.4.90.85.cust.static.gepowernet.ch 28.10.08, 15:48
      To zależy od:

- Twojego stylu pracy - są osoby, które najchętniej piszą wszystko samodzielnie, nie lubią, jak ktoś im się wtrąca, wolą oddawać większe, dopracowane fragmenty pracy i dopiero potem przyjmować uwagi. Są też osoby, które podczas pisania potrzebę dyskusji z kimś i z tej dyskusji czerpią pomysły do dalszej części pracy, wolą pokazywać fragmenty dopiero powstające. Ja należę zdecydowanie do tej drugiej grupy, samo pisanie zajmuje mi niewiele czasu, siadam często z gotowym pomysłem - natomiast muszę to wcześniej sobie przemyśleć i najlepiej obgadać, w rozmowie z kimś wpadam na coraz to nowe pomysły. Stąd możliwość konsultacji z promotorem jest dla mnie kluczowa. Musisz sam ocenić, do której grupy należysz, i który promotor będzie dla Ciebie bardziej odpowiedni.

- tego, czy myślisz o studiach doktoranckich - jeśli interesuje Cię "kariera" naukowa, to zdecydowanie wybieraj profesora z szanowanym nazwiskiem.

- cech charakterologicznych ;) - z jednymi osobami rozumiemy się lepiej, z innymi gorzej. Jeśli znasz obu potencjalnych promotorów, to możesz ocenić, współpracę z którym z nich wyobrażasz sobie lepiej.
    • Gość: Aga Re: Wybór promotora IP: *.chello.pl 28.10.08, 16:15
      Czy pani dr ma w ogóle uprawnienia do prowadzenia magistrantów?
      Nieliczni doktorzy mają.
      • gdabski Re: Wybór promotora 28.10.08, 18:50
        > Nieliczni doktorzy mają.

Zależy gdzie. Zresztą to chyba i tak wydział decyduje.

/Gdabski
      • clas_sic aga 29.10.08, 23:58
        na UJ dr na stanowisku adiunkta może prowadzić seminarium mgr. Wtedy recenzentem
        musi być samodzielny pracownik naukowy.
    • Gość: niedlugomagisterka Re: Wybór promotora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 19:04
      Myślę pod kątem przyszłej pracy. Czy pracodawca patrzy na nazwisko promotora.
      Bo jeśli zdecydowałabym się na doktorat to i tak zostałabym na swojej uczelni i
      doktorat robiła właśnie w tym zespole, który tak wielki nie jest, ale większość
      osób znam. (działam w kole naukowym przy tym zespole, a wspomniany profesor jest
      naszym opiekunem, a wspomniana pani doktor - chcemy by była naszym drugim
      opiekunem, ze wzgledu na jej zapał do pracy i żeby była opiekunem nie tylko
      "papierowo")
      • Gość: Tawananna* Re: Wybór promotora IP: *.4.90.85.cust.static.gepowernet.ch 28.10.08, 19:27
        > Myślę pod kątem przyszłej pracy. Czy pracodawca patrzy na nazwisko > promotora.

Przyznaję, że nigdy o czymś takim nie słyszałam, poza jakimiś wyjątkami, kiedy okazuje się przypadkiem, że pracodawca studiował akurat na tej samej uczelni albo zna promotora (z dobrej czy złej strony). Nie wiem, może w Twojej dziedzinie jest inaczej, ale na studiach humanistycznych, społecznych i przynajmniej niektórych kierunkach ekonomicznych i ścisłych, nikt nie pyta nawet o temat pracy magisterskiej, o promotorze nie wspominając.

Co innego w przypadku doktoratu, tutaj nazwisko, a zwłaszcza - wsparcie promotora mogą być ważne - ale działasz w kole naukowym pod opieką tego profesora i w razie chęci pisania doktoratu mogłabyś skierować się do niego bez problemu z zapytaniem nawet, jeśli nie u niego pisałabyś magisterkę.

Jeśli masz jakieś wątpliwości, to może wybierz profesora jako promotora, a do młodej i pełnej zapału pani doktor i tak będziesz mogła zwrócić się z jakimiś pytaniami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka