Dodaj do ulubionych

Co wybrać?

IP: *.plock.mm.pl 11.02.09, 16:58
Słuchajcie mam problem - kompletnie nie mam pojęcia na jakie studia pójść. No
może nie kompletnie, bo interesują mnie studia techniczne/ścisłe. Na maturze
zdaję rozszerzoną biologię i podstawową matematykę. Co do kierunków,
interesuje mnie fizyka, matematyka lub coś bardziej nowtorskiego, np.
inżynieria materiałowa. Nie jestem jednak pewien czy znajdę po tym dobrą
pracę. Który z tych kierunków polecacie? Z dostaniem się chyba nie powinno być
zbytnich problemów - w końcu bardzo mało osób wybiera te kierunki.
Obserwuj wątek
    • zloty.strzal Re: Co wybrać? 11.02.09, 17:03
      > Słuchajcie mam problem - kompletnie nie mam pojęcia na jakie studia pójść.

A musisz koniecznie iść studiować?
    • ziemia.ognista Re: Co wybrać? 11.02.09, 17:19
      Dlaczego zatem zdajesz podstawową matematykę? A biologia przy tych kierunkach do niczego ci się nie przyda.
      • Gość: keto Re: Co wybrać? IP: *.plock.mm.pl 11.02.09, 21:07
        >A musisz koniecznie iść studiować?

A co, mam ci kible czyścić?

>Dlaczego zatem zdajesz podstawową matematykę? A biologia przy tych kierunkach
        do niczego ci się nie przyda.

Dlatego że nie jestem w klasie matematycznej. Poza tym wydaje mi się że
        wystarczy na sporą część kierunków jeśli dobrze napiszę. Na informatykę np.
        wiadomo że nie, ale na informatykę nie chcę iść. A biologię np. na PW na inż.
        mat. liczą za 1, czyli maksymalnie.
        • lstiti Re: Co wybrać? 11.02.09, 21:24
          Jeśli pójdziesz na jakiś kierunek techniczny to i tak będziesz mieć do czynienia
          z matematyką i to na znacznie wyższym poziomie niż jest w liceum. Tak więc
          zastanów się czy dasz sobie radę skoro zdanie rozszerzonej matematyki jest dla
          Ciebie za trudne.
    • Gość: grzyby po deszczu Re: Co wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 22:13
      Skoro zdajesz bilogię, to może zastanów się nad inżynierią biomedyczną.
      • Gość: keto Re: Co wybrać? IP: *.plock.mm.pl 12.02.09, 15:45
        Problem w tym że biologia mnie zbytnio nie interesuje. :]

Najbardziej interesuje mnie fizyka techniczna, ale obawiam się 2 rzeczy: że
        będzie za ciężko i że nie znajdę dobrej pracy po tym kierunku.
        • Gość: szyszka Re: Co wybrać? IP: *.chello.pl 12.02.09, 21:46
          To po co ją zdajesz zamiast fizyki? Z fizyką miałbyś o wiele większy wybór
          kierunków na polibudach.

Zastanów się w jakim mieście chcesz studiować i zobacz na co masz szansę się
          dostać z podstawową matmą i biologią. Może coś ci się spodoba.
          • marionaud_1 Re: Co wybrać? 15.02.09, 18:11
            zawsze pozostaje durnowata ochrona srodowiska - pewnie się
            dostaniesz, ale nie licz na rozwój intelektualny.
            • Gość: studentOŚ Re: Co wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.09, 18:20
              nie obrażać mi tu ochrony środowiska!!
    • Gość: kree Re: Co wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.09, 18:20
      a może inzynieria środowiska?Jest tam i fizyka i troche biologii,
      chemia no i matma,
    • Gość: kree Re: Co wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.09, 18:22
      i jeszcze biotechnologia,napewno duzo chemii,matma,fizyki chyba
      mniej ale nier studiuje to nie wiem zobacz na planie zajęć danego
      kierunku jakie są przedmioty
      • Gość: keto Re: Co wybrać? IP: *.plock.mm.pl 16.02.09, 14:57
        a z tych dwóch - fizyka techniczna, inżynieria materiałowa - który polecacie?
        myślę że na obydwa się dostanę, progi są raczej niskie.
    • un.invited Re: Co wybrać? 16.02.09, 15:48
      Boze! widzisz to i nie grzmisz!

to Ty chcesz studiowac "cos scislego", coby sie student a potem inzynier nazywac?!

powinni wprowadzic dodatkowe wymogi przyjec na studia - esej na 1000 slow,
      "dlaczego chce studiowac X" -> 30% kwalifikacji
      • Gość: keto Re: Co wybrać? IP: *.plock.mm.pl 17.02.09, 16:23

A czego oczekiwałeś?
        • tanczacy_z_tensorami Re: Co wybrać? 17.02.09, 21:36
          Jeżeli nie jesteś w stanie zdać przyzwoicie fizyki ani matematyki na maturze to zdecydowanie odradzam fizykę techniczną. Nawet jeżeli prześlizgniesz się przez pierwszy semestr to i tak później niczego się nie nauczysz. Materiałówka uchodzi za łatwą, ale tam na wstępie trzeba być dobrym z chemii. I nie patrz na to, gdzie cię przyjmą, patrz gdzie masz szanse się utrzymać. Na fizyce technicznej na pw w tym roku po pierwszym semestrze została połowa, reszta liczyła że jak małe progi to będzie łatwo...
        • un.invited Re: Co wybrać? 17.02.09, 22:34
          czegos ewidetnie tak niedoscignionego jak "zainteresowania"?
          • Gość: szyszka Re: Co wybrać? IP: *.chello.pl 17.02.09, 23:11
            To że nie ma sprecyzowanych zainteresowań to jeszcze nic złego, nie każdy musi
            mieć jakąś pasję. Gorzej, że chyba nie bardzo wie co robi, a kierunek wybiera na
            podstawie ładnej nazwy. Jeżeli nie to sorry, ale naprawdę nie wiem po co pchać
            się na fizykę bez rozszerzonej matmy i fizy na maturze, poboru przecież już nie ma.
            • un.invited Re: Co wybrać? 17.02.09, 23:58
              kiedy ja nie o pasji, a o zainteresowaniach ... i chyba kazdy interesuje sie
              "czyms" - po kiego inzynierowac sie w czyms zupelnie innym

a jak iksinski sie niczym nie interesuje, to odczekac troche az sie cos znajdzie

bo uzasadnienie, chce studiowac, zeby studiowac i zeby byc inzynierem jak
              dorosne jest absurdalnie infantylne

• szalony88 Re: Co wybrać? 18.02.09, 11:04
                Widzisz podanych przez Ciebie kierunków to ja bym nie wybierał. Spójrz
                perspektywicznie i wybierz coś co da Ci nie tylko satysfakcję ale i pracę. Ze
                swojej strony mogę polecić swoją uczelnię - Akademię Morską w Szczecinie. Można
                normalnie podczas studiów pracować i dostawać stypendium, więc z kasą nie ma
                problemów, a i czas na imprezy się znajdzie :). Wg mnie najważniejsza jest
                atmosfera, bo studia to niezapomniany okres życia!
                • Gość: keto Re: Co wybrać? IP: *.plock.mm.pl 18.02.09, 15:39
                  Zamiast prawić morały wystarczy że powiecie mi co sądzicie o tych kierunkach.
                  • Gość: bangin Re: Co wybrać? IP: *.chello.pl 18.02.09, 16:01
                    No z tego co mówisz wybrałbym inżynierie materiałową, bo rynek pracy jest
                    spory.Ale ktoś tam z poprzedników polecił akademie morską w szczecinie.Sprawdź
                    to bo fizyki i matmy masz też wystarczająco i to w odniesieniu właśnie do
                    praktyki a nie głownie teoria. Tam faktycznie ma się po tym masę hajsu.A i i tak
                    nie licz na to że po którymś ze swoich kierunków będziesz pracował wykorzystując
                    codziennie jakieś eksperymenty fizyczne.chyba że chcesz pracować w
                    laboratorium,ale tam zapomnij o pieniądzach.pzdr
                    • un.invited Re: Co wybrać? 18.02.09, 16:26
                      z tym laboratorium i kasa, to zalezy gdzie i dla kogo... - wiec nie generalizuj
                      • szalony88 Re: Co wybrać? 25.02.09, 20:41
                        Bangin ma rację, w laboratorium ciężko o dobry pieniądz, chyba że zostaniesz
                        kierownikiem lab. Widziałem jak ludzie tam zasuwają i nie wygląda to ciekawie.
                        Jak chcesz sam się przekonaj. A co do innych kierunków to ja jednak patrzę
                        praktycznie. Teraz mało jaki inż albo mgr ma takie wykształcenie, że może
                        rozpocząć pracę, większość w ogóle nie pracuje w zawodzie. Dlatego też ciężko o
                        zarobienie kasy od razu po studiach. Po Akademii Morskiej mam trochę znajomych i
                        NIKT nie narzeka na warunki pracy i finanse.
                  • un.invited Re: Co wybrać? 18.02.09, 16:27
                    Gość portalu: keto napisał(a):

> Zamiast prawić morały wystarczy że powiecie mi co sądzicie o tych kierunkach.

sadze, ze nie sa dla Ciebie...
                    • Gość: zdezorientowany Re: Co wybrać? IP: *.plock.mm.pl 18.02.09, 19:34
                      śmieszny jesteś. ale to o twoim ograniczeniu świadczy to, że oceniasz moje
                      predyspozycje do robienia czegoś po paru postach. gratuluję. masz chyba jakiś
                      problem, ale od tego są psycholodzy a nie fora (no chyba że dla ludzi
                      sfrustrowanych).
                      • un.invited Re: Co wybrać? 18.02.09, 20:00
                        Gość portalu: zdezorientowany napisał(a):

> śmieszny jesteś. ale to o twoim ograniczeniu świadczy to, że oceniasz moje
                        > predyspozycje do robienia czegoś po paru postach. gratuluję. masz chyba jakiś
                        > problem, ale od tego są psycholodzy a nie fora (no chyba że dla ludzi
                        > sfrustrowanych).

smieszny, ograniczony, z problemem i pewnie sfrustrowany - ot, przecietny
                        smiertelnik -

co do predyspozycji, na podstawie przedstawionych przez Ciebie faktow, to jedyny
                        logiczny wniosek -

• Gość: szyszka Re: Co wybrać? IP: *.chello.pl 18.02.09, 22:00
                        > ale to o twoim ograniczeniu świadczy to, że oceniasz moje
                        > predyspozycje do robienia czegoś po paru postach.

Skoro zdajesz na maturze TYLKO podstawową matmę, a fizyki wcale, to naprawdę
                        ciężko jest zrobić inne założenie, niż to że z obu przedmiotów jesteś cienki jak
                        sik węża.
                        Poza tym z twoich postów wynika, że nawet nie sprawdziłeś na stronach kierunków
                        programów studiów, czy chociażby reklamowych tekstów dla kandydatów i nie masz o
                        nich zielonego pojęcia.
                        • Gość: keto Re: Co wybrać? IP: *.plock.mm.pl 19.02.09, 16:02
                          siki węża to ty masz zamiast mózgu.

zamiast obelg prosiłbym NORMALNYCH ludzi o jakieś sensowne rady. z góry dziękuję.
                          • un.invited Re: Co wybrać? 19.02.09, 16:18
                            przeczytaj swoje dwa ostatnie posty i skonfrontuj z definicja obelg

umiejetnosc wyciagania wnioskow przyda Ci sie na maturze
                            • Gość: resik Re: Co wybrać? IP: *.acn.waw.pl 24.02.09, 18:31
                              No ja się właśnie sam zastanawiam nad AM w Szczecinie. Słyszałem, że tam się dosyć łatwo dostać. Ale jak jest z utrzymaniem się na studiach? Jakoś tam sobie radzę z matmą, ale nie wiem czy na tyle, żeby pozdawać egzaminy ;/
                              • ziemia.ognista Re: Co wybrać? 24.02.09, 18:55
                                Nie, wcale nikt się nie zorientuje, że od dłuższego czasu spamujesz.
                                [']
                                • Gość: resik Re: Co wybrać? IP: *.acn.waw.pl 26.02.09, 16:19
                                  Co to znaczy, że spamuje??że się pytam o uczelnie, na którą chce się wybrać??Nie
                                  kumam.
                                  • Gość: resik Re: Co wybrać? IP: *.acn.waw.pl 26.02.09, 17:03
                                    aaa już rozumiem, teraz doczytałem, że am się pojawia w innych wątkach.ale kurde
                                    to szkoła państwowa, raczej prywatne muszą sie reklamowac tak mysle
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka