Gość: kasia IP: 195.205.171.* 06.04.09, 19:52 siema:) co sadzicie o biotechnologii na polibudzie? wszyscy mowia ze studia sa ciekawe ale pracy bardzo malo w zawodzie. macie jakies doswiadczenia z biotechnologia?? :):) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mary_an Re: Biotechnologia?! 06.04.09, 21:39 Mam mase znajomych biotechnologow, poniewaz studiuje za granica i oni wszyscy tu sa. Byli zmuszeni do wyjazdu, bo w Polsce mieli zerowe perspektywy, ci co zostali w 95% nie pracuja w zawodzie. Ale ci co wyjechali sa baaardzo zadowoleni (studiuja za granica, jezdza po calym swiecie na konferencje naukowe, maja wysokie stypendia), wiec nie wiem, musisz sie sama zastanowic czego chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tlenek-wegla Re: Biotechnologia?! IP: 81.190.124.* 06.04.09, 22:41 mary_an napisała: > Mam mase znajomych biotechnologow, poniewaz studiuje za granica i oni wszyscy t > u > sa. Byli zmuszeni do wyjazdu, bo w Polsce mieli zerowe perspektywy, ci co > zostali w 95% nie pracuja w zawodzie. Ale ci co wyjechali sa baaardzo zadowolen > i > (studiuja za granica, jezdza po calym swiecie na konferencje naukowe, maja > wysokie stypendia), wiec nie wiem, musisz sie sama zastanowic czego chcesz. Niestety to prawda, kierunek jest ciężki ale ciekawy, a tak jak powiedziała mary_an ZERO perspektyw w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubus Re: Biotechnologia?! IP: 195.205.171.* 08.04.09, 17:23 a ja sie nie zgodze z wami. moj kolega dostal praktyki w biotonie i wielu studentow po praktykach zostaje tam zatrudnionych. moim zdaniem praca jest tylko trzeba sie rozejzec. najlatwiej powiedziec ze na zachodzie to jest praca ale nikt nie powie ze tez trudna ja zdobyc bo za granica tez ludzie studiuja biotech. z tego co slyszalem to mozesz nawet pracowac przy tych zarodkach z in-vitro tylko trzeba byc dobrym w tym co sie robi. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: Biotechnologia?! 08.04.09, 17:53 Nie pisalam przeciez, ze w ogole nie ma pracy w zawodzie, tylko ze 95% ludzi nie znajduje pracy w zawodzie. Ze twoj kolega nalezy do tych wyjatkowych 5% to znaczy, ze ma szczescie, ale nie kazdemu sie to udaje. Tak sie sklada, ze wiekszosc moich przyjaciol to biotechnologowie, ktorzy skonczyli studia w Polsce i musieli wyjechac, bo nie mieli perspektyw. Ja sama pracowalam w firmie biotechnologicznej i wiem, jakie to koszty, w Polsce po prostu nie ma funduszy. Ze moj przyjaciel spokojnie sobie wydaje 1500Euro dziennie na jakistam eksperyment w Niemczech, a w Polsce mial 500-700Euro rocznie to juz nie wspomne.. Odpowiedz Link Zgłoś
un.invited Re: Biotechnologia?! 08.04.09, 21:14 nie ma czegos takiego jak zawod: biotechnolog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwasdghj Re: Biotechnologia?! IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.09, 18:18 Moja znajoma podobnie...mgr inż biotech. na 5 i nic....w końcu dostała staż w biurze, ale w biurze...nic związanego z kierunkiem...i te studia są jeszcze zamawiane...parodia... Odpowiedz Link Zgłoś
un.invited Re: Biotechnologia?! 08.04.09, 18:16 a jak tak mysle, ze Ci co wyjechali to nawet nie szukali niczego w Polandii, wiec ciezko powiedziec czy by cos znalezli czy nie - na biotechnologie sie idzie po bilet -> z Polski do krajow wysokorozwinietych Odpowiedz Link Zgłoś
sabrilla Re: Biotechnologia?! 09.04.09, 00:01 Biotechnologia? Znam mnóstwo osób po biotechnologii, nikt nie pracuje w zawodzie. Studia wydają się być super fajne, ale perspektywy pracy w Polsce żadne lub prawie żadne. Poza Polską tak. Gość portalu: kasia napisał(a): > siema:) co sadzicie o biotechnologii na polibudzie? wszyscy mowia ze > studia sa ciekawe ale pracy bardzo malo w zawodzie. macie jakies > doswiadczenia z biotechnologia?? :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlopak_dziewczyny Re: Biotechnologia?! IP: 195.205.171.* 09.04.09, 20:34 a moja dziewczyna pracuje w plivie i nie marudzi:P i tez jest po biotechu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniac82 Re: Biotechnologia?! IP: *.chem.uni.torun.pl 27.04.09, 09:32 Hej Niedawno zacząłem szukać pracy za granicą. Obecnie pracuję na uczelni, ale 1000 zł ledwo wystarcza mi na życie. Wysłałem już do niektórych firm (min Genecopoeia, Genescript, Sigmaaldrich). Na razie bez odzewu, ale jestem dobrej myśli. Jeśli coś byście usłyszeli, lub macie znajomych za granicą, najlepiej w firmach biotech to piszcie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
un.invited Re: Biotechnologia?! 28.04.09, 11:59 ales sobie wybral moment ... nie wiesz, ze kryzys jest? 5 lat doswiadczenia i 3 Cell/Nature/Science papiery, to bedzie rozmowa no ale, zeby nie zabic Twojego optymizmu: probuj w malych firmach a nie w gigantach (np. w Laiden, w Holandii, nieco wieksze - w Cambridge,UK); polecam zainteresowac sie biopaliwami (calkiem niezle sobie te firmy teraz radza...) - Odpowiedz Link Zgłoś
bayaderka Re: Biotechnologia?! 07.08.09, 15:45 Wybieram się do LO, do klasy z rozszerzoną matematyką i językami obcymi. Jakie są szanse dostania się na biotechnologię bez rozszerzonej biologii ? W ogóle jakie przedmioty są brane pod uwagę przy rekrutacji na te studia ? Które podstawowe, a które nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Biotechnologia?! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.08.09, 22:18 przeczytaj zasady rekrutacji na konkretne uczelnie - bo kazda moze wymagac czegos innego... Odpowiedz Link Zgłoś