Dodaj do ulubionych

Stypendium

13.07.09, 23:53
Witam. Mam takie pytanie dotyczące stypendium socjalnego na wyższej uczelni. Czy jezeli otrzymuję rentę rodzinną, to należy mi się stypendium, czy jestem traktowana jako osoba samodzielna finansowo i nie mam na co liczyć? Bardzo proszę o informacje w tej sprawie, bo co innego rozumiem z tych paragrafów i co innego słyszę od ludzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • another_story Re: Stypendium 14.07.09, 00:00
      Na pewno zależy od tego, jaka uczelnia. A o interpretację przepisów
      prosiłabym raczej odnośne władze niż kolegów z roku czy
      forumowiczów.
      • Gość: mich Re: Stypendium IP: 80.48.29.* 14.07.09, 00:07
        Oj, chyba nie zależy od uczelni.
        • glare8 Re: Stypendium 14.07.09, 00:15
          Dokładnie to jest tak, ze dostaje rente rodzinna po ojcu w przekraczalnej kwocie niz te bodajze 572 zl na jedna osoba w rodzinie. Moja mama nie pracuje, dostaje jakies niewielkie pieniadze z opieki, ma z innym mezczyzna 2 dzieci w wieku 7 i 9 lat. Najwiekszym problemem wydaje mi sie to, ze nie mieszkam z mama, mamy inne miejsce zameldowania i w tej sytuacji pewno dochod nie bedzie dzielony na te 4 osoby [mama, 2 rodzenstwa i ja] lecz wylacznie na sama mnie... Koleżanka z jednej uczelni mowila mi, że u niej osoby bez jednego rodzica od razu dostaja najwyzsza kwote stypendium. Może ktoś mial podobną sytuacje albo przynajmniej orientuje sie bardziej w tych sprawach, bylabym wdzieczna.
          • quille Re: Stypendium 14.07.09, 00:20
            Moim zdaniem to, że nie mieszkasz z mamą i nie macie tego samego adresu
            zameldowania samo w sobie nie ma na stypendium socjalne wpływu. Przecież wiele
            osób wyprowadza się z rodzinnego domu idąc na studia, wówczas meldują się w
            innym miejscu (w mieście, gdzie jest uczelnia, na której studiują) i pobierają
            stypendium socjalne.
      • another_story Re: Stypendium 14.07.09, 00:10
        Dopiero po wysłaniu poprzedniej wiadomości pomyślałam, że chyba
        palnęłam głupstwo, bo pewnie istnieje jakaś odgórna ustawa
        regulująca zasady przyznawania tych stypendiów (mogłabym dla własnej
        informacji poszukać w necie, ale pora już późna i trzeba kłaść się
        spać). Ale drugą część swojej wypowiedzi podtrzymuję: jeśli coś jest
        niejasne, najlepiej pytać u źródła.
    • another_story Re: Stypendium 14.07.09, 00:11
      Mich - już się poprawiłam :)
    • quille Re: Stypendium 14.07.09, 00:16
      Liczy się dochód na członka rodziny. Jeżeli razem z rentą nie przekroczy on
      określonego progu, to należy Ci się stypendium.

z ustawy prawo o szkolnictwie wyższym:
      "Art. 179. 1. Stypendium socjalne ma prawo otrzymywać student znajdujący się w
      trudnej sytuacji materialnej.
      2. Rektor w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego ustala
      wysokość dochodu na osobę w rodzinie studenta uprawniającą do ubiegania się o
      stypendium socjalne, stypendium na wyżywienie i stypendium mieszkaniowe.
      3. Wysokość dochodu, o której mowa w ust. 2, nie może być niższa niż kwota, o
      której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy
      społecznej (Dz. U. Nr 64, poz. 593, z późn. zm.15)), oraz wyższa niż suma kwot
      określonych w art. 5 ust. 1 i art. 6 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 28 listopada
      2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 228, poz. 2255, z późn. zm.16)).
      4. Przy ustalaniu wysokości dochodu uprawniającego studenta do ubiegania się o
      stypendium socjalne, stypendium na wyżywienie i stypendium mieszkaniowe
      uwzględnia się dochody osiągane przez:
      1) studenta;
      2) małżonka studenta, a także będące na utrzymaniu studenta lub jego
      małżonka dzieci niepełnoletnie, dzieci pobierające naukę do 26. roku życia, a
      jeżeli 26. rok życia przypada w ostatnim roku studiów, do ich ukończenia, oraz
      dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek;
      3) rodziców, opiekunów prawnych lub faktycznych studenta i będące na ich
      utrzymaniu dzieci niepełnoletnie, dzieci pobierające naukę do 26. roku życia, a
      jeżeli 26. rok życia przypada w ostatnim roku studiów, do ich ukończenia, oraz
      dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek.
      5. Miesięczną wysokość dochodu na osobę w rodzinie studenta uprawniającego do
      ubiegania się o stypendium socjalne, stypendium na wyżywienie i stypendium
      mieszkaniowe ustala się na zasadach określonych w ustawie z dnia 28 listopada
      2003 r. o świadczeniach rodzinnych, z uwzględnieniem ust. 4, z zastrzeżeniem, że
      do dochodu nie wlicza się:
      1) dochodów, o których mowa w ust. 4 pkt 3, jeżeli student jest samodzielny
      finansowo;
      2) świadczeń, o których mowa w art. 173 ust. 1;
      3) świadczeń otrzymywanych na podstawie Działania Zintegrowanego Programu
      Operacyjnego Rozwoju Regionalnego "Wyrównywanie szans edukacyjnych poprzez
      programy stypendialne";
      4) świadczeń pomocy materialnej dla uczniów otrzymywanych na podstawie
      ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256,
      poz. 2572, z późn. zm.17)).
      6. Student jest samodzielny finansowo, jeżeli on lub jego małżonek spełnia
      łącznie następujące warunki:
      1) posiadał stałe źródło dochodów w ostatnim roku podatkowym;
      2) posiada stałe źródło dochodów w roku bieżącym;
      3) jego miesięczny dochód w okresach, o których mowa w pkt 1 i 2, nie jest
      mniejszy od minimalnego wynagrodzenia za pracę pracowników ogłaszanego na
      podstawie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, obowiązującego w
      ostatnim miesiącu ostatniego roku podatkowego w przypadku dochodu studenta z
      ostatniego roku podatkowego i obowiązującego w miesiącu złożenia wniosku o
      przyznanie stypendium;
      4) nie złożył oświadczenia o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego z
      rodzicami bądź jednym z nich.
      7. W przypadku gdy do ustalania wysokości dochodu uprawniającego studenta do
      ubiegania się o stypendium socjalne, stypendium na wyżywienie i stypendium
      mieszkaniowe przyjmuje się dochód z prowadzenia gospodarstwa rolnego, dochód ten
      ustala się na podstawie powierzchni użytków rolnych w hektarach przeliczeniowych
      i wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych
      z 1 ha przeliczeniowego, ogłaszanego na podstawie art. 18 ustawy z dnia 15
      listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 1993 r. Nr 94, poz. 431, z późn.
      zm.18)). W przypadku uzyskiwania dochodów z gospodarstwa rolnego oraz dochodów
      pozarolniczych dochody te sumuje się."

A Ty, another.story idź lepiej spać :P
      • another_story Re: Stypendium 14.07.09, 00:20
        > A Ty, another.story idź lepiej spać :P

Złośliwiec ;>. A papierosa wolno mi przed snem zapalić?
        • glare8 Re: Stypendium 14.07.09, 00:43
          czytałam to juz właśnie kilka razy.
          Tylko widzisz:
          moja renta to bodajze 900 zl z kawalkiem brutto, moja mama nie zarabia, tylko co dostaje jakis zasilek rodzinny czy cos takiego, ale razem nie mieszkamy i nie wiem czy w tej sytuacji dochod bedzie dzielony na 4 osoby czy tylko na mnie.

Samodzielna finansowo nie jestem, z tego co zrozumialam, bo najnizsza płaca wynosi 1200 z kawalkiem a ja dostaje nizsza rente.
          • quille Re: Stypendium 14.07.09, 01:39
            Moim zdaniem powinnaś zsumować rentę, ten zasiłek rodzinny mamy i podzielić
            przez 4 (bo masz 2 rodzeństwa i oni nie zarabiają jak rozumiem i nie mają
            żadnych innych dochodów?). Ale nie dam sobie nic obciąć za to, bo sama nigdy ze
            stypendium socjalnego nie korzystałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka