Dodaj do ulubionych

Uniwersytet Łódzki pytanka

IP: *.eranet.pl 05.04.09, 23:04
Mieszkam w Łodzi, więc moim pierwszym i naturalnym wyborem jest na chwilę
obecną UŁ. Proszę o info, jakie nowe kierunki studiów są planowane na rok
akademicki 2010/2011? Interesują mnie te z dziedziny
matematyczno-przyrodniczych i ścisłe. Moja matka pytała, czy wszystkie
kierunki na UŁ posiadają akredytację? Co to właściwie ta akredytacja?
Obserwuj wątek
    • Gość: energyman Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.p.lodz.pl 06.04.09, 14:58
      Polecam Politechnike Łódzką, napewno się nie zawiedziesz.
      • Gość: Zadowolona student Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.toya.net.pl 09.04.09, 13:48
        Straszny off top,ale popieram. Sama początkowo wybrałam UŁ w przekonaniu, że
        uczelnia ta bedzie mi bardziej przychylna niż techniczna Politechnika. Po roku
        zrezygnowałam, jestem na PŁ. Dodam, że nie jestem jedyną osobą w mojej
        grupie,która tak zrobiła i wcale nie było to skutkiem skreślenia, czy innych
        anomalii tego typu, po prostu sie czuło, że to nie to. Wcześniej uczelnia była
        obowiązkiem, teraz jest przyjemnością. Poza tym PŁ jest wyżej w rankingach niż
        UŁ, który moim zdaniem sie dobrze reklamuje,ale potem już czar pryska. No i siła
        w inżynierach,a tego UŁ Ci nie da. Wiem, że na jakimś tam kierunku dają ten
        tytuł, ale tu można go dostać na każdym. Plusów jest dużo, za mało czasu by
        wymieniać. Z tego co wiem, to trwa akcja dziewczyny na Politechniki i tam można
        sie przekonać, że to przyjazna dziewczynom uczelnia;]Pozdrawiam
        • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.4web.pl 01.05.09, 21:33
          Ogromnie się cieszę, że znalazła Pani uczelnię, która Pani odpowiada. I mówię to
          zupełnie szczerze - nie ma nic gorszego, niż zmuszanie się do rzeczy, które nie
          dają satysfakcji i są jedną udręką.
          Ale, proszę wybaczyć, nie ma sensu robić reguły z własnego doświadczenia czy
          własnych preferencji. Znam ludzi, którzy dla np. historii sztuki na UŁ zmienili
          kierunek z architektury i robili trzy lata studiów w jeden rok, byle pozostać na
          UŁ. Nie sądzę jednak, aby do dowodziło słabości architektury i wyższości
          humanistyki nad naukami ścisłymi.
          Każdy znajdzie coś dla siebie, skoryguje nietrafne wybory - na tym etapie to
          wciąż możliwe.
          Bardzo serdecznie pozdrawiam!
      • Gość: kasiaaaa Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.12, 16:36
        Mam następujące pytanie. wlasnie znalazłam na UŁ kierunek matematyka specjalizacja nauczanie j angl i matematyki. ale tylko 30 miejsc. i moje pytanie jest następujące: czy ktoś wie moze jakie trzeba miec minimalne wyniki z matury? dodam ze zdaje podst matematyki ( ;/;/;/) rozszerz angl. i co w ogole sadzicie o UŁ bo coraz wiecej negatywnych opinii widzę.
    • maciej-kozakiewicz Re: Uniwersytet Łódzki pytanka 07.04.09, 14:47
      Witam serdecznie,
      Cieszymy się z tego, że jesteśmy dla Pani/Pana naturalnym wyborem. Nasza uczelnia na pewno Pani/Pana nie rozczaruje.

Zacznijmy od pytania o akredytację: Certyfikaty Państwowej Komisji Akredytacyjnej oraz Uczelnianej Komisji Akredytacyjnej są gwarancją wysokiej jakości kształcenia. Mówiąc najogólniej wymienione wyżej organy oceniają kompleksowo jakość studiów oraz to, czy są one prowadzone zgodnie z przepisami. Lista naszych kierunków akredytowanych znajduje się na stronach:

www.uni.lodz.pl/index.php/ouni/certyfikaty,certyfikat,uka
      www.uni.lodz.pl/index.php/ouni/certyfikaty,certyfikat,pka
      Natomiast gdy idzie o nowe kierunki - jeśli Pani/Pan pozwoli odpiszemy jeszcze nieco później. Zasady na rok akademicki 2010/2011 zostaną zatwoerdzone przez Senat UŁ 20 kwietnia 2009.

Gdyby była Pani/Pan zainteresowa/y otrzymaniem informacji na temat UŁ w postaci informatora prosimy o kontakt pod adresem promocja@uni.lodz.pl

Pozdrawiamy i życzymy powodzenia!
    • Gość: tesla Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.sttb.pl 08.04.09, 07:31
      polecam nanotechnologię na wydziale fizyki UŁ - SUPER przyszłościowy kierunek,
      SUPER atmosfera... no i niesamowite sprzęty na których będziesz pracowac :D
      naprawdę warto :D:D:D
    • kamil_bernas Re: Uniwersytet Łódzki pytanka 08.04.09, 12:56
      to teraz zapytajcie idąc na UŁ czy PŁ swoich starszych kolegów po studiach gdzie widzą swoją przyszłość i jakie szanse daje Łódź pod przywództwem p.Kropiwnickiego. Zastanówcie się ile inwestorów chce lokować swoje fundusze w mieście kierowanym przez obłąkanego faceta. Gdzie chcecie pracować po studiach w Indesicie, Dellu, Philipsie, aż tak nisko upadliści. Skończyłem Dwunastkę i pamiętam jak patrzono jak kalam rodzinne miasta studiując w Warszawie, a dziś .... Ci co mieli największy ubaw sami do warszawy jeżdzą zarabiać
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 08.04.09, 15:36
        Witam serdecznie,
        Jestem innego zdania. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby kończyć
        uczelnię w Łodzi a później pracować choćby w Warszawie czy w innym miejscu
        Polski lub gdziekolwiek na świecie. Solidnie wypracowany dyplom dobrej uczelni
        nie jest kotwicą, która po wsze czasy trzyma nas w miejscu, w którym go odebrano.
        Pozdrawiam świątecznie
    • Gość: boso i kaczo Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: 132.170.57.* 08.04.09, 17:57
      A co to sa "pytanka"? Widze, iz zdrobnienia (pieniazki, kawusia,
      piweczko, itd.) szerza sie ostatnio w Polsce jak jezykowa zaraza!
    • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 09.04.09, 12:28
      Pomyślałem, że skoro rozmawiamy na temat przyszłości, związania się z Łodzią i
      naszą uczelnią przyda się taka oto informacja:

"Fundacja na rzecz Nauki Polskiej wyłoniła laureatów siedemnastej edycji
      programu stypendialnego START.

Spośród 872 kandydatów wybrano 106 najzdolniejszych młodych naukowców, którzy
      otrzymają roczne stypendia w wysokości 24 000 zł.

Z Uniwersytetu Łódzkiego są to:
      dr Magdalena Łabieniec z Katedry Biofizyki Ogólnej Wydziału Biologii i Ochrony
      Środowiska
      i dr Maciej Malaczewski z Katedry Ekonometrii Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego

Uroczystość wręczenia dyplomów tegorocznym laureatom programu START odbędzie się
      25 kwietnia na Zamku Królewskim w Warszawie.

Jednocześnie Fundacja, po zapoznaniu się z osiągnięciami naukowymi
      ubiegłorocznych stypendystów, zdecydowała o przedłużeniu stypendium 71 osobom.
      Wśród nich są także naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego: mgr Sylwia Roszkowska -
      ekonomia i mgr Magdalena Saryusz Wolska - Nauki o Sztuce."

Pozdrawiam świątecznie

• Gość: columbia5000 Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 15:52
      Co do osób, które skończyły fizykę na UŁ lub PŁ. Czy możecie napisać
      co robicie? Zastanawiam się nad fizyką lub medycyną i chciałabym
      dowiedzieć się jakie są możliwości pracy w Łodzi po fizie. Z góry
      dzięki za informacje
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.4web.pl 10.04.09, 12:34
        Dobra okazja na spotkanie ze studentami i pracownikami Wydziału Fizyki i
        Informatyki Stosowanej to festiwal nauki i piknik na rynku w Manufakturze. Co
        roku w namiocie naukowym można nie tylko obejrzeć doświadczenia etc. ale przede
        wszystkim porozmawiać z przedstawicielami uczelni :)
        Pozdrawiam i liczę na to, że nasi absolwenci (i nie tylko) odpowiedzą na zadane
        pytanie.
        • Gość: Ania Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.dolsat.pl 11.04.09, 20:37
          Interesują mnie studia o kierunku finanse i rachunkowość. Ile języków obcych
          można się uczyć na UŁ?
          • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.4web.pl 11.04.09, 21:03
            Witam przedświątecznie,
            Solennie zobowiązuję się dowiedzieć i odpisać Pani we wtorek po świętach.

Przy okazji: wszystkim z Państwa życzę wesołych, rodzinnych i pogodnych świąt.
          • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 15.04.09, 09:37
            A zatem zgodnie z obietnicą:
            obligatoryjnie i zgodnie ze standardami nauczania w programie znajduje się jeden
            język obcy.

Natomiast fakultatywnie można uczyć się drugiego, jeśli zbierze się grupa osób
            zainteresowanych takim kursem. W grę wchodzą cztery języki kongresowe
            (niemiecki, francuski, angielski i rosyjski) a także hiszpański.

Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 17.04.09, 09:59
        Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku fizyka
        prowadzonych na Wydziale Fizyki i Informatyki Stosowanej Uniwersytetu Łódzkiego:

Większość absolwentów studiów kierunku fizyka znajduje zatrudnienie na
        stanowiskach, na których wiedza i umiejętności nabyte w trakcie studiowania
        fizyki odgrywają kluczową rolę. Staramy się, aby nasi absolwenci byli otwarci,
        elastyczni i gotowi do szybkiego przystosowania się do wymagań rynku pracy.
        Wykształcenie oparte o charakterystyczne dla fizyki ścisłe rozumowanie, w
        połączeniu z umiejętnością posługiwania się różnorodną aparaturą pomiarową i
        opracowywania wyników pomiarów oraz z wiedzą informatyczną, stwarza absolwentom
        szerokie możliwości zatrudnienia. Wprowadzane obecnie standardy nauczania
        przywracają obowiązkowe praktyki zawodowe; dzięki temu wszyscy studenci będą
        mogli już w trakcie studiów zapoznać się z tym, co ich czeka w przyszłości.

Gdzie pracują i czym się zajmują absolwenci studiów kierunku fizyka prowadzonych
        na Uniwersytecie Łódzkim?

W zakładach przemysłowych – w laboratoriach, w działach kontroli jakości; także
        w laboratoriach środowiskowych, w Głównym Urzędzie Miar i w Okręgowych Urzędach
        Miar. Dzięki umiejętnościom zdobytym na studiach uniwersyteckich fizycy
        skutecznie konkurują z absolwentami studiów technicznych.

W firmach informatycznych i telekomunikacyjnych. Tu decyduje wiedza
        informatyczna i umiejętność kojarzenia realnej rzeczywistości z możliwościami
        techniki komputerowej. Niektórzy absolwenci prowadzą własne firmy informatyczne.

W wyższych uczelniach – jako nauczyciele akademiccy (zazwyczaj po ukończeniu
        studiów doktoranckich; na Wydziale Fizyki i Informatyki Stosowanej UŁ takie
        studia są prowadzone) lub jako pracownicy naukowo-techniczni.

W instytutach naukowych (Polska Akademia Nauk, Instytut Problemów Jądrowych itp.).

W szpitalach – na stanowiskach związanych z rentgenodiagnostyką (w tym z
        rentgenowską tomografią komputerową), radiologią zabiegową, na oddziałach
        onkologicznych (udział fizyka medycznego jest niezbędny w radioterapii), w
        zakładach medycyny nuklearnej.

W firmach wykonujących testy specjalistyczne aparatury medycznej.

W stacjach sanitarno-epidemiologicznych (kontrola aparatury medycznej
        wykorzystującej promieniowanie jonizujące).

W Instytucie Medycyny Pracy oraz w Centralnym Instytucie Ochrony Pracy.

W Krajowym Centrum Ochrony Radiologicznej w Ochronie Zdrowia.

W przedsiębiorstwach zajmujących się sprzedażą i serwisem aparatury elektronicznej.

Nieliczni (na razie) absolwenci pracują firmach konsultingowych i w bankach.
        Widząc zapotrzebowanie na takich pracowników uruchamiamy na kierunku fizyka
        studia o specjalności inżynieria finansowa.

Praca w szkolnictwie pełni nadal istotną – ale już nie dominującą – rolę w
        strukturze zatrudnienia absolwentów fizyki. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu
        szkolnictwa proponujemy m.in. studia licencjackie o specjalności
        nauczycielskiej, dające uprawnienia
        do nauczania dwóch przedmiotów w gimnazjach (jednym z tych przedmiotów jest
        oczywiście fizyka). Po otrzymaniu dyplomu licencjata można kontynuować naukę na
        studiach II stopnia, które umożliwią podjęcie pracy w szkołach
        ponadgimnazjalnych (dotyczy to dowolnej specjalności).

Wiele spośród wymienionych tu miejsc pracy jest położone w województwie łódzkim;
        część absolwentów pracuje w innych województwach, ale mamy też informacje o
        naszych absolwentach pracujących w wyższych uczelniach i instytutach naukowych
        za granicą.
        Niektórzy absolwenci podejmują pracę w zawodach, które nie są ściśle związane z
        kierunkiem studiów. Fizycy, dzięki elastyczności i gotowości do szybkiego
        przystosowania się do wymagań rynku pracy, doskonale sprawdzają się w takich
        warunkach.

Jakich zmian możemy oczekiwać w bliskiej przyszłości?

Pierwszych absolwentów uruchomionej niedawno na kierunku fizyka specjalności
        nanotechnologia będziemy mieli dopiero za dwa lata. Dynamiczny rozwój tej
        dziedziny nauki pozwala już teraz przewidywać, że kończący studia o specjalności
        nanotechnologia nie będą mieli trudności ze znalezieniem pracy.

Za kilkanaście lat zostanie w Polsce uruchomiona elektrownia jądrowa.
        Prowadzenie takiego zakładu nie może się obyć bez fizyków. Uniwersytet Łódzki od
        wielu lat prowadzi badania z zakresu fizyki jądrowej i kształci studentów w tej
        dziedzinie, jak również w dziedzinie ochrony radiologicznej. Spodziewamy się, że
        w niedalekiej przyszłości (jeszcze przed uruchomieniem elektrowni) dla fizyków
        jądrowych i specjalistów ochrony radiologicznej będzie znacznie więcej miejsc
        pracy niż obecnie.

Fizyka na Uniwersytecie Łódzkim jest kierunkiem studiów dającym atrakcyjne
        możliwości zatrudnienia. Jeśli patrzysz w swoją przyszłość perspektywicznie, weź
        pod uwagę fakt, że fizyka – także teoretyczna – jest podstawą wielu nowoczesnych
        technologii, i z tego powodu jej znaczenie dla rozwoju społeczeństwa jest i
        będzie wysokie. Gdybyśmy chcieli nagle zrezygnować z wszystkich osiągnięć
        fizyki, to do której epoki w rozwoju cywilizacji musielibyśmy się cofnąć?
        Odpowiedź na to pytanie pozostawiam czytelnikowi.

Serdecznie pozdrawiam
    • abs_ik Re: Uniwersytet Łódzki pytanka 14.04.09, 16:15
      Jakie mają Państwo zaplecze sportowe? Jakie dyscypliny (poza ogólnorozwojowymi)
      można trenować?
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 15.04.09, 08:29
        Uczelnia dysponuje znakomitym zapleczem gdy idzie o obiekty sportowe. W naszym
        Centrum Wychowania Fizycznego i Sportu znajdują się:
        HALA SPORTOWA
        PŁYWALNIA
        SALA ĆWICZEŃ MUZYCZNO-RUCHOWYCH
        SALA GIMNASTYKI ZDROWOTNEJ
        SIŁOWNIA DAMSKA I MĘSKA
        SALA ĆWICZEŃ AREOBOWYCH

www.sport.uni.lodz.pl/index.php
        Kompleks sportowy mieści się na osiedlu studenckim Lumumbowo. Mam nadzieję, że
        częściowo odpowiadam tym samym na drugą część pytania, tzn. co można trenować.
        Obok tego oferujemy sporty walki, koszykówkę, siatkówkę... Na pewno jest z czego
        wybierać.

Pozdrawiam i zapraszam na stronę www.sport.uni.lodz.pl

• lucyna_fijolek Re: Uniwersytet Łódzki pytanka 17.04.09, 13:51
      Jak w praktyce realizują Państwo współpracę z uczelniami z zagranizcznymi?
      Proszę o kilka przykładów, szczególnie interesuje mnie jak to wygląda na
      kierunku dziennikarstwo i kumunikacja społeczna.
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.4web.pl 18.04.09, 21:17
        Obiecuję wyczerpującą odpowiedź w poniedziałek.
        Pozdrawiam
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 22.04.09, 10:31
        Witam,
        Pomyślałem, że może zainteresuje Panią taki news:
        Wszystko o Erasmusie na Uniwersytecie Łódzkim

Dodano: 2009-04-22

Uniwersytet Łódzki w czołówce polskich uczelni realizujących Program Erasmus

Uniwersytet Łódzki pierwszą aktywną polską uczelnią w programie Campus Europea

21 kwietnia 2009 r. (wtorek)
        odbyła się konferencja prasowa:

prof. Zofii Wysokińskiej - Prorektora UŁ ds. współpracy z zagranicą
        prof. Eleonory Bielawskiej-Batorowicz - Uczelnianego Koordynatora Programu Erasmus
        Marii Kamińskiej - przewodniczącej Erasmus Student Network (ESN) UŁ
        na temat:

Uniwersytet Łódzki w czołówce polskich uczelni realizujących Program Erasmus

Uniwersytet Łódzki pierwszą aktywną polską uczelnią w programie Campus Europea

Ogólnopolski zjazd członków stowarzyszenia ESN w Łodzi

Relacje w mediach. Zobacz, przeczytaj:

www.uml.lodz.pl/?str=1059&id=16095
        moya.toya.net.pl/site_aktualnosci.php?action=wydarzenia&na_dzien=2009-04-21&s=218a9348d956b09ce9bb0800210708bb
        ww6.tvp.pl/6882,20090421900930.strona

Świadczy to o ogromnej aktywności naszej uczelni na polu wymiany studentów,
        współpracy zagranicznej.
        Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: inka Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.dolsat.pl 14.07.09, 12:16
          Witam, nie wiem czy to forum jest jeszcze aktualne, ale mam ważne pytanie
          dotyczące kierunku socjologia na UŁ. Mianowicie, czy są jakieś specjalności na
          tym kierunku ? nie znalazłam takiej informacji na stronie stąd moje pytanie.
          Proszę o odpowiedź.
    • buntovnik Re: Uniwersytet Łódzki pytanka 20.04.09, 14:48
      Ile osób na miejsce startowało w zeszłym roku na Waszą psychologię?
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 21.04.09, 12:29
        Witam serdecznie,
        - psychologia (stacjonarne jednolite studia magisterskie, 5-letnie) (Łódź): 1314
        kandydatów. To jakieś 12,5 osoby na jedno miejsce.
        Pozdrawiam
    • agnieszka_milanowska Re: Uniwersytet Łódzki pytanka 20.04.09, 22:28
      Chciałam spytać, jak wygląda ta uczelnia w rankingach?
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 21.04.09, 12:36
        Witam Panią,
        Proszę uprzejmie spojrzeć na ten dokument:
        www.perspektywy.pl/pdfy/rankingi/2008/uniwersytety.pdf
        Wśród polskich uniwersytetów jesteśmy na 6 miejscu.

Nasze Prawo znalazło się na trzecim miejscu w kraju, pod kątem zdawalności na
        aplikacje według rankingu Ministerstwa Sprawiedliwości.
        (pisaliśmy o tym m.in.
        www.miastotwoichstudiow.pl/MiastoTwoichStudiow-Centrum/1,97900,6365086,Co_warto_wiedziec.html)
        Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: pata Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.wroclaw.mm.pl 24.04.09, 12:19
          Witam:) Mam pytania dotyczące kierunku praca socjalna:
          Ile osób na miejsce startowało w zeszłym roku?
          Jaki jest limit miejsc?
          Czy bedą studia magisterskie uzupełniające w tym kierunku?
          Z góry dziękuje za odpowiedź
          Pozdrawiam:)
          • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 27.04.09, 08:40
            Witam,
            W ogóle kandydatów było 244. Limit wynosił 60 miejsc. Czyli jakieś 3,5 osoby
            starało się o indeks tego kierunku.
            W tym roku nie uruchamiamy jeszcze studiów magisterskich.

Pozdrawiam serdecznie
    • annalewinska Re: Uniwersytet Łódzki pytanka 26.04.09, 19:49
      Cześć wam wszytskim, właśnie pisze swoją prace magisterską i próbuję przeprowadzić do niej badania w formie ankiety. Gdybyście mieli chwilkę i chęć pomóc bardzo prosze o pomoc i wypełnienie krótkiej ankiety oceniającej m.in wykładowców oraz wiedzę zdobytą na uczelniach. Z góry dziękuję za pomoc.
      Ankieta znajduje się tutaj:
      www.mlodyprzedsiebiorca.pl/ankieta?task=fillPoll&pollID=2
      • Gość: kkk Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.icpnet.pl 28.04.09, 03:50
        Witam. Chciałabym się dowiedzieć ile osób na miejsce startowało w
        zeszłym roku na filmoznawstwo?
        Z góry dziękuję za odpowiedź :)
        • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 28.04.09, 11:38
          Witam serdecznie,
          Na ten kirunek aplikowało 5,58 osób (jak to wygląda swoją drogą, te ułamki :D)
          Ale tak mówi statystyka.
          Pozdrawiam
    • Gość: Ania Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.dolsat.pl 15.05.09, 09:30
      Czy wydział Zarządzania lub Ekonomiczno-Socjologiczny prowadzą wymianę studencką
      z innymi państwami?
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 19.05.09, 14:24
        Witam serdecznie i przepraszam za drobne opóźnienie.
        Pod adresem:
        www.bwz.uni.lodz.pl/index.php/ogolnouczelniane/wydzialowe
        Znajdzie Pani listę uczelni zagranicznych, z którymi współpracują konkretne
        wydziały naszej uczelni. Oferta jest naprawdę bogata.
        Pozdrawiam
        • Gość: Ania Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.06.09, 13:00
          Dzień Dobry. Jestem tegoroczną maturzystką i właśnie stoję przed wyborem kierunku studiów. Interesuje mnie filologia germańska oraz filologia germańska z językiem hiszpańskim. Odnośnie tego drugiego kierunku chciałam się zapytać, czy język hiszpański prowadzony jest od podstaw czy może wymagana jest już jego znajomość? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
          • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.toya.net.pl 05.06.09, 11:37
            Bardzo serdecznie Panią przepraszam za zwłokę w odpowiedzi. Jestem chory i nie
            śledziłem forum. Dziś postaram się zdobyć przez kolegów z pracy potrzebne Pani
            informacje.
            Pozdrawiam
          • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.toya.net.pl 05.06.09, 14:47
            Witam ponownie: języ hiszpański jest prowadzony od podstaw, nie ma wymogu, aby
            znała go Pani przed podjęciem nauki. Pozdrawiam i życzę powodzenia podczas
            rekrutacji.
            • Gość: Ania Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.06.09, 20:41
              Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
    • Gość: malli Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 20.07.09, 00:51
      Witam! Chciałbym zapytać jakie specjalizacje posiada UŁ w swojej ofercie na
      kierunku Socjologia. Niestety nie mogę tego znaleźć na ich stronie.
      • Gość: mroo Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.netdrive.pl 26.07.09, 00:46
        Ja mam pytanie, ile osób było na jedno miejsce w tym roku na ekonomię na UŁ?
        • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 30.07.09, 13:32
          Witam,

Na studia stacjonarne: ekonomia (stacjonarne studia I stopnia licencjackie,
          3-letnie) (Łódź) 900

ekonomia (stacjonarne studia II stopnia, 2-letnie) (Łódź) 100

Pozostałe statystyki można znaleźć pod adresem:
          rekrutacja.uni.lodz.pl/index.php/statystyki,wydzial,11
          Serdecznie pozdrawiam
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 30.07.09, 13:28
        Witam serdecznie,
        Przepraszam za późną odpowiedź. Akcja "Miasto Twoich Studiów" zakończyła się
        jakiś czas temu i nie spodziewałem się, że forum wciąż "żyje".

Już odpowiadam:
        Na socjologii funkcjonują tzw. moduły specjalizacyjne. Są to:
        1. Aktywizacja i rozwój zbiorowości społecznych
        2. Kultura, komunikowanie, media
        3. Metodologino-badawczy
        4. Socjologia organizacji i zarządzania
        5. Socjologia płci i rozwoju - Gender Studies
        6. Socjologia polityki
        7. Szanse i zagrożenia społeczne dla jednostki i zbiorowości w zmieniającym się
        świecie

www.eksoc.uni.lodz.pl/is/
        Pozdrawiam
        • Gość: Student99 Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: 83.142.206.* 04.10.09, 20:30
          Witam,

Drodzy studenci III roku Socjologii na UŁ, posiada ktoś notatki z następujących
          wykładów ? Będę ogromnie wdzięczny, na pewno się dogadamy ;)

1.Współczesne teorie socjologiczne (wykłady)
          2.Systemy, struktury i procesy społeczne (wykłady)

Jeśli posiadacie owe wykłady, zapraszam na gg: 5717015
    • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.uni.lodz.pl 28.08.09, 13:46
      Pomyślałem, że warto podzielić się z Państwem takim newsem:

"Rekrutacja na bezpłatne studia dzienne oraz zaoczne kierunek: pedagogika, specjalność: pedagogika w zakresie rozwoju regionalnego przy Wydziale Nauk o Wychowaniu

Dodano: 2009-08-28

Wydział Nauk o Wychowaniu Uniwersytetu Łódzkiego zaprasza na całkowicie bezpłatne, finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego...

studia I stopnia dzienne i zaoczne (3-letnie) na kierunku pedagogika, specjalność: pedagogika w zakresie rozwoju regionalnego realizowane zgodnie z projektem "Edukacja - Regiony - Regionalizacja: Program rozwoju Wydziału Nauk o Wychowaniu w ramach strategii rozwoju Uniwersytetu Łódzkiego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu nr IV "Szkolnictwo wyższe i nauka" Poddziałania 4.1.1 "Wzmocnienie potencjału dydaktycznego uczelni".

Studia I stopnia (licencjackie) to trwające 3 lata wyższe studia zawodowe. Przedmioty wykładane na studiach są dobrane tak, by student mógł w ciągu 6 semestrów nauki zdobyć pożądany na rynku pracy zawód i jak największy zasób praktycznych umiejętności. Treści kształcenia nawiązują do tradycji wielokulturowości regionu. Student naszej specjalności będzie miał możliwość poszerzania wiedzy o regionie, jego historii, kulturze materialnej i symbolicznej oraz wiedzy z zakresu organizacji i funkcjonowania instytucji regionalnych, organizacji samorządowych oraz upowszechniania kultury. Ponadto wyposażony zostanie w wiedzę z zakresu projektowania, animowania i promocji działań społeczno-kulturowych, a także forma stymulowania aktywności środowiskowej jednostek, grup i społeczności lokalnych. Absolwent tej specjalności zdobędzie kompetencje w zakresie projektowania działań społecznych, pozyskiwania środków z funduszy europejskich, wzmacniania kreatywności, organizacji czasu wolnego oraz promocji działań społeczno-kulturalnych, podejmowanych przez instytucje oraz liderów aktywności społecznej. Absolwenci przygotowani zostaną do diagnozowania potrzeb regionu oraz planowania i organizacji działań o charakterze animacyjnym.

Uzyskane kompetencje w ramach specjalności umożliwią przyszłym absolwentom podjęcie pracy w istniejących instytucjach lokalnych - takich jak: instytucje promocji kultury, edukacji, zarządzania zasobami lokalnymi, turystyki i wypoczynku oraz organizacji pobytu osób odwiedzających region. Studia przygotowują także do inicjowania i wdrażania nowych projektów i form działalności społeczno-pedagogicznej, w zmieniających się warunkach regionu.
      Dogodna forma studiów I stopnia na kierunku pedagogika na Wydziale Nauk o Wychowaniu odbywać się będzie w dwóch formach nauczania:
      - dziennej (stacjonarnej)-zajęcia od poniedziałku do piątku-zapoznaj się z zasadami przyjęć i zarejestruj się
      - zaocznej (niestacjonarnej)-średnio dwa (sobota i niedziela) zjazdy w miesiącu-zapoznaj się z zasadami przyjęć i zarejestruj się

Termin rozpoczęcia rekrutacji elektronicznej 07.09.2009,
      termin składania dokumentów 15.09.2009
      0 zł wpisowego!
      0 zł czesnego przez okres 3 lat studiów licencjackich!

Rejestracja elektroniczna obowiązkowa na stronie www.rekrutacja.uni.lodz.pl
      Osoby zainteresowane zapraszamy na spotkanie informacyjne, które odbędzie się w siedzibie Wydziału Nauk o Wychowaniu Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Pomorskiej 46/48 w Łodzi, w Auli WNoW UŁ (Budynek B, parter) w dniu 07 września 2009r."
      • Gość: AGA Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.xdsl.centertel.pl 17.02.10, 14:22
        Witam, czy nabór na ten kierunek bedzie też jesienią 2010? i gdzie można znaleźć
        wiecej informacji odnośnie tego kierunku? pozdrawiam:)
        • Gość: Gosc Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: 83.2.184.* 13.09.10, 08:39
          Omijajcie WNOW szerokim łukiem, chyba że chcecie co sesje przeżyć koszmar i awanturą dochodzić swoich praw...
    • Gość: fourier Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 01:51
      Witam, mam pytanie odnosnie fizyki specjalnosc inzynieria finansowa, jestem
      studentem II roku budownictwa ale chcialbym rozpoczac 2 kierunek, zainteresowal
      mnie wlasnie ten, mam nadzieje ze jakos to pogodze ;] chcialbym sie dowiedzec
      gdzie moge znalezc plan studiow dla tego kierunku, siatke godzin, czy istnieje
      mozliwosc przepisania np oceny z matematyki?
      • Gość: Michał Kędzierski Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.4web.pl 14.09.09, 21:21

Witam Pana,
        Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi - wchodzi mi to już w krew niestety
        - ale uczestniczę w targach edukacyjnych w różnych miastach Polski i
        nie zawsze mogę szybko odpisać.
        Jutro prześlę Panu niezbędne informacje na temat tego kierunku.
        Pozdrawiam
        • Gość: kala Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.09, 22:38
          Witam mam pytanie odnośnie kierunków matematyka finansowa i
          aktuarialna oraz zastosowania matematyki i informatyki w logistyce.
          Chciałabym dowiedzieć się jakie przedmioty musze zdawac aby sie tu
          dostac, ile osob jest na jedno miejsce oraz jakie sa szanse zdobycia
          stypendium motywacyjnego. Ciekawa jestem także jakie powinny byc
          przecietnie wyniki z poszczegolnych przedmiotow na maturze, aby
          dostac indeks na te kierunki. Oraz przyszła perspektywa pracy po
          tych kierunkach. Będę wdzieczna za odpowiedź.
          Pozdrawiam
    • Gość: Nowy Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: 92.251.255.* 20.09.09, 23:48
      Hej.zaczynam niedlugo studia na UL.wczesniej studiowalem systemem on-
      line w lodzi na innej uczelni gdyz mieszkam i pracuje w Anglii.mam
      pytanko czy podejmujac na UL studia zaocznie jest mozliwosc dla
      kogos w moim przypadku zebym mogl przylatywac tylko na egzaminy na
      koniec semestru?bylbym na pierwszym zjezdzie,wzial potrzebne
      zagadnienia i potem zdawal egzaminy?dzieki za odpowiedz
    • Gość: kalaa Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 16:48
      Witam mam pytanie odnośnie kierunków matematyka finansowa i
      aktuarialna oraz zastosowania matematyki i informatyki w logistyce.
      Chciałabym dowiedzieć się jakie przedmioty musze zdawac aby sie tu
      dostac, ile osob jest na jedno miejsce oraz jakie sa szanse zdobycia
      stypendium motywacyjnego. Ciekawa jestem także jakie powinny byc
      przecietnie wyniki z poszczegolnych przedmiotow na maturze, aby
      dostac indeks na te kierunki. Oraz przyszła perspektywa pracy po
      tych kierunkach. Będę wdzieczna za odpowiedź.
      Pozdrawiam
      • Gość: err_or Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 12:24
        żeby się dostać wystarczy zdana matura z matmy, nawet na 30% z podstawy. Zawsze
        są przeprowadzane dodatkowe rekrutacje, z powodu małej liczy chętnych.
        • Gość: kalaa Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 07:54
          Dzieki za odpowiedz ale skoro wystarczy tylko matma podstawa to
          dlaczego jest tak malo chetnych? czy akurat ta uczelnia nie jest
          zbyt dobra czy chodzi tylko o to ze studiuje sie matematyke-
          przedmiot znienawidzony przez wiekszosc uczniow zwlaszcza teraz gdy
          jest jako przedmiot obowiazkowy na maturze?
          • Gość: err_or Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.09, 08:22
            Oceniam przez pryzmat tego roku, a w tym matma jeszcze nie była obowiązkowa.
            Inna sprawa, że z 30 % z podstawy ciężko byłoby się utrzymać na kierunku,
            zwłaszcza na finansowej. Poza tym mała liczba chętnych jest spowodowana również
            pewnie tym, że jest aż 6 kierunków matematyka, a na Politechnice Łódźkiej tylko
            1, a liczba studiujących podobna. Trudno mi ocenić poziom uczelni, gdyż dopiero
            będę tam studiował.
            • Gość: kalaa Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 21:26
              Też chcem tam studiowac, ale mnie to czeka dopiero za rok, ale juz
              teraz musze sie na cos zdecydowac co zdawac i w jakim zakresie na
              maturze.
              Jestem pewna, że podstawa z matmy zwłaszcza w 2010 bedzie
              najprostszym egzaminem tej matury, więc chyba raczej nie będzie zbyt
              miarodajna.
              A rozszerzenie, nie wiem czy sobie poradze, bo ucze sie tylko w
              podstawie i moze byc ciezko.
              Teoretycznie lepiej jesli jest malo chetnych, bo latwiej sie dostac,
              ale istnieje mozliwosc że bedzie za malo chetnych i wtedy nie bedzie
              danej specjalizacji.
              Ale mam pytanie, bo widze, że jesteś zorientowany tutaj od razu
              studiuje sie bedac nakierunkowanym na dana specjalizacje? nie tak
              jak na innych uniwersytetach, że konkretna specjalizacje wybiera sie
              dopiero po ktoryms semestrze.
              • Gość: err_or Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 07:24
                Skoro chcesz studiować matematykę to bym się nie wahał czy zdawać rozszerzenie
                skoro i tak można jej nie zdać.
                Raczej nie będzie też tak że nie uruchomią jakiejś specjalności, w związku m.in.
                z kierunkami zamawianymi, gdzie na nawet takich "przyszłościowych" kierunkach
                jak nauczanie matematyki i angielskiego będą wysokie stypendia.
                Co do tych specjalności to są to oddzielne kierunki od samego początku.
                • Gość: kalaa Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 14:18
                  tak samo jak zastosowanie matematyki i informatyki w logistyce tutaj
                  beda wysokie stypendia a na innych kierunkach gdzie jest po prostu
                  logistyka ich nie ma
                  • Gość: atena Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: 83.1.114.* 28.02.10, 15:42
                    Właśnie tez myśle o logistyce, bardziej myślałam o tej ogolnej niż z zastosowaniem matematyki i inforamtyki. Jak bardzo różnia się te dwa kierunki?
                    • mar-l-ena Re: Uniwersytet Łódzki pytanka 22.03.10, 21:54
                      Witam
                      Jestem uczennicą 2 kl. LO i zastanawiam się nad studiowaniem na
                      Uniwersytecie Łódzkim
                      Jestem zainteresowana kierunkiem :zarządzanie i marketing
                      W związku z tym moje pytanie brzmi: jakie przedmioty powinnam zdawać
                      na maturze i na jakim poziomie?
    • Gość: zuzek Prof Okoń IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.11.09, 16:22
      Zna ktos Okonia z filologii polskiej?
      Wszystkich usadza bez skrupulow.Nawet tych obkutych.Ma zenujace
      odzywki do swoich studentow az wstyd je tu cytowac.A na komisyjnym
      on zasiada rowniez w Komisji i inni nie maja nic do powiedzenia i
      dalej usadza zadajac dziwne pytania.ZENADA!!!! jak tacy ludzie moga
      mlodziez uczyc.Skandal!!!!!
      • Gość: gość ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 22:08
        Czy mogłabym otrzymać jakiekolwiek informacje na temat Wydziału Nauk
        o Wychowaniu?? z Góry dziękuję:)
    • Gość: klusek Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 10:56
      Witam,

chciałbym uzyskać jakieś informacje na temat stypendiów socjalnych na
      Uniwersytecie, szczególnie na wydziale Ekonomiczno - socjologicznym. Na stronie
      uniwersytetu nie ma żadnych szczegółów, a mnie interesuje ile może wynosić
      dochód na jednego członka rodziny, wysokość takiego stypendium oraz stypendia
      mieszkaniowe czy też żywieniowe - czy takie coś istnieje?
      • Gość: Michalek1902 Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 16:33
        Witam:) Mam takie pytanko na ktorym wydziale lepiej studiowac finanse i
        rachunkowosc? Zarzadzanie czy Ekonomiczno-Socjologiczny? I ile mniej wiecej
        punktow rekrutacyjnych trzeba miec zeby sie dostac?
        • Gość: arti Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.10, 14:26
          Jeśli chcesz związać swoją przyszłość z rachunkowością to na Wydziale Zarządzania.
          • Gość: kasia stypendium naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 11:15
            Witam,
            a ja mam pytanie odnośnie stypendium naukowego. Jak jest wogóle liczona średnia, jako zwykła arytmetyczna z dwóch semsstrów? czy ważona (z pkt ECTS)? I na jakiej zasadzie jest przyznawane stypendium? prosze o odp. z góru dziękuje:) (dodam ze studiuje na wydz ek-soc)
            • Gość: gosc Re: stypendium naukowe IP: *.netcominternet.pl 14.09.10, 20:04
              www.student.lodz.pl/index.php?action=home&plik=opcje&sl=0&id_o=71
              moze to choc troche ci pomorze...
              pozdrawiam;d
    • Gość: mollcia Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: 188.33.218.* 16.09.10, 13:20
      jestem ciekawa czy trudno jest studiować dwa kierunki na różnych wydziałach i czy jest to możliwe
      • Gość: Weronika Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: 188.33.106.* 25.09.10, 11:54
        Mam pytanie. Na stronie wydziału matematyki Uniwersytetu pojawiła się informacja dotycząca rejestracji do grup. Czy ktoś wie o co chodzi? Za tydzień zaczynam studiować matematykę i nie wiem nawet czy owa informacja mnie dotyczy... Jeśli tak to w jaki sposób mam zarejestrować się do jakiejś grupy? I na czym polega selekcja do owych grup? Bardzo proszę o odpowiedź...
    • kamil2227 Re: Uniwersytet Łódzki pytanka 10.04.11, 20:47
      Ile trzeba mieć procent z matury z matmy i ang aby dostac się na informatyke ? Piszę podstawe z obu przedmiotów
    • Gość: Michal Re: Uniwersytet Łódzki pytanka IP: *.skomur.pl 23.04.11, 11:37
      Skoro analiza finansowa to tylko studia licencjackie, to czy mógłbym kontynuować naukę na studiach drugiego stopnia kierunku matematyka finansowa i aktuarialna? Albo podjąć edukację na studiach drugiego stopnia na innej uczelni, jeśli tak to czy mógłbym studiować dowolny kierunek matematyczny czy miałbym jakieś ograniczenia?
    • aniaaaa123 Re: Uniwersytet Łódzki pytanka 02.05.11, 15:55
      Interesują mnie studia na UŁ. Dlatego chcialabym wiedzieć jak bardzo oblegana jest gospodarka przestrzenna i jakie szanse mam zeby sie dostać zdając tylko rozszerzoną geografię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka