Dodaj do ulubionych

Studia medyczne

24.04.09, 13:26
Czy moglby mi ktos opisac jak wygladaja studia medyczne? Kiedy wybiera sie
specjalizacje, z czego trzeba zrobic praktyke? :)
Obserwuj wątek
    • paatka7 Re: Studia medyczne 24.04.09, 21:32
      Studia trwaja 6 lat, po pierwszych 5 trzeba odbyc miesięczna praktykę wakacyjną (przynajmniej teoretycznie tyle trwa, ale mozna skończyć zazwyczaj szybciej, choć to zależy od tego gdzie sie trafi), po ostatnim roku trezba odbyc 13 miesięczny staż, po którym przystepuje się do LEP-u (Lekarskiego Egzaminu Państwowego), specjalizację zaczyna się dopiero po zdaniu LEP-u wiec najszybciej po 7 latach od rozpoczęcia studiów.
      • choco-latee Re: Studia medyczne 25.04.09, 17:14
        A co po wyborze specjalizacji? Ile jeszcze lat nauki?
        • yagger1981 Re: Studia medyczne 30.04.09, 18:24
          z tego co sie orientuje, to czas trwania specjalizacji zależy od
          tego jaka dziedzinę sobie wybierzesz w której bedziesz sie
          specjalizowac i jak do tego podejdziesz;-) a jesli chodzi o nauke
          ogolnie to medycyna jest taka dziedzina w ktorej nauka trwa cały
          czas (przynajmniej teoretycznie tak powinno być, a w praktyce to
          chyba różnie bywa;-).)
          • hydrat Re: Studia medyczne 01.05.09, 19:02
            Pierwsze praktyki pielęgniarskie są po 1 roku. Właśnie się na nie
            wybieram. Potem dopiero po 5 roku już lekarskie. LEP od tego roku
            można zdawać po 6 roku przed stażem - jeśli chcesz, można po stażu.
            Można go poprawiać. Po 7 latach starasz się o specjalizację.
            Specjalizacja trwa minimum 6- lat. Lekarz rodzinny krócej-chyba 4.
            PRAWO WYKPNYWANIA ZAWODU nie jest związane ze specjalizacją.
            • morphiusz Re: Studia medyczne 04.05.09, 04:21
              hydrat napisała:
              > Specjalizacja trwa minimum 6- lat. Lekarz rodzinny krócej-chyba 4.

Specjalizacje tzw. zachowawcze (np. pediatria, interna, neurologia) trwają
              zazwyczaj 5 lat. Medycyna rodzinna 4 lata. Większość zabiegówek 6 lat
              (ginekologia 6,5 roku).

• zielony_groszek Re: Studia medyczne 06.05.09, 22:39
              "Pierwsze praktyki pielęgniarskie są po 1 roku. Właśnie się na nie
              wybieram. Potem dopiero po 5 roku już lekarskie"

Nie wiem gdzie studiujesz ale z tego o sie orientuje studentów obowiązują
              praktyki po każdym roku, począwszy od pierwszego na piątym skończywszy. To jaką
              się praktyke robi po którym roku zależy od uczelni ( Gdańsk: I pielęgniarska, II
              ratunkowy, przychodnia-rejestracja, III interna, pediatria, IV chirurgia,
              interna, V ginekologia, lekarz rodzinny) trwają 4 tygodnie, jak jest dzielona to
              na pół, czyli 2 tyg na jednym 2 tyg na drugim oddziale. Bez odbycia praktyki
              roku nie zaliczysz.
    • agency.bratislava Re: Studia medyczne 05.05.14, 22:22

Witam wszystkich! Jestem studentką medycyny w Bratysławie. Tak się składa, że właśnie prowadzę rekrutację na kolejny rok akademicki 2014/2015.
      Jeśli jesteś zainteresowany/na, to przesyłam stronę na fb:
      www.facebook.com/pages/Bezpłatne-pośrednictwo-w-rekrutacji-na-uczelnię-medyczną/373095549497203
      Więcej informacji udzielę za pośrednictwem e-maila: agency.bratislava@gmail.com
      Obecnie kończę drugi rok. Przyjeżdżając na pierwszy, w moich planach były przenosiny do Polski, a jednak zostałam!
      Pisz, odwiedzaj stronę i dowiaduj się, bo do egzaminów wstępnych już niedaleko!
    • cwicz_oddech Re: Studia medyczne 02.04.19, 12:23
      czy ktoś by chciał potrenować w ramach praktyk resuscytacji krążeniowo-oddechowej?
    • Gość: Gość Re: Studia medyczne IP: 188.241.25.* 29.05.19, 12:07
      Serdecznie zapraszam study4u.eu/pl/uczelnia/675-wydzial-nauki-o-zdrowiu-warszawski-uniwersytet-medyczny . Jestem studentem 3 roku położnictwa i jestem pewna, że był to słuszny wybór oraz kierunek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka