Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Budżet klubu

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 19:06
    Poniewaz Lech ma problemy z dlugami, a radni tego miasta nie maja innych
    problemow tylko wspieranie klubu, dlatego proponuje kilka pomyslow na
    podreperowanie budzetu Lecha :
    a) Straz Miejska patroluje ulice miasta i od kazdego kto nie ma szalika Lecha
    kasuje mandat w wysokosci 20 PLN, emerytki placa 5 PLN. Latem od mandatu
    zwalnia koszulka, albo odznaka,
    b) pieniadze z biletow MPK z linii tramwajowych na Junikowo zasilaja budzet
    klubu,
    c) na konto Lecha wplywa tez zysk z szaletow pod Kaponiera,
    d) zaklady fryzjerskie urzadzaja dobrowolna zbiorke dla wsparcia "jednego ze
    swoich kolegow po fachu". Danine zbieraja ochotnicy z YF' 98.
    e) na zmodernizowanym stadionie odbywaja sie koncerty i imprezy , w przyszla
    srode zagra "Maly Wladzio", a po nim Shazza,
    f) w fotelach urzednikow miejskich zostana zamontowane specjalne czujniki. Od
    kazdego zarejestrowanego pierdniecia w fotel - 10 PLN dla Lecha,
    g) na gieldzie owocowo warzywnej na Franowie Lech (za darmo rzecz jasna)
    wydzierzawi stragan z burakami i nawozem
    h) za kazdy post cromma Lech otrzymuje dotacje z Fundacji "Przywrocmy dzieciom
    przyszlosc"
    i) za kazdy post Camary - taka sama dotacja z Fundacji "Pomozmy sobie"

I to na tyle, w oczekiwaniu na wejscie Lecha na gielde, zadaszenie stadionu i
    Lige Mistrzow zostawia Was - wasz ukochany Msciwoj - jedyny prawdziwy rycerz
    tego forum.

Niedlugo wroce, pa !
    Obserwuj wątek
      • Gość: klaifert Re: Budżet klubu IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 17.06.02, 19:23
        ZEGNAM rycerzu, piekna masz zbroje. Zapewne wielkie sa czyny twoje.
        • Gość: Msciwoj Re: Budżet klubu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 01:27
          Taki talent sie marnuje... Zgłoś się chłopie do Slums Attack, będziesz miał
          piekną przyszłość.
          Czekam na ciąg dalszy merytorycznej dyskusji pod tytułem "Relacje miedzy dużym
          miastem, a jednym z klubów sportowych". Wśród merytorycznych postów na uwagę
          zasługuje działalność kolesia o nicku misza - pozdrowienia, po nim podobał mi
          się post saloga, no i guerra starał się jak mógł...
          Reszta mnie zawiodła, nie podjęliście tematu, szukaliście tylko jakby się na
          mnie i wesole osobiście odgryźć, brakowało wam argumentów, zamiast których
          używaliście często inwektyw.
          O stali bywalcy "piątki" ! Postarajcie się !!! Niechaj przestanę wierzyć w to,
          że wraz z moim przyjściem na Bułgarską ( np. na Amikę) suma ilorazu
          inteligencji zwiększy się o 1/2.... :)

A swoją drogą to skandal, żeby za państwowe pieniądze, prywatną firmę tak
          dotować...

Pa pa, wasz Msciwoj. Niestrudzony w bojach o lepsze jutro.

• Gość: klaifert Re: Budżet klubu IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 18.06.02, 02:25
            jak na taki post oczekujesz rzeczowej i popartej argumentami odpowiedzi, to
            zycze owocnego czekania moj drogi. A tak swoja droga, to jakos srednia ochote
            mam Cie widziec, nawet jakby iq calego swiata mialo sie zmienic. jeszcze Cie
            jacys gangsterzy napadna i co wtedy?:-)
          • Gość: Radost Re: Budżet klubu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 11:21
            Gość portalu: Msciwoj napisał(a):

> Taki talent sie marnuje... Zgłoś się chłopie do Slums Attack, będziesz miał
            > piekną przyszłość.
            > Czekam na ciąg dalszy merytorycznej dyskusji pod tytułem "Relacje miedzy dużym
            > miastem, a jednym z klubów sportowych".

Aby takia miala miejsce musza byc godnie siebie polemisci...wymieniles Guerre,
            Misze i Saloga...to z naszej strony...a z kim maja prowadzic polemike? Z Toba?
            Zmieniasz nicki , mylisz fakty , klamiesz...nie masz pojecia o czym
            piszesz...zapisz sie na zajecia z retoryki i logiki..moze nie jest za pozno..

• andy02 Re: Budżet klubu 18.06.02, 11:38

> Czekam na ciąg dalszy merytorycznej dyskusji pod tytułem "Relacje miedzy dużym
            > miastem, a jednym z klubów sportowych".

Pierwszy Twoj post w tym watku wybitnie nie zachecal do merytorycznej dyskusji :-)
            Ale powyzej poruszyles dosc istotna sprawe. W naszych polskich realiach miasta
            stosunkowo czesto wspieraja kluby sportowe. Robia to w przerozny sposob. Podam
            kilka przykladow:
            1. Miasto moze za darmo lub za symboliczna oplata wynajmowac klubom hale lub
            stadiony do rozgrywania meczow lub na treningi (przykladem koszykarze KKS Poznan,
            ktorzy grali i trenowali za darmo na Chwialkowskiego, a rok temu na Arenie).
            2. Miasto moze przejmowac stadiony, ktorych utrzymanie jest bardzo kosztowne i
            przeprowadzac modernizacje (nie liczac Lecha podobna sytuacja ma miejsce w
            Sosnowcu ze stadionem Zaglebia - montowane sa krzeselka oraz w Opolu ze stadionem
            Odry - tam budowane sa cale trybuny).
            3. Miasto moze sie stac wlascicielem klubu i wowczas w bardziej bezposredni
            sposob finansuje dzialanie klubu. Sztandarowym przykladem jest Cracovia, ktorej
            wiekszosciowym wlascicielem jest miasto. Co wiecej miasto co pare
            miesiecy "pozycza" klubowi kolejne pieniadze. Chyba nikt nie ma zludzen co do
            zwrotu tej pozyczki... Jest tez kilka innych miejskich klubow, ale nie jestem
            pewien , ktore to sa (kolata mi sie po glowie, ze jest to Odra Wodzislaw oraz
            Kotwica Kolobrzeg, a takze klub z Pily - ale nie jestem na 100% pewien).
            4. Miasto moze w posredni sposob finansowac kluby, np. poprzez przekazanie klubom
            pieniedzy na szkolenie mlodziezy, co jest bardzo szeroko praktykowane lub przez
            przekazywanie srodkow przez rozmaite fundacje (np. fundacja 750-lecia Poznania
            wykupuje reklamy na stadionie oraz koszulkach Lecha).
            5. Miasto moze dawac klubom roznego rodzaju nagrody za osiagniete wyniki. Kilka
            dni temu bodajze 10 tys. zl dostaly koszykarki Olimpii (na marginesie moze bys
            cos napisal o ich sytuacji) od miasta Poznania.

Jak widzisz, Lech nie jest ani jedyny ani wyjatkowy...

> A swoją drogą to skandal, żeby za państwowe pieniądze, prywatną firmę tak
            > dotować...

Zdecyduj sie. Chodzi Ci o dotacje z miasta (to w zadnym razie nie sa panstwowe
            pieniadze) czy o dotacje z budzetu panstwa? Jesli nie chcesz dotacji z budzetu
            panstwa na inwestycje w obiekt w Poznaniu, a tym samym godzisz sie, by ta kasa
            poszla np. na stadion w Pcimiu Dolnym, to jestem nieprzyjemnie zdziwiony...
            • Gość: KaczoR Re: Budżet klubu IP: *.ae.poznan.pl 18.06.02, 16:30
              Dziwi mnie ten koles piszac, ze miasto "dotuje prywatna firme".
              Otoz nie, Msciwoju synu Swiatowida i wiosennej Marzanny. (feelgood mnie
              natchnal...hehehe).
              Otoz zdaj sobie z tego sprawe, czlowieku malej wiary, wiedzy i inteligencji,
              ze stadion przy ul. Bulgarskiej jest wlasnoscia miasta oddana we wladanie
              klubowi LECH na ilestam (nie pamietam dokladnie) lat. A wiec nie jest to
              wlasnosc prywatna "firmy LECH" jak to probojesz wszystkim wmowic. Naszczescie
              nie odnosi to skutku.
              Poza tym LECH jest dobrem nas wszystkich. W krajobrazie Poznania jest od wielu
              lat. Wiele pokolen zwiazanych jest i wychowanych na wartosciach LECHA. Jest on
              wartoscia ponadmaterialna. Kazdy poznaniak mniej lub wiecej utozsamia sie z tym
              klubem. Jednak Ty Msciwoju, nigdy widocznie nie przezyles w zwiazku z tym nic.
              Nigdy pewnie nie cieszyles sie z wygranej, martwiles gdy przegrali, nie
              doznales tego szczescia, gdy zdobywano tytuly Mistrza Polski, Puchary, nie
              przezyles goryczy porazki, spadku z ligi..... ubogim jestes dla mnie gosciem.
              Pozdro
      • Gość: Lechita Re: Budżet klubu IP: 211.191.12.* 18.06.02, 07:01
        twoj klubik gra w 4 czy 5 lidze?
        • Gość: apcio Re: Budżet klubu IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.06.02, 09:59
          Pomijajac fakt ze koles ogolnie nie jest chyba przystosowany do zycia w naszych
          czasach to punkt "h" mi sie podoba ;)
      • feelgood Re: Budżet klubu 18.06.02, 11:35
        Mściwoju, Gwardzisto, Don Kichocie z Golęcina, czy jak się tam jeszcze nazwiesz!
        Jedno Cię zdradza: mania prześladowcza objawiająca się wieszczeniem w co drugim
        poście tajemniczej katastrofy, która nieubłaganie zmiecie Lecha wraz z Zarządem
        i Kibicami w otchłań kryminalnego niebytu. Jesteś kibicem ubeckiego klubu,
        przybrałeś słowiańsko-pogańskiego nicka - ergo: nie dziwią mnie aberracje
        umysłowe duchowego syna Moczara i Poręby.

Pa!

• Gość: Msciwoj Re: Budżet klubu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 22:42
          Mylicie mnie z kims, jesli probujecie mi wmowic jakies policyjno-gwardyjskie
          powiązania. Nie mam z tą "branżą" nic wspólnego, no może poza jednym
          szczegółem, mianowicie takim, iż co jakiś czas "obijają mi się o uszy"
          informacje, że Lech Poznań będzie miał pewne kłopoty organizacyjne nie
          wcześniej i nie późżniej tylko na jesieni tego roku.
          Ktoś tam pisał że Lech niesie ze sobą jakieś wartości. Jakie słucham ??? Jakby
          niósł, to ja bym był jego wielkim kibicem.

A za budową nowoczesnych obiektów jestem całym sercem za, tylko nie chcę aby
          były one na wyłączność dla jednego klubu i jego zafajdanej otoczki. Po prostu
          jeśli tyle pieniędzy ma przejść przez kasę Lecha, to ja wolę je wydać na Kółka
          Gospodyń Wiejskich a nie na Lecha. Mam pytanie, czy ktoś dokonał realnego
          kosztorysu przebudowy stadionu i czy kwota 32 mln. ( łącznie) jest w
          jakikolwiek sposób udokumentowana i uzasadniona ? Czy nie będzie przypadkiem
          tak, że te pieniądze trafią do klubu, a następnie inwestycja zacznie się
          ślimaczyć ?

Budowa obiektów sportowych( finansowanych z budżetu) powinna być prowadzona
          przez niezależne podmioty ( Fundacje, może AWF), a efekty ich działąń - czyli
          obiekty, powinny być ogólnodostępne. A jak Lech chce sobie rozbudować stadion
          to niech sam zdobywa na to środki.

I to tyle.

PS. W przyszłym roku Lech wróci do II ligi. I na ch... wam taki stadion ??

• feelgood Re: Budżet klubu 20.06.02, 10:34

> Mylicie mnie z kims, jesli probujecie mi wmowic jakies policyjno-gwardyjskie
            > powiązania. Nie mam z tą "branżą" nic wspólnego, no może poza jednym
            > szczegółem, mianowicie takim, iż co jakiś czas "obijają mi się o uszy"
            > informacje,

TW?

że Lech Poznań będzie miał pewne kłopoty organizacyjne nie
            > wcześniej i nie późżniej tylko na jesieni tego roku.

Pod warunkiem, że będzie padać popołudniami.

> Ktoś tam pisał że Lech niesie ze sobą jakieś wartości. Jakie słucham ??? Jakby
            > niósł, to ja bym był jego wielkim kibicem.
            >
            Dzięki, ale mamy już komplet.

> A za budową nowoczesnych obiektów jestem całym sercem za, tylko nie chcę aby
            > były one na wyłączność dla jednego klubu i jego zafajdanej otoczki.

Jeśli chodzi o zafajdane otoczki proponuję częściej zmieniać majtki.

Po prostu
            > jeśli tyle pieniędzy ma przejść przez kasę Lecha, to ja wolę je wydać na Kółka
            > Gospodyń Wiejskich a nie na Lecha.

To już jest protegowanie mamusi.

Mam pytanie, czy ktoś dokonał realnego
            > kosztorysu przebudowy stadionu i czy kwota 32 mln. ( łącznie) jest w
            > jakikolwiek sposób udokumentowana i uzasadniona ? Czy nie będzie przypadkiem
            > tak, że te pieniądze trafią do klubu, a następnie inwestycja zacznie się
            > ślimaczyć ?
            >
            > Budowa obiektów sportowych( finansowanych z budżetu) powinna być prowadzona
            > przez niezależne podmioty ( Fundacje, może AWF), a efekty ich działąń - czyli
            > obiekty, powinny być ogólnodostępne. A jak Lech chce sobie rozbudować stadion
            > to niech sam zdobywa na to środki.

To stadion miejski. Nie Lecha. Lech musiałby zbudować swój od podstaw.
            > I to tyle.
            >
            > PS. W przyszłym roku Lech wróci do II ligi. I na ch... wam taki stadion ??

Będziemy tam urządzać krzyżowanka, Mściwoju.

• Gość: vivacee dobre... pzdr. bt. IP: *.cgs.poznan.pl 20.06.02, 10:39
              .
              • Gość: xxx Re: dobre... pzdr. bt. IP: *.futuro.pl 20.06.02, 10:45
                Gwardzista równiez wypieral sie powiazań resortowych i mial te same informacje:)
          • Gość: klaifert Re: Budżet klubu IP: 213.17.225.* 20.06.02, 10:44

> Mylicie mnie z kims, jesli probujecie mi wmowic jakies policyjno-gwardyjskie
            > powiązania. Nie mam z tą "branżą" nic wspólnego, no może poza jednym
            > szczegółem, mianowicie takim, iż co jakiś czas "obijają mi się o uszy"
            > informacje, że Lech Poznań będzie miał pewne kłopoty organizacyjne nie
            > wcześniej i nie późżniej tylko na jesieni tego roku.

To powiedz jakie, skoro jestes tak dobrze poinformowany.

> Ktoś tam pisał że Lech niesie ze sobą jakieś wartości. Jakie słucham ??? Jakby
            > niósł, to ja bym był jego wielkim kibicem.

Nie wiesz??? A chociazby mlode druzyny. Ale obawiam sie, ze nigdy nie zrozumiesz
            co to znaczy wychowywac mlodych ludzi w duchu sportu.

> A za budową nowoczesnych obiektów jestem całym sercem za, tylko nie chcę aby
            > były one na wyłączność dla jednego klubu i jego zafajdanej otoczki. Po prostu
            > jeśli tyle pieniędzy ma przejść przez kasę Lecha, to ja wolę je wydać na Kółka
            > Gospodyń Wiejskich a nie na Lecha. Mam pytanie, czy ktoś dokonał realnego
            > kosztorysu przebudowy stadionu i czy kwota 32 mln. ( łącznie) jest w
            > jakikolwiek sposób udokumentowana i uzasadniona ? Czy nie będzie przypadkiem
            > tak, że te pieniądze trafią do klubu, a następnie inwestycja zacznie się
            > ślimaczyć ?
            > Budowa obiektów sportowych( finansowanych z budżetu) powinna być prowadzona
            > przez niezależne podmioty ( Fundacje, może AWF), a efekty ich działąń - czyli
            > obiekty, powinny być ogólnodostępne. A jak Lech chce sobie rozbudować stadion
            > to niech sam zdobywa na to środki.

Czy stadion miejski jest dla Ciebie niewystarczajaco dostepny??? Wydaje mi sie,
            ze nie rozumiesz istoty i bez potrzeby tu wylewasz swoje zale. Jak nie lubisz
            Kolejorza i przeszkadza Ci jego otoczka, to prosze wypowiadaj sie na KIBICE.PL,
            tam znajdziesz grono wiernie przyklkaskujacych twoim teoria i byc moze nawet
            spełnienie:-)

> I to tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka