16.02.05, 21:03
pozdrawiam!! :D

teraz czas na prezydenta
Obserwuj wątek
    • znowu_ja Re: 31:7 16.02.05, 21:07
      :D
      • obozow-y Czy chodzi o 2-gie czytanie? 16.02.05, 21:21
        Czy o odrzucenie odrzucenia?

Tak czy inaczej - gratulacje!
        • ruczaj.x Re: Czy chodzi o 2-gie czytanie? 16.02.05, 21:35
          2 czytanie... właśnie dostałem wiadomość od radnego Kośmidera...

pytanie co zrobi prez ?
          • mama.kota Re: Czy chodzi o 2-gie czytanie? 16.02.05, 21:45
            >
            > pytanie co zrobi prez ?
            Jak to co? MisioPysio sie wypowiedział w Radiu Kraków, że to wszystko ma w
            de..i on bedzie budował.
          • lerch Re: Czy chodzi o 2-gie czytanie? 16.02.05, 21:46
            Witam,
            Z tego co rozumie to uchwala zostala przyjeta czyli obowiazuje. Czy prezydent
            moze sie nie zastosowac do tego co jest w uchwale ?? ... z tego wczesniej
            czytalem na forum wynikalo ze jezeli rada przeglosuje uchwale to prezydent
            bedzie sie musial dostosowac a teraz mam wrazenie ze jednak nic nie musi ... a
            wlasciwie moze wszystko ... jak to w koncu jest ?

Pozdrawiam
            tomek
            • ruczaj.x Re: Czy chodzi o 2-gie czytanie? 16.02.05, 21:57
              Uchwała zmienia zasady uzyskiwania lokali, jednak przetarg na 300 mieszkań na Magnolii został już rozpisany... i w jego przypadku możemy liczyć jedynie na dobrą wole prezydenta...
              Inna sprawa, że wola RM i tak dużej grupy mieszkańców (nie wspominająć o szumie medialnym) to jednak bardzo duży nacisk polityczny, więc byłbym dobrej myśli.

na pewno osiedla na Lubostroniu i drugi etap Magnolii to już przeszłość !!!

Wygramy!!
              • ra_v2 Re: Czy chodzi o 2-gie czytanie? 17.02.05, 09:32
                Ja pierwszy etap będę miał na przeciwko swoich okien. Pamiętasz co kiedyś
                pisałem na temat moich wątpliwości (przegrana bitwa a wygrana wojna)? Mnie
                interesują tylko wygrane wszystkie bitwy. Niestety ten post wzbudza stare
                obawy.
                • ivko24 Re: Czy chodzi o 2-gie czytanie? 17.02.05, 10:40
                  Zrobiliśmy dotychczas bardzo dużo ale na razie skalę problemu zredukowaliśmy z
                  monstrualnej (2000 mieszkań) do bardzo dużej (300 mieszkań). Właściwie szkoda
                  że radni nieco osłabili uchwałę w stosunku do projektu (zamiast 'zobowiązać'
                  prezydenta do zaniechania inwestycji uchwała 'wzywa do podjęcia wszelkich
                  starań' w tym celu), no ale chyba inaczej się nie dało. O ile się nie mylę
                  pierwszy etap inwestycji usiłujemy zablokować przez unieważnienie decyzji WZiZT
                  w SKO. Tylko kto wie jakie mamy na to szanse .....
                • ruczaj.x Re: Czy chodzi o 2-gie czytanie? 17.02.05, 10:58
                  spokojnie... mam lokum w okolicy i tak samo jak Tobie zależy mi na całej sprawie

Nie pozwolimy się oszukać. Tak jak napisane jest na naszej stronie www to jeszcze nie koniec protestu.

PREZYDENT MUSI WYCOFAĆ SIĘ Z TEJ INWESTYCJI, żadne osiedle budowane z miejskiej kasy zwyczajnie tutaj nie powstanie, i tego stanowiska będziemy się trzymali do samego zwycięstwa!

pozdrowienia
            • lerch Re: Czy chodzi o 2-gie czytanie? - odpowiedz 16.02.05, 21:57
              W zasadzie sam moge sobie odpowiedziec ... wlasnie w Kronice powiedzieli o
              uchwale i o tym ze prazydent i tak chce budwac
              Czyli wychodzi na to ze cala akcja z rada miasta to byla fikcja, zeby tylko
              rada sie czym zajmowala ? ... ja juz nic z tego nie rozumie ... czy prezydent w
              krakowie ma niepodzielna waldze ?
              • ruczaj.x tyle, że prez. wypowiadając te słowa... 16.02.05, 22:02
                nie znał wyniku głosowania.
                Jak rozumiem jego wypowiedz miała wpłynać na radnych, nie udało się, przegrał... i to jak!!

Teraz pozostało mu jedynie zarzucenie tego projektu, nie może walczyć ze wszystkimi.
                • mama.kota jesteś pewien? 16.02.05, 22:09
                  Oj ja bym pewna nie była, Dżeki uparty jest jak wiadomo co , albo i jeszcze
                  lepiej.
                  Poza tym, ten upór w budowaniu jest coraz bardziej podejrzany, wiec moze w
                  końcu jacyś dziennikarze śledczy sie tym zainteresują ;-)
                  • ruczaj.x w tej sprawie niczego nie jestem pewien :) 16.02.05, 22:55
                    ale odnoszę wrażenie, że to była gra na zmiane decyzji radnych... a jeśli nie zmianę, to chociaż zmniejszenie rozmiaru klęski.

oczywiście mogę się mylić... ;)
                    wtedy może jak się troszkę ociepli będzie trzeba jednak zrobić jakąś pikiete UMK :)

pozdrawiam serdecznie
                  • ania.ruczaj Re: jesteś pewien? 16.02.05, 22:57
                    No właśnie.
                    Też mnie to coraz bardziej intryguje - dlaczego za wszelką, mając coraz więcej
                    przeciwników z takim uporem forsuje swój pomysł. Nie chce mi się wierzyć, że
                    chodzi tu tylko o dobro mieszkańców komunalnych.
                    • pinkdotr Re: jesteś pewien? 17.02.05, 00:06
                      ania.ruczaj napisała:

> No właśnie.
                      > Też mnie to coraz bardziej intryguje - dlaczego za wszelką, mając coraz więcej
                      > przeciwników z takim uporem forsuje swój pomysł. Nie chce mi się wierzyć, że
                      > chodzi tu tylko o dobro mieszkańców komunalnych.

O dobro mieszkańców komunalnych tu nie chodziło od samego początku, bo przecież
                      to oni sami najbardziej i najszybciej odczuliby katastrofalne skutki ich
                      koncentracji w takim skupisku: efekt naznaczenia, podział na lepszych i
                      gorszych, dziedziczenie biedy, ułatwienie wpadania w patologie a przede
                      wszystkim konieczność codziennego użerania się z patologiami już istniejącymi -
                      takie atrakcje ci ludzie mają we wszystkich dotychczasowych (dużo mniejszych)
                      skupiskach mieszkań komunalnych.

pinkdotR
                      • ania.ruczaj Re: jesteś pewien? 17.02.05, 09:55
                        pinkdotr napisał:
                        > O dobro mieszkańców komunalnych tu nie chodziło od samego początku, bo przecież

Oczywiście, że nie ale tak się nasz prezio i jego sługi tłumaczyli.
                        A niezrozumiały upór siłą rzeczy musi budzić ciekawość i podejrzenie, czy
                        napewno wszystko jest robione zgodnie z prawem.

• ra_v2 Re: wojna o pierwsyz etap? 17.02.05, 09:40
                    pozwolilem sobie zwrócić uwagę kilku instytucji na upór z jakim Majchrowski
                    stara się zbudować te blokhausy. Zdaje się, że pan Prezydent znalazł się w
                    centrum zainteresowania nie tylko mieszkańców Ruczaju.
                    Poza tym moze zadać publicznie (prasa) warto takie pytanie:
                    "skoro my mamy lepszą propozycję, oszczędzającą pieniądze podatników i ponadto
                    rozwiązująca problemy nad którymi tak boleje Pan prezydent to co powoduje upór
                    władz miasta? Czy są jakieś inne czynniki?"
                    Ja w tym pytaniu nie widzę żadnych oskarżeń. Ot podatnik sie zastanawia.
    • xrtdgene Re: 31:7 16.02.05, 21:50
      jak bardzo bym chcial zeby w tej wypowiedzi dla radia chodzilo mu o budowanie
      szaletow publicznych , tu nasz misio-pysio ma jakies sukcesy .
      pozdrawiam protestujacych
      • amb25 Re: 31:7 17.02.05, 08:22
        a właściwie to Radni przyjęli uchwałę o zmianie polityki pozyskiwania mieszkań
        komunalnych, czy nakzującą wstrzymać inwestycję przy Magnolii? Bo chyba o
        wstrzymaniu nikt nie mówił. Pewnie Prezydent połączy "przyjemne z pożytecznym"
        osiedle na 300 mieszkań wybuduje i na początku przeznaczy 20% na mieszkania
        komunalne.
        No i w dobrą wolę Prezydenta to ja bym nie wierzyła...
        • ruczaj.x Re: 31:7 17.02.05, 10:21
          załóżmy, że ten gość jest istotnie urzędnikiem od prez.

Ale to jest wlasnie zwyciestwo -Gratulujemy
          Autor: mogw
          Data: 15.02.2005 10:17

Z wielkiego osiedla socjalnego, po przez protest zmienila sie koncepcja
          myslenia UMK
          Przde wszystkim
          1) mieszkania beda rozproszone po calym krakowie co juz sie dzieje ale do
          protestujacych nie docieralo
          2)na nowym osiedlu w kobierzynie raptem 20% bedzie przeznaczone na mieszkania
          socjalne, pozostale mieszkania to mieszkania dla "wdow po profesorach" i czesc
          mieszkan na sprzedaz. (czyli komunalne)
          Mysle ze bedzie wielu chetnych zeby zamienic swoje mieszkanie w innej dzielnicy
          na nowe na ruczaju(czy tez kobierzynie jak kto woli, z tego co slyszalem ludzie
          juz dzwonia z pytaniami jak zamienic mieszkanie)

3)powstanie przedszkole i caly kompleks handlowy

Tak ze nie ma juz sensu robic zamieszania w tym temacie wszystko zakonczylo sie
          zgodnie z oczekiwaniami protestujacych, kilka blokow komunalnych w roznych
          miejscach krakowa jest lepszym rozwiazaniem niz 3 rodziny z przydzialu
          socjalnego w jednej klatce
          I wieksszosc mieszkancow Ruczaju zgadza sie z tym ze lepiej miec blok socjalny
          kilkaset metrow od siebie niz sasiada z rodziny patologicznej za sasiada
          Tak zamknijmy temat bo sprawa juz sie wyjasnila,

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=20584852&a=20610533
          to ciekawe, czyli poszli nam na rękę i robią 20% socjalnych, 80% komunalnych...
          • amb25 Re: 31:7 17.02.05, 10:49
            ciekawe, którzy wolą mieć blok komunalny obok siebie? Bo ja bym wolała 3
            rodziny komunalne w mojej klatce.
    • wk-5 Re: 31:7 17.02.05, 10:47

• valakirka Re: 31:7 18.02.05, 09:24
        strasznie załuję ze nie mogłem byc na sesji
        ale i tak pragne podziekowac wszystkim osoba zaangazowanym w protest
        a szczegolnie naszym przedstawicielom
        trzymajcie tak dalej!!!

goraco pozdrawiam

Ruczaj Walczy!!!
      • xed Re: 31:7 18.02.05, 09:42
        Może nie te 100 podpisów ale stanowisko stowarzyszenia, które w istocie
        sprowadzało sie do komunikatu:

- budować bo nam się należy

Potrafię zrozumieć problemy osób znajdujących się w trudnej sytuacji
        materialnej i tym samym trudnej sytuacji mieszkaniowej w kontekscie uwolnienia
        czynszów, powrotu nieruchomości do ich właścicieli itd. Jednak trudno poważnie
        rozmawiać z kimś kto - w mimo wszystko kapitalistycznym od kilunastu lat
        kraju z wszystkimi tego zaletami i wadami - prezentuje postawe 'sie należy'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka