Gość: FRED IP: *.rsk.pl 17.06.01, 23:44 MAM PYTANKO CO MOZNA ROBIC PO UKONCZENIU STUDIOW SOCJOLOGICZNYCH? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pola Re: SOCJOLOGIA... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 16:17 wystepowac w wiadomosciach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
skinsoft Re: SOCJOLOGIA... 27.11.01, 13:10 JA TEZ STUDIUJE SOCJOLOGIE NA 3-IM ROKU I PRAC. W SALONIE ERY ZASTANAWIAM SIE CZY STUDIA ZMIENIĄ COŚ W MOIM ZYCIU NA LEPSZE NIE JEST MI ŁATWO ALE MUSZĘ SOBIE JAKOŚ RADZIĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK socjolog - człowiek bez zawodu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.01, 00:00 To chyba wszystko. Można jeszcze zostać kierowcą. Po sześciu tygodniach wytężonej nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katii Re: SOCJOLOGIA... IP: *.provider.pl 28.06.01, 00:25 Można być socjologiem :))) Naprawde. Wiem bo studijue soc i nim będę-mam nadzieje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: SOCJOLOGIA... IP: *.210.218.97.Dial1.NewYork1.Level3.net 28.06.01, 02:15 Dzis przeczytalam w prasie, ze socjologia cieszy sie duzym powodzenie wsrod kandydatow na studia( U.Warsz 16 kandydatow na 1 msc).Owszem jest to ciekawy kierunek studiow, ale o prace potem bardzo trudno. Sama skonczylam socjologie 5 lat temu, a teraz wychowuje wlasne dzieci. Ale gdyby nie to, ze moj maz jest informatykiem nie byloby mnie na to stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamia Re: SOCJOLOGIA... IP: 212.182.11.* 06.07.01, 12:55 Jednykm slowem trzeba sie wżenic w bogata rodzine... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: SOCJOLOGIA... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 21:55 Gość portalu: katii napisał(a): > Można być socjologiem :))) Można tez zdanie kończyc po prostu kropką. Niekoniecznie dziwolągiem wyglądającym na błąd drukarski. > Naprawde. Wiem bo studijue soc i nim będę-mam nadzieje:) Studiuję, można również napisać. Również po socjologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: SOCJOLOGIA... IP: *.as5300-5.dialup.nyc.ny.metconnect.net 29.06.01, 00:05 do JK, Pytam z czystej ciekawosci gdzie chciallbys pracowac po skonczeniu socjologii i jakie widzisz przed soba perspektywy kariery zawodowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deeyv Re: SOCJOLOGIA... IP: *.net.wisc.edu 29.06.01, 22:46 Socjologie mozna trktowac jedynie jako rozszerzenie wiadomosci z jakiejs dziedziny. Ja jestem na dziennikarstwie i wyklady z socjo. pomagajom mi zrozumiec (czesciowo oczywiscie) mechanizmy nkcjonowania ludzi w swiecie - sensu largo [of kors] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Nie mam nic wspólnego z socjologią IP: 217.153.50.* 04.07.01, 10:22 Zle mnie zrozumiałaś. Zwracałem uwagę na błędy. A po socjologii nie widzę żadnej sensownej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bse Re: do jk IP: *.rsk.pl 04.07.01, 16:26 a po czym widzisz sensowna droge kolego??? napisz co studiujesz ...(choc domyslam sie co...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Re: SOCJOLOGIA... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 21:06 Moim zdaniem, po socjologii można uprawiać wiele zawodów - niekonieczne tkwiąc w tej konkretnej dziedzinie. Wydaje mi się, że studia humanistyczne dają ogólną wiedzę i ogładę, pewną umysłową giętkość - umiejętności potrzebne w stale zmieniającej się rzeczywistości. Bardzo często to, jaki zawód wykonujesz, ma dziś niewiele wspólnego z kierunkiem, który ukończyłeś. A tak na marginesie: zauważyłam (czytając ten wątek, ale i inne "studenckie"), że mnóstwo osób robi koszmarne błędy ortograficzne. Przemiana kulturowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRED Re: SOCJOLOGIA... IP: *.rsk.pl 01.07.01, 11:40 NO! JUZ JUTRO ZDAJE NA SOCJOLOGIE! ROK TEMU WPRAWDZIE DOSTALEM SIE ,ALE WYBRALEM PRAWO...:( NIESTETY WKROTCE PRZEKONALEM SIE ,ZE WDEPNALEM W NIEZLE G... ,KTORE KOMPLETNIE MNIE NIE INTERESUJE..I DRAZNI... DLATEGO STARAM SIE NA SOCJOLOGIE!:) POZDRAWIAM TRZYMAJCIE KCIUKI ZA MNIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Re: SOCJOLOGIA... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 19:03 Powodzenia! Ja także studiuję socjologię - właściwie wyłącznie dla przyjemności, bo zawód już mam. Chociaż... Czemu nie mieć kolejnego? Moją uczelnię lubię za to, że wykładana w niej teoria jest nieco bardziej niż zazwyczaj powiązana z praktyką. Mądrzy ludzie (i życzliwi, a to rzadka ponoć cecha wśród wykładowców) uczą mnie na przykład przeprowadzania badań (od zaplanowania przez realizację aż po interpretację), poznaję programy komputerowe do statystyki itp. Mam nadzieję, że socjologia spełni Twoje oczekiwania, Fred (choć prawo, hmmm... wydaje się, że to użyteczne studia - więc może dwa fakultety??) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRED Re: SOCJOLOGIA... IP: *.rsk.pl 02.07.01, 12:16 NO... JUZ JESTEM PO! NIE BYLO NAJGORZEJ CHOC TRUDNO MI TERAZ NA GORACO POWIEDZIEC JAK NA 100% MI POSZLO.. CO DO PRAWA ,TO MOGE TYLKO POWIEDZIEC ,ZE NA SAMA MYSL O TYM MNIE SKRECA... W OGOLE TEN KIERUNEK MNIE NIE INTERESUJE ,JESZCZE W WYDANIU UCZELNI ,NA KTOREJ BYLEM ,GDZIE PRAWO JEST NR1 W POLSCE ,CZYLI 5 LAT WYJETE Z ZYCIORYSU...:( ZA PRZEPROSZENIEM NIE MASZ NAWET CZASU WYJSC DO KIBLA, ..NIE CHCE ZGORZKNIEC PRZEZ COS CO MNIE KOMPLETNIE NIE BAWI. MAM DUZO ZAINTERSOWAN I CHCE JE POSZERZAC ,A NIE POSWIECIC CALE ZYCIE DURNEMU I NUDNEMU PRAWU... POZA TYM JESLI CHODZI O PERSPEKTYWY PO PRAWIE TO WCALE NIE JEST TAK ROZOWO . 1 RZECZ = 0 SZANS NA APLIKACJE BEZ ZNAJOMOSCI ,CZYLI PRAWNIKIEM ZOSTAC RACZEJ TRUDNO.. SAMO PRAWO BEZ APLIKACJI DAJE TYLE CO INNE STUDIA ,TYLE ZE NA PRAWIE ZAKUWASZ LATAMI CHOLERNE BZDETY ,NIE MAJACE NIC WSPOLNEGO Z RZECZYWISTOSCIA I PRAKTYKA. NO I JESZCZE POZA KONKURSEM TO CHCIALBYM CHOCIAZ MOC JESZCZE PARE RAZY POJECHAC NA WAKACJE ...NA MOIM PRAWIE I Z MOIM STOSUNKIEM DO TEGO TO NIEMOZLIWE! NIE. DZIEKUJE... MOGE JESZCZE RZEC ,ZE TAK NAPRAWDE TO MARZY MI SIE BY ZOSTAC DZIENNIKARZEM ,A SOCJOLOGIA + POZNIEJ DZIENNIKARSTWO MYSLE NIE JEST ZLYM WYBOREM. . POZDRAWIAM! PS. W CZWARTEK MAM WYNIKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Re: SOCJOLOGIA... - do Freda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.01, 15:18 Jeśli chcesz zostać dziennikarzem, idź (najlepiej już w trakcie studiów) do jakiejkolwiek redakcji (polecam dzienniki - tam szybko uczą praktycznych stron tego zawodu) na współpracownika. To bywa mordercze, ale wciąga - zapewniam Cię. No i z całą pewnością przekonasz się, czy na pewno chcesz być dziennikarzem. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angua Re: SOCJOLOGIA... i politologia IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 10.07.01, 13:28 A zdawałeś przypadkiem na UW? Bo ja tak, i też mam w czwartek wyniki. Co prawda bardziej liczę na politologię - wyniki już jutro... W związku z tym pytanie dla studentów politologii (i nie tylko) - czy perspektywy dla politologa są tak samo beznadziejne, jak - co wynika z powyższych wypowiedzi - socjologa? A co do prawa to się zgadzam - zdałam na UG na prawo, ale to naprawdę ostateczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: SOCJOLOGIA... IP: *.atman.pl 10.07.01, 16:41 a co to za uczelnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anik Re: SOCJOLOGIA... IP: 217.97.190.* 03.07.01, 12:00 Zdawałam na socjologię na UŁ w zeszłym roku. Muszę przyznać, że trochę popchnęli mnie na te studia rodzice, ale nie żałuję, że ich posłuchałam. Egzaminy były ciężkie, szczególnie historia (pytanie: "Traktaty rozbrojeniowe po II wojnie światowej"), WOS nie był trudny, chodziło raczej (w niektórych pytaniach) o lanie wody, np.: "Dlaczego Polska powinna stać się członkiem UE?" Jedno pytanie zaskoczyło wszystkich: "Czym się różni socjologia od psychologii. Wymień znanych ci socjologów" Pełne zaskoczenie. Pierwszy rok już za mną. Sesja zimowa - jeden egzamin, więc było spoko, sesja letnia - pięć egzaminów (najtrudniejszy z historii filozofii). Warto zdawać na socjologię, fajny kierunek i jeszcze się można ciekawych rzeczy o sobie i o innych dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniabo Re: SOCJOLOGIA... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 16:06 Czesc, właśnie kończę socjologię na UŁ i muszę przyznać, że gdyby te studia nie były tak bardzo teoretyczne zwłaszcza przez pierwsze 2 lata byłoby spoko. Same w sobie są ciekawe, nawet czasami wciągające, ale z praktyką mają niestety niewiele wspólnego. Żeby naprawdę umieć coś sensownego robić i pracować na fajnym stanowisku trzeba się samemu dokształcać, szkolić i korzystać z możliwości praktyk. Wtedy ,przy ogólnym poszerzeniu horyzontów na studiach można rekrutować ludzi, projektować kampanie reklamowe i wywnętrzniać się w dziale marketingu. Mnie się to udało. Innym też tego życzę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: SOCJOLOGIA... IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 19:52 tak, jednak jak sadze ta cecha studiowania nie dotyczy tylko socjologii. dzis bycie mgr czegokolwiek nie daje realnych szans na satysfakcjonujaca prace. kierunki biznesowe, prawo, politechniczne sa w zasadzie tylko baza(z wyjatkiem kierunkow teleinformatycznych chyba) do rozbudowania. wg mnie socjologia ma te przewage nad innymi kierunkami humanistycznymi ze jest baza dosc rozlegla pod wzgledem oferowanej wiedzy, uniwersalna , co moze w przyszlosci (po uzupelnieniu szczegolowa wiedza z innej dziedziny) okazac sie jej glownym atutem np na rynku pracy. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka Re: SOCJOLOGIA... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 18:41 cholernie to wszystko jest pocieszajace dla osoby ktora wlasnie zdala na studia...naprawde nic tylko zakuwac...a potem obijac sie po 'posredniakach'...: (( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mops Re: SOCJOLOGIA- zmarlwybitny socjolog religii Wl. Piwowarski IP: *.as5300-11.dialup.nyc.ny.metconnect.net 08.08.01, 02:02 Zmarł ks. prof. Władysław Piwowarski W sobotę zmarł wybitny socjolog religii ks. Władysław Piwowarski. Pogrzeb odbędzie się w czwartek W wieku 72 lat zmarł w sobotę ks. prof. Władysław Piwowarski, wybitny socjolog religii. W czwartek o godz. 14 w kościele akademickim KUL zostanie odprawiona msza św. Ksiądz Piwowarski spocznie na cmentarzu przy ul. Lipowej. - Socjolog religii nie jest konkurentem dla teologa - mówił ks. Piwowarski, szerszym rzeszom znany jako badacz religijności Polaków. Jak mało kto potrafił wyjaśniać, czy religijność jest czymś wymiernym, jak się zmienia religijność Polaków i co z tego wynika. "Religijność to nie tylko praktyki religijne, ale także wiedza, choćby znajomość dogmatów, przekonania, moralność" - wyjaśniał w ostatnim numerze "Przeglądu Uniwersyteckiego" KUL. Urodzony w 1929 roku ks. Władysław Piwowarski przyjął święcenia w roku 1958, był wikariuszem w Giżycku, potem proboszczem w kilku parafiach. W 1961 roku obronił doktorat i zaczął pracować na KUL. Profesorem zwyczajnym został w 1982 roku. Napisał wiele artykułów naukowych, podręczników, opracowywał hasła do encyklopedii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: jak to nie ma pracy? IP: *.pentor.com.pl 08.08.01, 09:50 Kompletnie nie rozumiem tych, ktorzy twierdza, ze nie ma pracy dla socjologa. Ja zaczalem pracowac na drugim roku (teraz jestem na piatym). Pracuje w drugiej kolejnej firmie zajmujacej sie badaniami rynkowymi (podkupila mnie z tej pierwszej). Prace mam bardzo ciekawa i na dodatek przynoszaca bardzo przyzwoite pieniadze (prawie 3 razy srednia krajowa). Z tego co wiem, to studentom na socjologii po prostu nie chce sie wziac odpowiednio wczesnie do pracy (choc takie mozliwosci sa) tylko maja ochote przez 5 lat sobie studiowac (choc liczba zajec w tygodniu jest smiesznie niska) a poten ni stad ni z owad dostac swietna prace... Jak sie chce, to sie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszk Re: jak to nie ma pracy? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.08.01, 14:25 czyzbys pracowal w agencji reklamowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: jak to nie ma pracy? IP: 155.158.246.* 22.08.01, 10:44 witam ja nie spedzilam tych 5 lat na studiowaniu w Twojej interpretacji, jestem dobrym socjologiem , ksztalce sie dalej studia doktoranckie a nie mam pracy choc jej szukam usilnie i co Ty na to ??? masz jakis sposob dla dobrych ambitnych socjologów??? czekam na wskazówki szczęściarzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sEr Re: jak to nie ma pracy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 18:46 albo miałeś cholerne szczęście albo rozległe znajomości,bo uwierz mi,że wielu studentów marzy o tym żeby się gdzieś zaczepić a trakcie studiowania,ale firm chcących zatrudniać absolwentów(nie mówiąc już o osobach studiujących) jest coraz mniej...żaden kierunek nie jest teraz ''pewniakiem'' po którym na 100% można dostać ciekawą,super-płatną pracę... Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia Re: SOCJOLOGIA... 23.08.01, 18:06 Ja nie mialam znajomosci, a pracuje studiujac socjologie. Po prostu poszlam do agencji public relations i zapytalam czy przyjma mnie na praktyke. Przyjeli...a potem zostalam na stale i nawet sciagnelam dwoje znajomych z roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orzech Re Po Socjologii mozecie robic Wszystko IP: *.tmmg.pl 24.09.01, 16:29 zaczalem pracowac w czasie studiow socjologicznych pilnujac biura agencji reklamowej w nocy. potem szef mnie zapytal czy nie chce pozyskiwac klientow. Przez 2 lata zarabialem grosze ale wiele sie nauczylem potem pracowalem w 2 firmach IT jako Specjalista ds. sprzedazy na umowe Prace. Pracy jest duzo tylko trzeba zaczac od obnizenia swoich wygorowanych wymagan Zycze Wam wszystkim powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reda3 Re: Re Po Socjologii mozecie robic Wszystko IP: 213.17.165.* 05.09.02, 13:41 Gość portalu: Orzech napisał(a): > zaczalem pracowac w czasie studiow socjologicznych pilnujac biura agencji > reklamowej w nocy. potem szef mnie zapytal czy nie chce pozyskiwac klientow. > Przez 2 lata zarabialem grosze ale wiele sie nauczylem potem pracowalem w 2 > firmach IT jako Specjalista ds. sprzedazy na umowe Prace. Pracy jest duzo tylko > > trzeba zaczac od obnizenia swoich wygorowanych wymagan > > Zycze Wam wszystkim powodzenia ...JASNE, ŻE POS OCJOLOGII MOŻNA ROBIĆ WSZYSTKO!NP. mozna być Asystentką Zarządu.8&%%$##@@ Ukończyłam socjologię na UW dwa lata temu. Niestety w czasie, gdy branża marketingowa i badawcza zaczęła się sypać ;) Z perspektywy czasu moge stwierdzić, że zrobiłam wielki bład skupiając się tylko i wyłącznie na socjologii. Chociaż z drugiej strony dzięki tym studiom mam bardzo giętki umysł i naprawdę naprawdę wszystko jestem w stanie zrobić!!! I jeszcze jedna uwaga : Karowa jest strasznie zgrzybiałym systemem i wymaga gruntownej reformy Odpowiedz Link Zgłoś
timit Re: Re Po Socjologii mozecie robic Wszystko 07.09.02, 21:45 i tak ejst lepiej niz na innych "socjologiach".lepsze kadry.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: SOCJOLOGIA... IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 09.09.02, 21:40 w tym roku maturka a potem właśnie marzy mi się socjologia na UW jaktam się dostać????? jeśli ktoś zdawał w tym roku i może wskazać mi na czym skupić się, aby te egzaminy zaliczyć...... byłabym wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
timit Re: SOCJOLOGIA... 09.09.02, 22:01 nie w tym ale wos, z elementami danych statystycznych....poza tym ogolna wiedza o swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: SOCJOLOGIA... IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 09.09.02, 22:32 dzięki ale tyle to mniej więcej wiem z tym, że chodzi mi o bardziej dokładne info tzn. - co czytać, czy są pytania typowo do zagięcia kogoś no i - czy na UW wciąż tłumnie aha, czy wiesz coś o stosowanych naukach społecznych też na UW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemniak Re: SOCJOLOGIA... IP: 193.0.117.* 17.09.02, 18:33 ja wiem cos o stosowanych naukach spolecznych - test z polskiego i historii wystarczy zdac - tzn chocby przesliznac sie nad poprzeczka - przepuszczaja 60 % W drugim etapie (rozmowa) jest do zdobycia trzy razy wiecej punktow i to do niego trzeba sie przylozyc. Niestety nie ma na to recepty - zdawalam tam drugi raz bedac juz na wieczorowych i robilam sonde wsrod znajomych jakie mieli pytania... Przerozne. Od jaka ksiazke ostatnio pan przeczytal do naprawde baaardzo pokomplikowanych typu podzial administracyjny Francji w XVI wieku. Lekture trzeba przeczytac dosc uwaznie, ale przede wszystkim dobrze zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś