Gość: Casandra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 11:16 Prawo w Opolu, czy też politologia w Krakowie? Sytuacja bez wyjscia? A może to tylko pozory? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kani Re: Prawo czy politologia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 12:16 idz na to, co bardziej cie interesuje, to podstawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan sowa Re: Prawo czy politologia? IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 05.08.09, 13:22 ani prawo ani politologia tylko odlewnictwo dzwonow. to jest przyszlosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casandra Re: Prawo czy politologia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 20:33 Nad odlewnictwem dzwonów jeszcze pomyślę ;] Jacha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marceli Szpak Re: Prawo czy politologia? IP: 85.222.87.* 06.08.09, 21:56 Idzie się na studia, żeby pracować. Ani po politoligii ani po prawie dziś już nie ma pracy. Za dużo humanistów, nie ma rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Prawo czy politologia? IP: *.multimo.pl 07.08.09, 13:27 Witam Casandra, nie wiem czy już wybrałaś, ale moja rada jest taka, że powinnaś wybrać prawo, właśnie skonczylem politologię i wiem co mowie :) .. jeśli masz wybór , to oczywiście polecałbym prawo w ... Krakowie ;) Powodzenia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casandra Re: Prawo czy politologia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 13:37 Prawo w Krakowie to klasa sama w sobie. Niestety dostałam się tam gdzie się dostałam... I mimo wszystkich opinii na temat UO, tego iż prawo jest już kierunkiem "bez przyszłości" zamierzam studiować to nad czym myślałam od dłuższego czasu. Politologia na UJocie mnie pociąga...ale cóz... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marceli Szpak Re: Prawo czy politologia? IP: 85.222.87.* 07.08.09, 14:47 Tak oczywiście, klasa sama w sobie. A po 5 latach robota za darmo albo za 500 zł i "wielki prestiż" półdarmowego specjalisty ds. przynieś, podaj, pozamiataj. Na początku wszyscy się widzą u szczytu wielkiej kariery, a lądują na szczycie wielkiej kupy innych absolwentów prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casandra Re: Prawo czy politologia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 15:29 Idąc takim tokiem myślenia, żaden kierunek nie gwarantuje przyszłości... Wiele zależy od człowieka. Nie każdy idący na prawo kończy ten kierunek, nie wszyscy starają się o aplikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marceli Szpak Re: Prawo czy politologia? IP: 85.222.87.* 07.08.09, 18:14 Idąc takim tokiem myślenia można uniknąć frustracji ze zmarnowanych pięciu lat. Przyszłość gwarantują kierunki techniczne, a prawo kończy co roku 10 000 ludzi, z których prawnikami zostaje dosłownie garstka!!! Każdy myśli, że jest dobry i da radę a inni są gorsi i nie przejdą przez studia albo nie dostaną się na aplikację. Sęk w tym, że te studia są tak banalne, że kończy je każdy i na egzaminie na aplikację pojawiają się po prostu dzikie tłumy, bo każdy chce pracować w tym zawodzie. Naprawdę znakomici ludzie nie mogą się pokazać z dobrej strony w tym tłumie, gdyż pracodawcy wiedzą, jak potężna jest nadprodukcja absolwentów prawa. Niektóre kancelarie informują, że tygodniowo dostają ok. setkę podań o praktyki albo pracę! Ale nikt nie uwierzy, jak po 5 latach sam się o tym nie przekona - chyba że zatrudni go u siebie tatuś/mamusia lub wujek. A korzystają na tym wariactwie tylko uczelnie, które robią krzywdę młodym ludziom, prowadząc co roku tak ogromne nabory i zgarniając potężną kasę za mamienie ludzi wielką karierą i ogromnymi pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casandra Re: Prawo czy politologia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 18:36 Kierunki techniczne to dla mnie czarna magia. I zapewne dlatego nie wybrałam żadnego z kierunków o takiej tematyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Prawo czy politologia? IP: *.multimo.pl 09.08.09, 20:58 Studiując to,co lubisz zwiększasz swoje szanse na rynku pracy. Studiując prawo zdobywasz podstawowa wiedzę, która może Ci się przydać w każdym zawodzie który będziesz wykonywać. Podchodząc do studiów praktycznie, starając się o staż w kancelarii prawnej już na pierwszym roku po 5 latach będziesz osobą doświadczoną, oraz co szczególnie ważne posiadającą szerokie kontakty w środowisku. Podstawa to podczas studiów postawić na praktykę, która w połączeniu ze studiami które lubisz wyeliminuje przeszkody o których pisał przedmówca. Pozdrawiam i życzę powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marceli Szpak Re: Prawo czy politologia? IP: 85.222.87.* 10.08.09, 19:36 Na I roku to nie przyjmują na praktyki do większości kancelarii, bo człowiek nie ma pojęcia o prawie. Najwcześniej przyjmują po III roku, a zazwyczaj po IV, jeśli student ma wykonywać jakieś czynności merytoryczne, ale tego nie gwarantują nawet największe kancelarie sieciowe na rynku usług prawniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Prawo czy politologia? IP: *.multi-telekom.pl 10.08.09, 20:45 10000 absolwentów to jednak przesada. Prawo na moim wydziale (WPiA UŚ) w zeszłym roku ukończyło coś w okolicach 400 osób ze wskazaniem na poniżej tej liczby a jest to jeden z większych wydziałów w kraju podaję link prawo.e-katedra.pl/czytelnia/student/75-ilu-jest-studentow-prawa-w-polsce. Przedstawione liczby z pewnością mogą robić przytłaczające wrażenie ale trzeba uwzględnić, że jest to ogólna liczba studentów na danym wydziale czyli z reguły także studenci administracji czy jak w przypadku wrocka także ekonomi. Poza tym piszesz o banalności tych studiów i że każdy jest w stanie je skończyć, odpowiadam z mojego naboru liczącego ponad 800 osób studia w terminie skończyło niewiele ponad 100 (studiowałem zaocznie na dziennych był sporo mniejszy odsiew). Odpowiedz Link Zgłoś