ruczaj.x 10.01.05, 17:35 TVP3... co za niespodzianka.. Zero możliwości zabrania głosu, i ta matka z dzieckiem. Przecież my nie protestujemy przeciwko kumulacji, a nie samej idei mieszkań socjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mdx66 Re: NIEWYBACZALNA MANIPULACJA 10.01.05, 18:22 Wg mnie nie bylo zle! A ten Radny jest OK choc siedzial po innej stronie. Zauwaz, ze program byl jednak w duchu "rozproszenia mieszkan komunalno- socjalnych". Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x program był pod prezydenta.. niestety 10.01.05, 18:49 Nie wiem czy zauważyłeś, że jak któryś z naszych zbliżał się do wytłumaczenia o co nam chodzi od razu zmieniano temat. Generalnie reżyser tego przedstawienia chciał nas przedstawić jako bezdusznych nowobogackich, taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
jj7 Re: program był pod prezydenta.. niestety 10.01.05, 19:15 Tak, ale wasza prezentacja byla doskonala. Szkoda ze nie pozwolili wam odparowac argumenty tych trzech podstawionych rodzin. Natomiast nawet Majchrowskiego troche pomieszalo / zaskoczylo bo zaczal opowiadac ze rozproszone mieszkania tez wykupuja. I tutaj sie pokazala jego obluda. Zupelnie zlekcewazyl wasze argumenty ze rosproszonych mieszkan nie tylko nie protestujemy ale popieramy. Dziennikarz prowadzacy spotkanie tez sie chyba pomieszal, bo o ile dobrze zrozumialem, proponowal rozproszenie / integracje jako kompromis. Nam przeciez o to chodzi. W kazdym razie, Majchrowski musial wyciagnac te wszystkie osoby, na obrone swojej pozycji, chyba jest zaskoczony nasza opozycja. Tylko tak dalej - im wiecej takich okazji tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
mdx66 Re: program był pod prezydenta.. niestety 10.01.05, 19:16 a wg. mnie bylo tak: 1. Prezydent i jego ludzie byli spokojni- i tu ich przewaga 2. Wy byliscie zdenerwowani wiec trudno bylo (szczegolnie na poczatku) zrozumiec o co wam chodzi (sorka)- za to Radny jasno i wyraznie powiedzial, ze nie nalezy kumulowac mieszkan komunalno-socjalnych 3. Prowadzacy byl obiektywny Takie jest moje pierwsze wrazenie...wiem, ze byloby lepiej gdyby program byl "pod nas" ale ...zycie nie jest proste PS. Jesli uwazasz, ze chciano was przedstawic jako bezdusznych i nowobogackich - to czemu pozwoliliscie na to??? Przeciez, jak pisales wczesniej, byl to program na zywo, zatem? Odpowiedz Link Zgłoś
mdx66 Re: program był pod prezydenta.. niestety 10.01.05, 20:03 zreszta niewazne, bylo minelo. Teraz wazniejsza sprawa to CO DALEJ? Jakie plany? Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x prezydent mięknie, ale to za to długo trwa.. 10.01.05, 22:27 musimy przekonać radnych, a więc spotkanie 13 stycznia o 15:00 pokazać determinacje swoją drogą ciekawe ile osób od prezydenta czyta to forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ania.ruczaj Re: program był pod prezydenta.. niestety 10.01.05, 21:42 Nie zupełnie zgadzam się z Tobą. 1. To prawda - prezydent i jego ludzie byli spokojni. 2. Jeżeli chodzi o zdenerwowanie to przypuszczam, że wynikało to m.in. z tego że jednak na żywo przed kamerą to nie jest tak prosto - pan prezydent na pewno ma w tym względzie dużo większe obycie. Po drugie trudno się nie denerwować jeśli każde zdanie zostaje przerwane w połowie i nic z niego nie wynika. 3. Trudno mówić o obiektywiźmie prowadzącego jeżeli nie dpouszcza jednej ze stron do głosu. No i zestawienie - my/wy o problemie mieszkań komunalnych a tu pokaz z bloku socjalnego i za chwile matka z dziećmi w studio. Sens tego prosty - tego się boicie, ale czy uważacie że ta kobieta z dziećmi będzie coś takiego robić, czemu traktujecie ją jak patologię. Tak to wg. mnie wyglądało. A jeżeli chodzi o jakieś dalsze części to może warto wspomnieć, że to nie chodzi tylko o 300 mieszkań bo to jest pierwszy etap, na który jest już rozpisany przetarg, ale że docelowe plany są takie aby w rejonie ul. Lubostroń i Kolistej powstało jeszcze ok 2000 (coś takiego pamiętam z uchwały Rady Miasta) A to już dużo większa skala problemu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma_emi uwagi na gorąco 10.01.05, 23:00 CZeść! 1. Prezydent nie wydawał mi się spokojny tylko cały czas się obrażał jak "nasi" coś powiedzieli. 2. POwiedział, że już od dawna wyciąga wnioski i rozprasza, ale teraz buduje na kupie 760 mieszkań i to nie koniec (ale o tym nie wspomniał) 3. Wydaje się też, że naszych było trochę za dużo i ich głos ginął w tłumie. Być może nawet manipulacja polegała właśnie na tym, że mieli mało czasu na odpowiedź, a pytania były kierowane do całej grupy. 4. Mnie się bardzo podobała wypowiedź Pani dyrektor zajmującej sie pomocą ludziom, ktorzy doznali przemocy w rodzinie, że "rozpraszanie" to będzie dla nich dyskryminacja... 5.Wypowiedzią,że zamiast czekać rok czy dwa można kupić mieszkanie w kilka dni i pomóc szybko Prezydent został zastrzelony...:) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x no niestety prowadzący rządzi... 10.01.05, 22:26 ja nieuczestniczyłem w programie, na szczęście - bo na pewno spokojnie nie patrzyłbym na to przedstawienie. Tam trzeba było głosu, przekrzykiwać, odrobiny populizmu i grania na emocjach. Pierwsze co bym zrobił to zapytał prowadzącego kto zaprosił te biedne osoby i w jakim celu, skoro protest dotyczy kumulacji a nie samej idei. Uważam, że manipulowanie emocjami trzeba natychmiast demaskowawać. Oni przyszli merytorycznie podyskutować, ale jeśli się nie da to trzeba odstawić swoje show. Najechać na prezydenta, że robi sobie to osiedle pod kampanie, niech się tłumaczy! Grr... ! chociaż w sumie dobrze, że mnie tam nie było, traktuje tą sprawę bardzo emocjonalnie, nie wiadomo co by z tego wynikło:) Odpowiedz Link Zgłoś
ra_v2 Re: program był pod prezydenta.. niestety 10.01.05, 21:31 na drugi raz moze warto kręcić razem z nim. Tzn. równoczesnie. Gdy dochodzi do manipulacji, to myslę, że znajdą się telewizje które zechcą pokazać co ich tzw. konkurencja robi z materiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x TO WŁAŚNIE BĘDZIE ZROBIONE :) 10.01.05, 22:29 mam nadzieje, że już bardzo niedługo... kochany niezależny TVN :) Odpowiedz Link Zgłoś
ra_v2 Re: TO WŁAŚNIE BĘDZIE ZROBIONE :) 11.01.05, 11:59 Ale Tobie chodzi o niezależny program, a ja miałem na myśli materiał nakręcony zwykłą kamerą, którym możnaby TVP3 raz na zawsze nauczyć poszanowania prawdy. Przy okazji naszła mnie refleksja, że w zasadzie to co oni robią nadaje się do uhonorowania tytułem Hieny Roku. To taki tytuł nadawany przez kolegów dziennikarzy innym "kolegom", którzy sprzeniewierzyli się prawdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
inezja21 Najlepsze było pytanie redaktora... 10.01.05, 20:38 Do tej matki chłopca niepełnosprawnego: czy będzie Pani dewastowała swoje mieszkanie?????? Śmiech na sali:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ruczajka Siedzę w studio i co widzę... 11.01.05, 07:27 Moi drodzy, dzięki za dyskusje, ale pamiętajmy o tym, że wszystkie media szukają newsów i sensacji. Myślę, że my się uczymy i mam nadzieję, że wyciągniemy wnioski do kolejnych wystąpień przed kamerą. Opowiem Wam jak to wyglądało od zaplecza. Zaraz po przyjściu zapytano nas, dlaczego tylko tyle osób (miało być 30, cyt:" ja tu mam listę z nazwiskami" wypowiedz redaktorki. Nam powiedzano, żeby przyszło maksymalnie 10 osób. Byliśmy przygotowani na pytania kierowane do konkretnej osoby, a nie do nas jako grupy (to nam mocno pokrzyżowało szyki). Siedzimy na stołeczkach, którym rozjeżdżają się nóżki, chcieliśmy być spokojni, a tu się nie da dorwać do głosu. Dobrze wyszły telefony, nawet ten zmanipulowany materiał był do zaakceptowania. Argumenty samego prezydenta też uległy pewnej przemianie... bo na ostatnim spotkaniu z naszymi przedstawicielami nic nie było wiadomo o przedszkolach i szkołach w naszej okolicy. I tak na marginesie: do tej pory mamy doświadczenia z TV3, z innymi telewizjami niekoniecznie będą lepsze. Zastanawia mnie jednak fakt, że dziennikarze z "trójki" przed kamerą i poza nią to całkowicie różne osoby. I to nie jest tylko moja obserwacja. Reasumując: mam nadzieję, że będzie coraz lepiej. P.S. A na wejście matki z dzieckiem już nie było czasu zareagować. Jeśli wyszliśmy na grupę średnich krzykaczy to i tak dobrze, bo dyskusje na spotkaniach są na poziomie ostrych krzykaczy, a takimi sposobami nic nie załatwimy. Odpowiedz Link Zgłoś
kameleonia Ruczajka,powiedz... 11.01.05, 13:38 Byłaś tą blondynką czy tą rudą z grzywką? Pozdrawiam,wszyscy byliście super. Odpowiedz Link Zgłoś
witekimoni Re: NIEWYBACZALNA MANIPULACJA 11.01.05, 13:43 komunalnych - to tak tytułem sprostowania. A o manipulacji i demegogii to się kolego nie wypowiadaj, bo jesteś manipulant i demagog. W słusznej sprawie,ale jednak. Odpowiedz Link Zgłoś