Dodaj do ulubionych

6 na studiach?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 11:54
Witam, otrzymałem 6 z egzaminu, chociaż skala ocen u nas wynosi 2-5, ale pan
doktor zarzekał się, że taka ocena jest możliwa, jest liczona jako 5, ale daje
coś dodatkowego do punktów ECTS. Czy myślicie, że dziekanat będzie robił
problemy??? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem...
Obserwuj wątek
    • droga2 Re: 6 na studiach? 13.02.09, 11:57
      ja sie spotkałam z 5,5 przy skali 2-5.
      do sredniej była liczona jako 5,0, po prostu dla własnej satysfakcji było
      wiecej, tez jako pewna nagroda.
    • lstiti Re: 6 na studiach? 13.02.09, 12:05
      ale daje
      > coś dodatkowego do punktów ECTS.

Czy Ty w ogóle wiesz co to są punkty ECTS?
    • liza_s Re: 6 na studiach? 13.02.09, 14:29
      Można otrzymać ocenę celującą, zapisuje się ją wtedy słownie, ale liczbowo to
      5,0. Punkty ECTS otrzymuje się za zaliczenie przedmiotu, a nie za stopień.
      Zajrzyj do regulaminu uczelni, tam powinno być wszystko wyjaśnione.
      • Gość: Aga Re: 6 na studiach? IP: *.chello.pl 14.02.09, 10:08
        > Punkty ECTS otrzymuje się za zaliczenie przedmiotu, a nie za
        stopień.

Nie zawsze, znam kierunki, na których wyższy stopień dawał więcej
        punktów. A 6 na studiach, choć z reguły służy tylko satysfakcji
        studenta, to bardzo miła rzecz :)
        • Gość: Ania Re: 6 na studiach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.09, 10:20
          Bajki.
          • Gość: Aga Re: 6 na studiach? IP: *.chello.pl 14.02.09, 13:15
            Bajki jak bajki, sama się załapałam na rok takiego systemu
            studiowania.
            • Gość: ??? Re: 6 na studiach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.09, 18:12
              I miałaś uzależnioną ilość pinktów ECTS od oceny?
        • lstiti Re: 6 na studiach? 14.02.09, 12:48
          > Nie zawsze, znam kierunki, na których wyższy stopień dawał więcej
          > punktów.

Najpierw się dowiedz co to są punkty ECTS a dopiero później wypisuj takie pierdoły.
          • Gość: Aga Re: 6 na studiach? IP: *.chello.pl 14.02.09, 13:14
            > Najpierw się dowiedz co to są punkty ECTS a dopiero później
            wypisuj takie pierdoły.

Dowiedziałam się jakieś 8 lat temu ;) Nie moja wina, że
            gdzieniegdzie mają takie, a nie inne przepisy.
            • lstiti Re: 6 na studiach? 14.02.09, 13:49
              > Dowiedziałam się jakieś 8 lat temu ;)

No to powinnaś odświeżyć swoją wiedzę gdyż punkty ECTS nie zależą od oceny,
              tylko od nakładu pracy jaki musi włożyć przeciętny student. Jeśli jakiś
              przedmiot ma 5 punktów ECTS to znaczy, że wymaga od studenta więcej pracy niż
              przedmiot za 3 punkty ECTS. Przy uzyskaniu zaliczenia z przedmiotu student
              otrzymuje tyle punktów ile wart był dany przedmiot i nie ważne czy dostał z
              niego 3,0 czy 5,0.
              Jeżeli prowadzący chce wyróżnić studenta może mu wpisać celujący, ale to i tak
              będzie się liczyło jako 5,0 i w żaden sposób nie wpłynie na ilość punktów ECTS.

Nie moja wina, że
              > gdzieniegdzie mają takie, a nie inne przepisy.

System punktów ECTS jest wspólny dla wszystkich uczelni, które go wprowadziły.
              Więc nie mogą dowolnie zmieniać sposobu naliczania tych punktów. Jeśli jakaś
              uczelnia uzależnia ilość punktów ECTS od oceny to znaczy, że tak na prawdę nie
              ma wprowadzonego systemu ECTS.
              • Gość: qwasdghj Re: 6 na studiach? IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.09, 13:53
                Więcej pracy ? Taaa to zależy od wykładowcy a nie ECTS. Miałem
                kiedyś zaliczenia za 2 pkt tak cholernie trudne, że biły na głowę
                wiele 7-demek :P
                • lstiti Re: 6 na studiach? 14.02.09, 13:56
                  > Więcej pracy ? Taaa to zależy od wykładowcy a nie ECTS. Miałem
                  > kiedyś zaliczenia za 2 pkt tak cholernie trudne, że biły na głowę
                  > wiele 7-demek :P

Poczytaj sobie o sposobie przydzielania punktów ECTS do przedmiotu. Skoro jakiś
                  przedmiot była za 2 punkty to znaczy, że władze wydziału uznały, że nie wymaga
                  tak dużo pracy w trakcie semestru jak przedmiot za np, 5 punktów ECTS.
                  • Gość: qwasdghj Re: 6 na studiach? IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.09, 13:58
                    Sposób sposobem :) ale weź obiektywnie. Przecież nie powiesz mi, że
                    to zależy od ECTS :) Tylko od prowadzącego...
                    • lstiti Re: 6 na studiach? 14.02.09, 14:08
                      U mnie zawsze się sprawdza, że im więcej punktów ECTS tym trudniej. Zwłaszcza
                      jak jeden przedmiot dzieli się na wykłady, ćwiczenia i projekt lub laborki.
    • un.invited Re: 6 na studiach? 13.02.09, 15:21
      jak nic wylecisz ze studiow...
    • ratyzbona Re: 6 na studiach? 14.02.09, 14:01
      Musze przyznać że 6 na studiach mnie zawsze bawiły bo istnieje jakiś tysiąc
      sposobów ich wpisywania - można dostać 5,5 można 5! ( to nawet USOS zapisuje)
      można dostać 6. Nie wiem czy to się jakkolwiek liczy ale przynajmniej mogliby
      zapis ujednolicić
      • Gość: jajakobyły Re: 6 na studiach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 17:16
        u mnie na 5 to umie prof,a najwyższa ocena to z reguły 4,5, dostaje kilka osób z
        roku:) Nawiasem mówiąc z lekka się zdziwiłem, bo na tym forum uwaza się z
        definicji, że na politechnice jest baardzo trudno, a tymczasem dowiedizalem się,
        iz na P WR: dostaje się punkty za aktywność na ćwiczeniach i 1 osoba nawet
        wyciągnęła na 4 własnie nimi, bo sprawdziany napisała słabiutko. Szkoda że za
        zeszyt nie dają ocen!
        oceny z egzaminu mozna sobie porawiac
        na celujacy tez mozna zdawac, jak sie dostalo 5
        • Gość: lolek Re: 6 na studiach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 17:28
          to lepiej powiedz gdzie studiujesz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka