Dodaj do ulubionych

Studia Architektoniczne

IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 13.03.09, 16:35
Witam.
Jestem uczniem drugiej klasy Technikum Budowlanego na profilu Budownictwa
Ogólnego. Jak to już jest wiadome będę musiał obowiązkowo zdawać maturę z
polskiego, angielskiego i z matematyki, moje pytania brzmią następująco: z
jakich przedmiotów i na jakim poziomie muszę zdawać maturę, aby dostać się na
architekturę? Studiować chciałbym w Gliwicach, w Krakowie, we Wrocławiu lub w
Bielsku-Białej, więc jakie są wymagania w danych miastach? I jeżeli się ktoś
orientuje w jakich granicach oscylują koszty nauki w danym kierunku i mieście?
Dodam również, że wolałbym projektować ''duże budynki'' tj. stadiony, centra
handlowe, parki rozrywki z naciskiem na stadiony, więc jakie to dział
architektury? Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję, jeżeli jest jeszcze
potrzebna jakaś informacja to proszę pisać.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaja Re: Studia Architektoniczne IP: 85.14.84.* 13.03.09, 17:22
      Heh, wchodzisz sobie na strony uczelni i szukasz kryteriów rekrutacji np tak
      rekrutacja.polsl.pl/kryteria_sd1.aspx
    • lstiti Re: Studia Architektoniczne 13.03.09, 18:40
      > Dodam również, że wolałbym projektować ''duże budynki'' tj. stadiony, centra
      > handlowe, parki rozrywki z naciskiem na stadiony, więc jakie to dział
      > architektury?

To nie jest żaden dział architektury. Po prostu musiałbyś mieć uprawnienia do
      projektowanie w specjalności architektonicznej bez ograniczeń.
    • kocur9191 Re: Studia Architektoniczne 13.03.09, 20:01
      A co oznacza określenie studia I, II czy III stopnia? Po takich studiach mogę
      już sobie ''tworzyć'' czy jeszcze coś jest potrzebne?
      • lstiti Re: Studia Architektoniczne 13.03.09, 20:45
        > A co oznacza określenie studia I, II czy III stopnia?

Studia I stopnia to jest licencjat/inżynier. II stopień to magister a III to
        doktorat.

Po takich studiach mogę
        > już sobie ''tworzyć'' czy jeszcze coś jest potrzebne?

Jeśli przez "tworzenie" masz na myśli projektowanie budynków, to same studia nie
        wystarczą. Trzeba jeszcze zdobyć uprawnienia. Chyba, że odpowiadało by Ci to, że
        pod Twoimi projektami podpisywałby się ktoś inny.
        • kocur9191 Re: Studia Architektoniczne 14.03.09, 08:17
          Ok rozumiem, to co dalej trzeba zrobić, aby uzyskać uprawnienia architekta? I w
          jaki sposób dochodzi się do tego, żeby projektować to co największe?
          • zloty.strzal Re: Studia Architektoniczne 14.03.09, 08:38
            Google prawdę ci powie: www.rp.pl/artykul/68671.html
          • Gość: rex Re: Studia Architektoniczne IP: *.acx.pl 14.03.09, 09:02
            Nie obraz sie,ale jak czytam twoje teksty to ręce opadaja. Zeby projektowac
            cokolwiek,trzeba miec wiedzę i uprawnienia. Z naciskiem na WIEDZĘ. To co
            projektuje architekt to tylko wizualizacja,bryła,dobór kolorów i funkcja w
            obiekcie. Cala konstrukcję obiektu projektuja inżynierowie budownictwa -
            konstruktorzy,ktorzy rowniez by cokolwiek moc projektowac zmuszeni sa zdobyc
            uprawnenienia. W przypadku tak wielkich kubaturowo obiektow udział architekta
            jest w porownaniu z konstruktorem znikomy. To na konstruktorze spoczywa
            odpowiedzialnosc za nośność obiektu i zw. z tym rowniez warunki użytkowania.
            A teraz to co napisze wyryj sobie na czole,patrz w lustro i czytaj:
            "WIEDZA,WIEDZA,WIEDZA!" bez niej,posiadajac niewiadomo jakie uprawnienia, nie
            zrobisz nic,nie podejmiesz zadnej decyzji. Niestety same studia to za malo.
            • Gość: belial Re: Studia Architektoniczne IP: *.aster.pl 14.03.09, 09:35
              > Nie obraz sie,ale jak czytam twoje teksty to ręce opadaja. Zeby projektowac
              > cokolwiek,trzeba miec wiedzę i uprawnienia. Z naciskiem na WIEDZĘ. To co
              > projektuje architekt to tylko wizualizacja,bryła,dobór kolorów i funkcja w
              > obiekcie. Cala konstrukcję obiektu projektuja inżynierowie budownictwa -
              > konstruktorzy,ktorzy rowniez by cokolwiek moc projektowac zmuszeni sa zdobyc
              > uprawnenienia. W przypadku tak wielkich kubaturowo obiektow udział architekta
              > jest w porownaniu z konstruktorem znikomy. To na konstruktorze spoczywa
              > odpowiedzialnosc za nośność obiektu i zw. z tym rowniez warunki użytkowania.
              > A teraz to co napisze wyryj sobie na czole,patrz w lustro i czytaj:
              > "WIEDZA,WIEDZA,WIEDZA!" bez niej,posiadajac niewiadomo jakie uprawnienia, nie
              > zrobisz nic,nie podejmiesz zadnej decyzji. Niestety same studia to za malo.

Za bezpieczeństwo konstrukcji odpowiada również architekt, to on firmuje całość
              projektu i to on ponosi za niego odpowiedzialność (wspólnie z projektantami
              poszczególnych branż). Konstrukcja nośna to zaledwie jeden z elementów projektu
              budowlanego, nie ma się co tak pałować nad rolą projektanta konstrukcji która
              jest rolą podrzędną w stosunku do roli autora projektu - architekta.
              • Gość: rex Re: Studia Architektoniczne IP: *.acx.pl 14.03.09, 09:52
                > Za bezpieczeństwo konstrukcji odpowiada również architekt, to on firmuje całość
                > projektu i to on ponosi za niego odpowiedzialność (wspólnie z projektantami
                > poszczególnych branż). Konstrukcja nośna to zaledwie jeden z elementów projektu
                > budowlanego, nie ma się co tak pałować nad rolą projektanta konstrukcji która
                > jest rolą podrzędną w stosunku do roli autora projektu - architekta.

Architekt nie odpowiada za zadne bezpieczenstwo - majac na mysli nosnosc,warunki uzytkowania itp. W gre wchodza jedynie przepisy p.poż.,warunki techniczne jakim powinny odpowiadac obiekty i temu podobne. Architekt odpowiada za swoja dzialke - tzn. za bryłę,funkcje. Jest osoba ktora spina branże arch., konstrukcje i instalacje. Nie podpisuje sie pod konstrukcja,nie podpisuje sie pod instalacja. Podpisuje sie pod swoja branza i oswiadczeniem,ze dostarcza kompletny projekt. W przypadku katastrofy architekt nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci (i nie wchodzi żadna wspolna odpowiedzialnosc) - widziales kiedys oskarżonego w tej sprawie architekta?

Co do podrzednosci projektu konstrukcyjnego - Foster twierdzi ze to zaprojektowal Viaduct Millau, sprawdz ile zarobili konstruktorzy tego obiektu a ile Foster za swoja wizualizacje.
                • Gość: belial Re: Studia Architektoniczne IP: *.aster.pl 14.03.09, 10:11
                  Polecam sprawdzić wszystkie projekty Fostera i porównać bilans w totalu. Kto
                  zarabia więcej - architekt czy projektant konstrukcji. W większości przypadków
                  oczywiście architekt (wystarczy się również rozejrzeć po rodzimym podwórku). W
                  przypadku zawalenia się obiektu jak najbardziej widziałem oskarżonych
                  architektów o błąd w sztuce - polecam przykłady z Rosji czy chociażby Polski
                  (hala w Katowicach - zarzuty usłyszał również architekt, z tego co pamiętam
                  groziło mu do 8 lat)
                  • Gość: rex Re: Studia Architektoniczne IP: *.acx.pl 14.03.09, 10:27
                    > (hala w Katowicach - zarzuty usłyszał również architekt, z tego co pamiętam
                    > groziło mu do 8 lat)
                    Groziło mu... ale nie siedzi. Glowne zarzuty postawione zostały konstruktorowi.
                    Jaki błąd w sztuce moze popelnic architekt? Zle zaprojektowany uklad
                    komunikacyjny? Niezastosowanie sie do przepisow p.poz.? Zbyt bardzo jaskrawy
                    kolor elewacji? Takie rzeczy nazywa sie niechlujstwem zwyczajnie, a nie bledem w
                    sztuce. Nie trzeba studiowac 5 lat architektury,zeby takie rzeczy wiedziec,
                    wystarczy lektura PB,w szczegolnosci warunki techniczne.
                    Odnosnie zarobkow,sa architekci ktorzy zarabiaja sporo i sa (zdecydowana
                    wiekszosc),ktora nie wychodzi ponad 3 tys. na reke. To samo sie tyczy
                    konstruktorow,jedni zarabiaja sporo,jedni malo. Wszystko zalezy od stanu wiedzy
                    i tzw. jaj - stopnia odpowiedzialnosci ktora czlowiek bierze na siebie.
                    Brnac w zarobki i odnoszac je do rodzimego podworka, niech bedzie to nawet rynek
                    domkow i stosunkowo niewielkiej zabudowy - architekt przewaznie taki jeden
                    projekt tlucze miesiac,2,3 roznie. Konstruktor w tym czasie wykonuje kilka
                    projektow. Z tego co widze zarobki kształtuja sie podobnie.
                    • Gość: belial Re: Studia Architektoniczne IP: *.aster.pl 14.03.09, 10:38
                      Odsyłam do ustawy Prawo budowlane wraz z odpowiednimi rozporządzeniami. Co do
                      kasy czy istotności architekta i projektanta konstrukcji polecam udział w
                      procesie budowlanym - od razu widać kto jest w tym procesie "ważniejszy". Nie
                      znam twojego doświadczenia zawodowego (masz jakies?)...
              • lstiti Re: Studia Architektoniczne 14.03.09, 12:19
                Konstrukcja nośna to zaledwie jeden z elementów projektu
                > budowlanego, nie ma się co tak pałować nad rolą projektanta konstrukcji która
                > jest rolą podrzędną w stosunku do roli autora projektu - architekta.

Zgadzam się z Tobą całkowicie. W końcu najważniejsze w projekcie jest to co
                widać. A kto widział fundamenty..? Nikogo nie obchodzi jakie rozwiązania
                konstrukcyjne są zastosowane bo są one nieważne. Budynki się nie walą bo
                ponieważ :) Kto by wnikał w konstrukcje..? :)
                Ja nawet jestem za tym żeby zlikwidować wydziały budownictwa. Architekt
                spokojnie poradzi sobie z konstrukcją. Najwyżej ją przewymiaruje, ale co tam...
                inwestora stać :) Architekci mogli by również śmiało odpowiadać za kierowanie
                robotami budowlanymi. Na technologii betonu znać się nie trzeba, bo on sam
                przyjeżdża na budowę. A to czy przyjedzie taki jak zamówiony czy inny, to też
                bez znaczenia. Najważniejsze żeby później ładnie wyglądał :) Technologia robót
                budowlanych to też pikuś. W końcu czy pan Miecio zbrojarz odpowiednio ułoży
                zbrojenie czy też nie, nie ma żadnego znaczenia. Zbrojenia i tak nie będzie widać :)
                • Gość: pit Re: Studia Architektoniczne IP: 83.1.139.* 21.06.09, 22:19
                  widze ze sie wogole nie znasz.
                  jak zbrojarz moze "obojetnie jak" ułozyc zbrojenie? puknij sie w głowe. Jak zle zazbroi to wszystko sie rozwali. nawet jak tego nie widac to pojdzie w rosypke. ktos wczesniej wspominał ze do tego potrzebna jest WIEDZA rozumiesz!!! WIEDZA!!!
          • lstiti Re: Studia Architektoniczne 14.03.09, 12:00
            > Ok rozumiem, to co dalej trzeba zrobić, aby uzyskać uprawnienia architekta? I w
            > jaki sposób dochodzi się do tego, żeby projektować to co największe?

Polecam poczytać PB. Tam znajdziesz wszystko. W skrócie mogę Ci napisać, że aby
            uzyskać uprawnienia projektowe w specjalności architektonicznej bez ograniczeń
            musisz ukończyć architekturę z tytułem magistra oraz odbyć odpowiednią praktykę
            zakończoną egzaminem. Jak spełnisz wszystkie wymogi to nadadzą Ci uprawnienia i
            będziesz mógł wykonywać część architektoniczną projektu budowlanego.

Co do projektowania stadionów itp. to uprawnienia będziesz miał, ale potrzebny
            jest jeszcze ktoś kto zechce zapłacić Ci za projekt, tak więc, na początku
            kariery, raczej nastaw się na trzaskanie domków :)
            • kocur9191 Re: Studia Architektoniczne 14.03.09, 12:21
              > Co do projektowania stadionów itp. to uprawnienia będziesz miał, ale potrzebny
              > jest jeszcze ktoś kto zechce zapłacić Ci za projekt, tak więc, na początku
              > kariery, raczej nastaw się na trzaskanie domków :)
              lstiti dzięki za dotychczasowo największą pomoc:)
              Wiem, że na początku będą domki, bo trzeba sobie wyrobić nazwisko, a poza tym
              trzeba od czegoś zacząć. Z tego co zauważyłem to zostały mi studia w Gliwicach,
              w Krakowie, bądź we Wrocławiu, gdzie w takim razie było by najlepiej? Chodzi o:
              możliwości po studiach, łatwość w znalezieniu pracy, koszty i poziom nauczania,
              ew. jeszcze o tak zwane ''życie studenckie''. Dla ułatwienia dodam, że pochodzę
              z okolic Bielska-Białej.
              • lstiti Re: Studia Architektoniczne 14.03.09, 13:51
                Z tego co zauważyłem to zostały mi studia w Gliwicach,
                > w Krakowie, bądź we Wrocławiu, gdzie w takim razie było by najlepiej?

Co do samego poziomu na poszczególnych uczelniach to Ci nie pomogę. Ale prawda
                jest taka, że obecnie każdy ma dostęp do internetu i tylko od niego zależy czy
                chce się uczyć i rozwijać czy też wystarczy mu programowe minimum.

Chodzi o:
                > możliwości po studiach, łatwość w znalezieniu pracy, koszty i poziom nauczania,
                > ew. jeszcze o tak zwane ''życie studenckie''.

Kraków jak i Wrocław słyną z ciekawego życia studenckiego. A możliwości
                znalezienia pracy powinny być duże zarówno w Krakowie, Wrocławiu jak i
                Gliwicach. W końcu Kraków i Wrocław to duże miasta a Gliwice są częścią dużej
                aglomeracji. Pamiętaj też, że po studiach wcale nie musisz pracować w mieście w
                którym studiowałeś.
    • kocur9191 Re: Studia Architektoniczne 14.03.09, 11:02
      Wiem, że jedna osoba jest odpowiedzialna za coś a inna za coś zupełnie innego,
      ja po prostu chce nadawać wygląd budynku i chciałbym abym się mówiło kto to
      projektował i żeby na nim widniało moje nazwisko, o to mi chodzi, a to chyba
      należy do architekta.
      • Gość: qwasdghj Re: Studia Architektoniczne IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 11:42
        To raczej musisz mieć znajomości, bo o uprawnienia chyba nie jest
        tak łatwo :)
        • kocur9191 Re: Studia Architektoniczne 14.03.09, 11:58
          > To raczej musisz mieć znajomości, bo o uprawnienia chyba nie jest
          > tak łatwo :)

Niezłe pocieszenie... bo takich znajomości nie mam.
          Ale ogólnie to mam się wybrać na ''Architekturę i Urbanistykę''?
          Powie mi ktoś czy muszę zdawać fizykę na maturze, żeby się dostać na takie studia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka