choco-latee 24.04.09, 13:26 Czy moglby mi ktos opisac jak wygladaja studia medyczne? Kiedy wybiera sie specjalizacje, z czego trzeba zrobic praktyke? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paatka7 Re: Studia medyczne 24.04.09, 21:32 Studia trwaja 6 lat, po pierwszych 5 trzeba odbyc miesięczna praktykę wakacyjną (przynajmniej teoretycznie tyle trwa, ale mozna skończyć zazwyczaj szybciej, choć to zależy od tego gdzie sie trafi), po ostatnim roku trezba odbyc 13 miesięczny staż, po którym przystepuje się do LEP-u (Lekarskiego Egzaminu Państwowego), specjalizację zaczyna się dopiero po zdaniu LEP-u wiec najszybciej po 7 latach od rozpoczęcia studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
choco-latee Re: Studia medyczne 25.04.09, 17:14 A co po wyborze specjalizacji? Ile jeszcze lat nauki? Odpowiedz Link Zgłoś
yagger1981 Re: Studia medyczne 30.04.09, 18:24 z tego co sie orientuje, to czas trwania specjalizacji zależy od tego jaka dziedzinę sobie wybierzesz w której bedziesz sie specjalizowac i jak do tego podejdziesz;-) a jesli chodzi o nauke ogolnie to medycyna jest taka dziedzina w ktorej nauka trwa cały czas (przynajmniej teoretycznie tak powinno być, a w praktyce to chyba różnie bywa;-).) Odpowiedz Link Zgłoś
hydrat Re: Studia medyczne 01.05.09, 19:02 Pierwsze praktyki pielęgniarskie są po 1 roku. Właśnie się na nie wybieram. Potem dopiero po 5 roku już lekarskie. LEP od tego roku można zdawać po 6 roku przed stażem - jeśli chcesz, można po stażu. Można go poprawiać. Po 7 latach starasz się o specjalizację. Specjalizacja trwa minimum 6- lat. Lekarz rodzinny krócej-chyba 4. PRAWO WYKPNYWANIA ZAWODU nie jest związane ze specjalizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
morphiusz Re: Studia medyczne 04.05.09, 04:21 hydrat napisała: > Specjalizacja trwa minimum 6- lat. Lekarz rodzinny krócej-chyba 4. Specjalizacje tzw. zachowawcze (np. pediatria, interna, neurologia) trwają zazwyczaj 5 lat. Medycyna rodzinna 4 lata. Większość zabiegówek 6 lat (ginekologia 6,5 roku). Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_groszek Re: Studia medyczne 06.05.09, 22:39 "Pierwsze praktyki pielęgniarskie są po 1 roku. Właśnie się na nie wybieram. Potem dopiero po 5 roku już lekarskie" Nie wiem gdzie studiujesz ale z tego o sie orientuje studentów obowiązują praktyki po każdym roku, począwszy od pierwszego na piątym skończywszy. To jaką się praktyke robi po którym roku zależy od uczelni ( Gdańsk: I pielęgniarska, II ratunkowy, przychodnia-rejestracja, III interna, pediatria, IV chirurgia, interna, V ginekologia, lekarz rodzinny) trwają 4 tygodnie, jak jest dzielona to na pół, czyli 2 tyg na jednym 2 tyg na drugim oddziale. Bez odbycia praktyki roku nie zaliczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
agency.bratislava Re: Studia medyczne 05.05.14, 22:22 Witam wszystkich! Jestem studentką medycyny w Bratysławie. Tak się składa, że właśnie prowadzę rekrutację na kolejny rok akademicki 2014/2015. Jeśli jesteś zainteresowany/na, to przesyłam stronę na fb: www.facebook.com/pages/Bezpłatne-pośrednictwo-w-rekrutacji-na-uczelnię-medyczną/373095549497203 Więcej informacji udzielę za pośrednictwem e-maila: agency.bratislava@gmail.com Obecnie kończę drugi rok. Przyjeżdżając na pierwszy, w moich planach były przenosiny do Polski, a jednak zostałam! Pisz, odwiedzaj stronę i dowiaduj się, bo do egzaminów wstępnych już niedaleko! Odpowiedz Link Zgłoś
cwicz_oddech Re: Studia medyczne 02.04.19, 12:23 czy ktoś by chciał potrenować w ramach praktyk resuscytacji krążeniowo-oddechowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Studia medyczne IP: 188.241.25.* 29.05.19, 12:07 Serdecznie zapraszam study4u.eu/pl/uczelnia/675-wydzial-nauki-o-zdrowiu-warszawski-uniwersytet-medyczny . Jestem studentem 3 roku położnictwa i jestem pewna, że był to słuszny wybór oraz kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś